Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2020 21:42 - Истината за Вен Хейлън - Van Halen, побългарено Ван Хален
Автор: ernest Категория: Музика   
Прочетен: 2066 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 08.12.2020 07:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В рок музиката има ключови групи, чиято музика се отличава с музикални умения и дава основа на голям брой музиканти. Една такава група са Вен Хейлън от Пасадина, Калифорния. В началото на октомври китаристът Еди Вен Хейлън напусна нашия свят от рак на гърлото, който се развил до по-сериозно положение с неправилния живот, който е водил дълги години с тютюнопушене, проблеми с алкохола и наркотиците. Според негова предполагаема версия е "възможно" ракът да се е образувал от държането на металното му перце за свирене с устни частично намиращо се в устата му? (Доста слаба версия според мен, а и в записите на живо може да се види, че използва пластмасово перце и има навика да държи перцето сгънато между пръстите си, още в интервю от февруари 1978 г. той разказва, че по-рано, преди 1977 г. е използвал метални перца, които негов приятел му правел, но когато свири забелязал, че започва да се поти и металното перце му се изплъзва и затова се е отказал да ползва такива и ползва Фендер перца медиум - средна дебелина.) Преди повече от 20 г., още някъде в края на деветдесетте Еди развива рак на гърлото и езика (официалната преса говори за 2001 г., но е от по-рано) и му правят операция, отстранявайки една трета от езика. Според слуховете oт преди двайсетина години, по някое време се молят за него и той се оправя, ракът изчезва, но той не променя начина си на живот и с това да отмахне причината на появата му, поради което след време ракът отново се връща. Една българска поговорка много правилно казва: “Ако бе мирно седяло, не би чудо видяло”. В интервю от 2007 г. твърди, че се е отказал от алкохолизма, а по-късно заявява, че не пие от 2008 г., но през цялото време е бил верижен пушач (от тия дето пушат цигара след цигара и понякога палят следващата от вече свършващата цигара) и повече от ясно е, че именно от пушенето е развил рака. В интервюта Еди разказва, че от 12 г. е алкохолик и пуши.

image

Eди в студиото си през 80-те - виждаме задължителното за него цигари и бутилка уиски

Оригиналният състав на групата Van Halen се състои от братята Aлекс – барабани и Едуард Вен Хейлън – китара с баща Ян холандец, саксофонист, кларинетист1, джаз музикант и майка индонезийка (от смесен азиатско-холандски произход), вокалиста Дейвид Ли Рот и басиста Майкъл Антъни от полски произход с родители имигранти от Полша, фамилното му име е Соболевски.

image  

Братята Вен Хейлън с родителите им - бащата Ян и майка им Еугениа.
Семейството било изключително бедно. Когато през 1962 г. пътували с кораб, като имигранти към Америка, дори нямали пари за пътуването и родителите им работели на кораба, за да изплатят задълженията си. А в САЩ живеели в една стая с друго семейство. Цялото семейство спели на едно легло. Баща им миел чинии, а майка им била прислужница. Едва, когато баща им се свързал с други емигранти и започнал да свири през почивните си неделни дни нещата се пооправили.

image

                              Ceмейството по време на пътуването към САЩ

                       image

                                    Джуревчето Еди с майка си на около 12 г.

                                  image


image

         Съсътавът на Van Halen от класическия период, снимка от 1981 г. в Ню Йорк

Van Halen възникват в началото на 70-те години, като кавър група и първите няколко години свирят на партита и заведения. До 1974 г. те свирят под различни имена, докато в групата влиза Дейвид Ли Рот и дава идеята да се казват Van Halen. По време на първото прослушване не го взимат, но той се явява и втори път и го взимат на участие понеже разказвал разни откачени глупости. Същата година те записват демо в Cherokee Studios в Частуорт, Калифорния.

                         image         

             Архивна снимка от периода на записите в Чероки студиос до 1976 г.

                        image
                                      
                              Eди Вен Хейлън 1974 г. свири в тях си с Les Paul

През 1976 г. радиоводещият Rodney Bingenheimer ги вижда да свирят в Лос Анжелиския клуб Gazzaris на Сънсет стрип и разказва за тях на Джин Симънс от KISS, който им предлага да им финансира демото. През май 1976 г. Групата записва скъпо струващо демо озаглавено Zero. Записите са направени във Village Recorder Studios Лос Анжелис и обработени в Electric Ladyland Studios Ню Йорк, но музикантите не успяват да го използват по никакъв начин, понеже не познават никого от музикалния бизнес. Джин Симънс предлага музикантите да сменят името на групата си на Daddy Longlegs, но те отказват. Джин показва демо касетата на неговия мениджмънт екип, но те отхвърлят Van Halen и казват, че нищо няма да излезе от тях.

image

Aрхивна снимка на Дейв и Алекс Вен Хейлън oт oкoлo 1977-1978

                      image

Флайър на Van Halen за концерт на 18 февруари 1977 г. с участието на още две групи


Музикантите се връщат в Калифорния и свирят по клубовете, включително имат и самостоятелни концерти в Пасадина пред три хиляди души публика и 4$ билет по време на самостоятелно тяхно участие. Първото им участие след връщането е на 29 май в Pаsadena Convention Center, а следващия ден в Pasadena City College.
                    
Така докато сестра на човек работещ в музикална фирма през 1977 г. ги представя на звукозаписната фирма Warner Bros. Един дъждовен понеделник те свирят в клуб, където заради времето и понеделника (някои съвременни клубове въобще не работят през понеделниците, но евентуално ги предоставят за други цели, примерно сбирки на средно ниво шахматисти, които играят там или някакви други дейности) има малко хора, но сред присъстващите са Mо Ostin и Ted Templeman от Warner Bros и мечтата на Еди да бъде в Warner Bros, където винаги е искал да бъде се сбъдва. Малко известен факт е, че за известно време Джин е имал намерение да вземе Еди в Кис, а и младият холандско-американск­и китарист е бил навит да свири в Kiss. Дори Eди има пръст в песента Christine Sixteen2 включена в албума Love Gun на Kiss.

