Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2021 17:55 - Изследователите са шокирани от откриването на връзката между РНК и молекулите на захарта
Автор: radostinalassa Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 791 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Изследователите откриха доказателства за стряскащо съвпадение между две групи биологични молекули, за които не се смяташе, че са свързани. Захарните молекули, наречени гликани, подобно на молекулите на РНК, са важни за различни клетъчни функции. Но сега учените са открили РНК молекули, покрити със захар на повърхността на клетките. Тези така наречени глико-РНК могат да пътуват извън клетъчната мембрана, за да взаимодействат с други молекули. Това се съобщава в научното списание Cell.   „Това беше може би най-големият научен шок в живота ми“, казва авторът на изследването Каролин Рут Бертоци, изследовател в Медицинския институт на Хауърд Хюз (HHMI) в Станфордския университет. "Въз основа на структурата, под която разбираме клетъчната биология, няма място, където гликановите захари и РНК да могат физически да влязат в контакт помежду си." РНК е широко известна като пратеник молекула, която прехвърля генетични последователности от ДНК към клетъчната машина, която генерира протеини. Но през последните години бяха открити много повече функции на РНК. Например, известно е, че изпълняват някои регулаторни функции. Но се смяташе, че те са отделни от гликаните.   Гликаните или захарите често са свързани с други молекули, като мазнини или протеини, и обикновено са прикрепени към стените на микробните клетки. Те участват в клетъчната комуникация и други функции. Учените изучават тези молекули в област, известна като гликобиология. Преди тази работа РНК молекулите не са свързани с гликобиологията, което променя концепцията както за РНК, така и за гликани. Това изследване също така предполага, че гликоРНК могат да участват в имунни нарушения.  


image




След като съавторът Райън Флин за пръв път започна да изучава гликани, той се зачуди дали те имат нещо общо с РНК. Въпреки че гликаните обикновено се намират в органела, наречена Голджи, известно е, че един от тях влиза в цитоплазмата, където може да се намери РНК. Той обозначава гликани, за да ги визуализира в клетката, но отнема месеци, за да ги идентифицира. Това е така, защото те не бяха там, където той очакваше; те се озоваха в Голджи. Той беше шокиран и смяташе, че резултатите му са неправилни. Правени са много експерименти, за да се изключат други възможности и през това време Флин открива тези гликоРНК във всеки вид клетки, които е отглеждал в култура. В резултат той откри гликоРНК на клетъчната повърхност.   „Те използваха всички възможни средства, които могат да си представят, за да потвърдят наличието на гликаномодифицирана РНК“, коментира химическият биолог Чуан Хе, изследовател на HHMI от Чикагския университет, който не участва в изследването.   Други учени в лабораторията на Бертоци са изследвали вид протеин, открит на повърхността на клетките, наречен сиглеками, който играе роля в имунната система и също се свързва с гликани. След тестването на дванадесет молекули Siglec, Флин открива, че две от тях могат да се свържат с гликоРНК и една от тези молекули Siglec е свързана с лупус, автоимунно заболяване.   Това изследване може да ни помогне да научим повече за свързаните със захар РНК молекули, които висят на повърхността на клетките и могат да се свържат със сиглеците. Бертоци предположи, че тази система може да помогне на имунната система да прави разлика между приятел и враг.   Все още има въпроси, които трябва да бъдат проучени и Флин ще се справи с тях в новата си лаборатория в детската болница в Бостън и в Отдела за стволови клетки и регенеративна биология в Харвардския университет. Бертоци отбеляза, че финансирането, до което тя има достъп, е помогнало за това изследване.   „Това осигури HHMI“, каза тя. „Ако бях младши учен, който случайно се натъкна на това и кандидатства за безвъзмездна помощ от NIH (Националните институти по здравеопазване на САЩ), щяхме да се смеем в изследователския отдел [където безвъзмездните средства се оценяват от връстници според тяхната стойност].“
На пороге открытий, Яндекс Дзен


Тагове:   имунитет,   РНК,   гликани,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13273689
Постинги: 11654
Коментари: 18464
Гласове: 6689
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК