Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2022 20:31 - Със 170 гласа парламентът вдигна ветото върху преговорите на Северна Македония с ЕС
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 503 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 24.06.2022 20:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Депутатите приеха България да приеме позиция по предложението на френското председателство на Европейския съюз за Северна Македония, която дава право на правителството да свали българското вето върху преговорите на страната за членство в ЕС. Дебатът продължи повече от четири часа.
Бе прието предложението на "Демократична България", което включва исканията на ГЕРБ и ДПС. А именно Скопие да впише българите не само в преамбюла на македонската конституция, но и във всички разпоредби, в които са споменати други народи. България да не признава съществуването на "македонски език". Включва се нуждата от прецизиране на текстовете, както и включването на двустранните протоколи от договора в преговорната рамка.
   
"За" гласуваха 170,"против" бяха 37, "въздържали се" - 21. Предложението бе подкрепено от ГЕРБ, "Продължаваме промяната", Демократична България и ДПС, против - "Възраждане" и "Има такъв народ", а БСП се въздържаха.
ГЕРБ държеше тезата, че правителството на Бойко Борисов е подписало Договора за приятелство с РСМ още през 2017 г. Десислава Атанасова поиска да бъде подписан протоколът от правителството преди Преговорната рамка.
От "Демократична България" думата взе Христо Иванов, който разви тезата, че с приемане на френското предложение ще приемем европейски стандарти, ще сме част от европейското семейство и ще изградим добри съседски отношения със Северна Македония.
Депутати от "Възраждане" взеха няколко пъти думата. Основната им теза - приемането на такова решение е национално предателство. Георги Дренчев се противопостави, че "документите по темата са чужд език и не може дори да не се прочетат". Костадин Костадинов бе категоричен, че "има натиск отвън". Депутатът Ангел Георгиев цитира дори думи на Васил Левски: "Ние, българите искаме да живеем, човешки, в нашата страната - България, Тракия, Македония".
БСП потвърдиха позицията си, че няма да подкрепят предложението. Кристиан Вигенин подчерта, че "не е адекватно, когато няма правителство и председател на парламента да се взема такова решение". Той критикува ГЕРБ за вота на недоверие преди Съвета на ЕС в Брюксел, а към "Има такъв народ" пък се обърна с думите, че техният министър искал да свали ветото, при условие че лидерът им имал друга позиция. "Народното събрание е принудено в ситуация на липса на време да взема дългосрочни решения за ролята ни в ЕС. Изразяваме неудовлетворение от свършеното от Министерство на външните работи и натиск крайните решения да се вземат в тази обстановка", каза Вигенин.
БСП не са готови на компромис днес, а имат нужда за продължаване на преговорите, категоричен бе Вигенин. Той предложи НС да не взема решение, да продължат преговорите с РСМ и в следващото председателство, както и темата да продължи след евентуални предсрочни избори.
Обратно - ДПС подкрепят вдигане на ветото. Мустафа Карадайъ обаче критикува правителството на Кирил Петков, че не е приело позиция.
От "Има такъв народ" депутатът Тошко Йорданов се изказа четири пъти, като твърдението му е категорично, че "това е национално предателство". От "Продължаваме промяната" не взеха думата.
Депутатът от "Има такъв народ" Тошко Йорданов взе думата от трибуната, след като парламентът реши да даде мандат на правителството в оставка на Кирил Петков да приеме френското предложение за Република Северна Македония - за вдигане на ветото от българска страна върху преговорите на страната за ЕС.
"Имаме нова коалиция, това е направо сюрреалистично. Буквално довчера за ПП да общуват с ГЕРБ и ДПС беше невъзможно... А днес Кирил Петков, Делян Пеевски, Бойко Борисов и Христо Иванов са прегърнати заедно за България, за да махнат ветото, защото така е поискала Франция. И българите в Македония, и езикът на омразата не са важни, важно е да сме по-тихи от водата, от тревата, за да не разтърсим Великите сили. Моето решение го взех и днес стана ясно защо", гласи текстът, изчетен от Йорданов.
Малко по-късно министър-председателят Кирил Петков коментира в Twitter решението на Народното събрание за свалянето на българското вето срещу започването на преговори за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз. "Днес българският парламент взе историческо решение, което дава зелена светлина на френското предложение за присъединяване на Северна Македония в ЕС. Интеграцията на Западните Балкани е от стратегически интерес за Европейския съюз", написа премиерът.


image

https://news.bg/politics/sas-170-glasa-parlamentat-vdigna-vetoto-varhu-pregovorite-na-severna-makedoniya-s-es.html




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20120659
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031