                            image

image

Снимка на Van Halen от октомври 1977 г. пред Rothwood къщата на бащата на Дейв (родителите му са разведени от 12-годишен) в Пасадина. Oт поне 8 години живее в Токио, Пасадина и Ню Йорк.

image

В началото на 1978 г. излиза дебютният албум на групата озаглавен простичко Van Halen. Записите са направени само за четири - пет дни в Sunset Sound, но цялата сесия и дообработката в студиото трае три седмици и струва 40 хиляди долара. Албумът и до ден - днешен звучи актуално сякаш сега е записан, а китарната техника, която използва китаристът го издига на висота. Техниката, която използва Еди се казва Doublehand, наричана още finger tapping. По-рано се е използвала много рядко при свирене на виолончело и Паганини я е ползвал на цигулка и китара. В редки случаи се използвала от виртуозни музиканти на банджо и китара, като примерно виртуозният банджо музикант, който свири и китара Roy Smeck. В интервю, което може да се види в Youtube със заглавие How Eddie Van Halen invented tapping Еди си признава, че не е той откривателя на фингър тапинга, но как е стигнал до идеята за него, казва, че гледал Лед Зепелин на концерт и Джими Пейдж си вдигнал дясната ръка с перцето, а през това време си движел пръстите на един тон по грифа, но освен, че това е доста далечно от дабъл хенда и е поредната му лъжа. Еди научава тапинга от китариста на Canned Heat, когото гледа два пъти в Лос Анжелис. Leroy Smeck за момент показва фингър тапинга на укуеле в кадър от филма Django от 30-те (трети клип по-долу). Harry DeArmon развива техниката, а приятеля му Jimmie Webster пише книгата Touch Method for Electric and Spanish Guitar за тапинга през 1952. През 50-те и 60-те тапинг свирят Vittorio Camardese, Barney Kessel, Emmett Chapman, Randy Resnick, Harvey Mandel, Terry Kath, George van Eps, Steve Lynch и т.н. Джаз китариста Stanley Jordan през 1976 свири тапинг, както и басиста Били Шиън използва техниката в групата си Talas с дебютен албум oт 1979 г.

За да се постигне специфичният саунд на китарата може да се спомене, че Еди сам си направил китарата. В San Dimas, Калифорния имало един цех за китари Charvel Guitars, където правели китари по поръчка, но Еди отишъл, купил си гриф за 90$ и тяло за китара за 50$ и използвал един стар адаптер и собственоръчно ги сглобил и получил звука, който той искал. Преди това Еди е пробвал Стратокастър, но не бил доволен от звука, докато някой не му казал за Чарвел и че тяхното дърво, което използват за направата на китари има по-добър звук и решил да провери това. Еди използва MXR phase shifter, flanger и два Echoplex, които променят звука, а също две Univox кутии. В края на солото Eruption използва двата Univox и не ползва Екоплексите. Също така за неговия уникален звук той използва шест Маршала, но си ги е преправил. Имат по-големи говорители и по-големи трансформатори, използва също волтови генератори. Всичко това прави възможно да вдигне волтажа, много повече от стандартното, което може да даде усилвателя. От усилвателя включва кутията на волтовия генератор и от там по-нататък. Интригуващото е, че до и по време на записването на дебютния албум на групата Еди никога не е имал акустична китара, каквато решава да си купи едва известно време след излизането на албума.

                              image

                              Еди с няколко от неговите китари Франкенстрат

                    image

По време на концерти се вижда, че изпълнението Ice Cream Man, включено в дебютния албум в което се използва акустична китара е свирено от Дейвид Ли Рот! Той използва, както електроакустични, така и електрични китари.

     image

      Рядка архивна снимка. Дейвид около 1974-1976 г. свири на акустична китара

                     image

                       Архивна снимка на Дейвид Ли Рот от периода 1976 - 1977

                       image

                                         Дейвид със странна шоу китара 1980

Понякога в ранния период от първия албум, при някои по-акустично звучащи песни Еди използва собствена настройка, като сваля долната ми струна на ре. Интригуваща подробност е, че Еди не може да чете ноти, но кара по слух или наизустява. Още от 5 г. възраст, когато започва уроците на пиано наизустява всичко и дълги години никой не е предполагал, че той не познава нотите.

                            image

В първия албум на групата е включен китарния инструментал Eruption, който се е превърнал в еталон за качествено свирене. Когато някой започва да свири на китара едно от първите неща, които се учи да свири е рифът на песента Smoke on the Water на Deep Purple, а когато вдигне летвата и започне да се нарежда сред добрите и със склонност към виртуозно свирене китаристи започва да свири Eruption на Van Halen. Само в САЩ са продали от албума 10 милиона копия. Въобще не е много ясно, колко милиона са продали и фирмата издател не дава много точна информация. Всичко е малко уклончиво. До 2007-2008 г. заявяват че в САЩ са продали 80 милиона от албумите им. Обикновено просто казват  "Не сме броили продажбите на този и този албум от 2003 или 2004 г., а в по-редки случаи от 2007 или 2008 г." Друг трик, който правят големите фирми е да мамят в бройките на продаваните албуми в САЩ и тези в Европа. В Европа цените са по-високи и затова лъжат в европейските продажби и ги представят за американски и прибират разликата в джоба. Именно затова винаги се представят твърде високи продажби на албуми в САЩ и по-малки в Европа.

                   image

Първите шест албума в които пее Дейвид Ли Рот са считани за класически, дори във филма Airheads, когато искат да изпитат дали продуцента от Capitol Records e истински и разбира от музика въпросът е на коя страна е за вокалист във Van Halen – Дейвид Ли Рот или Сейми Хегар? Тъй като всеки, който разбира от музика избира Дейвид Ли Рот.

image

Снимка от вътрешната обложка на Van Halen II, където Дейвид Ли Рот прави акробатични номера скочил във въздуха, но по време на снимките доста сериозно си навяхва предната част от ходилото на крака.

                           image

                             В студиото по време на записите за втория албум

image

Още снимки по време на записа на втория албум. Групата превръща студиото в боклучарник, навсякъде разхвърлят бутилки и кенчета от алкохол и други отпадъци.

image

                         image


image

Хотелската стая на Дейвид Лее Рот по време на турне през 1982 г. И като се има предвид, че това е стая само за 1-2 вечери.

Само за месец втория албум придобива платинен статут. Албумът е записан за три седмици в студиото с почти само първи версии на записите. В групата продължавала атмосферата на купона до такава степен, че Еди им казал: "Хей хора, трябва да се поуспокоим малко, понеже трябва да запишем следващата плоча." Още в средата на 70-те докато свирили по партита музикантите имали репертоар от 110 до 200 песни - кавъри на известни изпълнители и така от време на време в ранните си албуми включват по някой кавър. В този албум кавър е You"re No Good на Clint Ballard Jr., а първата версия на песента е записана от Betty Everet през 1963 г. Записът на виртуозното изпълнение на китарния фингър тапинг инструментал Spanish Fly е направен с китара Ovation с найлонови струни. Две от песните - Somebody Get Me a Doctor и Outta Love Again са от демото за първия албум. По време на сесиите за първия албум са записани 25 песни. Друга малко известна подробност е, че по времето на пускането на биографичните данни с излизането на дебютния албум по идея на Дейвид Ли Рот всички се пишат с по две години по-малки. По това време Еди е на 23 г., a Дейв е на 24 г. Друга лъжлива биографична версия, която се е спрягала в медиите до преди ерата на интернета е, че по-големият брат Алекс е роден в Холандия (Нидерландия), а по-малкия Еди е роден в Америка.

                                     image

Китарата на снимката на третия албум Women and Children First с която е Еди е Ibanez Destroyer. Тя е изрязана с резачка и му е дадена на заем от местния китарист от Пасадина Chris Holmes, който по-късно отива в WASP.

image

Години по-късно фирмата Ibanez пуска серия на китари модел Еди Вен Хейлън Stripped Series Shark

image

След издаването на албума Women and Children First през 1980 г. започва турнето World Invasion Tour. Снимка от концерта в залата Аполо в Манчестър, Великобритания на 19 юни.

