Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2020 16:30 - Изумруденият скрижал на Хермес Трисмегист и тайните общества
Автор: pintev Категория: Новини   
Прочетен: 624 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 24.11.2020 17:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image
Светослав Пинтев


Говорим за мъдростта на  херметиците, водеща началото си от легендарния Хермес Трисмегист.  Триждивеликия, когото отъждествявали с египетския бог на Мъдростта Тот, с елинския Хермес, а по-късно дори и с римския Меркурий.

Наричан е “Майсторът на Майсторите”, мъдър мъж, живял в Древен Египет,  известен и като Сеяча на Окултната мъдрост, Основателя на астрологията, Откривателя на алхимията,  Писаря на боговете .  
 Има такива, които твърдят, че е роден в древна Атлантида преди повече от тридесет и шест хиляди години.  Така твърди например прочутият американски медиум Едгар Кейси .
Това, че Вселената е ментална е един от принципите на Хермес. Друг е принципът на рода.  „Родът е във всичко; всяко нещо притежава свой Мъжки и Женски принцип; Родът се проявява на всички нива...” Смята се, че неговите текстове са в основата на италианския Ренесанс. Хермес е наричан и “Три пъти мъдър” , защото неговата мъдрост бил 


утроена в три личности

-стълбове на цивилизацията: първият с това име-бог,  Тот е “цивилизационен герой”, като поставил началото на мистериите на божествената наука и мъдрост, която оживява света, после запазил принципите на тази свещена наука в йероглифи.
Вторият Хермес, роден във Вавилон, бил вдъхновителят на Питагор. Третият бил първият учител на Алхимията. “Пророк без лице” – пише специалистът Пиер Лори. Антоан Февр във “Вечният Хермес” пък твърди, че Хермес има място в ислямската традиция, макар че името му не се появява в Корана. Житиеписци и летописци от първите векове на ислямската Хеджра бързо отъждествили Хермес с Идрис, наби от сура 19.57; 21.85, когото арабите също отъждествили и с Енох (“Битие” 5.18-24). 

 Писанията, приписвани на митичния Хермес Трисмегист и неговите последователи, били редактирани и издадени по нареждане на владетелите на Флоренция Медичите.  Знае се , че те са изпратили доверен свой човек да ги търси в Македония Под това име тогава бил известна областта около Филипопол, днешния Пловдив.

Според легендата Хермес записал своята мъдрост на зелен камък, който станал известен като  Изумруденият скрижал или Tabula smaragdina. Това били формули за постиане на висшата мъдрост чрез промени в съзнанието. Те се прилагали за мисловна, физическа и духовна реалност. Следовниците му вярвали, че ако критична маса от хора стигне до до ново съзнание, еволюцията ще се ускори.

 Той я създава в древен Египет, после тя потича като животворна река към Халдея, Тракия и Елада... 
Трисмегист или Трижди Великия, 

            В окултната традиция на Хермес Трисмегист има няколко съпруги, които го даряват с много синове, носещи името му.  Те раждат своите синове, внуци, най-извисените от тях понякога и в зрялата си възраст се кръщават на него. Духовни водачи под името Хермес Трисмегист има в продължение на векове, потомци на първия.

 Друга египетска легенда твърди, че бог Тот е божественият  баща на Хермес. Всички основни концепции на днешните езотерични учения, тайни общества, ордени са   въведени от Хермес. Въобще, египетската традиция е  основата на всички по-късни. Още Херодот във втора книга на  „История” отъждествява елинските божества с египетските. За него Бастет е Артемида, Изида е Деметра, Хатон е Афродита, Озирис е Дионисий, Нент е Атина, Ра е Хелиос, Хонсу е Херакъл, а Амон е Зевс. Затова елините бързо приемат култа към Зевс-Амон и се съгласяват, че Александър Велики е негов син.

           Смята се, че самият Орфей донася тайните науки от Египет 

И за това ще напиша скоро.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031