Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2021 17:01 - Меркел: „Неваксинираните германци ще загубят свободите си“
Автор: zahariada Категория: Новини   
Прочетен: 309 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 01.08.2021 17:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Меркел: „Неваксинираните германци ще загубят свободите си“

26 юли 2021 г. Шон Адл-Табатабай Новини , свят

image

Неваксинираните германци скоро могат да бъдат изправени пред тежки и осакатяващи наказания от правителството на Меркел, включително да загубят възможността да влизат в ресторанти, кина и магазини.

На фона на нова вълна на Covid-19 в Германия, главен помощник на германския канцлер предупреди, че ваксинираните германци „определено ще имат повече свобода“ от техните неваксинирани колеги.

Германия трябва да се подготви за скок в случаите на Covid-19, заяви  Хелге Браун, началник на щаба на Меркел,  пред Bild в неделя. „Броят на новите инфекции нараства дори по -бързо, отколкото в предишните вълни. Това много ме притеснява “,  истерично предупреди Браун.

Rt.com съобщава: Длъжностното лице заяви, че Германия може да достигне 100 000 дневни инфекции само за девет седмици и това вероятно ще накара правителството да предприеме драстични мерки.

"Ако имаме висок процент на инфекция въпреки нашите процедури за тестване, неваксинираните ще трябва да намалят контактите си", каза  Браун. Това би означавало, че неваксинираните хора няма да имат право да посещават ресторанти, кина или стадиони, дори и да са тествани, просто защото  „рискът за всички останали е твърде висок“.

Ръководителят на канцеларията също предупреди, че четвърта вълна от Covid-19 ще окаже огромен натиск върху икономиката, като отпускът може да достигне исторически върхове, тъй като много неваксинирани хора така или иначе ще трябва да бъдат поставени под карантина, ако влязат в контакт със заразен човек.

Браун каза също, че ваксинацията е най -доброто средство срещу потенциална четвърта вълна. Той насърчи общините да предлагат на хората по -лесни начини за ваксиниране и призова работодателите да насърчават ваксинацията заради тях самите.

„Ваксинацията ме предпазва [до] 90% от сериозна коронарна болест“, каза  Браун и добави, че всеки, който получи ваксината и не се разболее, когато болестта удари,  „ще бъде спешно необходим на работното си място“.

Началникът на щаба на Меркел също обвини почти всички сезонни епидемии тези, които не желаят да бъдат ваксинирани. Германия няма високи нива на инфекция от ваксинирани хора, дори ако някои лабораторни тестове открият вируса в телата им, каза той. Високите нива на инфекция са резултат от  „сериозни инфекции при неваксинираното население, ако процентът на ваксинация не е достатъчно висок“  , добави той.

На въпрос дали удрянето на определена част от населението с целенасочени ограничения е законово допустимо, Браун отговори, че държавата  „има задължение да защитава здравето на своите граждани“.  Той също така заяви, че Германия може да избегне още едно пълно блокиране, ако процентът на ваксинация е достатъчно висок.

Някои политици обаче смятат, че Берлин би прекрачил границите си, ако въведе такива ограничения.

Заместник -шефът на Свободната демократична партия Волфганг Кубицки  разкритикува  предложените мерки като де факто  „въвеждане на задължителна ваксинация през задната врата“.

Меркел по -рано се ограничи с това, че  „колкото повече са ваксинирани, толкова по -свободни ще бъдем отново“.  Тя не спомена нито една от мерките, предложени от Браун.

Армин Лашет, потенциалният наследник на Меркел и кандидатът на нейната партия за канцлер на общите избори през септември, също се дистанцира от това, което той нарече задължителна ваксинация, и се опитва да  „косвено да окаже натиск върху хората да се ваксинират“. 

Малко над 49% от германците са били напълно ваксинирани към 23 юли,  според  Института Робърт Кох, правителствената агенция на Германия, отговорна за контрола и превенцията на болестите. Повече от 60% от германците са получили поне една доза ваксина. Германските медии обаче съобщават, че степента на ваксинация постепенно намалява.

Ако Германия въведе ограничения за неваксинирани хора, това няма да е първата европейска държава, която да направи това. В съседна Франция правителството на президента Еманюел Макрон вече въведе „здравни карти“, които са необходими за влизане на хора на определени обществени места. Хората, които са се възстановили от Covid-19 през последните шест месеца или са имали скорошен отрицателен PCR тест, също могат да получат пропуските.

Мярката, която беше въведена заедно с мандат за ваксинация на здравните работници, предизвика огромен обществен шум и накара десетки хиляди хора да излязат на улицата за два поредни уикенда, за да изразят недоволството си.




Гласувай:
4



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39759260
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031