                              image

  Китара модел Еди Вен Хейлън Stripped Series и кубе с неговите инициали    

                                 image                

                              image

image

През 1993 г. Еди поръчва на известния автомобилен дизайнер Бойд Кодингтън да направи един от автомобилите му в нещо диво и така се появява модела с бели ивици, като китарата му, от който първо са направени два автомобила (един за него и един за подарък с рекламна цел за читателите на автомобилно списание), а след това започва да се произвежда серийно. Еди има 8 коли, две или три от тях стари модели от 50-те или 60-те колекционерски.

image

Работна стая на Еди над гаража, където е пълно с китари сглобявани и донаправяни от него


image

                            image

През 1983 г. Van Halen свирят на US Festival в Сан Бернардино, Калифорния в раздела Heavy Metal Day, при което биват класирани за най-скъпо платената група в света, като им заплащат милион и половина, и влизат в книгата на Гинес, като най-скъпо платената група за всяка минута свирене. Фестивалът е посетен от 670 хиляди души.

              image

              Отпечатъците на ръцете на Еди Вен Хейлън в Залата на славата

Последният шести класически албум на Van Halen с Диамантения Дейв излиза два дни преди Kоледа през 1983 г. и се явява последният албум в който китаристът Еди Вен Хейлън показва още нещо от свиренето на китара. Албумът умишлено излиза на 2 дни преди Коледа през декември, тъй като по това време в САЩ има мания по купуване на подаръци и могат да продадат за кратко време много бройки от плочата. Сега в Уикипедия лъжат, че албумът е излязъл на 16 януари 1984 г. През 1999 г. обявяват, че от албума в САЩ са продадени десет милиона, но неофициално се знае, че продажбите вече са над 15 милиона. В следващите албуми общо взето всичко е равно, като пълнеж и няма нищо общо с по-раншните неща на състава. Въпреки че в сравнение с други групи изпълненията им са безупречни, а на концерт перфекционисти, винаги показващи класа, обликът им с вокалиста Сейми Хегар3 (бивш боксьор, имащ 400 милионен бизнес с текила) е доста под предишните изяви.
Причина за напускането на Дейв е, че около началото на есента на 1984 г. излизат във ваканция. През това време докато Дейвид Ли Рот се намирал в Ню Йорк и се размотавал заедно с две негови приятелки фитнес инструкторки му щумва идеята да запише две песни за забавление. Когато научават Еди му се обажда по телефона в тях и му казва, как така, без да ги е питал е отишъл и е направил записи без разрешение oт групата и го изгонват. В отговор Дейв за 30 дни набира екип от висококачествени виртуозни музиканти - Стийв Вай – китара, Били Шиън – бас, Грег Бизонети – барабани и записва албума Eat "Em and Smile (Изяж ги и се изсмей), чието име е насочено към Вeн Хейлън. Когато Дейвид Ли Рот е изгонен от Вен Хейлън дългогодишният продуцент на групата Ted Templеman заема страната на Дейвид Ли Рот и става негов продуцент.

                        image

Допълнително масло налива в огъня неговият нарцисизъм и идеята му да се занимава с кино и да направи сценарий за филм под името Crazy from the Heat, като се твърди, че от CBS дават 10 милиона долара за филма и неговото участие. Въпреки че през отпуската - ваканция, която си дава Van Halen Дейвид спокойно може да прави каквото си иска включително и ако желае да играе във филм (многократно казва от поне 4-5 г. и се е превърнало в негова фикс идея, учил e актьорско майсторство в Пасадина, но от никъде не му се отваря парашута и eдвa през 2013 г. в Япония участва в нискобюджетния късометражен филм Tokyo Story, където играе наемен убиец) и това няма никакво отношение към групата, по-късно, за да не се излагат, че са го изгонили заявяват, че всъщност Дейв искал да се занимава с филми - тоест да престане да се занимава с музика и да започне да се занимава с филми. Той не прави сценарий и филм, но през февруари 1985 г. издава мини албум - ЕР с 4 песни кавъри под същото име.

                        image

Това е една от скрито пазените тайни - сингълът California Girls, заради който изгонват Дейв, който излиза не през 1985 г., когато Еди го гони, но на 19 декември 1984 и все още е официален член на групата. На 2 януари 1985 Рот гостува в шоуто на Дейвид Летерман и запитан заради издаването на сингъла дали ще напуска Вен Хейлън заявява, че влизат в студио и се надява през годината да излезе новият им албум: "Не, не това е историята на Spinal Top. Аз все още имам много силни племенни инстинкти и ние в средата на този месец влизаме в студио". В TV интеревю през 86-та извърта, че искали да стоят година и половина в студио и затова напуснал и искал солова кариера.
В интервю с групата по радиото след изгонването на Дейвид музикантите казват за сингъла California Girls - "Toй иска да тества водата за солова кариера" и никой нищо не говори, че Дейвид има някакво намерение да участва в някакъв филм и това да има каквото и да било отношение към групата.

image

Горе-долу по това време (1985) Michael J Fox (на снимката с Еди) участва в главната роля в невероятния филм Back to the Future (Завръщане в бъдещето), където пуска от касетка на специално направен запис за филма със звук от режещата китара на Еди Вен Хейлън. По време на изпълненията си на китара във филма Майкъл Джей Фокс също използва дабълхенд техниката по време на соло. Във втората част на филма от 1989 г. пък присъства песента Can"t drive 55 на Сейми Хегър от албума - VOA. На концерти Van Halen свирят песента.

image

                                      Снимка от кадър от филма с касетката

                             image

                 Страхотният музикантски албум "Изяж ги и се изсмей"  oт 1986

Когато в състава на Van Halen влиза Сейми Хегър от фирмата Warner Bros предлагат групата да смени името си, но в крайна сметка те отказват да го направят, но променят логото на групата.

                                 image

Логото на Van Halen oт първия им албум направено от Dave Bhang. Първоначално от Уорнър брос предложили лого и обложка на албума със снимка на групата в нюуейвърски стил, което никак не се харесало на музикантите и не отговаряло на изискванията им. През януари 1978 г. фирмата все пак разпратила сингли по радиостанциите с червен винил и надпис с името на групата с по-рано направения дизайн.
                                        image
                       Логото на Van Halen от албума 5150 със Сейми Хейгър



         image

            Нюуейфъджийската обложка с първия надпис на името на групата

image
             Сингъл версии за радиото с песни от дебютния албум на групата

image

Рядка снимка на Вен Хейлън с басиста Mark Stone от 1974 г. за гиг в клуба Gazzaris с надписа за групата, какъвто са ползвали по онова време до сключването на договор с Уорнър брос. Логото с надписа са измислени и направени от Марк Стоун. Първият гиг на Вен Хейлън в Газарис е на 4 април 1974 г. и се сбъдва мечтата на Дейвид Ли Рот да свири и пее на Сънсет стрип. На първия си концерт те свирят осем песни, от които три са на Deep Purple една на Едгар Уинтър и една на Монтроуз. За това първо изпълнение в клуба дошли 4 души и всички били техни приятели, на които платили входа, за да влязат. Вен Хейлън стават редовно свиреща група в клуба и през 1974 г. имат 56 участия в Газарис. Някъде по средата на лятото Стоун напуска и на негово място идва басиста Майкъл Антъни. Първоначално започнали със заплащане за цялата група от 75$, а по-късно на 100$ на вечер. Бил Газари им казвал: "Вие ще станете най-голямата рок енд рол група, която е излязла от Gazzaris", a на музикантите не им се вярвало.

