Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2021 06:20 - Цветан Василев: „Бойко Борисов щеше да е в затвора, ако не бяха Цацаров и дълбоката държава“!
Автор: prehoda1 Категория: Политика   
Прочетен: 1737 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 https://transitionstories.eu/tsvetan-vasilev-boyko-borisov-shteshe-da-e-v-zatvora-ako-ne-byaha-tsatsarov-i-dalbokata-darzhava/

Гласувалите за Слави Трифонов и „Има такъв народ“ били „чалгари“, а избирателите на Борисов да не са пожарникари ?

Премиерът на България в оставка Бойко Борисов е щял да бъде в затвора още след първия си мандат, ако не се е разбрал с бившия главен прокурор Сотир Цацаров и т.нар. „дълбока държава“. Това заяви в интервю за Истории от прехода банкерът Цветан Василев. „Спомняте си  какво направи Цацаров 2013 година, след като Борисов падна от власт – веднага му отвори 2-3 досъдебни производства и ако не се бяха се споразумели тези от „дълбоката държава“, които контролират и Цацаров, Борисов  щеше да е в затвора“, обясни Василев.

Банкерът, който от години се укрива в Белград, тъй като е обвиняем по делото за фалита на КТБ, коментира още, че според него изваждането на Делян Пеевски от листите на ДПС е началото на края на Пеевски. „В последните 10 години несъмнено лицето на тази „дълбока държава” е Делян Пеевски. Кой е там долу в подземията … Сигурно не е един човек, но сигурно е, че и там текат процеси. Не бива да се забравя, че Пеевски в резултат на редица обстоятелства, мисля че има и относително собствена игра, или се опита да играе такава, която му доведе проблеми и аз не мисля, че изваждането му от листите на ДПС е случайно. Моята прогноза е, че по-скоро това е началото на неговия край. В момента, в който е изваден от листите, той очевидно е „бушон“ – определен е бил за „бушон“ от самото начало. Сигурно е трябвало да му е ясно, че няма как да му позволят да играе самостоятелна игра. Смятам, че той се е надценил. Не знам дали ви направи впечатление, че наскоро се появи статия в турския вестник „Сабах“ (който е изцяло проЕрдоган и проправителствен), в който абсолютно еднозначно се казва, че имиджа на ДПС е пострадал от действията на Делян Пеевски. Това означава абсолютен червен картон и от Турция за Пеевски (този червен картон той го има много отдавна във връзка с контрабанда на цигари). Досега това не му пречеше да си „разиграва коня“ в България, защото очевидно е бил удобен на тези задкулисни кукловоди. Известно е, че Пеевски има проблеми и в Америка, вече и в Брюксел, където дълго време Борисов го покриваше с всичките си контакти. Имайте предвид, че и Резолюцията на Европейския парламент е симптоматична (резолюцията от 8 октомври 2020 година). 

Критиката е точно към задкулисието и лицето на задкулисието, което е Делян Пеевски. Както и към овладяването на съдебната система, което не е случайно. По моя информация и там текат разследвания. Пеевски е поименно споменат пет пъти в последния доклад за правата на човека в Държавния департамент, което не се е случвало до сега в тези доклади. Според мен те имат изпреварваща информация (говоря за кукловодите) и това е политика по намаляване на щетата. Сега, каква ще му е съдбата на него, това вече е друг въпрос – това ще зависи основно от „жегата“ към него отвън и разбира се от очакваните промени в структурата на съдебната власт и в частност на прокуратурата, защото там основания за разследване на Пеевски има десетки, сигурно и стотици. Трябва да се случат промени“, аргументира се банкерът.

