Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2021 18:23 - Проф. Методи Кънев: Фундаменталният проблем за бедите ни е създаденият на тъмно "едър бизнес" като имитация на модерна икономика
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 150 Коментари: 0 Гласове:
0



Проф. Методи Кънев: Фундаменталният проблем за бедите ни е създаденият на тъмно "едър бизнес" като имитация на модерна икономика 15.09.2021   image  

Методи Кънев, ФБ

Обществото ни явно има сериозен проблем и това е видно от всички класации в ЕС, където сме твърдо на послединте места в положителните неща, и на първите в негативните.

Дали вината е само на управляващите или има и някакъв по-дълбок проблем, свързан с нас самите като манталитет, който издига точно тези управляващи, които възпроизвеждат един и същ порочен модел, който в крайна сметка води към исторически катастрофи още от време оно?

Ето какво споделя във Фейсбук бившия ректор на Стопанската академия в Свищов Проф. д.ик.н. Методи Кънев

"Можем, стига да се вземем за ръце

Съмнявам се дали би имало даже малък ефект от това, което тук пиша. Но изпитвам нужда поне човешки да споделя тревогата си от ставащото в обществения ни живот в условията на демокрация.

1. Фундаментални по значение за демокрацията са разделението на властите; върховенството на законите; многопартийната система; мирната /чрез избори/ смяна на властта; хармонията между частните и публичните интереси; зачитането на правата на малцинството, за да не се допуска тирания на парламентарното мнозинство; бдителният граждански контрол, за да са бдителни и институциите и да гарантират сигурност, справедливост и социален мир. В отговор и индивидите /личностно и като социални групи/ следва да изпълняват своите задължения и отговорности, да не превишават правата и свободите си, да зачитат правата и свободите на другите.

Този ред е парекселанс демокрация. Нейният осев принцип е развитието на силите и способностите на всеки човек според неговите наклонности. Но и изправянето на недостатъците на човешката природа чрез възпитание, образование и безкомпромисно правораздаване.

Ала има ли го всичко това в гражданското ни поведение? Отричаме вече демократичния ред и политическите партии. И търсим вождове, а не управление чрез спазване на правилата.

2. Съвременната демокрация е по същество смесена форма на управление. Тя съчетава в себе си в една или друга степен черти на други системи. И е стандарт за тяхната оценка.

• Президентът, бидейки държавен глава, конституционно наподобява монарха. Но при демокрация той е контрапункт на междупартийните конкурентни ежби. Олицетворява единството на нацията. Легитимен посредник е за омиротворяването на политическите страсти чрез диалог и за сближаване на позициите им по фундаменталните за нацията нужди.

• На мястото на някогашното висше аристократично съсловие партиите излъчват делегирано представителство на народа в органите на централната и на местната власт. А правата за граждански контрол и на протести пък сродяват демокрацията с охлокрацията.

3. Действителният демократичен обществен ред чрез изрядните му институции възпрепятства възможността някоя от неговите заимствани черти да взема надмощие. При все това, заради едни или други асоциални амбиции /грабеж, власт и сладък живот/, става опорочаване на този ред в олигархизъм или и в охлокрация*, правещи в крайностите си неизбежна нуждата от диктатура. Още Аристотел е установил, че /предвид противоречията индивиди -общество, свобода - равенство, права -отговорности и пр./ демокрацията се съпътства със социална нестабилност. Това прави важен въпроса за границите на нейната валидност, за да не се стига до хаос. Още повече, че демокрацията ни е в редица отношения формална, с черти и на олигархизъм, и на охлокрация*. То хипертрофира недостатъците на демокрацията, посочвани още от Платон, по-късно от Монтескьо, Парето, Моска и компрометира цивилизационния ни избор.

4. Пречи ни дефицитът на социална и политическа култура. Обичаме партията си повече от държавата и безогледният конкурентен устрем към властта с оглед /по Ив. Хаджийски/ на „манна държавна“ ни разединява и противопоставя. Пресираме демократичния обществен ред с разрушителен дискурс. Но превъзходство се доказва не със злост, колажи и манипулации, за да се срине доверието в опонента. Далеч по-привлекателна за електората е ясната визия, подкрепена от компетентни и с култура отстоявани позитивни политически решения и действия по наболели въпроси. Хората искат да ги чуят и да ги следват и именно това утвърждава една или друга политическа сила като надежден избор.

5. Копираме чужди практики и от Запада, и от Изтока. Но фундаментален за бедите ни е бързо създаденият и поддържан на тъмно “едър бизнес“, за да се имитира модернизация на икономиката ни. Този корупционен подход стана заразителен. И се появиха трудно поносими неравенства и несправедливости. А е знайно, че не може да се живее добре без истина, справедливост и доверие.

Крайно време е да освободим душите си от жажда за мъст. Трябват ни не анатемосване, а диалог, взаимно признание за „кривиците“ ни /по Левски/, разбирателство и оптимизъм. Отдавна е доказано, че дейността, опряна на знания, култура, взаимопомощ и отдаденост в условията на демокрация ражда добрите плодове. Такъв е и духът на ЕС - нашият цивилизационен избор. Не можем да го осъществим с егоизъм и слугинаж, но и чакайки външен освободител с цветя.

Достатъчно е да се хванем за ръце. С воля, ум и сърце."

https://petel.bg/




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19825864
Постинги: 45041
Коментари: 6163
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930