Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2022 18:43 - Войната за санкции на Вашингтон стиска Запада, а не Русия
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 599 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 06.07.2022 18:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Войната за санкции на Вашингтон стиска Запада, а не Русия

Джонас Е. Алексис, помощник редактор - 28 юни 2022 г

image 

image   Джонас Е. Алексис, помощник редактор

Джонас Е. Алексис има дипломи по математика и философия. Учил е образованието на висше ниво. Основните му интереси включват външната политика на САЩ, историята на конфликта Израел/Палестина и историята на идеите. Той е автор на новата книга, Метафизичният провал на Кевин Макдоналд: Философска, историческа и морална критика на еволюционната психология, социобиологията и политиката на идентичността . Преподава математика в Южна Корея.


Страхливата прокси война на Вашингтон срещу Русия достигна ново ниво на абсурд през уикенда.

По-конкретно, глупаците от Г-7 обявиха ембарго върху вноса на злато с произход от Русия и принудиха Русия да влезе в технически фалит по външните си дългове, като забрани на американските компании да събират плащанията, които руските длъжници са депозирали в сметките си в несанкционирани руски банки .

С една дума, обикновената търговия е толкова въоръжена от Вашингтон, че най-старите пари в света вече не могат да се обменят свободно на международните пазари. В същото време лихвените плащания, извършени добросъвестно от руски кредитополучатели, бяха ефективно иззети и замразени от правителството на САЩ.

И все пак къде са републиканците със свободна инициатива?

Отговор: Толкова опиянени от подклажданата от неоконсерваторите военна треска, че са готови да подчинят основните права на американските собственици на частна собственост и търговци на преследването на санкционна война срещу Русия – „война“, която не е била обявена от Конгреса и която е нищо общо със свободата и сигурността на американската родина.

Наистина, принуденото от Вашингтон „дефолт“ е толкова абсурдно, че предполага, че чиновничеството напълно се е разделило със сетивата си. Както се случва, миналата седмица Русия кодифицира планове за плащане на притежателите на облигации в рубли съгласно указ, подписан от президента Путин.

Съгласно неговите условия Русия изпрати плащания в рубли по сметки на чуждестранни притежатели на облигации в несанкционирани руски банки. След това чуждестранните инвеститори бяха упълномощени свободно да конвертират рублите в долари или други чуждестранни валути, като по този начин получават плащане за 100% от дължимите суми и във формата, определена от споразуменията за заем.

Всъщност руското финансово министерство каза, че е извършило приблизително  400 милиона долара  в такива плащания в четвъртък и петък към притежателите на облигации съгласно новия механизъм. Така че всъщност нямаше реално „неизпълнение“ на кредитополучателя.

Въпреки това САЩ и други западни притежатели на облигации ще се борят да изведат парите от Русия, без да нарушават западните санкции. Това е така, защото тези плащания трябва да преминат през Националния сетълмент депозитар на Русия, който е санкциониран от Европейския съюз, докато САЩ забраниха на американските банки да обработват плащания по руски дълг от края на май.

Така че, ако това не е пряка кражба на собственост, не знаем какво е. Министерството на финансите на САЩ на практика е откраднало 400 милиона долара частна собственост, така че воините в неделния следобед на брега на Потомак да могат да се преструват, че водят война срещу Русия, дори когато насърчават петелката, която сега е начело на правителството в Киев, да изпрати десетки хиляди украински войници и цивилни до смъртта си без каквато и да е рационална цел.

Досега трябва да е очевидно, че Украйна е загубила войната и че е само въпрос на време да бъдат принудени да поискат мир и да се откажат от източните и южните територии на това, което е било исторически известно като „Новорусия“, простиращо се от Харков - Одеса. Тоест тези територии са били част от Русия повече от 200 години, докато злото трио от съветската история – Ленин, Сталин и Хрушчов – ги присъедини към тоталитарна административна единица, известна като Украинската съветска социалистическа република между 1922 и 1954 г.

Но какво от това? Всички огромни разрушения и загуба на живот, станали след 24 февруари, можеха да бъдат избегнати, ако фантазията на Зеленски за присъединяване към НАТО, бруталните му атаки срещу сепаратистите в Донбас и плановете му да си върне Крим бяха спрени от Вашингтон преди руската инвазия.

Пет месеца по-късно обаче човекът е станал още по-заблуден и геноциден, докато служителите на Вашингтон просто стоят безучастни отстрани, държейки палтото му. Както каза пред Г-7 през уикенда,

Украинският лидер каза на лидерите на Г-7, че сега не е моментът за преговори с Русия. „Украйна ще преговаря, когато е в състояние да го направи, тоест когато възстанови силна позиция“, каза украинският президент, според френски официален представител.

(Както обикновено) Украинският президент Володимир Зеленски каза на лидерите на Групата на седемте, че се нуждае от повече подкрепа от съюзниците, за да изтласка Русия от новозавладените територии, преди студеното време да позволи на нашествениците да консолидират своите печалби, според официален представител на видео обръщението.

Украйна се нуждае от повече военна, политическа и финансова подкрепа от страните от Г-7, за да приключи войната преди края на годината и да изтласка Русия обратно към линията на разделяне преди  февруарската инвазия , каза г-н Зеленски в понеделник, според този и други официални лица.

В интерес на истината, няма шанс като снежна топка в горещото място това да се случи. Това, което предстои, са още месеци на циничната месомелачка на Вашингтон. Голяма част от Украйна е превърната в дерби за унищожаване на оръжия – място, където запасите на САЩ и НАТО могат да бъдат унищожени при дългия, опасен транзит от полската граница до източния фронт или в самата битка – така че Raytheon et. ал. можете незабавно да получите поръчки за попълване.

Но това, което няма да излезе от това жестоко безумие, е „по-силна“ украинска военна позиция. Нито, по този въпрос, дори смокинов лист за реабилитация на безумната стратегия на Вашингтон за безсмислено жертване на украински тела и икономическа инфраструктура в неговата безсмислена прокси война срещу Русия.

Междувременно санкционната война беше почти пълен провал. Например Индия значително увеличи покупките си на руски петрол тази година, след като осигури сделки с Москва, за да го получи с голяма отстъпка спрямо пазарните цени. И нямаме предвид просто обикновено частично увеличение като 10% или дори 25%.

Не, страната е купувала средно по 1 милион барела на ден през юни, в сравнение с 30 000 барела на ден през февруари, според данните на Kpler. Това е  33  пъти печалба за четири месеца!

Казано по друг начин, това премества покупките на Индия от грешка в закръгляването преди няколко месеца до еквивалента на повече от една четвърт от покупките в Европа, според данни на Международната агенция по енергетика.

Излишно е да казвам, че изместването на руските енергийни експортни продажби към новооткрити домове в Индия, Китай и сред други купувачи от развиващия се свят превърна в кайма стратегията за икономическо наказание на Вашингтон. Всъщност приходите на Русия от изкопаеми горива, които са нейният най-голям износ, скочиха до рекорди през първите 100 дни от войната срещу Украйна, водени от неочаквани печалби от продажби на петрол на фона на скок на цените.

През този период Русия спечели рекордните  97 милиарда долара  приходи от износ на нефт, газ и въглища, според данни, анализирани от Центъра за изследване на енергията и чистия въздух, базиран в Хелзинки, Финландия. Около две трети от тези приходи идват от нефт, а по-голямата част от останалата част от природен газ.

„Текущият процент на приходите е безпрецедентен, защото цените са безпрецедентни, а обемите на износа са близки до най-високите си нива в историята“, каза Лаури Миливирта, анализатор, ръководил изследването на центъра.

Не е изненадващо, че когато става въпрос за специалния уикенд на G7 по отношение на златното ембарго, най-големите купувачи на злато през последните години не са били страните от G7 (САЩ, Франция, Канада, Германия, Япония, Обединеното кралство и Италия) . Много от последните всъщност наивно са продали много, ако не и цялото си злато в близкото минало и са отказали или просто нямат средства за възстановяване на запасите.