Според него новият парламент трябва да поиска мандатът на главния прокурор Иван Гешев трябва да бъде прекратен и да се сформира нов състав на ВСС: „Във Висшия съдебен съвет няма воля за такава промяна, точно затова трябва да се почне от там – ВСС трябва да се промени и след това да последва смяна на главния прокурор и още на 20-тина такива (образно наречени от следователя Бойко Атанасов „шпиц команда“ ) . Това са всички зависими хора от един център – всички те се кланят на главния прокурор, а той се кланя на същия този център. Докато това положение на нещата не бъде променено, аз не виждам никакъв шанс България да се промени. ВСС може да бъде променен без да се променя Конституцията, няма никаква потребност от това. Вижте колко е квотата на парламента в този ВСС (т.е. на партиите). Ако сложите и квотата на прокуратурата, където всичко е вертикално контролирано ( която действа като юмрук, като железен юмрук), ако това се промени ще има други условия за избор на нов главен прокурор. Това с разследването на главния прокурор от друг стоящ над него главен прокурор е такава глупост, че не знам на кого му е дошло на ума. Защото над този трябва да сложат още един, който ще разследва само този, който ще разследва главния… И определено спасението не е това. Вижте, няма съвършени съдебни системи, но във всички случаи в относителната независимост на съдебната система се корени до каква степен държавата е демократична или държавата е диктатура. В България съдът е овладян и е овладян през прокуратурата чрез ВСС, това е истината. Съдът не е свободен!“, счита Цветан Василев.

Протестният вот и Слави Трифонов:

„Истината е, че има изключително ясен протестен вот. Вот срещу статуквото. Слави Трифонов е обрал немалка част от този вот, но ако Слави Трифонов подведе тези, които са му гласували доверие, аз съм сигурен че този балон ще „спихне“ веднага. Просто ще изчезне, ако той подведе своите гласоподаватели. Нямам никакво съмнение в това. Ясно е че статуквото има 30-40%, като сложа ГЕРБ, БСП, ДПС при положение, че имаме около 50% избирателна активност, а ако станат 60 или 70% ? Тогава ясно е, че реформистко мнозинство, което очевидно е срещу статуквото, ще има. Това реформистко мнозинство свързва статуквото с овладяването на съдебната система и в особената роля на прокуратурата. Това се чете от всички – от програмите, от изказванията на лидерите на всички, които представляват сегашните т.нар. опозиционни партии. На тези пък, които за малко не влязоха ( не преминаха 4%) …  Промяна ще има. Много е лесно да обиждаш всеки … Гласувалите за Слави Трифонов в чужбина били чалгари, а тези, които са гласували за Борисов, пожарникари ли са или „тръби“ и „маркучи“ ? Сигурно така трябва да ги наричат. Смятам, че едно такова програмно правителство трябва да се формира. Ако ДПС искат и подкрепят ликвидацията на най-силното оръжие на „дълбоката държава“ – нека тогава го подкрепят, но аз не вярвам това да се случи.

Настоящият изборен резултат не отразява нагласите на избирателите, защото нямам никакво съмнение, че вотът на ГЕРБ първо е корпоративен, второ е купен или казано с една дума той е манипулиран. Докато ГЕРБ не падне до неговото реално и маргинално положение ( аз го оценявам на 5-10%) …. както беше с НДСВ. По същия начин. ГЕРБ обаче трябва да бъдат извадени от властта, без да бъдат извадени от властта те няма как да бъдат маргинализирани. Ако ГЕРБ не са фактор, бизнесът ще стане по-стабилен, защото ГЕРБ иначе са готови да го фалират във всеки един момент. Особено в днешно време, когато най-големият инвеститор е държавата и там са ключовете, а ключовете са при Борисов и при Пеевски. Аз говоря за програмно правителство на малцинството срещу ГЕРБ, анти ГЕРБ“.