image

Gazzaris е най-малкият и най-ниско ниво клуб от няколкото подобни клуба за свирене на групи на Сънсет стрип. Там дори нямало тоалетна. Еди Вен Хейлън наричал клуба the Pit означаващо "Ямата" или "Дупката". През 1975 г. свирят 40 пъти в Газарис и имат две участия в Пасадина. Едва през 1976 г. имат 63 участия, като половината са по други клубове на същата улица, но често свирят и в Газарис. Първият мениджър на групата, който им договарял участията е бащата на Дейв - Натан Рот, който е богат очен лекар.

Първият албум със Сейми е записван три месеца, което за тях се явява дълго и е много обработван. В някакъв момент напрежението по работата върху албума става толкова голямо, че тон инженерът Don Landee се заключва в студиото и заплашва, че ще изгори всички ленти със записи, по които работи групата. Един от продуцентите за албума става китаристът Мик Джоунс от Foreigner. Добре е да се знае, че названието на албума и самата песен 5150 е била от седемте останали песни, които не влизат в албума 1984. През 1983 г., когато започнал да забогатява Еди Вен Хейлън си построява собствено студио, за да не дава пари за записи в чужди студиа и да има контрол върху записите и е наречено 5150 по полицейски код на Лос Анжелиската полиция. Всички албуми на групата от 5150 до края са записвани там..

                             image

Сред приетите за прослушване за вокалисти за албума 5150 са Eric Martin4, който през 1988 г. основава музикантската хит група Mr Big и певицата Patty Smith. Тъй като Пати Смит и съпругата на Еди - Валери Бертинели били приятелки Еди Вен Хейлън дори неколкократно свири с групата й Scandals през 1984 г. на концерти. На концерт в Лос Анжелис за две песни и по време на бисовете на концертите в Хюстън и Аустийн Тексас. Пати Смит се наложило да откаже, поради факта че била бременна и след като роди не можела да остави детето, но искала да поеме отговорност за него. След като Ерик Мартин и Еди говорили по телефона той заминава за Лос Анжелис, където по случайност на летището среща Сейми Хегър и той му се похвалил, че има гиг (единичен концерт) с Вен Хейлън и му казал, че го прослушват и са приятели. След като Ерик Мартин се поразмислил по-късно, че не може да се сравнява с Дейвид Ли Рот се уплашил от прослушването и когато се чули по телефона с Еди се отказал. 

image

                                                      Еди и Пати Смит

                          image

Eди с неговата първа съпруга Валери Бертинели. Tя е просто една от многото му бройки (след двадесет и шест години си омръзват и той си взима нова, десет години по-млада от нея жена, 16 г. по-млада от него Джейни Лишевски - американка от полски произход). Сватбата с Валери Бертинели, която е богата и изгодна партия е през април 1981 г., а само няколко месеца преди това, през ноември 1980 г. в Сан Диего го съди жена за бащинство с която е бил на задната седалка на колата си година преди това. Еди твърдял, че тя само му правила орален секс и не е забременяла от него и по идея на Валери Бертинели по време на процеса в съда направили ДНК тест на детето. Преди да започнат сериозна връзка с 20 годишната Валери Бертинели, Еди имал навика всяка вечер да прави секс с различни момичета. (Добре известeн е, лудият хедонистичен, неморален живот, който са водели по онова време - на вечер през групата преминават по двайсетина момичета, това са годините преди разпространението на СПИН - сега от 15-тина години насам се цени девствеността до брака и 10 милиона американки са дали обет да бъдат девствени до сватбата, това е всяка 4-5 млада американка.
По време на турне музикантите постоянно били преглеждани от доктори, за да отстраняват венерическите им заболявания, които хващат.) Така че не се знае дали Еди си няма тук-таме и по някое извънбрачно копеленце. 

Няколко години по-късно, преди записите на поредния посредствен албум Еди Вен Хейлън казва на музикантите: “Хайде да запишем нов албум, че искам да си купя нов ролекс”, което ясно показва западналото му отношение, към музиката и творчеството му. Един талант, който от 1983 г. е престанал да се развива и да твори качествени китарни неща…

                          image

                                  Van Halen със Сейми Хегар около 1990


                           image
;
Албумът Balance от 1995 г номиниран с Grammy  може да се нарече най-доброто от издаденото със Сейми Хегар. В него е включена песента Can"t Stop Loving You. Музиката на Вен Хейлън със Сейми Хейгър и с Дейвид Ли Рот коренно се различава. Така, ако някой никога не е слушал от ранните албуми може да хареса тези със Сейми Хейгър и да ги сложи на равно, но ако вече е слушал по-ранните прави разликата. Така или иначе никой китарист не започва да се учи да свири на виртуозност с албумите от периода на Сейми Хегър, но от ранните шест албума с Дейвид Ли Рот. Албумите със Сейми се явяват, нещо като подобрен вариант на соловите му албуми (като VOA) и дори Вен Хейлън свирят песни от тях.  

През Van Halen преминава за един албум и вокалиста Гери Чероне от Glam Metal/Funk Metal групата Extreme, но малко известен факт е, че е изпробван и AOR певеца Мич Малой с когото имат неиздадени записи, според слуховете, верни или не е записан албум или по-точно демо, което едва преди няколко години е комплетовано цялото. Включвам, като втори клип една песен на Van Halen с участието на Мич Малой - It"s the Right Time. Известни са имената на още пет от записаните с Малой песни, но колко е техния брой не се знае.

image

                                             Мич Малой с Еди Вен Хейлън

През септември 1996 г. се очаквало новият вокалист на Van Halen да бъде Мич Малой, но както стоял в Нешвил в хотела и си пуснал телевизора изведнъж гледа, как по време на Video Music Awards излизат Van Halen, а с тях за първи път след 12 години е и Dаvid Lee Roth. Самият Малой е фен на Дейвид Ли Рот и би желал той да се върне в групата. Малой разказва, че от MTV му казали, че ако иска да бъде във Вен Хейлън трябва да излезе на подиума5 заедно с Дейвид Ли Рот. Той казва, че му е било ясно, че ако излезе, освен, че играе второстепенна роля, заради Дейв, който изглежда, че ще се върне в групата, ще го изгонят и така се отказва от участието си във Van Halen. Завръщането на Дейвид Ли Рот във Van Halen обаче е за съвсем кратко, а след това идва Гери Чероне, който след по-малко от две години и половина също си заминава. През 1999 г. се очаквало евентуално да запишат втори албум с Гери Чероне с работно заглавие Love Again, записани били седем демо песни и групата била приготвила още 20 нови песни, групата влиза в студиото и започват работата по албума, записват песни с няколко различни продуцента, но от фирмата се обадили и казали, че в първия албум с Чероне няма хит6 и Еди просто го изгонил. Като се твърди, че към това оказало влияние, че Еди отново попаднал в пиянчески период (не, че да е преставал да пие, ама е увеличил многократно дозата). Така че има неиздаден албум с 12 песни с Гери Чероне, който лежи в архивите. Знаят се дори имената на песните.

image

                                                  Вен Хейлън с Чероне

Когато след известно време Сейми Хейгър се обажда по телефона на Алекс и се среща с братята, за да реформират групата, след завръщането си във Вен Хейлън в интервю по телевизията разказва, колко зле е изглеждал Еди от алкохолната зависимост, по времето когато се срещат.

