Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2021 15:06 - Петнадесет години по-късно „An Inconvenient Truth“ на Ал Гор, бившият вицепрезидент, носител на „Оскар“, се оказа до голяма степен неточен шкембе
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 341 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 25.09.2021 15:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Петнадесет години по-късно „An Inconvenient Truth“ на Ал Гор, бившият вицепрезидент, носител на „Оскар“, се оказа до голяма степен неточен шкембе

15 септември, 2021 г. 09:01 Вземете кратък URL адрес

image

"Неудобна истина" от Ал Гор, 2006. © IMDB

Пол А. Нътъл  е историк, автор и бивш политик. Той беше член на Европейския парламент между 2009 и 2019 г. и беше виден участник в кампанията за Brexit.

Филмът за изменението на климата на Ал Гор беше приветстван като революционен преди десетилетие и половина, когато беше пуснат на много фанфари, но през годините истините, неудобно, изобщо не се оказаха истини.

На днешния ден преди 15 години неуспешният кандидат за президент на САЩ Ал Гор пусна нещо, което може да се опише най -добре като плашещ филм, наречен „ Неудобна истина: Планетарната спешност на глобалното затопляне и какво можем да направим за това“ . Филмът беше световен хит и Гор спечели Оскар; той получава и Нобелова награда за мир.

Гор беше успял да направи глобалното затопляне секси. Всички искаха да се включат в акцията, за да покажат колко екологични са те, особено знаменитостите. И всички останали трябваше да се присъединят към дневния ред, защото, както все още чуваме толкова често днес, „ науката е уредена “.

Спомням си, че когато станах член на комисията по околна среда на Европейския парламент, преди повече от десетилетие, ми беше изпратено копие както на DVD, така и на книгата. Мисля, че тя е създадена да бъде нашата Библия, особено когато разпалва страх от глобалното затопляне ... което комитетът правеше отново и отново. Тогава спрях да ходя.  

Но филмът не беше насочен само към възрастни или лековерни евродепутати, той беше създаден да плаши децата ни. Училищата по целия свят показаха филма и безплатната книга се появи в техните библиотеки. В резултат на това децата се ужасиха от предстоящата гибел на климата, която доведе до „ климатична тревожност“ “ и дори сега дава на нашите малки безсънни нощи.

Колелата обаче бързо започнаха да излизат от „Неудобна истина“. През 2007 г. Върховният съд на Англия и Уелс постанови, че филмът съдържа девет научни неточности, свързани с „ контекста на алармизма и преувеличението “. От този момент нататък училищата трябваше да осигурят противовес на „ едностранните“ “ аргументи, съдържащи се във филма.

Както и да е, отклоних се. Исках да напиша това парче, за да отбележа петнадесетата годишнина от издаването на An Inconvenient Truth и да видя как някои от апокалиптичните предсказания на Гор се изправят днес. Избрах три - но можех да покрия много, много повече.

image

Птици прелитат над затворена стоманена фабрика, където на заден план се виждат комини на друга работеща фабрика, в Тангшан, провинция Хъбей, Китай, (ФАЙЛ СНИМКА) © REUTERS/Ким Кюнг-Хун/СЪЩО НА RT.COMДействията в областта на изменението на климата са наша работа, а не другите да възлагат, казва Китай, тъй като Вашингтон твърди, че глобалното затопляне не е политическоПървият е, че морското равнище може да се повиши с 20 фута в „ близкото бъдеще “, което ще доведе до потапяне на градове по целия свят и милиони хора, останали без дом. Сега това може да изглежда като сцена от филма за бедствия от 2004 г. „ Ден след утре“ , но не се притеснявайте, той е също толкова нереалистичен.

Градовете не са потопени и последният път, когато посетих Холандия преди няколко години, не ми се наложи да нося шнорхел. Искам да кажа, хайде, дори IPCC, който сам по себе си не е против използването на тактика на плашене, предвиди през 2007 г., че морското равнище ще се повиши само между 0,59 см до два фута през този век .

Самият Гор беше толкова загрижен за повишаването на морското равнище, че няколко години по -късно купи имот на брега на морето в Лос Анджелис за 8 милиона долара . Наистина, тези досадни демократи обичат да казват на хората как да живеят, но рядко практикуват това, което проповядват ... Неотдавнашната безобидна рожба на Барак Обама е конкретен пример.

Както и да е, втората грешна прогноза, направена от Гор, е, че полярните ледени шапки на Северния полюс биха се стопили до средата на последното десетилетие. Той направи това твърдение през 2008 г. по време на интервю в Германия на конференцията COP15 Climate.

Технически той не е измислил това хиперболично твърдение сам, той просто го извади от изследване за алармиране на климата. Но тъй като Гор го представи пред света, той го притежава. И само бегъл поглед върху карта или наистина скорошни снимки от космоса разкриват, че да, тези полярни ледени шапки все още са там.    

И накрая, и мисля, че това е най -доброто , Гор твърди, че „ глобалното затопляне, заедно с изсичането и изгарянето на гори и други критични местообитания, причинява загуба на живи видове на ниво, сравнимо с изчезването, което унищожи динозаврите Преди 65 милиона години . " Сега не е нужно гений да види, че това просто не е вярно.

Учените смятат, че динозаврите-и 70% от животните и растенията на Земята-са били унищожени, когато астероид с ширина 10 километра се е разбил на полуостров Юкатан . И слава Богу, това се случи, защото има вероятност днес нямаше да сме тук, ако не беше така. Както и да е, твърдението на Гор, че лекото затопляне, на което сме свидетели днес, може да има същия ефект като астероида, е толкова смешно, че дори не съм сигурен, че оправдава опровержение.

image

Изгорелите превозни средства почиват в овъглен квартал по време на пожара в Дикси в квартал Индиан Фолс в некорпориран окръг Плумас, Калифорния на 26 юли 2021 г. © AFP / Джош Еделсъ
 СЪЩО НА RT.COMЗаплахите за околната среда са най -голямата пречка за правата на човека, предупреждава шефът на ООН

Това, което ще кажа, е, че учените изчисляват, че има нещо между 8,7 милиона и 10 милиона различни вида на Земята . Преди това скорошно проучване те изчисляват, че може да е между три милиона и 100 милиона. И така, питам, как биха могли да знаят дали броят на видовете расте или намалява, когато дори не могат да разберат колко вида всъщност има?  

Както и да е, мисля, че всички можем да се съгласим, че твърденията на Гор са по -странни от протеста срещу бунта на изчезването. Но климатичните аларми не са глупави и те са се поучили от грешките си. Въпреки че не са намалили хиперболата си, те осъзнаха, че се нуждаят от по -удобен човек, за да направят тези необичайни твърдения. 

Виждате ли, Гор беше Грета на своето време. Разликата обаче беше, че Гор като бивш политик не беше неподатлив на критика. Алармистите от климата научиха, че е по -добре да бъдеш тиндър -тийнейджърка, която е без никакви упреци, а не като раздразнен бивш политик. Всичко е много зловещо, като се замислиш.    

Независимо от това, може да минат петнадесет години и много от твърденията на Гор се оказаха хиперболични прасета, но това не попречи на алармистите от климата да отправят подобни твърдения. И наистина се надявам след петнадесет години да напиша още едно парче за това, че страшните истории, които излизат от Грета, също не означават нищо. Тоест, ако дотогава не съм изгорял до хрупкавост или под вода, което някак силно се съмнявам, че ще бъде така.     




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39740425
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031