Относно предложената подкрепа от ДПС и раздаването на депутати от Борисов:

„Борисов раздава, той е господар на душите на тези хора и то няма как и да не бъде господар, защото аз като гледам интелектуалното ниво на тези неговите депутати се хващам за главата. Готовността на ДПС да подкрепи правителство на Слави Трифонов ще се изпари в момента, в който разберат, че посягат на тяхната „Светая светих“, а тяхната „Светая светих“ са ВСС и главният прокурор. Аз лично смятам ( без да съм най-големият експерт), че най-доброто сега е програмно правителство на малцинството ( имат 92 депутати) с мандатоносител който и да е било – дали Слави, дали „Да, България“ или „Изправи се. Мутри вън“… Едно такова програмно правителство трябва да сложи на място няколко неща. Първото е разпускане на ВСС и прекратяването на правомощията на Иван Гешев от новоизбран ВСС и на второ място промени в изборния закон, които да дадат достъп на българите в чужбина да гласуват. Там избирателната активност няма и 10% и там е големият резерв от свободни българи. Такива, които не са натискани, не са мачкани и не са бити или инкриминирани. ДПС вече не могат да бъдат фактор, защото си изгубиха собствения електорат. Погледнете, че имат гласове в Монтана – какви са тези гласове, само цигански. ДПС вече не е фактор и това е може би едно от добрите неща от развитието. В този център дали от ляво или от дясно там са нагласите на хората, но те всички искат махане на партиите от статуквото. Носител на статуквото е ГЕРБ като най-масовата партия, затова приоритет наистина трябва да бъдат свободните избори. Предсрочни нови избори, без да са поставени нови основи, ще доведат до възпроизвеждане.

Румен Радев може да организира тези избори, но си представете за 2-3 месеца какво може да направи той дори и да има най-добро желание. С едно служебно правителство – ми те са овладели всичко – полиция, служби… Тези, които укриват на практика безобразията по време на вота. Навсякъде трябва да минат тези персонални промени, за да се знае, че този вот е свободен и в максимална степен ще отрази изборните нагласи на тези, които гласуват. Вие мислите ли, че тези, които на всяка цена са зависими от Борисов в момента (основно фирми от инфраструктурата), ще отидат да гласуват, ако Борисов вече не е на власт?  А ако са започнали определени разследвания на безобразията и кражбите, които най-малкото бяха анонсирани от Мая Манолова и аз съм сигурен, че там трябва да се пипа (говоря за държавна консолидационна компания, автомагистрали и др.) Ако това правителство ще иска в парламента да се гласува прекратяване на правомощията на ВСС и нов избор на ВСС, ако това правителство ще гласува изваждане на прокуратурата от съдебната власт и вкарването й в изпълнителната власт под контрола на това правителство, което е анти ГЕРБ, дали ще му се иска на Борисов да подкрепя подобно правителство?„

Връзките на Бойко Борисов със СИК – Маджо, Маргините…

„Не смятам, че те участват в управлението на Борисов по този начин, по който той е бил подчинен навремето, защото той вече е „Цезар”. Той не е „Боко Тиквата“, той е Цезар! Той вече управлява държавата, те зависят от него, но понеже съм сигурен че и те крият неговите малки срамни тайни, затова той не смее да им посегне. На практика им се отблагодарява под една или друга форма. Основно чрез бизнес. Те предполагам, че му помагат чрез изборите“.

Кои са хората зад „дълбоката държава“ и това хората около Библиотекарския институт и ДАНС ли са – Стоян Денчев, Цветлин Йовчев, Писанчев?

„Цветелин Йовчев го познавам още от времето, когато беше шеф на ДАНС, но той след това стана шеф на кабинета на Росен Плевнелиев. Според мен има други фигури, които са в основата, действащи са тези фигури, разбира се. Не са те основните, но бъдете сигурни, че през масивите на ДАНС е изтеглена много чувствителна информация за много хора. В това отношение Писанчев и Цветелин Йовчев се превърнаха в много важно звено в „дълбоката държава”. Доколкото знам, цялата тази информация с масивите на ДАНС е изнесена и изтеглена. Имаше скандали, „червеи”, спомняте си тези моменти. Чрез тези масиви не толкова с пари, а с масивите , в информацията в тях се основават зависимостите на хората.  Във всички случаи и Цацаров го държаха с компромати, и Гешев го държат с компромати. Ако Гешев посегне на някои от тях ще взривят държавата и ще покажат много нелицеприятното лице на Гешев“.