Интересното е да се спомене, че още в началото на 80-те Еди е предлагал трикратно на басиста Били Шиън да свири с тях. Първият път през 1981 г. по време на турнето на Fair Warning, когато Тalas са били предгрупа на Van Halen. Шиън използва на баса техниката дабълхенд. Били Шиън казва: "Не съм сигурен защо ми предложиха да вляза в групата. Майкъл е страхотен басист и певец, кой знае, какво е било положението.".
Може да се уточни, че по време на концертите с Гери Чероне през 1998 г., което може да се види от записите на концерти пуснати в Youtube, всъщност когато групата свири репертоар от класическия ранен период с Дейвид Ли Рот, някои от песните се пеят от Майкъл Антъни, който дори прави и виковете, като примерно от 4/20/1998 Сидни, Австралия, където пее Somebody get me a Doctor.  

Има твърдения, че през 1981 г. по време на турнето на Fair Warning групата е в криза и като, че ли пред разпадане. Музиката на Fair Warning, абстрахирайки се от всичко останало си е нахакана и здрава, а албума по онези времена е в класацията на списание Ескуайър определен за един от 75-те албума, който трябва да има всеки човек. Това е най-твърдият, най-хеви албум на групата. По повод албума, който е доста твърд Дейвид Ли Рот казва: "Това не е, като Judas Priest и Black Sabbath - това е за младите момчета. Aз заявявам, че Вен Хейлън е за всички."
Уводното изпълнение в албума Mean Street всъщност е песента Voodoo Queen от демото им Зеро финансирано от Джин Симънс през 1976 г.
Обложката на Fair Warning е изключително шантава и само някой много надрусан би я избрал за албума си и е някак нетипична сред останалите обложки от ерата с Дейвид Ли Рот. Обложката представлява колаж от елементи на картината Бъркотия на канадския художник от украински произход Уйлям Курелек, нарисувана в психиатрична клиника докато го лекували от шизофрения и изобразява тежкото му детство. Картината е открита от Алекс Вен Хейлън, който предлага първоначално елемента от картината в който човек си бие главата в стената за обложка на албума, но техният дизайнер и директор по тази дейност Pete Angelus подбира колажа. За да стигне до идеята за подобна обложка и послание оказва влияние отиването на Дейвид Ли Рот до Хаити, където вижда мизерията и лошите условия на живот на хората, контрастиращи с тези, които познава в Пасадина, Калифорния и родната Индиана. Албумът е записан за 12 дни.

                   image
                    image

                   Шантавата обложка, отпред и отзад на албума Fair Warning
                  
След по-бавните продажби на Fair Warning, където няма хит (за oкoло 11 месеца продажбите са два милиона) и разговори с продуцента Тед Темплеман от фирмата Вен Хейлън подготвят по-комерсиалния по-мек албум Diver Down, който излиза през април 1982 г., записан за 12 дни, в който преобладават кавърите и продажбите за година са 3 пъти по-големи. Има таман пет кавъра.

                         image
          
image

                 Снимка от концерт от 1982 г. след издаването на Diver Down

Може да се спомене и факта, че когато през 1982 г. Ейс Фрили напуснал Kiss, Еди като се видял с Джин Симънс му казал: "Искам да дойда в Кис. Не мога да понасям Дейвид Ли Рот - той ме подлудява.", на което Симънс му отговорил: "Не го прави. Стой в групата, която ти си направил. Няма роля за теб - ти си прекалено голям. Ще попаднеш в сянка, за да станеш китарист в Kiss."

Въпреки че дълги години след напускането на Дейвид Ли Рот групата продължава да съществува и издава добре продаваеми албуми, по някое време тя дори се превръща в семеен бизнес функциониращ единствено с цел вадене на пари7. Еди изгонва дългогодишния басист Майкъл Антъни и на негово място намества сина си Волфганг на 14-15 г., за да може парите от печалбите на групата да останат в семейството. Истината е, че сина му Волфганг кръстен на Волфганг Амадеус Моцарт дори, като цяло харесва доста по-различна музика. Той участва в групата Tremonti комбинираща ну брид с пост гръндж и метъл. И като се вземе предвид, че Майкъл Антъни е с тях 32 години и заради участието в групата напуска колежа, където учи.
Когато Сейми Хейгър се връща в групата се застъпва за Майкъл Антъни и казва, че няма да свири на турнето през 2004 без Антъни двамата братя склоняват да го приемат. По някое време на турнето, като че ли се опитват да сменят Сейми с Дейвид Ли Рот. Така по време на турнето първоначално за един концерт докарват Дейвид, но на концерта той звучал ужасно.
За това турне състоящо се от 144 концерта групата взима 55 милиона долара, нo намалят дяла на Майкъл Антъни. По време на турнето за пореден път правят впечатление сериозните алкохолни проблеми на Еди. През юли на един от концертите в Чикаго Еди е кьоркютук пиян и дрогиран, и таман на 18 пъти изключва кабела на китарата си без да се усети. Дори по време на солото спира и след включването на кабела го свири на ново. За да избегнат сбивания, Еди и брат му Алекс летели с един самолет, а Майкъл и Сейми Хейгър с друг. Като се има предвид, че бащата на Хейгър е боксьор и самият той е тренирал в училище и се е подготвял за професионален боксьор поне 5-6 години, а Майкъл също е задгърбил начинаеща кариера на спортист няма нужда да се чудим, какъв би бил изхода от евентуално спречкване с братята алкохолици - наркомани, които рядко по време на турне са трезвени и недрогирани. По време на турнето Еди взима сина си да свири на ритъм китара, обикновено на едно парче 316 наименовано на месеца и датата му на раждане. По-късно, като вижда, че сина му не става за китарист го подкарва на бас китара и през 2006 г. вече е официален член нa групата (през 2005 г. те имат само един концерт). Сега в интернет след 14 години учене може да се види, как Волфганг най-после зорлян се е научил да свири солото Eruption, за да не му се смеят и подиграват - през последните 5-6 г. е пълно с талантливи деца на по 8-10-12-13 г., които свирят Eruption, а и още много други сола, само в Япония са стотина. За това дали е талантлив или не говорят фактите - изгонват го от ну брийд-гръндж групата Tremonti, а през 2018 г. Еди се обръща към Майкъл Антъни и го моли отново да се върне във Вен Хейлън. Майкъл обаче си е много добре заедно със Сейми Хейгър в супергрупата, която имат и му отговаря закачливо, че Еди трябва да увеличи хонорара за турнето, понеже иска да си купи ламборджини. Това става повод феновете да се бъзикат с Еди Вен Хейлън, като казват, че Сейми Хейгър може да му подари ламборджини, тъй като всички занаят, че Сейми Хейгър е много по-богат от него и е истински приятел.

