Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2022 20:11 - Запорожката АЕЦ бе изключена от енергийната система на страната
Автор: radostinalassa Категория: Новини   
Прочетен: 811 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 26.08.2022 20:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Запорожката АЕЦ бе изключена от енергийната система на Украйна, няколко града са без ток

"За последното денонощие украинската артилерия е обстрелвала с голямокалибрени оръдия 7 пъти района на централата", заяви говорителят на руското министерство на отбраната

18:25 | 25 август 2022 | Редактор : Аделина Томова  441  22393Снимка: AP/БТА   

Запорожската ядрена централа е била напълно изключена от електропреносната мрежа на Украйна, съобщи украинският оператор "Енергоатом", цитиран от "Ройтерс" и "Франс прес". Причината са нанесените щети по електропроводите. Според съобщението системите за сигурност работят без проблеми.

 








"За последното денонощие украинската артилерия е обстрелвала с голямокалибрени оръдия седем пъти района на Запорожката атомна електроцентрала. Артилерията на руските въоръжени сили отвърна на огъня и потисна огневата мощ на противника", заяви днес говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

"Енергоатом" пък обвини за това Русия, съобщи БТА. В резултат на "вражески обстрел в района на Запорожката АЕЦ бе прекъсната Днепърската въздушна линия" от електропреносната мрежа, заявиха от компанията.

ТАСС съобщи за за спиране на тока и в съседната Херсонска област, на запад, която от март е под руски контрол.

Всички тези твърдения не може да бъдат проверени по независим път.

Първо "Запорожки вестник" писа, че в Енергодар, Мелитопол и редица населени места в Запорожка област няма ток, след като украинската армия обстрелвала Енергодар, където се намира най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Изданието се позова на Владимир Рогов, член на главния съвет на назначената от Русия военно-гражданска администрация (ВГА) в югоизточния украински регион.

 

По предварителни данни, след украински обстрел на поле в района на Енергодар е избухнал пожар, който причинил късо съединение в подстанция.

Новината бе потвърдена от ръководителя на ВГА в Енергодар Александър Волга. "Информирам ви, че по предварителна информация, в резултат на масиран обстрел от снощи от страна на въоръжените сили на Украйна на много места са пламнали полета и храсти. Това доведе до късо съединение в мрежата", написа Волга в Телеграм. Той съобщи, че в резултат "са се задействали системите за безопасност" на Запорожката АЕЦ. Тя вече отново е свързана с електропреносната мрежа, като "специалистите своевременно приключиха работата по възстановяване на електрозахранването", уточни Волга.

Назначеният от Русия кмет на Енергодар Галина Данилченко потвърди, че електроснабдяването в града вече е възстановено.

Днес се появиха съобщения за спирания на тока и в съседната Херсонска област. В Херсон електроснабдяването е преустановено, а мобилните комуникации прекъсват, предаде кореспондент на ТАСС на място. В главния град на окупирания от Русия южен украински регион тролейбусите спряха, някои магазини са затворени, бензиностанциите не работят, а интернет връзката се появява периодично.

Кореспондент на ТАСС съобщи, че токът е спрял заради излизането от строя на разпределителен пункт на Мелитополската линия от електропреносната мрежа. Той не посочи причина за аварията.

Енергетици вече са възстановили частично електроснабдяването в Херсон, съобщи още кореспондентът на ТАСС. В сградите в централната част на областния център има ток. Възстановява се движението на тролейбусния транспорт. Магазините и бензиностанциите също отново започват работа.

В някои части от града и региона обаче все още няма ток. Работата по възстановяването на електрозахранването продължава, добави кореспондентът на ТАСС.

Малко след това назначената от Русия военно-гражданска администрация на Херсонска област съобщи, че вече има ток в Херсон, Новая Каховка и Голопристански район. Специалистите продължават да работят, за да възстановят електроснабдяването на всички потребители в региона.

Един от двата енергоблока на Запорожката атомна електроцентрала, които днес бяха изключени от електропреносната мрежа след обстрел от украинската армия, отново беше пуснат, заяви към 19 ч. българско време ръководителят на военно-гражданската администрация на контролираната от Русия част на Запорожка област Евгений Балицки, цитиран от ТАСС.

"Днес в резултат на удар от страна на украински въоръжени формирования по електропроводи в района на Запорожката АЕЦ избухна пожар в охраняемата зона ВЛ 750 кВ. Пожарът предизвика късо съединение в електропроводите. Аварийната релейна защита на АЕЦ-а се задейства и два енергоблока бяха изключени, след което Запорожка област остана без електрозахранване. Веднага след ликвидирането на пожара един от блоковете заработи отново", написа Балицки в Телеграм.

"До дни" в Запорожската ядрена централа се очакват експерти на Международната агенция за атомна енергия - това обяви генералният директор на агенцията Рафаел Гроси, припомня БНР.

"Мисля, че всички вече са убедени, че трябва да има инспекция, при това много скоро. Киев е съгласен, Москва е съгласна. Надявам се, че много, много скоро да изпратим нашите експерти на място", заяви Гроси пред френския телевизионен канал France 24 след разговор с френския президент Еманюел Макрон.

Разговор за ситуацията около най-голямата ядрена централа в Европа са провели и министрите на отбраната на Русия и Франция, става ясно от съобщение на министерството на отбраната в Москва. Според руските медии министрите са отбелязали "важността на мисията", която директорът на

Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси възнамерява да оглави лично.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13131608
Постинги: 11559
Коментари: 18328
Гласове: 6661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години