Подкрепата за Бойко Борисов от страна на ЕС:

„През тези 30 години очевидно е, че влиянието на Америка и на Европа върху България се засилва непрекъснато за сметка на влиянието на Русия, което така или иначе отслабва. Ние няма как да съпоставяме влиянието на Русия с влиянието на тези два центъра, Европа и САЩ при положение, че България е член на НАТО и член на Европейския съюз. За жалост обаче нито Америка, нито Европа направиха необходимото да се противодейства на тези процеси на овладяване на държавата от страна на задкулисието, на „дълбоката държава”. Едва сега започнаха да проглеждат. По отношение на Брюксел няма никакво съмнение, че реално бюрокрацията изградена там стимулираше развитието на подобни автократичнни режими и то не само в България. На всичкото отгоре черпят своите сили за своето развитие от еврофондовете, които щедро им се отпускат, което е цинизъм. Едва сега започнаха да прозират и да ги разбират тези неща. Все още, разбира се, за тях България е по-малък проблем поради две прости причини. Едната е, че партията на Борисов е член на голямото европейски народно семейство – на голямото семейство на ЕНП и за тях са по-важни броят на гласовете в парламента, отколкото това какви безобразия прави неговото правителство в България. Това е едното. Другото е, че той по някакъв начин добре е моделирал своите отношения с центровете на Сорос в България, за разлика от Виктор Орбан, който открито е скочил на Сорос в Унгария. Това прави Борисов по-приемлив за Брюксел и го оставят да върши безобразия. Това е истината за Борисов. За САЩ – нямам никакво съмнение, че насърчаването на Борисов е правено заради някакво признаване на някакви  евроатлантически ценности (представете си … Борисов с евроатлантически ценности..) Аз много добре знам как е представен в Брюксел и от кого е представен на ЕНП, на Антонио Лопес. Знам какви са впечатленията, включително и на тези хора в Брюксел, но те го приемат, защото той им дава 7 депутати.  Естествено с тези си поздравления те изпадат в доста несериозна позиция . Всичките лидери да подкрепят диктатор, който не е обичан от хората, от народа си. Народът му иска той да бъде сменен и те го подкрепят. Това е доста неблаговидна роля и тепърва ще го разберат рано или късно. В крайна сметка, както историята показва, аз смятам, че ЕНП заради чисто историческото развитие ще започне да губи своето влияние, защото ЕНП се превърна на практика в един център за лобизъм на най-едрият бизнес в Европа – срещу интересите на хората“.

За Иван Гешев:

„Гешев твърдеше много неща, включително и кацане с дизелови двигатели на Луната, но той първо е некомпетентен и второ разбира се е напазаруван от Пеевски и Гешев, заради КТБ стана главен прокурор. Жалкото е, че ще падне като главен прокурор преди да се е провалил със случая КТБ, защото той ще се провали със случая КТБ. Това го заявявам най-отговорно и най-ангажирано. Държавата се управлява като ООД с двама управители и в интерес само на съсобствениците. Тя се управлява срещу населението ! „

За ББР и записа на разговора между Мавродиев и Ламбовски:

