Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2020 07:49 - Отнемете черния хайвер на лакомите олигарси в България, зоват евродепутати
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1677 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 07.10.2020 17:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Еврокомисията да спре парите за България 
"за да отнеме черния хайвер на лакомите олигарси" и да попречи на "тези вампири да смучат кръвта на този прекрасен народ", призоваха на дебата за България във вторник германският евродепутат от "Зелените" Даниел Фройнд и ирландката Клеър Дейли. Обсъждането в ЕП за корупцията и върховенството на закона у нас бе белязано с техническа повреда, прекъсвания на заседанието, хвалби от ЕНП за Бойко Борисов и словесен сблъсък между Ангел Джамбазки от ВМРО и Илхан Кючук от ДПС.
Скандал предизвика решението на ЕНП да не даде думата на евродепутата Радан Кънев от "Демократична България"/ЕНП, макар той и Елена Йончева от левицата да са сред инициаторите на дебата. Разбирам тази позиция, но я намирам дълбоко погрешна от гледна точка на дългосрочния интерес на ЕНП и вечните ценности, които партията защитава, написа в социалните мрежи Кънев, който след като внесе изказването си в писмен вид, го публикува и в интернет. "Проблемът е прост, но също така е много сериозен: мафията е превзела съдебната власт и медиите в държава-членка. Може да подкрепяте правителството в България, а може и да не. Това понякога са сложни политически решения. Ако имате доверие на правителството, може да му помагате да се отърве от опасните си зависимости - напразно, но благородно усилие. Но да отричате истината не е избор, бездействието също не е, когато върховенството на закона бива потъпквано в европеийска държава. Това не е избор, това е съучастие", заяви той.
Дискусията по гласуваната от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) критична проекторезолюция за България бе предшествана от дебат за обвързване на разпределението на бюджета в ЕС с върховенството на закона във всяка държава. Окончателната резолюция ще бъде гласувана утре.
"Говорих миналата седмица с много хора в София, на които им е писнало от корупцията в страната. Европейското финансиране само влошава нещата. Корумпирани лица изкупуват с европейски пари независими медии", каза Фройнд, който бе у нас за подкрепа на протестите. Председателят на LIBE и автор на резолюцията, испанският социалист Хуан Фернандо Лопес Агилар вижда "отстъпление назад" от постигнатото у нас. "Принципите на правовата държава означават уважение на решенията на съдилищата. Има 49 решения на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), при които България бе осъдена. Виждаме политическа намеса в дейността на прокуратурата, на частните фирми, ограничават се свободите, включително на медиите", посочи Агилар.
Шефът на групата на ЕНП Манфред Вебер, в която е ГЕРБ, опита да замаже ситуацията и защити Бойко Борисов. Според него щом имало протести, значи имало и свобода на словото в България, а самият Борисов насърчавал младите да протестират. Германецът смята, че по време на пандемия не трябва да се сменя парламент, освен това не можело да се постигне промяна на правителството след демонстрации, това щяло да стане скоро - на изборите през март. Вебер изтъкна, че Борисов бил лидер на проевропейско правителство и т.н.
"Правителството на Борисов и евродепутатите му изиграват ЕК от година на година, като си дават вид, че изпълняват това, което тя иска от тях, но в крайна сметка си правят каквото искат. И защо се случва това? Защото чухме от ЕНП, че те са от проевропейска партия. Нямат значение корупцията, нито манипулациите. Ангела Меркел харесва Борисов, значи той е ОК. Доналд Туск казва, че той е прекрасен човек, и дори не даде време за изказване на опозиционен евродепутат от неговата група, защото се бои от това, което той би казал", реагира с възмущение Дейли. 



Гласувай:
7



1. apostapostoloff - Оставка няма да има!
07.10.2020 14:16
Туй то. Точка. Толкоз.

Яжте си сега мъдете от яд! И се хапете по гъза.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4824453
Постинги: 2501
Коментари: 6279
Гласове: 16465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031