Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2022 10:54 - ДА ПОСЛУШАМЕ ГОЛЕМИЯ МУЗИКАНТ ЕВГЕНИЙ МОГИЛЕВСКИЙ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   
Прочетен: 382 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 06.12.2022 15:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
                             image                                   

    Преди 6 години писах постинг за големия музикант, пианиста Евгений Могилевский. Той е един от най-големите пианисти на нашето време, за жалост обаче с кариера, която продължи кратко. След слизането от сцената той палоти като професор в в Белгия. Записите обаче, които остави са жалони, който указват най-краткият път на музикантите към авторите на произведенията, които той изпълнява.

   Радвам се, че желанието ми да бъдат качени негови записи в Ю - туб  вече са факт. Преди години така писах за изпълненията на Петер Рьозел на Сонатите на Брамс. И те веча са качени.

   Ще приложа линк със Сонатата оп. 111 на Бетховен. Според мен, това е най-великото изпълнение на тази Соната.

   Ето и постинга ми от преди говини, който даде резултат. 

 

 

01.07.2016 00:02 - ЕВГЕНИЙ МОГИЛЕВСКИЙ - ЕДИН ГОЛЯМ МУЗИКАНТ

Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   image
Прочетен: 558 Коментари: 0 Гласове: 

2

 

ЕВГЕНИЙ  МОГИЛЕВСКИЙ – ЕДИН  НЕ  ДОСТАТАТЪЧНО 

             ИЗВЕСТЕН, НО  МНОГО  ВЕЛИК  МУЗИКАНТ

 

    Евгений Могилевский е от последните ученици на великия клавирен педагог Нейгаус. След годините при него той се усъвърщшенства при друг голям музикант, Яков Зак. Огромният му талант благодарение на тези двама велики педагози твърде рано достигна своя апогей. Той е роден през 1945 г, когато в СССР имаше все още големи музиканти, станали известни  по света благодарение на качествата си, а не както днес, благодарение на мафията на Путин, която заплаща на журито на различни конкурси, за да класира като победители негови агенти в областта на музиката. Давам два тага: Юлианна Авдеева, която класираха на първо място на Конкурса „Шопен” вместо нашият Евгени Божанов и Денис Мацуев, един въздух под налягане. Спестявам си обидни думи към хората на изкуството, но когато хората на изкуството са и мафиоти – не!

   Първото признание на Могилевский идва когато той е още на 18 години. Тогава той печели големия Конкурс в Белгия „Кралица Елизабет”. Неговият талант бива преценен като откритие. Поканите да работи в различни държави по света идват, но той ще направи това на по-късен етап. Предстои му работа с Яков Зак.

   Доста години след това Могилевский живее е работи в САЩ, но като умен и интелегинтен човек, той се установява трайно в Европа. Приема да работи като професор в Консерватоорята в Белгия, където е и до сега. Не прекъсва връзките си с големите диригенти от СССР /сега Русия/, с които изнася концерти по света.

   Не е особено дълга кариерата на Могилевский като пианист, а произведенията, които той изпълнява са малка част от репертоара напр. на Рихтер. Спомням си при последното си идване в България Рихтер трябваше да свири тази Соната, но той 20 мин така и не излиза на сцената, а поглежда през вратата и се връща. След това излезе и изпълни Първата соната. Но пък във втората част на рецитала са как свири Шопен!

    Изпълненията на Могилевский, макар и не така многобройни остават класика. Ще изтъкна само две, Трети концерт на Рахманинов, чието изпълнение може да се мери с това на Вайсенберг и изпълнението му на Сонатата оп. 111 на Бетховен, което остава ненадминато. Аз съм особено чувствителен към тази Соната, която считам /субективно!/ за най-великото произведение на Бетховен и слушайки я в различни изпълнения за мен времето спира. Не само това, Сонатата отзвучава в мен дни след това. В момента чувам с вътрешния си слух една от вариациите на Втората й част, която свързвам с Баховата символика - триолите при него са символ на движинието на клилете на гълъба /Божият дух/ . Слушайки я аз се чувствам като в катедрала. Темата на прекрасната Ариета е в лявата лъка, в много ниския регистър, триолите акомпанират на темата в много високия регистър. При късния Бетховен това е характерно за клавирните му сонати.

   В Ю-туб записите се поместват от обичащи музиката, но те не винаги са достатъчно образовани в тази област. Порадии това те качват популярни изпълнения на музикантите, но не и най-добрите им, освен ако не се получи случайно таза комбинация. За съжалание моята компютърна грамотност е доста ниска и не мога да качвам записи в Ю-туб. Разполагам с грамзапис СМ 03455-6 с тази Соната и много бих се радвал, ако някой може да го качи в Ю-туб. Този запис на Могилевский е нещо уникално. Затова наричам Могилевский музикант, а не пианист. Който може да изпълни това сложно произведение на късния Бетховен трябва освен пианист да бъде и много голям музикант…

   Приилагам няколко клипа със записи на Могилевский. Изборъът не е голям. На Сонатата намерих друг велик запис, на Рихтер.

   С надежда някой да се обади и да му дам записа да го качи в Ю-туб.







Гласувай:
1



1. planinitenabulgaria - Вероятно и други се радват на този запис, който вече може да се прослуша с едно кликване.-
06.12.2022 15:20
Аз също се радвам и то повече, защото още преди 6 години писах в блога си за него. Велико изпълнение! Вероятно този запис чух преди около 50 години, но още помня момента с вариацията, която звучи като в катедрала а горе някъде около прозорците трептят крилата на гълаба в триоли, Светият дух. Произведението така е навлязло в сърцето ми, че ще си отида в комплект с него.
цитирай
2. planinitenabulgaria - Още един коментар да напиша към собствения си постинг:
08.12.2022 21:55
На мен Оп. 111 е любимото ми произведение на Бетховен. Преди малко отново чух втората част на сонатата, вариациите, и през ума ми мина мисълта:
"Не може глух човек да напише такова нещо, диктувано му е от Горе!"
Тази соната на Бетховен е неговата творба, която съм слушал най-много. Който и да я е изпълнявал, слушал съм записа му. Всеки пианист, който трябва да се справи с нея дава всичко от себе си. Вече 50 тодини я слушам в изпълнение на разлчини пианисти и продължавам до откривам места, които слушам по различен начин. Нечовешко произведение. В него я има и БАХ-овата символика на Светия Дух, който лети при една от вариациите в горната част на катедралата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12302442
Постинги: 4573
Коментари: 10803
Гласове: 18380
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930