„Българска банка за развитие е инструмент за кражби с цел бягане от прожекторите на бюджета. В бюджета все пак колкото разбира се и да е неглижиран парламентът (защото виждате техните практики в последните 6-7 години), винаги се приема един бюджет, в който нито разходите са отчетени, нито приходите са отчетени както трябва и накрая винаги се появява един излишък, който винаги се появява по най-безскрупулен начин в някоя от държавните фирми. По този начин се избягват и търговите процедури. Те са няколко такива инструмента държавни, тип „пощенски кутии” бих ги нарекъл, защото обяснете ми каква дейност има ББР ? ББР е предназначена да финансира Пеевски и евентуално някои от нещата на Борисов. Мавродиев като безгръбначен отиде да изпълнява всичките прищевки  и според мен ще обере пешкира. Той трябва да бъде разследван не само за този си разговор с Ламбовски  и за пари, които той по никакъв начин няма как да покаже от къде са му, колкото и висока да му е била заплатата. Трябва да бъде разследван за цялостната дейност на ББР, защото вярвайте ми, че ББР е източена и там не могат да бъдат събрани и 5% от парите. Да не говорим за закононарушенията при капиталовото участие в „Първа инвестиционна банка“. Освен ББР те използват и още няколко други държавни пощенски кутии. Това са държавна консолидационна компания, в която вкараха всички действащи държавни фирми, които са под техен контрол. Безобразия се правят навсякъде. ВМЗ – Сопот, Кинтекс, абсолютно безобразно източване. Ние имаме информация за директни кражби от ВМЗ и от Кинтекс, предполагам, че информацията ще се появи в най-скоро време. Двете дружества са изцяло под контрола на Пеевски. Там са ДСК Монтажи, в която потънаха някъде по дъната на язовирите около 500 млн лева. И няма никаква следа…дано поне не са уморили рибите по язовирите. Те не са вложили нито една стотинка. Тези пари са директно крадени. „Автомагистрали” е другата пощенска кутия. Там има над 4 милиарда и нещо. Това са 2 млрд евро. При 5 млн евро на километър – това са 400 км магистрали“.

Началото на империята на Ирена Кръстева и Делян Пеевски:

„В случая с „Булгартабак“ мога да кажа, че и аз съм намесен. Ирена Кръстева е драпала за тази позиция с Тотото. По коя линия е минала връзката и как е станал контактът –  най-вероятно е станало през Галя Дичева, която по това време е едно от най-доверените лица на царя. Естествено те са хора (бел.ред. Ирена Кръстева и Делян Пеевски) , които ги познавам за зло или добро много добре.  Те много бързо и успешно влизат под кожата. Много са любезни и мили, известни са близките и приятелски отношения (разбирайте го както искате) между Делян Пеевски и нейният син и тнМожем да кажем, че Ирена Кръстева се докопва до тази позиция с Тотото и това е началото  на тяхната империя. Със сигурност е злоупотребявала, познавайки нейният характер. Например знам за страхотни злоупотреби при ремонтите на някои от обектите в спорта, които по това време бяха към спортния тотализатор. Безобразни ремонти в зала „Универсиада“ по онова време, безобразни ремонти на Белмекен, също в хотел Спортпалас във Варна и прочие. Присвояванията в началото основно са били по тази линия. Беше направила една фирма „Проектстрой груп“, където беше сложила едно лице Александър Николов. Той е интересен, сигурно някой ден ще му излезе и името на него, сега е дълбоко потопено. През тази фирма имаше две за едно. Ремонт за 10 лв се правеше за 20 лв.“

От кога се познава с Делян Пеевски и как стартира всичко?

„С Пеевски се запознах в началото на управлението на Симеон Сакскобурготски. Неговите възможности започват най-вече след стъпването на Орешарски на власт. При първото управление на Борисов беше доста нееднозначно.  Е, кой го направи това, което е? Същите тези, които са го издигнали напред години наред. Тези, които в един момент решиха, че при царя няма потенциал и го пратиха при Доган. Около 2004 година Пеевски, който очевидно беше понагазил лука около младежките движения на Симеон Сакскобурготски, реши