Единият проект на Майкъл е супергрупата Chickenfoot с участието на Сейми, виртуозния китарист Джо Сатриани и барабаниста Чад Смит.
Другата група на Майкъл Антъни е The Circle с участието на Сейми, барабаниста Джейсън Бонам (син на Джон Бонам от Led Zeppelin) и Вик Джонсън китара.

image

Снимка на колата на Mайкъл Антъни - Ferrari California T Drive син цвят. Той има още 5 коли, сред които няколко колекционерски модела. Това са: 1933 Hillboy Roadster, 1957 Chevy Nomad Wagon, Shelby GT500 Mustang и Ford GT 2005. Майкъл също неколкократно участва в местни състезания на Ферари.

Тъй като Дейвид Ли Рот, който от известно време живее в Япония с доста по-младата си приятелка (на двадесет и няколко) е оригиналното лице на Van Halen и много хора биха искали отново да ги чуят с него (той неколкократно за кратко се връща по-рано в групата), успяват някак си да се договорят с вокалиста и да запишат през 2012 г. един албум озаглавен A Different Kind of Truth. Правят и концерти, но Дейв казва, че между него и Еди Вен Хейлън нещата не вървят и той не може да работи с такъв човек.

Малко известно е, че още през 2000-2001 г. музикантите от Вен Хейлън работят върху албум с Дейвид Ли Рот, но по неизвестна причина албумът така и не е издаден. Майкъл Антъни преди време оповести, че си е взел копия от записите, с които всеки е разполагал докато са работели върху албума, въпреки че Еди е недоволствал по въпроса, които държи в архива си. В интервю Антъни казва, че той не прави нищо зад гърба на музикантите и е възможно те да си останат там, докато някой ден неговите внуци не ги открият.

image

Еди и Дейвид Ли Рот през август 2015 г. в Ню Джърси. И двамата по това време са по на 58 г. и са одъртели 9-10 г. преди това, превърна ли се в дядовци от неправилния и нездравословен живот, който са водели.

                          image

                    Дейвид Ли Рот сега нa 65, който от 46-47 г. възраст е дядка

                                      image
 
                                      Училищна снимка на Дейвид Ли Рот на 14

                             image

Докато другите от групата за пред хората и медиите се държат по-кротко и не си показват какви са, то Дейвид пие на сцената, дрогира се и говори за тези неща пред публиката.

       image

                                   Дейвид Ли Рот през лятото на 2002 на 47 г.

image

Мениджерът на Van Halen през първите седем години Noel Monk пише в книгата си Runnin with the Devil, че плащал на полицията да не проверяват групата за притежание и ползване на наркотици. Еди Вен Хейлън имал личен доставчик на наркотици и по време на турне, където и да се намира по света му доставял желания в дадения момент от него наркотик, сред по-често ползваните бил перуански кокаин. Освен че по време на концерт Еди постоянно пуши цигари докато свири, той поставял в близост до усилвателя и наркотика да му е под ръка.

                            image

По време на турне в началото на 80-те когато е женен за първата си съпруга, Еди и Валери взимат две отделни стаи една до друга, за да може цяла вечер да пие и да се дрогира, и да свири. Веднъж Валери по време на турне след сватбата споделила на жената на мениджъра Монк, че Еди спал8 с нея само през първата вечер на турнето, от което тя си извадела извода, че не знае, че Еди по-рано всяка вечер е бил с различна. Години по-късно Бил Газари разказва, че по времето, когато групата е на клубно ниво и свирили при него всяка вечер имало по 50 момичета, които се натискали, коя да бъде по-близко до китариста Еди, а никоя не обръщала внимание на Дейвид Ли Рот.
Време е да се обърне внимание и на другия луд, сексманиак - Дейвид Ли Рот. Самият Бил Газари за няколко години докато свирили при него дори не му запомнил името и когато се обръщал нещо към Дейвид просто използвал името на групата: Ей ти Вен Хейлън. След издаването на дебютния албум и първото турне с придобиването на известност се появяват многото фенки, които преследват всяка вечер след концерт групата. Това са така наречените групита. Така през 1979 г. Дейвид измисля начин, как да се възползва от тях сексуално, нещо като мъжка проститутка. Той измисля така наречените Backstage Pass - билети-пропуски за среща на фенките наричани groupies с музикантите след концерт. Дейвид давал на охраната бак стейдж билетите и те ги продавали по сто долара на най-красивите и физически надарени от фенките с представянето, на които те могат да спят с член от групата, но като изключим, че от това се възползвали Алекс и Еди за по няколко на вечер, то останалите десетина се падали на него. Еди също, като него карал с по няколко едновременно (групов секс) както и по единично. Можем да предположим, че след като се оженил е излязъл от играта с мъжката проституция или поне е понамалил темпото. Неслучайно през 1991 Еди искал да нарече предстоящия албум Fuck, но продуцента го посъветвал да не го прави и е акроним на For Unlowful Carnal Knowledge. Турнето се казва F.U.C.K. n Live, а обложката е снимка на кожа - сексуален намек.
За да се различават пропуските на групата в зависимост от това за кого са предназначени, някои за пресата, за радиото или гости имало два вида пропуски, а по-късно и вариации. Примерно предназначени само за даден ден. Едните са сатенени, а другите ламинирани. Триъгълните пък обикновено са за екипа работещ към залата със сценичните работници, а личния екип на групата има по-различни, различен цвят и т.н.

                                  image

  Еднодневен пропуск предназначен за радиото за безплатно влизане на концерта

                           image

Този обаче сатенения не е за концерта, а за... след концерта, а какво се случва тогава?

Единствено Майкъл Антъни не участва в дивите партита и оргии. В интервю през 1985 г. той казва, че не се движи, не се размотава с Дейвид Ли Рот и не купонясва, като него. Иска да бъде обикновен човек и така са го възпитали родителите му. Още в началото Дейвид, който започнал да се изявява, като рок звезда казал: "Аз ще давам интервютата за групата" и другите казали "добре". 
През 1979 г. Дейвид продавал по 20 такива бакстейдж билета на вечер за групита. В самото начало "промоцията" на Диамантения Дейв, както той искал да го наричат била полуофициална и дори предлагала възможност за вечеря с музиканта, тъй като не всяка би правила секс с него или човек от групата, но някои биха искали да вземат интервю или автограф или просто някоя да се похвали, че е разговаряла с някой от известните музиканти. През 1979 г. имали 114 концерта, през 1980 г. - 126, през 1981 г. - 95, през 1982 г. - 110, през 1983 г. - 23 концерта и през 1984 г. - 141 концерта. Грубо сметнато се получава, че за пет години са изкарали незаконно от проституция още 150 хиляди долара, но се говори, че става въпрос за милион долара. Имали и камион, където да натоварват фенките, които не са успели да "обслужат" по време на даден концерт и ги оправяли по време на турнето. Ако фенките били прекалено много пускали по някоя на желаещите от работещите в екипа. Също, ако някоя си плати повече (хилядарка или нагоре) може и да я разходят с тях в камиона за известно време по време на турнето.

