Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2021 17:37 - България бедна ли?
Автор: bojo12345 Категория: Новини   
Прочетен: 1455 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

..
Скандално! Държавата обзавела Иван Гешев в Бояна със скъпи мебели и вещи, включително мултитемпературен охладител за вино

8 204 лева. Точно с толкова бюджетни пари правителството, по времето на третия мандат на Бойко Борисов, е обзавело ползвания от главния прокурор Иван Гешев държавен имот в резиденция “Бояна”. В средствата са включени поръчкова кухня, битова техника и мебели. Това става ясно от отговори на Министерския съвет по отправени запитвания от колегите от сайта Свободна Европа.

Държавата е купила за шефа на обвинението и мултитемпературен охладител за вино. Това е специален вид хладилник, който се ползва предимно от сомелиери или заведения. Стойността на покупката е 3249 лева. А разходите за подобна покупка, според юристи, не са “присъщо-необходими”. За това обаче по-късно.

Как се стигна до обзавеждането

Темата с държавното обслужване на частния живот на главния прокурор беше повдигната още през август миналата година, когато Гешев беше попитан дали след избирането си на поста се е нанесъл в правителствената резиденция "Бояна". Тогава той частично потвърди информацията, отговаряйки само, че живее в държавен имот. Без да каже кой е имотът, Гешев коментира, че “от този храст няма да излезе заек”.

Заек не излизаше наистина, защото почти една година оглавяваният от Бойко Борисов Министерски съвет, който стопанисва резиденцията, не отговори на официално изпратените въпроси за местоживеенето на Гешев.

Зайците започнаха да излизат с встъпването в длъжност на служебното правителство, което хвърли яснота върху публично известния факт, за който никой не говореше официално. Още миналата година два независими източника, пожелали анонимност, свидетелстваха пред Свободна Европа, че главният прокурор се е нанесъл в Дом 5 от правителствения комплекс в Бояна.

От правителството не утониха точния адрес на Гешев, но потвърдиха, че той се намира в резиденцията. Там пък единственият възможен имот за обитаване е Дом 5, тъй като Дом 1 и Дом 2 са приютили Националния исторически музей и конферентни зали с хотелска част, а другите вили са тези на президента и премиера, както и още две неремонтирани постройки.

За да обитава резиденцията, Гешев плаща по 100 лева на ден, което прави наем от около 3100 лева месечно.

Според данните, предоставени от служебното правителство, Иван Гешев се е нанесъл в резиденцията на 29 юни 2020 г. Непосредствено преди това в Дом 5 са направени мащабни ремонти. Общата им стойност е 333 860 лева показват получените от Свободна Европа документи. За подобна сума може да се купи голям апартамент в центъра на София.

Ремонтните дейности са продължили около три седмици. Започнали са на 26 май 2020 г. и са приключили на 16 юни. Точно 13 дни преди Гешев да се нанесе в Бояна.

Шест гардероба и кухня по поръчка

Паралелно с ремонта, се оказва, че Дом 5 е и обзаведен с държавни средства. Формално обзавеждането е закупено, за да послужи за нуждите на държавната вила. Всички разходи обаче са направени през 2020 и 2021 година, когато къщата се ползва от Иван Гешев.

В това време е изработена и монтирана поръчкова кухня, а към нея са закупени всякакви необходими електрически уреди – плот за вграждане, хладилник и фризер, с необходимите корпусни облицовки.

Поръчани са също така пералня и сушилня, огледало с интегрирано лед осветление и открит скрин.

Впечатление прави, че за Дом 5 Министерският съвет е поръчал шест различни видове открити и закрити композиции гардероби. Единият от гардеробите е седемкрилен, а друг – шесткрилен.

Според интериорни дизайнери, с които Свободна Европа се свърза, подобна поръчка на различни по обем мебели за съхранение се прави, когато се оборудва отделна гардеробна стая.

Общата стойност на мебелировката и оборудването е 48 240 лева с ДДС.

Сомелиерски уред с държавни пари

В поръчката се откроява покупка на мултифункционален охладител за вино. Специфичната вещ струва 3249 лева.

Мултифункционалният охладител за вино е специален уред, ползван от сомелиери или заведения.

Характерното за него е, че той разполага с две или три отделения, които могат да се настройват за достигане на определна температура, независимо едно от друго.

Така собственикът на охладителя може да охлажда червени, бели и естествено газирани вина, до препоръчваната за тях температура на консумация.

Категория “лукс” и един позабравен случай с джакузи

Според юристи, с които Свободна Европа разговаря, мултитемпературният охладител за вино е вещ, разходът за която не се води "присъщо-необходим". Т.е. ежедневният живот може спокойно да премине без подобен уред. Той е луксозна вещ, която според юристи не е нужна за нормалното битие.

През 2006 г. срещу бившия шеф на столичната “Топлофикация” Валентин Димитров, известен с прякота си Топлото, започна производство, след като при одит от държавния финансов контрол в кабинета му бяха отктити перлена вана и джакузи, определяни като категория “лукс”.

Юристите казват, че такива разходи не са "присъщо-необходими". Прието е, че подобни покупки за частно ползване би следвало да бъдат купувани с лични средства от този, който възнамерява да ги ползва.

Ето защо през 2010 г. Валентин Димитров беше осъден за “безстопанственост” - за харчене на държавни пари за лични нужди, заради джакузито и ваната в кабинета му.

По тази причина Свободна Европа поиска от Министерския съвет информация на какво основание се прави преценката за закупеното обзавеждане. Отговорът беше лаконичен и в него не се съдържа основание: “Администрацията на Министерския съвет поддържа обектите, предоставени му за управление”.

По темата с изразходването на държавни пари за нужди, които не са присъщо необходими, потърсихме и говорителката на главния прокурор, Сийка Милева.

На въпроса за купуване на луксозни вещи с държавни средства, предназначени за употреба в дома на Иван Гешев, тя каза:

“Не ми е известно”. След това отказа коментар по всякакви въпроси.


Източник: novinite.bg



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojo12345
Категория: Политика
Прочетен: 3623754
Постинги: 1932
Коментари: 4403
Гласове: 18509
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031