 и се представи на Доган. Знам, че човекът, който го е легитимирал, е покойният Ангел Александров – бившият шеф на столичното следствие. Вие си дайте сметка кои са тия хора и кого представляват. Наистина тази система на следствие и прокуратура, но те я въздигнаха в новия център на диктатурата. Аз съм казвал и друг път, че мечтата на Пеевски ( което го е казвал и на мен) е да се изгради недосегаема прокуратура, около която да се градят властта и държавата. Направиха редица поправки на закони, срещу които никой не скочи. Вкараха и допълнителни инструменти. Например законът за т.нар. гражданска конфискация, както и КОНПИ, която функционира въз основа на този закон. Този закон е в крещящо противоречие с европейското право и по-специално с Директива 42 от 2014 година и никой не си прави труда да я адаптира. Ако това се направи, това значи да се прекрати дейността на КОНПИ.

Тя е репресивен апарат за едни и респективно чадър и щит за други. Същото е и с прокуратурата. Там отлежават десетки сигнали срещу Пеевски и срещу Борисов (аз лично съм писал сигнали срещу Пеевски) – никаква реакция.

Такъв е случаят с „Авионамс“, който държавата го продаде 2008 година. Това беше фалирало предприятие, а ние го финансирахме ( КТБ го взе) и 2014 г. вече беше предприятие, което е работещо и с над 800 работници и договори за над 180 млн долара с НАТО. Те го национализираха след това за някакви 14 млн, от които дори не са влезли и толкова в масата на несъстоятелността само и само, за да използват този договор, за да се обогатят някъде като посредници, а то е и ясно кои се обогатяват. България се връща към една особена форма на диктатура. Смесена, многопосочна и във всички случай не по-малко отвратителна от комунистическата диктатура. Мисля, че в основата стоят нереформираните служби и информацията, която те носят със себе си и с която държат на подчинение всички. На практика аз много пъти съм наричал сегашното положение диктатура на милиционерско-мутренската шайка. Ние имаме комбинация от представители на милиционерите (образно да ги наречем тези от държавна сигурност и службите) и имаме представители на мутрите. Досегашният премиер е очевиден представител“.

За фалита на КТБ:

„Два милиарда бяха в активите на банката. Преди година „Виваком“ беше продадена за милиард и 300 млн. лв., тя толкова струваше и 2014 година. 77% от „Виваком“ бяха на фирми на банката. Вие направете сметка. „Петрол“, на който уж в момента собственик е Гриша Ганчев, е изваден за 30 млн евро от банката, а той струва 300 милиона! „Петрол“ имаше само в складове на държавния резерв гориво за 60 млн евро. Ако продължа по този начин ще ви изкарам, че банката е имала най-малко 5 милиарда активи в такива дружества, в които банката реално е била собственик. Нито един актив от тези не е взет, не е присвоен от мен или от хора около мен. Всички те са присвоени след като фалира банката, с участието основно на Пеевски, но и на Борисов. Не вярвах, че ще си позволят да го направят, защото ставаше въпрос за четвъртата по големина банка. Ставаше въпрос за огромен риск за финансовата система и нека не забравяме, че на 21-ви юни спряха да плащат 14 банки без да са атакувани. Корпоративна беше брутално атакувана в кампания, която беше медийно оркестрирана забележете, както от медиите на Пеевски, така и от медиите на Прокопиев, така и от всички национални медии.

Сезирахме Европейския банков орган, който е надзорният орган на банковата система в Европа и си представете, че той започна разследване и изведнъж това разследване, след като бяха много заинтересовани (аз имам цялата кореспонденция с  Европейския банков орган, вероятно ще я публикуваме в най-скоро време) и в един момент някъде през септември казаха, че нямат основни документи и затова не могат да продължат разследването…. Липсваха одиторските доклади за банката, които тогава бяха засекретени и никой не допускаше да бъдат предоставени. Те използваха това чисто формално основание и спряха разследването. След това сдружението „Ние, гражданите“ сезира европейският омбудсман, той също по някакъв начин в един момент му беше повлияно и промени решението си и спря.