                            image

Стигнало се до там, че Дейвид искал да застрахова пениса си за милион долара от нежелана бременност. Когато през март 2013 г. по време на интервю към Huffington Post го попитали дали е истина, че се е застраховал навремето, той отговаря уклончиво: "Има някаква истина в слуховете" и разказва, как Еди казал, че трябва да си застрахова пръстите, Алекс лактите, а той казал: "Ами малкия Елвис?" Нo по това време никоя застрахователна компания не се занимавала с подобно нещо и не предлагала такава услуга.

                             image

Както разказва мениджърът Ноел Монк преди концерт Дейвид стоял в съблекалнята с по няколко бутилки по 2-3 часа и нарцистично се гледал в огледалото

image
 
По време на албума Women and Children First нарцисизма и манията на Дейвид Ли Рот, който се самоизявявал, като секс символ достигнала нова точка. Той поканил двамата най-големи фотографи в света по онова време да го снимат, както направили и няколко снимки и на групата. По това време най-големият фотограф в света бил германецът Helmut Newton, когото поканил да го снима и в самостоятелна сесия. Когато дошли другите от групата за снимките на албума никак не били очаровани от нарцистичния Дейв. Така една от снимките влиза, като промо плакат в първото издание на плочата, където Дейвид е гол до кръста и ръцете му горе са вързани с верига.

                              image
 
                         Oщe една снимка от сесията, която не влиза към плочата

През 1981 г. Дейвид доразвил системата си за бак стейдж-афтър шоу за групита, като направил още зони в залите класифицирани по цветове синьо, зелено, червено и всяка вечер си избирал по 25 от фенките от публиката с които правел секс. Бакстейдж пропуските от 1981 г. били правени по поръчка от фирмата ОТТО и съдържали и тяхното фирмено лого. Дейвид Ли Рот до такава степен се развихрил от наркотици, алкохол и страст през 1981 по време на турнето на Fair Warning, че се стигнало да го вкарват в усмирителна риза. Мениджърът по концертната дейност на групата Ноел Монк се обаждал до продуцента Тед Темлеман и се оплаквал, че не знае, какво да го прави и как да го усмирява. Така веднъж, като се обадил за пореден път до продуцента казал, че екипа на групата го вкарал в усмирителна риза.

image

                              Групата и мениджърът Ноел Монк с мустаците

В интервю през април 1985 г. към едно от водещите американски списания след изгонването му от Вен Хейлън, Дейвид Ли Рот заявява, че е правил секс с 24 хиляди жени. Дори и да е преувеличил, погледнато строго математически с неговия начин на живот по онова време няма как да са били по-малко от 12-14 хиляди. Сега той разказва, че веднъж правел секс едновременно с 5 жени, което се явява неговия рекорд. Също казва, че първата му бройка е на 14 години, когато били на семейна ваканция в Таити и той опънал една 18 годишна местна миячка на чинии, която едвам говорела английски, тоест да бъдем точни - черна хаитянка. 
Когато го изгонили от Вен Хейлън, по време на второто турне с неговата група през 1988 г. Mark Goodman, който е MTV диджей и приятел на Дейвид отишъл с него на турнето. По това време той таман се бил развел с жена си Carol Miller и Дейвид му намерил "работа", като му прехвърлял част от групитата. 

                          image            

Сатенен пропуск за групита на Дейв при соловото му турне Skyscraper, каквито е продавал и приятелят му Марк Гудман, също, като него от еврейски произход е заработвал заедно с него

image

David и Mark Goodman от MTV надрусани с кокаин. За разлика от Еди Вен Хейлън, който предпочита перуански кокаин, Дейвид кара на колумбийски.


Когато вокалиста Сейми Хейгър е на гости в шоуто на Хауърд Стърн по повод жените на турне във Вен Хейлън заявява, че се е възползвал от жените. По неговите думи на турне жените са много, но той не е точно всяка вечер с различна. Да отбележа, че Сейми е женен от 1968 до 1994 г. за първата си жена Бетси Берарди и всъщност редовно й е изневерявал. За втората си жена Кари се жени през 1995 г. с която имат връзка от години. Интересно е да се отбележи, че Кари е родена през 1967 г. и е била на една годинка по времето, когато Сейми се жени за първи път.

         image

                                                 Сейми и Кари Хагар

Meниджърът на групата Noel Monk разказва, че докато Еди, колкото и много да пиел взимал и много наркотици, то брат му наблягал повече на алкохола и си взимал бутилка уиски и на сцената. Но когато бил на фаза от сутринта на бързо до 10 часа успявал да издъни около 2 литра концентрат и през целия ден ходел пиян. Понякога имал халюцинации от пиене. По време на едно от ранните им турнета от алкохола, наркотиците, разбитите хотелски стаи и репетиционни стаи, както и наемането на луксозни лимузини, плюс плащанията за полицията, за да не ги проверяват за наркотици, както пише Ноел Монк групата, вместо да спечели, задлъжняла с 1 милион долара и така било до времето, докато стават мултимилионери. След два концерта на 7 и 8 март 1978 г. Van Halen разбиват 7-мия етаж на хотел Шератон в Медисън, Уискансин, което разказва Еди в интервю по телевизията около 1986-1987 г., а мениджърът пише, че са разрушили пода и ремонта струвал 200 хиляди$. Понякога на концерти Еди бил толкова пиян, че дори не можел да се мръдне на сцената и както той разказва от пиене и наркотици някои от концертите въобще не ги помни и не знае, какво се е случвало. След като през 1991 г. се ражда сина му той решава, че не иска да дава лош пример на сина си и периодите му на опити за отказване на пиенето започват от октомври 1994 г. На 37-38 г. Еди вече е с разнебитено здраве от пиенето, пушенето и наркотиците. Поради дегенеративни процеси възникнали от многото пиене дълги години пътува до Германия да го лекуват, докато създават метод и му заменят десния хълбок. Преди няколко години, след като Еди катастрофирал с мотора си като му правят по-обстоен преглед установяват, че от многото пиене, наркотици и пушене има тумор на мозъка.

По средата на турнето на албума 1984, тъй като Майкъл Антъни не участва в писането на текстовете на песните, другите го отстраняват от парите за авторските права и не става мултимилионер, като тях по същото време. Само да не си помислите, че Майкъл Антъни е беден, но просто по-късно е спечелил парите, като не ги издухва с неспирно пиене, наркотици и купони, като другите трима от първоначалния състав на групата. Неговото състояние към октомври-ноември 2020 г. се оценя на 90 милиона, на Еди 100, а на Алекс 90 милиона долара. Ето ви горе-долу примерната картина - по време на турне в началото групата е получавала 1 милион (по-късно от 1983 г. повече) и ги делят на 4. Майкъл взима неговите 250 хиляди и по време на турнето изхарчва до 2-3 хиляди, а останалите изпукват не само техните 250 хиляди, но и по още 300 хиляди. Като виждат по време на турнето през 1984 г. (правят 140 концерта за годината), че от албума са се продали вече 5-6 милиона плочи и че албума се продава по-добре от Diver Down, от който продават за година и половина 6 милиона са решили да го изключат.

