Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2022 21:35 - ТРАНСКРИПЦИЯТА В МУЗИКАТА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   
Прочетен: 864 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 28.11.2022 21:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

              ТРАНСКРИПЦИЯТА В МУЗИКАТА

 

   Транскрипцията на музикални произведения е доста често срещана в музиката. Тя се извършва обикновено от друг автор, който вдъхновен от някое велико произдение променя инструменталния му състав, запазвайки като замисъла в оригинала. Велик транскибитор е напр. Лист, който прави транскрипции на произведения на Паганини, на арии от известни опери, на песни от Шуберт и др. Най-популярната му транскрипция е тази на Кампанелата от Втория концерт за цигулка на Паганини. Аз най-много ценя транскрипцията му на песента на Шуберт „Горски цар” по текст от Гьоте. Баща пътува с детето си през нощта на кон, то е в треска и има видения, струва му се, че вижда Горския цар. Велика транскрипция! Както поставям Сонатата в си минор на Лист на първи място в неговите произведения, в транскрипциите поставям на първо място песента на Шуберт „Горски цар”

    Страхотен транскрибититор е композиторрът Морис Равел. Като оркестратор той е един от най-великите и така се е изявил при транскрипция на клавирната пиеса Картини от една изложба на Мусоргски. Макар написана за пиано, тази пиеса звучи симфонична. Тя е в свободна форма, програмна е, но е НАЙ-ВЕЛИКАТА РУСКА КЛАВИРНА ПИЕСА !!! Казвам гтова обективно, а не като мое мнение. Тази пиеса има много голямо значение за обезсмъртяване на картините на художника Хартман, по време на запознаването с които Мусоргски замисля тази ГЕНИАЛНА  творба. Които познават творбата нека си припомнят картините Пазарят в Лимож, Баба Яга, Пиленцата, Бидло. И особено последната, Киевската порта, където има катедрала и в нея се провежда служба. Малко пианисти успяват при изпълнението на тази пиеса да разбият всичките камбани, започвайки от малките и достигайки до най-голямата. При това звукът на камбаните е съчетан с темата от Разходката /от картина към картина/.

   Шуберт също прави транскрипции на свои песни, като ги включва в други ппизведения. Най-популярен е Клавирният му квинтет „Пъстървата”, но най силни са транскрипциите му във Фантазията за пиано в до-мажор, където той ползва тема от песента „Страникът”.Смазваща е и песента „Смъртта и момичето”, която той ползва в Струнния квартет със същото наименование.

   Много транскпипции имат и произведенията на Бах. Голяма част от тях той си ги пправи сам, напр. цигулковите концерти, които после ги преработва в клавирни. Един от най-големите музиканти на ХХ век, пианистът Феручо Бузони, прави многочислени транскрипции на Бах-овите хорали и др. пиеси.  Той прави транскпирция и на Шаконната на Бах, писана веднага сред смъртта на първата му съпруга, Мария Барбара. Към тази пиеса с цел транскрпиция Бах никота не посяга. Но се намира кой да свърши това и то на нивото на Бах, правейки пиесата за соло цигулка за изпълнение на пиано, като възможностите, които му дава този по природа полифоничен инструмент той ползва тйка, че все едно Бах е написал пиесата за пиано. Транскрипцията на Бузони е пиеса, равностойна на оригинала за цигулка соло на Бах.

   Друга велика транскрипция е тази на Равел на „Картини от една изложба” на Мусогски. Тя е за симфоничен оркестър. Вчера я слушах и тя е поводът за този мвой кратък музикален постинг. Сиимфоничната преработка на пиеста е равностойна на оригинала на автора. Любимата ми пиеса от всичките е волската каруца, която пътува покрай една нива в Полша. Чува се туптенето на копитата на воловете, момичета, работещи по нивите запяват полска народна песен. Но финалът с камбаните на катедралата до Киевската порта е нещо много могъщо. Операторът показваше инструменталиста, който свиреше на уреда камбани. Малките камбани зазвучаха и в този момент показваха инскрументалиста, който ги биеше, после средните, голямата.

  Ще поместя в линкове Шаконата на Бах и транскрипцията на Бузони, а също Картините на Мусоргски и транскрипцията на Равел.

 

 

    И малко извън музикарната тема:

  

    Във веамето, когато трифоноворадевата простащина завляда управлението на страната и смазва интелигетните хора, музиката е част от тяхното спасение. Интелигенцията се е навела, докато премине бурята Ще й напомня обаче за българите от Босилегадско, когато прогонени от сръбските шовинисти те отиват при дома на Вазов. Молят го с авторитета си да направи нещо за тях. Тези неуки хора, слезли от планината са знаели, че интелигенцията притежава силата да промени нещата към добро. Днес е пълно с комунистимески професори, социнтелигенция, а и една такав, която се самоопредили в списък от интелигентники и избра за президент един простакисимус. Въздуси под налягане, зависимости – всимко друго но не и интелегенция. Има едни-двама, които са изключение, на тях благодаря. Опростачването на хората, започнато през 1944 г. и сега провеждано от Трифонов и Радев ще затрие страната ни. Без будна интелигенция, барометър на сучващото се в страната и света, каквато е войната на приматите свещу цивилизацият в Украина, без досег с изкуството, ние ще бъдем изходени първо от Европа и после като държава....

  













Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12191704
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031