Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2020 18:03 - Руската ваксина става новият петрол
Автор: radostinalassa Категория: Политика   
Прочетен: 370 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
Поглед.инфо/ Вътрешната фармацевтичнанаука успя бързо да реши най-трудната задача - да създаде няколко варианта на ваксина срещу коронавирус. Изглежда, че всичко е по-нататък просто - просто трябва да се осигури масово производство и да спечелите пари от износ. Но за да се насити колосалното търсене на ваксината, дори в рамките на страната, Русия ще изисква техническо сътрудничество с други държави.

Русия беше една от малкото страни, които успяха самостоятелно да разработят ваксина срещу КОВИД-19. При това не една, а три ваксини от различни научни институции наведнъж. Векторната ваксина „Спутник-5“ която е разработена от Московския център на „Гамалей“. През октомври Министерството на здравеопазването регистрира втората ваксина - пептидното лекарство „ЕпиВакКорона“, разработено от Новосибирския научен център „Вектор“. И накрая, третата ваксина е на път - жива ваксина от Центъра за изследване и разработване на имунобиологични продукти "Чумаков". Последната е в последния, трети етап на тестване.

Фактът, че Русия успя да създаде свои собствени ваксини срещу инфекцията, която обърна целия свят и го повлече в бездната на икономическата криза, сам по себе си е голяма заслуга на руските учени и специалисти. Изглежда, че най-важното е да се направят тестовете, а след това остава само да се инжектира чудодейното изцеление във всеки човек на планетата, след което можете да забравите за пандемията веднъж и завинаги.

Ваксината обаче все пак трябва да бъде произведена в необходимото количество - десетки и стотици милиони дози. „Производството на местната ваксина е изправено пред уникални предизвикателства: беше необходимо възможно най-скоро да се намери екип от учени, които да поемат всички рискове с разработването на ваксина, и технологичен капацитет, който да може да произведе необходимия брой дози. Ако първият съществува в Русия, то с втория има известни трудности “, отбелязва доцентът от катедрата по статистика на РЕУ „Плеханов“ Олга Лебединская.


На практика се оказва, че Русия все още не е в състояние да произведе толкова ваксина, колкото ѝ е необходимо. В страната живеят 146 милиона души, а един руснак се нуждае от две дози от ваксината. Въпросът колко дълго трае ваксината и колко често е необходимо да се ваксинира засега е оставен извън скобите. Засега са обявени планове за производство само на ваксината „Спутник-5“. През ноември ще произведат 0,5 милиона дози, през декември и януари ще направят по 1,5 милиона дози, от февруари ще започнат да произвеждат 3 милиона дози на месец, а едва от април ще пуснат 6 милиона дози на месец. Оказва се, че от ноември 2020 г. до края на 2021 г. ще бъдат произведени 63 милиона дози от ваксината.

Това все още не е достатъчно за ваксиниране на всички руснаци, като се има предвид, че те трябва да бъдат ваксинирани два пъти. Оказва се, че от 146 милиона руснаци малко повече от 20% от населението ще бъдат ваксинирани два пъти с ваксината „Спутник-5“.

Има, разбира се, големи надежди, че и другите две ваксини скоро ще бъдат масово произведени. Ще имат ли повече производствен капацитет от „Спутник-5“? Но ако производителите и на трите ваксини успеят да достигнат съпоставими обеми на производство, като по този начин обхванат 80% от руското население, това ще бъде достатъчно за формирането на стадния имунитет.

Междувременно обещават, че втората ваксина "ЕпиВакКорона" от "Вектор" ще влезе в гражданско обращение до края на тази година, но до януари ще бъдат произведени само 50 хиляди дози. Все още не е ясно колко бързо ще се увеличи производството на тази ваксина. За третия продукт производствените планове са още по-малко ясни.

