Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2021 18:50 - Глобалната програма на Бил Гейтс и как можем да се противопоставим на войната му срещу живота
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 587 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 26.02.2021 18:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Глобалната програма на Бил Гейтс и как можем да се противопоставим на войната му срещу живота

image

От Вандана Шива

През март 2015 г. Бил Гейтс показа изображение на коронавируса по време на TED Talk и каза на публиката, че именно така ще изглежда най-голямата катастрофа на нашето време. Истинската заплаха за живота, каза той, е „ не ракети, а микроби. " Когато пандемията на коронавируса обхвана земята като цунами пет години по-късно, той съживи военния език, описвайки пандемията като „световна война“.

"Пандемията на коронавируса изправя цялото човечество срещу вируса", каза той.

Всъщност пандемията не е война. Пандемията е последица от войната. Война срещу живота. Механичният ум, свързан с машината за извличане на пари, създаде илюзията за хората като отделени от природата, а природата като мъртви, инертни суровини, които трябва да бъдат използвани. Но всъщност ние сме част от биома. И ние сме част от virome. Биомът и виромът сме ние. Когато водим война с биологичното разнообразие на нашите гори, ферми и вътрешности, ние водим война със себе си.

Аварията за здравето на коронавируса е неотделима от аварийната ситуация на здравето при изчезване, аварийната ситуация за здравето поради загуба на биологично разнообразие и аварийната ситуация в областта на климата. Всички тези извънредни ситуации се коренят в механистичен, милитаристичен, антропоцентричен светоглед, който счита хората отделени от и превъзхождащи другите същества. Същества, които можем да притежаваме, манипулираме и контролираме. Всички тези извънредни ситуации се коренят в икономически модел, основан на илюзията за безграничен растеж и неограничена алчност, които нарушават планетарните граници и разрушават целостта на екосистемите и отделните видове.

Възникват нови болести, защото глобализираното, индустриализирано, неефективно селско стопанство нахлува в местообитанията, унищожава екосистемите и манипулира животни, растения и други организми, без да се зачита тяхната цялост или здраве. Свързани сме в цял свят чрез разпространението на болести като коронавируса, защото сме нахлули в домовете на други видове, манипулирали растения и животни с търговска печалба и алчност и отглеждали монокултури. Докато изсичаме горите, докато превръщаме фермите в индустриални монокултури, които произвеждат токсични, хранително празни стоки, докато диетата ни се влошава чрез промишлена обработка със синтетични химикали и генно инженерство и докато поддържаме илюзията, че земята и животът са суровини за да бъдем използвани за печалби, ние наистина се свързваме.

Според Международната организация на труда, „1,6 милиарда работници в неформалната икономика (представляващи най-уязвимите на пазара на труда), от общо два милиарда в световен мащаб и обща работна сила от 3,3 милиарда, са претърпели огромни щети върху способността си да изкарват прехраната си. Това се дължи на мерките за блокиране и / или защото те работят в най-засегнатите сектори. " Според Световната хранителна програма, четвърт милиард допълнителни души ще бъдат изтласкани от глад и 300 000 могат да умрат всеки ден. Това също са пандемии, които убиват хората. Убийството не може да бъде рецепта за спасяване на животи.

Здравето е свързано с живота и живите системи. Няма „живот“ в здравната парадигма, която Бил Гейтс и неговите близки популяризират и налагат на целия свят. Гейтс е създал глобални съюзи, за да наложи анализ и предписания за здравни проблеми. Той дава пари, за да дефинира проблемите, а след това използва влиянието и парите си, за да наложи решенията. И в процеса той става по-богат. Неговото „финансиране“ води до заличаване на демокрацията и биологичното разнообразие, на природата и културата. Неговата „филантропия“ не е просто филантрокапитализъм. Това е филантроимпериализъм.

Пандемията и блокирането на коронавируса разкриха още по-ясно как сме сведени до обекти, които трябва да бъдат контролирани, с нашите тела и умове като нови колонии, които трябва да бъдат нападнати. Империите създават колонии, колониите затварят общите дадености на местните живи общности и ги превръщат в източници на суровини, които да се добиват с цел печалба. Тази линейна, екстрактивна логика не е в състояние да види интимните отношения, които поддържат живота в природния свят. Той е сляп за многообразието, циклите на обновяване, ценностите на даване и споделяне, както и силата и потенциала на самоорганизирането и взаимността. Той е сляп за отпадъците, които създава, и за насилието, което отприщва. Удълженото блокиране на коронавируса е лабораторен експеримент за бъдеще без човечество.

На 26 март 2020 г., в пика на пандемията на коронавируса и в разгара на блокирането, Microsoft получи патент от Световната организация за интелектуална собственост (WIPO). Патент WO 060606 заявява, че „Дейността на човешкото тяло, свързана със задача, предоставена на потребител, може да се използва в процеса на добив на система за криптовалута ...“.

