Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2020 03:09 - РОЗИТА ПОПОВА СЕ ОТТЕГЛИ ОТ ОРГАНИЗАЦИОННАТА КОМИСИЯ НА СБЖ
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 830 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Иван Върбанов
София, 24 юни 2020 г.

И понеже сме в очакване на насрочване на така дълго очаквания конгрес на Съюза на българските журналисти, който все се отлага, та с изненада открихме новините, които произтичат от проведеното заседание на Управителния съвет на организацията, състояло се на 11-ти юни 2020 г. Решенията са публикувани тук - https://sbj-bg.eu/index.php?t=46777

Да ги обобщим:

1. Управителният съвет, който вече управлява повече от година след края на законовия мандат - 15 март 2019 г., регламентиран от Устава и проведения избор по време на Общото събрание на СБЖ на 14-15 март 2015 година, се събира в отсъствието на четирима свои члена: Васил Сотиров, Розита Попова, Светослав Терзиев, Любомир Пеевски на въпросната дата 11-ти юни 2020 г.

Решава се да се подпише анекс към съществуващия договор с фирмата - наемател на ресторанта на СБЖ /на етаж 1 в сградата на седалището/ и да се приеме предложението /в решението не пише чие е то/ за НЕПЛАЩАНЕ НА НАЕМ ЗА ПЕРИОДА НА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ.

А колко ще продължи това извънредно положение някой от членовете на УС знае ли, та взима това решение? Ами това извънредно положение продължи повече от година, та и повече? Нито Щаба, нито правителството, нито Световната здравна организация може да каже със сигурност докога! Но, хората в СБЖ - могат!

И още от решението: Да се отхвърли предложението на наемателите за намаляване на наема за следващите шест месеца с 30%. Това намаление да бъдело само за три месеца. Дължимата сума от фирмата да се изплати до 30-ти юли.

Интересното е, че за това предложение гласуват 7 члена на УС от общо 14.
Против са трима.

Има и предложение да не се подписва анекс, но за него гласува единствено Валентин Колев - явно единственият трезво мислещ по темата.

О, има и "мек" вариант на първия, но той не е приет: да се плаща 20% от дължимия наем за периода на извънредното положение, а за следващите три месеца - намаление с 30%. Предложението е подкрепено само от Светлана Каменова и Валерий Тодоров.

Съгласно гласуваното решение, анексът вече е подписан - потвърдиха наши източници от централата на СБЖ.


2. Още едно намаление на наем.
Друг наемател - този на фотоателието, до входа на СБЖ на ул. "Граф Игнатиев" 4, пък получава отстъпка да не плаща наем за периода на извънредното положение, а за следващите три месеца да плаща наем с 30% намаление. Против гласуват само двама - Валерий Тодоров и Валентин Колев. Уви, предложението се приема.

3. Старспринт ЕООД се освобождават от наемни задължения за периода на извънредното положение. Единодушно.

4. НАЕМАТЕЛИТЕ В МДЖ-ВАРНА С АНЕКС НА ДОГОВОРА ДО 2023 ГОДИНА

В навечерието на Общото събрание на СБЖ се гласува друго интересно решение. Стратегическо, с проекция напред. Подкрепено е от 8 члена на УС и гласи: Да се подпише анекс към договора с фирмата - наемател на МДЖ-Варна, като срокът е удължен до 1-ви септември 2023 година!!!
Против гласуват само Валерий Тодоров и Валентин Колев.
Защо съставът на този Управителен съвет бърза с решение, което е с проекция три години напред, а не изчаква провеждането на Отчетно-изборно събрание на СБЖ, което да разгледа казуса и да се произнесе? Само можем да предполагаме!!!

От вариант на предложение за неподписване на анекс, който е внесъл Валерий Тодоров, разбираме, че фирмата - наемател ще направи инвестиции за прокарване на минерална вода на територията на почивната база на морето. Както винаги стои въпросът: Кой ще плати сметката накрая?
Ясно е ...!
Уви!

5. Управителният съвет избира делегати измежду състава си, които да бъдат представители на Общото събрание на Агенция София прес, което ще се проведе на 29-ти юни.

6. И ето Ви поантата от това заседание: ВАЛЕНТИН КОЛЕВ е избран за председател на Организационната комисия на СБЖ. За негов помощник е посочен г-н Борислав Костурков. Гласуват 9-има члена на Управителния съвет, а против е само посоченият наследник на легендарната Розита Попова. Предложението е прието и Комисията по организационните въпроси вече има нов председател.

Остава въпросът защо Розита Попова няма да бъде председател на тази важна постоянна комисия? В разговор с нея по телефона тя категорично отказа да коментира в подробности своето лично решение и избора си да се оттегли, но потвърди информацията, която е огласена лаконично в решенията на сайта на СБЖ.

Посочи, че няма да присъства на заседанията на Управителния съвет на СБЖ занапред.

* * *

Всички тези решения будят куп въпроси. Но, основният e: Какво се случва и какво още предстои да се случи преди провеждането на следващите избори в СБЖ?

Дочухме, че кандидат-членове на организацията са юрист и генерал, та и неговият син. Надяваме се, че това са били само намерения и те няма да се материализират и да попаднат във фокуса на решенията на Организационната комисия, която е натоварена с отговорността да утвърждава нови членове.
Но, знае ли човек?!
Може пък кандидатите да са изключително изявени журналисти, може да има важна и достатъчно основателна причина, за да бъдат приети в редовете на организацията.
... В навечерието на изборите ...


 


Тагове:   СБЖ,   розита попова,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2546986
Постинги: 969
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930