Изглежда, че всичко е просто - трябва да вземете лабораторни разпоредби от разработчици, които имат сертификат за регистрация, да отидете на производствената площадка и да започнете да произвеждате в големи количества ваксината, от която всички се нуждаят. Но се знае, че има голямо разстояние между лабораторните и индустриалните производствени технологии.

И досега само няколко компании с достатъчна научна компетентност в сложната област на транслационната биотехнология могат да извършат преход от една технология към друга.

„За съжаление толкова малък производствен обем се дължи на липсата на техническа възможност за увеличаване на производството на ваксини. Да, няма достатъчно биореактори с правилната формулировка и дозировка. Тоест, вече има „условно предписание“ за ваксината. Всички декларирани производители – „Бинофарм“, „АрФарМ“ и „Генериум“ активно купуват биореактори, но въпросът за отстраняване на грешки все още е отворен “, казва Олга Лебединская.

Според нея производството на ваксини се различава на различно оборудване и колкото повече ваксини има, толкова повече възможности за производство.

„Обикновено отнема една година, за да се създаде такова масово производство, но сега са около седмици. Именно поради този проблем обещанието на здравния министър Мантуров да произведе 30 милиона дози до края на годината не е изпълнено “, отбелязва Лебединская.
Трудността, която Русия трябва да реши, за да започне масово производство на ваксини срещу коронавирус, е липсата на оборудване. „Въпросът сега е само едно: да се осигури необходимия обем на промишленото производство. Тук има определени проблеми, свързани с наличието или отсъствието на необходимото оборудване, „хардуер“, както се казва, за разполагане на масово производство “, - каза Владимир Путин в края на октомври, отбелязвайки, че чуждестранните партньори разполагат с такова оборудване.

В Русия се използва предимно чуждестранно оборудване за производството на ваксини срещу коронавирус, заяви в ефира на телевизионния канал "Русия 1" кандидатът на биологичните науки, представител на Руската академия на науките Алексей Дейкин. Поради това беше дадена заповед за засилване на работата по разработването на руски устройства за създаване на ваксини.

Изграждането на фабрики от нулата за производство на стотици милиони дози ваксини годишно (за да се осигури напълно населението на Русия) е твърде дълго и непосилно финансово. За да се ускори процесът, е възможно да се преобразуват съществуващите съоръжения в страната за производство на ваксини срещу коронавируса. Но най-вероятно в ущърб на стоките, които се произвеждат в тези предприятия.

Дейкин каза, че проблемът е, че фармацевтичните компании не могат да бъдат накарани да преориентират производството си. Освен това Русия трябва да купува чуждестранно оборудване, добавя той. По очевидни причини не е толкова лесно да вземете това оборудване сега. И не само поради съществуващите логистични проблеми, но и поради огромното търсене на това оборудване по целия свят. Всички водещи държави сега са фокусирани върху едно нещо - или създаване на ваксина, или закупуване на лиценз за производство на ваксина и бързо увеличаване на нейното вътрешно производство.

Русия, имайки под ръка ваксини, може да спечели добри пари от износа им. За да разберем: само в Индия живеят 1,3 милиарда души, повече от половината от които се нуждаят от ваксинация, за да формират стадния имунитет. Като се вземе предвид двойната ваксинация, това са около 1,5 милиарда дози от ваксината. Цената на руската коронавирусна ваксина няма да надвишава 1000 рубли за доза. Тоест, две ваксинации ще изискват 2 хиляди рубли. Оказва се, че само от Индия Русия може да спечели 1,5 трилиона рубли, или 19,5 милиарда долара. А има още много азиатски и южноамерикански държави и цял списък от страни от бившия СССР, които може да предпочетат руската ваксина пред американската. Страната ни печели около 20 трилиона рубли от продажбата на петрол и газ.

Търговската цена на руската ваксина „Спутник-5“ обаче ще бъде обявена едва следващата седмица. Но те обещават, че тя ще бъде много по-ниска от тази на чуждестранните конкуренти - и това е огромно предимство за бъдещия износ. Обявената цена на доза от 19,50 долара от „Файзер“ и 25-37 от „Модерна“ означава, че ако е необходима двойна ваксинация, ваксинацията ще струва 39 и 50-74 долара на човек, според профила на руската ваксина в „Туитър“.

