Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2019 21:19 - Белите в САЩ на път да станат малцинство
Автор: radostinalassa Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 736 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image Хиляди латиноамериканци протестират срещу новите антиимигрантски мерки, които се приемат в отделните щати. Много от тях са родени в САЩ, но въпреки това са дискриминирани. Снимка: Ройтерс

Според последното преброяване на населението в САЩ, във всеки десети окръг в страната белите са в малцинство, а латиноамериканците се чувстват преследвани.“Това е културен шок,” казва Марк Матър от неправителствената организация Population Reference Bureau във Вашингтон. Защото новият доклад за демографията, който беше публикуван от Бюрото за преброяване на населението на САЩ, е категоричен: от 2006 година в 303 от 3141-те окръзи в страната белите, които не са с латиноамерикански произход, са малцинство. През 2000 година те бяха по-малко от половината от населението на 262 окръга, а през 1990 – в едва 183.

Разнообразието сред населението на САЩ расте и затруднява връзките между групите в обществото. То е предизвикано от голямата имиграция и високата раждаемост на афроамериканците и латиноамериканците и на много места предизвиква репресии срещу новопристигналите чужденци. “В обществото вече има специфична динамика и това е устойчива тенденция,” казва Матър. Досега най-богатите окръзи в САЩ бяха като крепости за афроамериканци, латиноси и други малцинствени групи. Междувременно обаче многообразието се разпростира в предградията и в провинцията. На много места това предизвиква недоволство, както се случва в северна Вирджиния.

1400 мерки срещу имигрантите

Днес учителката Тересито Жакинто не се чувства добре дошла в САЩ, както преди 30 години. Тя пристигнала в Уудбридж, на 32 км югозападно от Вашингтон, и била една от малкото латиноамериканки. Днес тя казва: “Не само че не се чувстваме добре дошли, но и усещаме заплаха.”

Уудбридж е в окръг Принц Уилям. Съвсем наскоро тук беше приета наредба, според която нелегалните имигранти не могат да бъдат обслужвани в обществения сектор. Но дори и онези латиноамериканци, които са пристигнали в Щатите легално, са дискриминирани – както Жакинто, която е родена в САЩ.

Подобни мерки са приети или предстои да бъдат гласувани в десетки други окръзи. Според Националния център по щатското законодателство само през тази година законодателите в отделните щати са приели повече от 1400 документа във връзка с имиграцията.

Поддръжниците на тези мерки твърдят, че местните правила са необходими, защото американският конгрес не е успял да се справи с проблема от 12 млн. нелегални имигранти.


През 2050 всеки втори американец ще е от малцинствата

Други данни от доклада на бюрото за преброяване показват, че за пръв път през миналата година броят на представителите на малцинствата е надхвърлил границата от един милион. Така латиноамериканците, афроамериканците и другите етноси представляват една трета от населението на САЩ. Прогнозата на преброителите е, че до 2050 година те ще бъдат повече от половината от населението.

image Последното преброяване в САЩ показа, че белите американци са малцинство в 303 от 3141 окръга в страната. Латиноамериканците пък все по-често са обект на репресии и преследване. Снимка: The Daily

“Не мисля, че латиноамериканците или другите т. нар. малцинствени групи се стремят да оставят белите в малцинство,” казва Жакинто. “Просто действителността е такава.” Както в нейния окръг Принц Уилям, където само през последните шест години броят на латиноамериканците се е удвоил – през миналата година са регистрирани 70 000.

Затова в северната част на Вирджиния граждани са сформирали група, която да се бори с нелегалната имиграция. Тя се казва Help save Manassas и работата й е насочена към един град в окръг Принц Уилям. “Не става дума за национална принадлежност, не става дума за раса,” казва Грег Литиси, който е работил за съставянето й. “Става дума за справедливи действия срещу незаконно поведение.”

Той оправдава инициативата си с това, че много от новодошлите в региона отхвърляли американската култура, защото предпочитат латиноамериканските традиции. “Хората идват тук и се опитват да установят културата на страната, от която пристигат,” казва той. “Те не приемат американската култура, социалните норми и английския език. Затова при заселването си тук новодошлите трябва да доказват владеенето на английския език.”   
е- вестник




Гласувай:
4



1. barin - Здравей, Радостина. Освен в САЩ и в ...
14.05.2019 06:14
Здравей, Радостина. Освен в САЩ и в други държави може да се случи. Например от години като гледам националния отбор по футбол на Франция как изглежда. Сега и на Швейцария не прилича на нищо с многото натурализирани чудженци, а швейцарско гражданство уж трудно се получава.
Поздрави!
цитирай
2. radostinalassa - И ние се движим по модела на янките
14.05.2019 15:14
Увеличава се циганското население за сметка на българите и помаците. Този модел не е приемлив.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13142753
Постинги: 11561
Коментари: 18328
Гласове: 6661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години