„Активността на тялото“, която Microsoft иска да добива, включва радиация, излъчвана от човешкото тяло, мозъчни дейности, поток от телесни течности, кръвен поток, активност на органи, движение на тялото като движение на очите, движение на лицето и движение на мускулите, както и всяко друго дейности, които могат да бъдат усетени и представени чрез изображения, вълни, сигнали, текстове, цифри, градуси или друга информация или данни.

Патентът е претенция за интелектуална собственост върху нашите тела и умове. В колониализма колонизаторите си възлагат правото да отнемат земята и ресурсите на коренното население, да гасят техните култури и суверенитет и в краен случай да ги унищожават. Патент WO 060606 е декларация на Microsoft, че телата и умовете ни са новите колонии. Ние сме мини от „суровина“ - данните, извлечени от нашите тела. Вместо суверенни, духовни, съзнателни, интелигентни същества, които вземат решения и избират с мъдрост и етични ценности относно въздействието на нашите действия върху естествения и социалния свят, от който сме част и към който сме неразривно свързани, ние сме „потребители . " „Потребител“ е потребител без избор в цифровата империя.

Но това не е цялостната визия на Гейтс. Всъщност е още по-зловещо - да колонизираме умовете, телата и духовете на нашите деца, преди те дори да имат възможност да разберат как изглеждат и се чувстват свободата и суверенитетът, започвайки от най-уязвимите.

През май 2020 г. губернаторът Андрю Куомо от Ню Йорк обяви партньорство с фондация „Гейтс“ за „ преоткриване на образованието. " Куомо нарече Гейтс визионер и аргументира, че пандемията е създала „момент в историята, в който действително можем да включим и развием идеи на [Гейтс] ... всички тези сгради, всички тези физически класни стаи - защо с цялата технология, която имате?

Всъщност Гейтс се опитва да разруши държавната образователна система на САЩв продължение на две десетилетия. За него учениците са мини за данни. Ето защо показателите, които той популяризира, са посещаемост, записване в колеж и резултати от тест по математика и четене, защото те могат лесно да бъдат изчислени и извлечени. При пресъздаването на образованието децата ще бъдат наблюдавани чрез системи за наблюдение, за да се провери дали са внимателни, докато са принудени да ходят на часове дистанционно, сами вкъщи. Дистопията е тази, при която децата никога не се връщат в училищата, нямат шанс да играят, нямат приятели. Това е свят без общество, без връзки, без любов и приятелство.

Докато гледам към бъдещето в един свят на Gates и Tech Barons, виждам човечество, което допълнително се поляризира в голям брой „изхвърлени“ хора, които нямат място в новата империя. Тези, които са включени в новата империя, ще бъдат малко повече от цифрови роби.

Или можем да устоим. Можем да създадем друго бъдеще, да задълбочим нашите демокрации, да си върнем общите блага, да регенерираме земятакато живи членове на Едноземно семейство, богато на нашето разнообразие и свобода, едно на нашето единство и взаимосвързаност. Това е по-здраво бъдеще. За него трябва да се борим. Трябва да претендираме за това.

Ние стоим на пропаст на изчезването. Ще позволим ли нашето човечество като живи, съзнателни, интелигентни, автономни същества да бъдат изгасени от машина за алчност, която не знае граници и не е в състояние да сложи край на колонизацията и унищожението си? Или ще спрем машината и ще защитим нашата хуманност, свобода и автономност, за да защитим живота на земята?

Горното е извадено от книгата на Вандана Шива „ Единство срещу 1%“: Разбиващи илюзии, свобода на посяването (Chelsea Green Publishing, август 2020 г.) и се препечатва с разрешение от издателя.

Единство срещу един процент

Вандана Шива е световноизвестен екологичен мислител и активист, лидер в Международния форум за глобализацията и на Движението за бавна храна. Директор на Навданя и на Изследователската фондация за наука, технологии и екология и неуморен кръстоносец за правата на фермерите, селяните и жените, тя е автор и редактор на редица влиятелни книги, сред които „ Сключване на мир със земята“ ; Почва, а не нефт ; Новите войни на глобализацията ; Суверенитет на семената, продоволствена сигурност: Жените в авангарда ; и кой наистина храни света? . Последната й книга е „ Единство срещу 1%“ (издателство „Челси Грийн“, август 2020 г.).

Бележка на редактора. Приветстваме коментари и информация по темата на тази статия. Моля, имайте предвид, че функцията „отговор“ в раздела за коментари не работи за хора без достъп до уебсайта на високо ниво. Има две възможни решения за читателите, които искат да отговорят на конкретни коментари:
1) Въведете вашия коментар, но посочете коментиращия, на когото отговаряте (ако е необходимо, датата на техния коментар). Или,
2) Изпратете коментара си на редактора: info@independentsciencenews.org и той ще го публикува като отговор. Моля, не забравяйте да кажете на кого / на какво отговаряте.




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39748474
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031