Ясно е, че износът на руската ваксина е потенциална златна мина. „Има красноречиви примери за износ на руски ваксини. Например, Центърът „Чумаков“ произвежда една от най-добрите ваксини в света срещу жълта треска и я изнася в много страни по света, където съществува тази болест, като получава много пари. През шейсетте години, когато може да се каже, най-голямата пандемия на полиомиелит, ваксина срещу това заболяване е разработена от същия център под различно име. Изнесохме я в огромни количества и с помощта на него спряхме епидемията в Япония и други страни “, казва професорът, ръководител на лабораторията по биология и индикация за арбовируси на Изследователски институт по вирусология „Д. И. Ивановски“ Александър Бутенко.

Сега обаче е необходимо колосално количество ваксини, така че износът на руски ваксини срещу коронавирус е възможен, но не сега. В момента е важно да се произвеждат възможно най-много ваксини по целия свят, за да се ваксинират колкото се може повече хора. „Първо, необходимо е да се спре честотата на заболяванията. И тогава ще има втори момент - да спечелим пари от това голямо постижение на руската наука. Освен това Русия е похарчила колосални пари от бюджета си за борба с пандемията и икономическите последици “, смята вирусологът.

Предвид сериозността на проблема и необходимостта от ваксиниране на милиарди хора по цялата планета възможно най-бързо, Русия е готова да продаде своите уникални технологии за ваксината срещу коронавирус на други страни. Това обаче не е благотворително събитие. От продажбата на лицензи за производство на ваксини в различни страни страната ни може да печели.

Русия не отказва да навлезе на международния пазар, който се оценява от експерти на 100 милиарда долара годишно, каза президентът. Според него Русия е готова "да осигури продажбата на интелектуална собственост", както и да произвежда ваксината на чужди обекти. „Не в ущърб, искам да подчертая, на ваксинациите в самата Русия, тъй като все още трябва да закупим или създадем това оборудване, ние сме готови да работим с нашите чуждестранни партньори“, обясни Путин.

Тъй като все още нямаме достатъчно собствени възможности за ваксиниране на по-голямата част от руснаците, недостигът на ваксини в Русия може да бъде компенсиран от производствения капацитет в други страни. Руският фонд за директни инвестиции, който помогна за разработването и популяризирането на ваксината, казва, че ще произведе 500 милиона дози през 2021 година. Това ще стане възможно именно чрез производството в чужбина. Ваксината „Спутник-5“ вече има производствени споразумения с четири държави - Китай, Южна Корея, Индия и Бразилия. Но всеки ден има все повече хора, които искат да си купят лиценз за производство на руската ваксина.

Превод: В. Сергеев http://www.budnaera.com/


Тагове:   ваксина,   петрол,   русия,


Гласувай:
1Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 8707561
Постинги: 9784
Коментари: 16195
Гласове: 6034
Календар
«  Февруари, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Телегонията не съществува при бялата раса
3. Болкотерапия чрез молитвената поза. Лекува епилепсия, рак и пр. болести чрез активиране на защитните ни механизми.
4. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
5. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
6. Заземяването лекува възпалителните процеси
7. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
8. Душата, нейната генетика, потомците ни.
9. Връзката между българи и шумери
10. Реинкарнацията и генетиката
11. Раждането на тракийската азбука
12. На земята живеят четири вида човек
13. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
14. Американските бомби с обеднен уран
15. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
16. Енергоновата система на кръвта
17. Руският език не е руски, а български
18. Подслушват ли телефона ви?
19. Българският език - езикът на първите хора!
20. КОВИД - 19 и старите лекари
21. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
22. Ябълков оцет - мастер клас
23. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
24. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
25. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
26. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
27. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
28. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
29. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
30. Без САЩ комунизма нямаше да се роди