Имайте предвид, че за да озаконят това престъпление (унищожаването на КТБ) правителството на България и лично Бойко Борисов ангажираха всичките си сили и възможности и контакти в Европейската комисия. Не забравяйте, че по това време вицепрезидент на Европейската комисия е Кристалина Георгиева. КТБ стана жертва на политико-криминален сговор. Тя е единствената банка, която е атакувана от самото начало на идването на Борисов на власт. Сигнали срещу Корпоративна до европейската комисия се пишат от началото на 2010 година, абсолютно безпредметни сигнали.

Те поставиха на риск не само „Виваком“, която е част от националната сигурност. Тя освен, че е мобилен оператор и телеком, притежава и цялата инфраструктура, която е телевизионна инфраструктура. Там на практика са включително и инсталациите на РВД ( ръководството за въздушно движение). Това е пълен контрол и над небето на България. Те поставиха още на риск няколко фирми от военната индустрия, не само „Дунарит“ и „Авионамс“ – поставиха на риск и други фирми, които бяха кредитирани от КТБ. Поставиха на риск най-голямата верига за продажба на горива – „Петрол“ с 300 петролни станции и какво ли още не. Това е абсолютно национално предателство и престъпление от организаторите на тази атака и безотговорност от всички политически партии. Тук не са само ДПС или само ГЕРБ – не трябва да забравяме позицията на политическите партии в парламента от есента на 2014 година. АТАКА И БСП, Реформаторският блок и те половината бяха на Пеевски хора. Не сме забравили Божидар Лукарски“.

Ролята на БНБ и Иван Искров за фалита на КТБ:

„Искров е едно жалко човече, наведено и зависимо ! Аз в някои от първите си интервюта казах, че този човек постави 120-годишната история на БНБ (на независима банкова институция) в смешното положение да стане слугиня на прокуратурата, защото атаката на прокуратурата срещу банката беше по теми, които са изцяло от прерогативите на БНБ !  Това не са проблеми на прокуратурата  свързани фирми и т.нат. – това са проблеми на банков надзор ! С ликвидацията на КТБ БНБ се постави изцяло в подчинение на „дълбоката държава“. Там отидоха и хора, които съм сигурен, че знаеха, че КТБ не трябва да бъде атакувана, още по-малко фалирана. В това число смятам, че и Димитър Костов (който тогава беше подуправител на БНБ) е бил плашен. Единственият, който не се подчини, го обвиниха – това беше Цветан Гунев, който също беше подуправител. Сегашният управител мисля, че е изцяло зависим от тях, а да не говоря за подуправителя и шеф на банков надзор, който е в такъв фрапиращ конфликт на интереси, той е дългогодишен служител на „Първа инвестиционна банка“. За благодарност като шеф на фонда за гарантиране на влоговете и разграбването на Корпоративна банка и замитането на следите го направиха шеф на банков надзор и то в класически конфликт на интереси, заради връзките си с „Първа инвестиционна банка“.

Защо не е казал за готвената атака в КТБ в „Тв 7“ ?

„В „ТВ 7“ имаше доста кадри на Пеевски и Бареков, които в никакъв случай не ми симпатизираха. Не забравяйте, че още в началото на юни преди да ударят банката напусна и Ива Стоянова, която неотлъчно следваше Пеевски, както и Миляна Велева, сестрата на Зинаида Златанова, които накрая пристанаха и в Нова Телевизия. Мога да кажа, че тогава бях в кръгова отбрана. Един път пробит вътре в „ТВ 7“, втори път със затворена банка и без възможност за финансиране. Лека полека хората от телевизията започнаха да не си получават заплатите.

