Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2021 07:01 - © Какво очакват руснаците след изборите
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 757 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 19.09.2021 07:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
19.09.2021г.

     Днес приключват парламентарните избори в Руската федерация от VIII-то свикване, които започнаха на 17-ти септември по известни причини. Участват тридесет и две партии :
image

, но вече е ясно, че сегашната конфигурация на партийните сили в Държавната дума няма да претърпи значителни промени. Фракцията на "Единна Русия" ще намалее, ще добави бройки Комунистическата партия на Руската федерация – но като цяло съотношението на силите ще остане същото. От една страна, това е доста очаквано – но в същото време изненадващо. В крайна сметка социологическите проучвания недвусмислено показват социалистически завой в настроението на гражданите – въз основа на тях се оказва, че мнозинството е недвусмислено в полза на планова икономика и съветската политическа система. Същото това мнозинство обаче не гласува за левите партии. Парадокс или съзнателна позиция на руския народ?
Да вземем неотдавнашната анкета на "Левада център"* за "Каква трябва да бъде Русия?". Тя съдържаше само три въпроса, от които последните два представляват особен интерес. Тъй като първият е формулиран много странно, макар и традиционно за този социологически център : "Бихте искали да видите Русия сега преди всичко като страна с висок стандарт на живот, дори и да не е една от най-мощните държави в света или велика сила, уважавана и плашеща другите страни". С този избор мнозинството гласува в подкрепа на първия вариант : 66 срещу 32. Нещо повече, това беше максималният показател за всичките 18 години на анкети – и породи спекулации по темата, че хората се уморяват от голяма власт и просто искат да живеят добре.
Самото противопоставяне на велика сила и висок стандарт на живот е изключително неправилно. Може дори да се каже, че това е открито манипулативно, особено с такива формулировки ("други страни да се страхуват от нея"). Защото за Русия по принцип няма въпрос дали да бъде или не велика сила – по същество може да бъде само велика държава или изобщо да не бъде държава.
"Коя политическа система според вас е най -добрата?". Тук изборът беше между три варианта и мнозинството (особено като отсечем 11-те %-та, които не отговориха) избра "съветската, каквато е имало до 90-те години". Петдесет и девет процента са за – докато 14 процента са в подкрепа на сегашната система, а 16 процента са в подкрепа на демокрацията по образец на западните страни. И тук също рекорден брой от тези, избрали съветската система.
И когато отговаряте на следващия въпрос – "Коя икономическа система ви се струва по-правилна?" – и рекордът от почти три десетилетия анкети отново беше счупен. Шестдесет и два процента предпочитат система, основана на правителствено планиране и разпределение, а 24% предпочитат система, основана на частна собственост и пазарни отношения.
Тоест, излиза, че от половината до две трети от руските граждани са за социализма? И дори не нов, а стария? Но тогава, на 17-19 септември, те трябва да гласуват за комунистическата партия? Но не : рейтингите на комунистите са нараснали, но те няма да спечелят много повече от 20 процента. Дори да добавим към това процент или два за "Комунистите на Русия", дори да добавим осем или девет процента от социалдемократите от "Справедлива Русия – патриоти – за истината", пак няма да има повече от една трета от избирателите. Но в анкетите за социализма и съветската система две трети – какъв е отговорът?
Фактът, че хората не вярват в партиите – не само в Комунистическата партия на Руската федерация, но като цяло. И те гласуват за "Единна Русия", само защото Путин я подкрепя, а популярните Шойгу и Лавров са начело в листите. Разбира се, сега управляващата партия е преследвана както от пенсионната реформа, така и от последиците от коронавируса, но те се ръководят от политиката на правителството като цяло. Но тук дори няма реакция на властите върху лявото движение на обществото, а просто социалният наклон на курса на Путин – този, който беше заложен в миналогодишните изменения в Конституцията. И те се доверяват на Путин много повече, отколкото на онези, които крещят за "капиталистически министри, чиито деца живеят на Запад, а те самите продават страната".
Руската политическа система се променя, като същевременно оставя Русия като президентска република, защото без силни централна власт и правителство, независимо от партийната борба, такава разнообразна и сложна държава като Русия не може да съществува.
И само независимо (от партийно и олигархично влияние) и отговорно (към хората в цялата съвкупност от техните поколения, минало и бъдеще) централно управление е способно да преобрази (колкото и сериозно да е) социално-икономическата система, като преодолее основния си проблем : огромно социално неравенство. Не само висок стандарт на живот, но и справедлив начин на живот – това искат руските граждани. Но в същото време, без революции и сътресения, без да губи статута на велика сила, с надеждно работещ държавен механизъм и развиваща се икономика, без уравниловка и дефицит.
Затова в анкетите руснаците избират съветското минало, но в реалния живот не гласуват за Комунистическата партия на Руската федерация, защото не виждат в нея силата, която може да промени страната и онези хора, на които може да се има доверие. Те се доверяват на Путин – от когото очакват както голяма сила, така и висок стандарт на живот. И справедливостта – но тя може да бъде постигната само чрез общи усилия за изграждане на велика и богата Русия.
Инфографика Ria.ru :
image


* Нестопанска организация, призната за чуждестранен агент в Русия

Политическият въжеиграч Навални прилага "умно гласуване" – неговите привърженици ще подкрепят кандидатите на комунистическите партии за да отслабят "Единна Русия" на основния му политически противник Владимир Путин.
Навални и по-рано е прилагал тактиката на "умно гласуване" :
image

https://ria.ru/20210913/sotsializm-1749778603.html




Гласувай:
3


Вълнообразно


1. elenkokoschkov - ГОЛЕМ УМНИК Е ТОЗИ НАВАЛНИЙ!
19.09.2021 07:52
ПРИДУРКО!
:))))))))!
цитирай
2. kvg55 - До 1. elenkokoschkov
19.09.2021 08:02
Като не му достигат сили за пряка борба с Путин.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5754112
Постинги: 2808
Коментари: 25797
Гласове: 34177
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031