Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2022 17:16 - The American Conservative: ЕС и САЩ разкъсаха Украйна на части дълго преди спецопарецията
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 1199 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
The American Conservative: ЕС и САЩ разкъсаха Украйна на части дълго преди спецопарецията 03.12.2022

TAC: Западът разкъса Украйна на части

Украйна винаги е била разделена: западната й част е била ориентирана към Европа, източната към Русия, пише TAC. Страната беше като въже, опънато в различни посоки. Кулминацията на това „състезание“ беше държавният преврат през 2014 г., който беше финансиран от САЩ, отбелязва авторът.

Превод от The American Conservative, САЩ: 

image

Тази борба между Изтока и Запада започна много преди руската специална операция.
Украйна винаги е била разделена държава. Северозападът и центърът някога са били част от Речи Постолита, а след това от Австро-Унгарската империя и затова винаги са гледали на запад, към Европа.

Югоизтокът, който отдавна е неразделна част от Руската империя, винаги е бил обърнат на изток към Русия. В исторически план Западна Украйна е гласувала за кандидати със западно ориентирана политика на президентските избори, докато Източна Украйна е гласувала за президенти, чиято политика е била проруска. Така страната стана като въже, което се дърпаше в различни посоки, рискувайки да разкъса Украйна на две части.

Този разрив се изля в драматичните събития през 2014 г. след финансирания и подкрепен от САЩ преврат.

По време на тези събития президентът, който предпочиташе Русия, се планираше да бъде заменен от друг човек, избран от Съединените щати, след което Украйна да бъде въведена в сферата на сигурността на Европа и НАТО.

Условията за преврата се формираха в момент, в който Украйна трябваше да направи избор в полза на икономически съюз с Европейския съюз или Русия.

В пълно съответствие с географията и историята украинците се разделиха на две почти равни части. Когато САЩ и ЕС отхвърлиха предложеното от Путин решение за съвместна помощ на Украйна и я принудиха да избере, за нея започна съдбоносно дърпане на въжето.

Предложението на Брюксел де факто предполагаше членство в НАТО в икономически пакет. Почетният професор в Принстън и изследовател на Русия Стивън Коен написа, че предложението на ЕС „включва разпоредби за политиката за сигурност…, които очевидно целят да поставят Украйна под контрола на НАТО“.

Тези разпоредби задължаваха Киев „да се придържа към европейската политика във военната сфера и по въпросите на сигурността“.

В член 4 от Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна се посочва, че то ще насърчи „постепенно сближаване по въпросите на външната политика и сигурността с оглед увеличаване на участието на Украйна в европейската сфера на сигурност“.

В член 7 от споразумението се говори за сближаване в областта на сигурността и отбраната, а в член 10 се посочва, че страните ще използват „потенциала на военнотехническото сътрудничество“.

В последвалия преврат Съединените щати избраха и доведоха на власт президент, който гледаше към Запада, възлагайки надеждите си на Европа и Америка.

Сега, когато Украйна беше привлечена в сферата на влияние на САЩ, Путин се отказа от политиката на отстъпчивост след Студената война и започна да се съпротивлява на водения от САЩ еднополюсен свят. Русия анексира Крим и след това избухна гражданска война между Донбас в Източна Украйна от една страна и Киев и Западна Украйна от друга.

Но страната се превърна в огнище на напрежение много преди тези събития.

Теоретично винаги е било известно, че Украйна е потенциално гореща точка. Ето защо един американски поверителен документ от 1991 г. препоръчва «да се отложи за по-късна дата въпросът за присъединяването на Украйна към програмата за връзки с НАТО».

През 1993 г. Великобритания предупреди съветника по националната сигурност на Клинтън Антъни Лейк, че „разширяването на НАТО с включването на Украйна би нарушило най-ярките червени линии на Русия“.

Ричард Холбрук, който активно настояваше за разширяване на НАТО, каза, че «Украйна вероятно никога няма да се присъедини към алианса».

Има един полузабравен епизод, който би било полезно да си припомним. Посланикът на САЩ в Русия Уилям Бърнс докладва на шефа си Кондолиза Райс, че „присъединяването на Украйна към НАТО ще бъде за руския елит (и не само за Путин) най-ярката от всички червени линии… Не намерих нито един, който да счита, че присъединяването на Украйна към НАТО няма да е предизвикателство за руските интереси. Днешна Русия ще отговори на това“.

Този въпрос премина от теория към практика през 2008 г. на срещата на върха на НАТО в Букурещ.

Президентът Буш, който се опитваше да ускори приемането на Грузия и Украйна в НАТО, поиска от участниците в срещата на върха да «вкарат Грузия и Украйна в Плана за членство».

Усилията му бяха блокирани от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози. Като компромис на Грузия и Украйна беше гарантирано членство – но след време.

«НАТО приветства евроатлантическите стремежи на Украйна и Грузия да се присъединят към алианса. Днес ние сме съгласни тези страни да станат членове на НАТО.»

Руското ръководство даде да се разбере, че счита това обещание за заплаха за съществуването на Русия. Путин предупреди, че приемането на Грузия и Украйна в НАТО е «пряка заплаха» за руската сигурност. Джон Миършаймър цитира руски журналист, който казва, че Путин «изпаднал в ярост» и предупредил:

«Ако Украйна се присъедини към НАТО, тя ще влезе без Крим и източните региони. Просто ще се разпадне.»

Още преди това вътрешната политика на Украйна започна да дава признаци на наближаваща криза. На изборите през 2004 г. Виктор Янукович, подкрепян от клонящия към Русия Изток, се бори с Виктор Юшченко, който се радваше на подкрепата на западните региони, които гравитираха към САЩ и Европа. Предизборната платформа на Юшченко отразяваше желанието за присъединяване към ЕС и НАТО.

Путин даде да се разбере, че е за Янукович. Той отиде в Киев, за да подкрепи предизборната си кампания. Публично му пожела на добър час. Похвали икономическите успехи на правителството на Янукович.

Според биографа на Путин Филип Шорт, „политическият стратег на Кремъл Глеб Павловски пътува до Киев, за да съветва предизборния му щаб“.

Първият кръг завърши почти наравно — 39,87 срещу 39,32 процента в полза на Юшченко.

Вторият тур се проведе при груби нарушения и фалшификации.

Янукович спечели, но Върховният съд на Украйна отмени резултатите от вота.

Много се писа за намесата на режима на Путин, но много по-малко се съобщава за помощта на САЩ за Юшченко.

Филип Шорт пише, че Джордж У. Буш, Хенри Кисинджър и Джон Маккейн са пътували до Украйна по време на изборната година и са дали да се разбере много ясно за предпочитания за САЩ резултат.

Буш, казал Шорт, «изпрати председателя на комисията по външните работи на Сената Ричард Лугар в Киев като свой личен емисар.»

Той пише, че Збигнев Бжежински, съветникът по националната сигурност на Картър, е стигнал толкова далеч, че е говорил за „важността на измъкването на Украйна от прегръдките на Русия“.

Изборите през 2004 г. се превърнаха в дърпане на въже между САЩ и Русия. Тогава Украйна за първи път се превърна в огнище на напрежение и създаде предпоставки за нова студена война. Фаворизираният от Запада Виктор Юшченко спечели новите избори.

Тогава Путин казал: „Те крадат Украйна от мен“.

Източник: https://www.theamericanconservative.com/when-did-ukraine-become-a-flashpoint/
https://zapisnanews.info




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19697594
Постинги: 44649
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031