Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2021 13:41 - Вселената работи като космологична невронна мрежа
Автор: milalea Категория: Новини   
Прочетен: 2413 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Противоречивата теория доказва, че реалността около нас се държи като компютърна невронна мрежа.
  • Предполага се, че Вселената се държи като изкуствена невронна мрежа.
  • Учен се стреми да съчетае класическата физика и квантовата механика.
  • Теорията твърди, че естественият подбор произвежда както атоми, така и "наблюдатели".

    Реалността около нас работи като невронна мрежа, подобна на матрица компютърна система, която работи подобно на човешкия мозък. 

    Това противоречиво предложение е идея на професор по физика от университета в Минесота Дулут Виталий Ванчурин. В интервю Ванчурин призна, че "идеята определено е луда, но дали е достатъчно луда, за да е истина?"

    Ученият разработи теория, докато изследва работата на машинното обучение, използвайки статистическа механика. Той открива, че механизмите, участващи в компютърното обучение, в някои случаи са подобни на динамиката в квантовата механика.

    Компютърна невронна мрежа работи чрез възли , които имитират биологични неврони, те обработват и предават сигнали. Тъй като мрежата научава нова информация, тя се променя, като дава на определени възли по-голям приоритет, което й позволява да свързва битове информация по такъв начин, че следващият път да знае например кои са ключовите черти на „зебра“.

    "Ние не просто казваме, че изкуствените невронни мрежи могат да бъдат полезни за анализ на физически системи или за откриване на физически закони, ние казваме, че така всъщност работи светът около нас", пише Ванчурин. 

    Как да докажете, че теорията му е погрешна? Ванчурин предлага начин. Всичко, което трябва да направите, е „да намерите явление, което не може да бъде моделирано чрез невронна мрежа“. Това, разбира се, всъщност не е толкова лесно да се осъществи, както посочва самият Ванчурин. Ако не разбираме напълно как функционират невронните мрежи и машинното обучение и трябва първо да схванем тези процеси. 

    Ванчурин смята, че неговата идея може да постигне друга цел, която е била цел на съвременната физика - да съгласува класическата физика, която описва как Вселената работи в голям мащаб, и квантовата механика, изследването на атомното и субатомното ниво на съществуване. Физикът смята, че трябва да разглеждате Вселената като работеща по същество като невронна мрежа, нейното поведение при определени условия може да се обясни както със странните уравнения на квантовата механика, така и със законите на класическата физика като теорията за общата теория на относителността, създадена от Алберт Айнщайн.

    „Динамиката на обучение на невронна мрежа наистина може да покаже приблизително поведение, описано както от квантовата механика, така и от общата теория на относителността“, пише Ванчурин в своето изследване.

    Ванчурин смята, че теорията му поддържа такива очевидни механизми на нашия свят като естествения подбор. Той предполага, че в невронна мрежа, частици и атоми, но дори и ние, „наблюдателите“ са в процес, подобен на естествен подбор. На микроскопично ниво на мрежата някои структури ще станат по-стабилни, докато други ще бъдат по-малко. Стабилните биха оцелели в еволюционния процес, докато по-нестабилните не биха.

    "В най-малките мащаби очаквам, че естественият подбор трябва да създаде някои структури с много ниска сложност, като вериги от неврони, но в по-големи мащаби структурите ще бъдат по-сложни", споделя той.

    Той вижда причина, поради която този вид процес би работил само в малък мащаб:

    "Това, което сега наричаме атоми и частици, всъщност може да е резултат от дълга еволюция, започвайки от някои структури с много ниска сложност и това, което сега наричаме наблюдатели и биологични клетки, може да бъде резултат от още по-дълга еволюция."

    Докато той дава обяснение за невронната мрежа, Ванчурин не доказва непременно, че всички живеем в компютърна симулация, както е предположи философа Ник Бостром, предупреждавайки, че дори и да е така, „никога няма да разберем разликата“.

    Досега идеята на Ванчурин е била приемана с скептицизъм от други физици, но това него поколеба...




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. milady - :-))))))))))
07.03.2021 13:50
...я се обърни..милааа миа...сигурно, те е срам,а?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milalea
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 57417
Постинги: 35
Коментари: 10
Гласове: 190
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031