                              image

                                             Плакат от турнето през 1984 г.


                         image

Плакат с обложката на албума за първата част от турнето планирано първоначално до края на юни. Всъщност турнето продължава още 16 дни и след първоначално предвидената дата 30 юни, следващият концерт е веднага на 1 юли и т.н. Групата прави месец почивка след концерта на 16 юли в Далас и отново продължава на 18 август в Донингтън, Англия.
За обложката на албума е снимано дете от приятелско семейство на фотографа. Цигарите не са истински, но детски бонбони, но също така цялата тая работа с цигарите е и заигравка с Еди Вен Хейлън, когото някои хора подбъзикват, че пуши по осем кутии цигари, е дори и да не е всеки ден по толкова.

Тъй като случая за изключването на Майкъл от мерчъндайза и авторските права на продажбите на албуми преди няколко години става известен, при опит да се измъкне Еди се опитва публично да омаловажи участието на Майкъл Антони в групата, като казва, че Майкъл всъщност свирил единствено по време на записите на първия албум, а в останалите свирел той. Но, както се казва "На лъжата краката са къси" - могат да се видят снимки от записите в студио, където Майк не стои със скръстени ръце, а свири, а дори и пее. Това може да се установи и при посочените снимки по-горе по време на записите за втория албум. Така че феновете не могат да бъдат излъгани. Освен че Майкъл участва в записите на албумите, той участва и в записите на неиздадените два албума с Чероне и с Дейвид. За слабия албум Van Halen III с Чероне той участва в записите на само три от песните и не участва в трите нови песни със Сейми Хейгар в сборния албум Best of Both Worlds oт 2004 г., когато взаимоотношенията му с братята Вен Хейлън са обтегнати. В много официални материали oт групата мимоходом се споменава Майкъл Антъни по време на записите в различни албуми. Така например по време на записа в студиото на песента Unchained за четвъртия албум, освен якия риф на китарата и заораващия бас на Майкъл Антъни, той взимал и високите вокални версии в бекинг вокалите. Също така Майкъл Антъни участва в клиповете на групата...
Неслучайно Майк разполага със записите на албума с Дейвид Ли Рот от 2000 г. По време на записите всички от групата са разполагали с тях, тъй като по време на записването са измисляли по нещо към песните и е трябвало да ги имат, прослушват и да добавят идеи. Ако Майкъл не участваше в тях и не принасяше с по нещо към песните нямаше да може да има достъп до тях. Много умно е направил, че си ги е оставил - по време на турнето през 1984 г. те го лишават от парите за авторски права, а сега той си има цял неиздаден албум. Кой се смее накрая?

image

От цялата група, които до полуда пият и се дрогират, единствено басиста Майкъл Антъни е кротък и уравновесен. Въпреки че не е луд купонджия, като останалите, все пак и той, ако и да не е алкохолик, както другите трима понякога се случва да пийва, но в рамките на допустимото. По време на турнетo през 1984 г. преди концерта в Nassau Coliseum в Ню Йорк му подаряват два кашона уиски и бас китара с изображение на уиски Джак Даниелс. Той приема подаръка и дори може да се види как свири с басa на официално издадения концерт Live without a Net и като част от програмата на сцената изпива бутилка Джак Даниелс (стига да не е подменил питието със сок).

image

За разлика от останалите от групата единствено Майкъл Антъни не се развежда. Соболевски се жени за приятелката си Сю Хендри през 1981 г. и наистина се обичат, вероятно по първа любов. Той се среща с нея много преди групата да тръгне напред и да запише албум. По време на турне през 80-те, въпреки че не е пушач (има няколко снимки с цигара, но не е бил истински пушач) си носел лула, за да поглежда лулата и да мисли за любимата си, която е надалеч през това време.
                                 image
Майкъл и Сю се запознават (била е около 12 г.) в училище Arcadia High School, в градчето Аркадиа (в близост до Пасадина), където живеят. Тя е няколко години по-малка от него.

Благодарение приноса, музикалното наследство и опитът от групи, като Sweet, Kiss, Van Halen, Quiet Riot през 1982-1984 г. в клубовете на Sunset Strip в Лос Анжелис възниква глем метълът с групи, като Night Ranger, Rаtt, Motley Crue, Dokken, Rough Cutt, Keel и т.н. През 1990-1992 г. по време на втората вълна на глем метъла (сега е третата) в Лос Анжелис е имало четири хиляди глем метъл групи. Когато Bruce Dickinson, вокалист от британската хеви метъл група Iron Maiden за първи път през 1990 г. отива в Лос Анжелис се вижда в чудо от хилядите глемъри милионери и в отговор на този културен шок записва албум озаглавен Tattooed Millionaire (Татуиран милионер).

----------------------------------

Tъй като подредията не се събират съм ги включил в разширен вариант с илюстрации и клипове в следващия постинг

                                 image

                                      image

                                                    С две от книгите ми

За поръчка на книгата с автограф e.h.books@abv.bg










Тагове:   музика,   Van Halen,   вен хейлън,


Гласувай:
3



1. ernest - Включвам две от подредия тук, целите са в следващия пост
28.11.2020 09:35
1 Той участва с кларинет в изпълнението Big Bad Bill в албума Diver Down.

2 Тематиката на текста на песента написана от Джин Симънс е любовна история между по-голям мъж и 16-годишно момиче. Mъжът я вижда на връщане от училище "чиста и хубава" и си я пожелава. Като под "чиста" се разбира морално чиста, неразвалена, неразкурвавена. Може да се отбележи, че повечето случаи на истинска любов за цял живот (около 70%) са именно между по-голям мъж и млада жена/мома, по първо влюбване за девойката. Песента става хит в някои радио станции. Песента става хит в някои радио станции.
В интервю в Guitar World Еди разкрива, че двамата с брат му участват в първоначалните демо записи за песента. По-късно Ейс Фрили копира солото на Еди за записа за албума. Включвам аудио клип с демо версията на песента.

Никой не се съмнява в таланта на Еди, но животът му е пример, как не трябва да се живее. Едва ли има съмнение на къде се е отправила душата му с начина на живот, който е водел.

"Или не знаете, че неправедните няма да наследят Божието царство? Недейте се лъга нито блудниците, нито идолопоклонниците, нито прелюбодейците, нито малакийците, нито мъжеложниците, нито крадците, нито сребролюбците, нито пияниците, нито хулителите, нито грабителите няма да наследят Божието царство." (1 Послание към Коринтяните 6:9-10)

Не мога да не възкликна, колко сме щастливи хората, които не пием, не пушим, не се дрогираме и не живеем развратен живот!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2665684
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031