Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2023 19:25 - Шистовият бум в САЩ се превърна в катастрофа
Автор: radostinalassa Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1043 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 06.03.2023 19:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Шистовият бум в САЩ се превърна в катастрофа   image



Добив на шистов газ в Ийгъл Форд, Тексас © AP Photo / Eric Gay
Наталия Дембинская  
Вашингтон обещава на Европа все повече петрол и газ. Надежда преди всичко за шистовите компании. Те обаче вече не могат да увеличат производството. Пробиването на нови кладенци е много скъпо и те бързо се изчерпват.
В същото време инвеститорите рязко се охладиха към компаниите за шистов петрол, без да дочакат обещаната печалба.
Експертите очакват рекорден спад на производството.   Обрасли с дългове Петролната и газовата индустрия на САЩ беше силно засегната от пандемията.
През 2020 г. стотина и половина предприятия фалираха.
Броят на газовите и сондажните платформи непрекъснато намалява, компаниите спират работа.
На първо място пострадаха шистовите компании, които още преди ковид задлъжняха, в условията на остър недостиг на инвестиции.  
Както прогнозира рейтинговата агенция Fitch през 2021 г., не трябва да се чакат предкризисните показатели още две или три години.
Производителите са загрижени за оптимизиране на разходите и възвръщаемост на инвестициите, а не за увеличаване на производството, посочиха анализатори. Явно прогнозите се сбъдват. Има критична липса на пари.
Операторите трябва да пробиват кладенци - това е огромен разход. Но уморени от нерентабилни проекти, инвеститорите губят интерес към шистите.
  Инвеститорите разочаровани
Пикът на инвестициите падна на 2010-2014 г. - бяха инвестирани около 125 милиарда долара. Резултатите от "шистовото десетилетие" обаче разочароваха инвеститорите. Няколко десетки водещи компании са похарчили почти 200 милиарда повече, отколкото са спечелили. Само няколко са на печалба.  
Хиляди кладенци, пробити през последните пет години, изпомпват много по-малко нефт и газ, отколкото техните собственици обещаха.   В резултат на това през 2016 г. в сектора са привлечени едва 56,6 млрд. долара, а през 2019 г. - 19,4 млрд. долара, въпреки увеличението на производството.
Петролната индустрия беше засегната от вълна от фалити: само през 2020 г. почти 50 предприятия са фалирали.   „Компаниите за шистов петрол активно взеха заеми, издадоха облигации. Цените на петрола се сринаха.
Това силно изплаши пазара“, обяснява Леонид Хазанов, независим индустриален експерт. живейте според възможностите си
От онези, които останаха на повърхността, Уолстрийт поиска да живеят според средствата си. Необходимо е да се върнат инвестициите, а не да се харчат пари за агресивни стратегии за растеж.  
Трябва да спазваме финансова дисциплина: печалбите отиват за дивиденти на акционерите и изплащане на дългове.   В резултат на това производството се увеличава много по-бавно, отколкото преди кризата от 2020 г., и няма предпоставки за промяна на ситуацията, пише OilPrice.  
Едно, после друго Друг фактор е непоследователната държавна политика. Администрацията на Джо Байдън изпраща противоречиви сигнали: от една страна, обвинява високите цени на бензина и изисква разширяване на производството, от друга страна, заплашва да повиши данъците върху "мръсната" енергия.  
При рекордна инфлация, прекъсвания във веригите за доставки и проблеми в регулаторната рамка е невъзможно да се изградят широкообхватни планове за сондиране и производство.   Липсата на разбиране от страна на администрацията на инвестиционния цикъл в нефтения и газовия сектор допринася за поскъпването на енергията. Несигурността се увеличава, а инвестициите са все по-малко, оплакват се играчи на пазара. Имало едно време шистовите компании процъфтяваха. Сега те отбелязват времето, въпреки високите цени на петрола и исканията на Белия дом да произвеждат повече, отбелязва Wall Street Journal.  
"Пробивни запаси" Бързото изчерпване на кладенците също пречи.  
Проблемът е изтъкван многократно в бранша.
Трябва непрекъснато да сондираме - но нищо, казва Паал Кибсгаард, ръководител на фирмата за нефтени услуги Schlumberger. Инвеститорите не желаят да купуват ценни книжа на тези, които надуват бюджетите.
  "За разлика от Саудитска Арабия и Русия, които коригират производството в зависимост от търсенето, американските производители на шисти реагират изключително на цените.
Това е пазар без мозък", казва изпълнителният директор на BP Робърт Дъдли.   За инвеститорите „шистовата революция“ е катастрофа, според Стив Шлотербек, бивш главен изпълнителен директор на EQT, най-големият производител на природен газ в света.
„Всеки път, когато правят сондажи, милиарди отиват в канализацията", подчертава той. „Не е чудно, че акциите продължават да падат." Рязко забавяне Главният изпълнителен директор на Pioneer Скот Шефийлд се съгласява:
„Натискът на инвеститорите и ограниченият ресурс на сондажи означават, че играчите на шисти не могат да сондират както преди.
Ръст от 15-20% годишно не може да става. Ако продължавате по този начин.“   FLOW Partners е изчислил, че петте най-големи американски шистови играчи – EOG Resources Devon Energy, Diamondback Energy, Continental Resources и Marathon Oil – ще изчерпят запасите си след около шест години, докато разширяват производството с 15% годишно. По оценки на Sheffield реалната цифра е 2-3% годишно и то при цени от 70 до 100 долара за барел. Преди пандемията, между другото, беше до 30%.  
И накрая, фактът, че шистовата революция е към своя край, се доказва и от значителното намаляване на дела на такъв петрол в световното производство. ОПЕК отдавна си върна контрола над пазара и диктува своите условия.
Накратко, „гладната за енергия“ Европа не трябва да разчита на шистовите ресурси на САЩ, ако ОПЕК внезапно намали производството. РИА Новости


Тагове:   няма,   шисти,


Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13286595
Постинги: 11657
Коментари: 18470
Гласове: 6690
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК