Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2022 15:01 - © Света да обновим!
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 1404 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 27.11.2022 15:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
27.11.2022г.

image
     Наскоро Организацията на обединените нации отбеляза 77–ата си годишнина. Международният валутен фонд ще навърши 77 години през декември, а Световната банка ще навърши 76. Тези три институции за световно управление са създадени след мащабно изтребление на хора, унищожаване на натрупания капитал и социална инфраструктура.

Четирите основни цели на ООН съгласно член 1 от Устава от 1945 година бяха и все още са :
1. Поддържане на международния мир и сигурност;
2. Да развива приятелски отношения между нациите, основани на зачитане на принципа на равните права и самоопределението на народите;
3. Да осъществява международно сътрудничество за решаване на международни проблеми от икономическо, социално, културно и хуманитарно естество и за насърчаване и развитие на зачитането на правата на човека и основните свободи за всички без разлика на раса, пол, език или религия;
4. Да бъде център за координиране на действията на нациите в преследването на тези общи цели.
Докато нашата съвременна околна среда остава противоречива и несправедлива, продължаващото унищожаване на биоразнообразието, необузданото замърсяване и нарастващото неравенство ускоряват похода на човечеството към екологична нестабилност.
Ние като биологически вид сме изправени пред екзистенциална криза и проблеми с оцеляването и именно закостенелите институции на глобалното управление, създадени през втората половина на 20 век, ни доведоха до тази ситуация.
Ако настоящите негативни условия на съществуване са резултат от дейността на тези институции и техните агенции, тогава трябва да преосмислим системата от правила и структури на управление, за да създадем света, който искаме, имаме нужда и изискваме.
Трябва творчески да разрушим това, което не отговаря на реалните ни нужди и упорито възпроизвежда хегемонията на абсолютно малцинство от хора, насърчавайки тесните интереси на доминиращата част от капитала от една страна в ущърб на мнозинството, което съставлява световните системи и ООН.
Тъжният извод, че институциите за световно управление не работят, се основава не само на исторически опит, но и на по–нови събития.
По–точно е, че институциите ООН, МВФ, СБ и прочие работят в интерес на капитала, а не на масата трудови хора. И то без оглед разрушаването на природата.
Нежеланието на институциите на глобалното управление да действат в рамките на четирите основни цели на ООН беше очевиден и в това как току–що бяхме оцелели след нападение срещу нашия вид от друга форма на живот : глобалната пандемия от Covid–19 и апартейдът с ваксините, който последва, показаха ясно, че печалбата е по–важна от живота на хората.
Световната търговска организация (СТО), друга институция за глобално управление от края на 20–ти век, показа слабост, като отказа да подкрепи предложения отказ на Индия и Южна Африка от правата върху интелектуалната собственост, докато ние се борим за оцеляване. Това ясно демонстрира упоритото запазване на привилегиите на транснационалните корпорации на "Колективния Запад", който не е заинтересован да действа в общ интерес.
Египет ще бъде домакин на 27–ата сесия на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата през първата седмица на ноември. Все още нямаме потвърждение, че развитите капиталистически икономики признават необходимостта да поправят щетите на останалия свят – в крайна сметка те са причинени главно от самите тях в процеса на безогледната експлоатация на колонизираните територии.
Повечето от предложенията за финансиране е по–вероятно да увеличат допълнително дълга на страните от Глобалния юг, които едва успяха да платят за ваксини срещу Covid–19, но сега също трябва да поемат допълнителни разходи, за да смекчат ефектите от пандемията.
Безкрайният икономически растеж, изискван от фалшивата логика на капиталистическото натрупване, е несъвместим с ограничените ресурси на нашата планета, така че трябва да се справяме с несигурна и опасна нестабилност.
В средата на ноември ООН ще съобщи, че според статистиката населението на света вече е 8 милиарда души. На този фон хората трябва да покажат зрялост, да помислят за бъдещето си като вид и да предизвикат хегемонията и всички нейни негативни последици.
Покойният велик южноафрикански мислител Стивън Банту Бико пише през 1971 година, че "най–мощното оръжие на потисника е съзнанието на потиснатия". 51 години по–късно нашите научни и технологични възможности са нараснали експоненциално.
Ако настоящият глобален баланс на силите позволява само ограничена реформа на съществуващите институции, ние трябва да създадем алтернативи, които позволяват многополярност.
Новата система на управление и структурата на управление трябва да се основават на нашата основна цел като вид, която е да гарантираме нашето оцеляване.
Въвеждането на тази нова система трябва да бъде потвърждение на фундаменталното доверие между всички нас и придружено от реален практически ангажимент за излекуване на белезите от колониалното завладяване, имперското подчинение и епистемицида. Възстановяването на традиционното познание във всички съвременни общества също би насърчило отношенията между поколенията към отговорност.
Именно това коригиране на ефектите от миналото, съчетано с икономическото преразпределение, ще ни осигури по–добро бъдеще в настоящето.
Умереният просперитет за всички би могъл да бъде възможен, ако бяхме готови да мислим отвъд поддържането на хегемонията и неравенството, което тя налага.
Планирането, регулирането и координацията са от съществено значение за преодоляване на екологичната катастрофа, в която живеем.
Използването на научния и технологичен прогрес за постигане на такива цели ще гарантира, че ще осигурим по–добър живот за всички, а не ще увековечи съществуващата хегемония. Това ще ни позволи да подобрим шансовете за живот на бъдещите поколения.

https://ru.valdaiclub.com/a/highlights/tvorcheski-razrushit/




Гласувай:
7


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. missana - Както казваше Петър Берон /известен и като агент Бончо/:
27.11.2022 19:46
"Дрън дрън ярини!" /имам предвид митологията на МВФ и Световната банка/.
цитирай
2. kvg55 - До 1. missana
27.11.2022 20:02
И какъв агент е бил Берон? Ходил е на експедиции в чужбина и е писал доклади за дейността си.
Ако беше оглавил СДС–то, България щеше да има друг живот. Писал съм за това.
Здравомислещ, обективно мислещ човек, с чувство за хумор.
За разлика от адвоката Фил Кенеди (Мойсей).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5880524
Постинги: 2835
Коментари: 26122
Гласове: 34414
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930