Вместо това, покупките на злато са били основно от развиващите се национални централни банки като тези на Индия и Турция и, разбира се, Китай. Всички те тихомълком се готвеха да направят това, което Русия направи преди войната: тоест да дедоларизират чрез разпределяне на капитал в един универсално ценен актив без контрагенти и конфискации – златото.

Както е показано на графиката по-долу, комбинираните усилия само на Китай и Русия не са за пренебрегване. Техните комбинирани притежания на доларови облигации са намалели с 20% през последните години, въпреки че общите им златни притежания са нараснали с повече от 80%.

image

По-специално централната банка на Русия е агресивен купувач на злато, а не продавач. Съответно, както   отбелязва Zero Hedge ,

……ако не друго, решението на Байдън само ще направи пазара на злато последният, който ще последва примера на петрола и ще се раздвои:  По-евтин за руските приятели и много по-скъп за руските врагове.

Така че, да, Русия се превърна във втория производител на злато след Китай, но новоналоженото златно ембарго едва ли ще наруши нейния стил. Руските златодобивни производители така или иначе продават златото си основно на руски търговски банки, голяма част от които продажбите се озовават в Руската централна банка.

image

В този контекст Русия също е сред най-големите  купувачи на злато  през последните десет години, увеличавайки златните си резерви от 883 тона в края на 2011 г. до 2302 тона в края на 2021 г. Като цяло страната е добавила повече от 1900 тона злато от 2005 г., което означава, че златните резерви на Русия сега съставляват около една пета от общите резерви и са приблизително еквивалентни на 140 милиарда долара.

Така че златното ембарго вероятно просто ще измести посоката на продажбите на злато от руски миньори към необвързани пазари и към собствената централна банка. Но основната добавена стойност към нейната икономика от почти удвояването на производството на миньори през последното десетилетие едва ли ще бъде повлияна изобщо.

Добив на злато в Русия, 2010-2021 г

image

Като цяло вълните от наказания на Вашингтон, вариращи от санкции срещу руски длъжностни лица и олигарси до контрол върху износа до санкции срещу големи руски банки, не превърнаха рублата в развалини или дори отдалеч смазаха руската икономика.

Напротив, руската рубла, на която Байдън с удоволствие се подиграваше през февруари,  оттогава се повиши до седемгодишен връх спрямо еврото .

image

Що се отнася до „наказването“ на Русия, ето диаграма на салдото по текущата сметка на САЩ спрямо Русия: рекордният излишък принадлежи на Русия, рязък дефицит е направен във Вашингтон.

Излишък/дефицит по текущата сметка: Русия срещу САЩ, 1999-2022 г

image

В крайна сметка Вашингтон има западни икономики и особено американски потребители. По време на инвазията от 24 февруари индексът на глобалните стоки беше 203, точно на икономически движения връх на глобалните стоки през юли 2008 г.

Уви, индексът вече е 227 или с близо 12% повече. Това със сигурност е военна премия – извличане от просперитета, също толкова ненужно и глупаво, колкото войната на Вашингтон срещу самата Русия.

Глобален индекс на стоките, 2003-2022 г

image

Дейвид Стокман беше два мандата конгресмен от Мичиган. Той беше и директор на Службата за управление и бюджет при президента Роналд Рейгън. След като напусна Белия дом, Стокман имаше 20-годишна кариера на Уолстрийт. Той е автор на три книги,  Триумфът на политиката: Защо революцията на Рейгън се провали ,  Голямата деформация: Покварата на капитализма в Америка  и  TRUMPED! Нация на ръба на разрухата… И как да я върнем . Той също така е основател на  Contra Corner  на  David Stockman и Bubble Finance Trader на David Stockman .

ИЗТОЧНИКАнти война



Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39914931
Постинги: 21940
Коментари: 21634
Гласове: 31037
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930