Разбрах, че се готви нещо още в края на 2013 година (втората половина на 2013 г. и началото на 2014 година). Не можех да си представя мащаба на това, което следва, но предупредих всички. Предупредих Иван Искров и Димитър Костов да не допускат публична атака срещу банката. Ако има някакви проблеми да влезе банков надзор, но да няма публична атака, защото тя имаше за цел само да предизвика паника, за да изтече ликвидността на банката.  Те не взеха никакви мерки. Предупредих лидерите на всички политически сили… Предупредих Ахмед Доган на лична среща, предупредих Сергей Станишев ( виждал съм се с него поне два или три пъти), предупредих Пламен Орешарски на правителствената вила в Бояна и предупредих на прословутата среща на 6 юни ( където говорят, че съм бил на среща с Борисов в гаража му на 6 юни в Банкя) и него го предупредих. На всички казах, че ако започне атака банката ще фалира и това е проблем на държавата, не е само мой проблем или на когото и да било. Да сте чули някой през това време да е заел позиция ?

Сергей Станишев беше шеф на партията, която беше мандатоносител. На практика премиера на държавата мълчеше. Знаете ли каква беше реакцията на Станишев ?

„Вие, Василев, шегувате ли се?! Аз, ако кажа на Цацаров да спре тази атака, той ще ме арестува“ – това дословно беше реакцията на Сергей Станишев….“

Имаше ли удар и по „Първа инвестиционна банка“ ?

„Удар към „Първа инвестиционна“ не е имало. Имаше верижна реакция на вложителите на други банки. Аз казах преди малко, че в един петък 14 банки спряха да плащат. Най- тежко пострадала беше „Първа инвестиционна банка“, но както виждате тя след това получи всички благословии. Рефинансираха част от експозициите на Пеевски в КТБ и естествено станаха любимци. Първа инвестиционна“ към онзи момент, към който беше отказана държавна помощ на КТБ, въобще не е отговаряла на никакви условия да й се предоставя държавна помощ от милиард и 300 милиона. Моите елементарни изчисления на нейния капитал показват, че тя е имала отрицателен, минусов капитал от над 700 милиона лева. Самата помощ е предоставена против всякакви европейски закони, защото освен, че банката е имала отрицателен капитал, а не ликвидна подкрепа, тя не е предоставяла обезпечения, които изисква европейската директива за държавна помощ, а това са високоликвидни обезпечения. Обезпечението, което е предоставила ПИБ е – вземания по договори за кредит….“

За „Виваком“

„Виваком“ беше буквално открадната от българо-руския корупционен тандем. „Виваком“ е един от активите, заради които може би фалираха и банката, защото те не можаха да повярват, че благодарение на наши действия ние ще вдигнем стойността на „Виваком“ два пъти. На практика ние държахме в портфейла на „Виваком“ печалба от над 500 млн евро. Това побърка всички. Те решиха, че в крайна сметка през „Виваком“ могат да укрият всичките проблеми, включително и да откажат ВТБ да я подкрепи, а тя беше и акционер. БТВ беше кредитор на „Виваком“ по един мостови заем, който след като удариха банката и превзеха управлението й, кредитът на „Виваком“ не можеше да бъде обслужван и продадоха на порочен, криминално организиран търг „Виваком“ за 700 млн. евро обща цена. Реалната му цена беше над 1 милиард и 200 милиона евро, който платиха сегашните собственици“.






Гласувай:
4


Вълнообразно


1. batogo - !!!:))) На тоя помияр, Цветан Василев, стар агент на ГРУ, всяка дума му е лъжа или полуистина!
24.04.2021 11:40
За да оправдае собствената си продажност спрямо България и слугинството си спрямо Путин и Русия, е способен на всичко. Това русофилско мекере във всеки момент е готов да продаде България, затова сега се укрива в руската колония Сърбия, вечния враг на България и, че Делян Пеевски му беше дясната ръка!!!
Да не забравяме, че неговата банка КТБ искаше да съхранява парите на държавата, за да може по кремълска команда да притиска правителството и държавата със заплахи от фалит.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: prehoda1
Категория: Политика
Прочетен: 48230
Постинги: 38
Коментари: 11
Гласове: 21
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031