Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2022 07:01 - © Опашката се откъсва от гущера
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 941 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 07.12.2022 07:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
07.12.2022г.

     Алексей Константинович Пушков е съветски и руски държавник и общественик. Сенатор на Руската федерация – представител на законодателния орган на държавната власт от Пермския край в Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация, член на фракцията на партията "Единна Русия".
На международния форум "Приятелите на Крим – приятели на Русия" в Москва – ноември 2022 година, Алексей Константинович каза :
«Работата е там, че остротата на украинската криза е свързана с това, че Западът встъпи във фаза на собствената си повишена уязвимост.
Понякога няма такова впечатление – струва ни се, че те ръководят процесите, че те, както и по–рано са, са център на финансова, икономическа и военна мощ.
Това едновременно е така и не е така.
Намираме се на преломен етап и от моя гледна точка този преломен момент е започнал в самото начало на XXI–ви век, когато САЩ, считайки, че в условията на разпада на Съветския съюз окончателно са възглавили света и е настъпил така наречения "край на историята", тоест тържеството на либерално–демократическите модели, те тръгнаха на опит да установят тотална хегемония.
Тук Пушков разказва за провала на този опит в Ирак, Афганистан, Либия, Сирия, Ливан, като "висшата цел е била да се смени властта в Иран".
През март 2011–та година Барак Обама заяви, че дните на Асад са свършени … Сега знаем, че Сирия практически вече не се явява приоритетна цел на САЩ, защото е ясно, че е загубена за Запада. Още се водят боеве, но като цяло Сирия е изгубена.
Вижте, това са четири военни и политически поражения на Запада и западната коалиция.
Затова не е изненадващо, че в Украйна Западът – имам предвид западните елити, защото населението там се явява обект на обработки и манипулации – западните либерални елити възприемат Украйна като екзистенциален въпрос за себе си. По точно за западната хегемония.
Ако Западът изгуби Украйна, това ще е петата загуба в първата четвърт на XXI–ви век, след което Западът повече няма да може да претендира за хегемония.
Ето защо Украйна е принципен въпрос и казват, че ще я подкрепят толкова, колкото е нужно.
Ето защо схватката за Украйна ще бъде сериозна.
… след серията от поражения Западът е готов да даде решителен бой за установяването на "края на историята". Тоест за установяване на своята хегемония, въпреки обективните тенденции.
И тука Алексей Константинович ни хвърля в музиката :
У нас често се говори, че американците диктуват на Евроколхоза какво да прави. Това категорично не е вярно. Евроколхозът сам се явява активен участник в този процес.
Европейските либерални елити се явяват, бих казал, в някои отношения по–радикално настроени, отколкото американските. Защото американците, въпреки всичко, имат някаква стратегическа визия в своята глава, или поне се надявам на това.
А безотговорните елити, които управляват Прибалтика, например, или Полша – те действително са готови да хвърлят света в колосален конфликт, в световен конфликт, доколкото искат да приведат в живота своите идиократически идеи за унищожение на Русия. Това за тях е главната и единствена мисъл. Други мисли там не виреят.
И разсъждавайки за кризата от 2008–2009–та година, Г–20 и Г–7, казва :
Г–20 е продукт на XXI–ви век. Тя отразява логиката на XXI–ви век. Това е символ на многополюсния свят. А Голямата седмица, по всеобщо признание, се явява умираща организация. Не защото тя ще погине и ще спре да заседава. Не. А в този смисъл, защото възможностите ѝ са вече ограничени, и защото след излизането на Русия (и отсъствието на Китай бих добавил), тя вече почти никого не вълнува. Тя вече не диктува правилата на играта.
Правилата започват да се менят, те отиват при други международни структури и институти. И в този смисъл, ако Г–7 е създадено преди около 50 години, а Г–20 е създадена преди около 10 години, то естествено бъдещето е на Г–20.
И говорейки за "динамиката на развитието на БРИКС", отбелязва :
В БРИКС искат да влязат 12 нови държави … Това са съюзници на САЩ … Това е Саудитска Арабия, това е Турция, това е Египет. Това са редица други държави, които са икономически лидери в своите региони … Влизайки в БРИКС, далеч не значи, че всички тези страни поддържат Русия. Влизайки в БРИКС, тези страни утвърждават своя суверенитет. Ново разбиране за своя суверенитет. Ново нежелание да се подчиняват на САЩ и западния алианс … БРИКС става инструмент за утвърждаване на суверенитета на тези държави над предишния им хегемон.
Мисля, че ключът тук ще бъде влизането на Саудитска Арабия. Защото е ясна ролята на тази държава на енергийните пазари, но най–важното е, защото Саудитска Арабия беше и до ден днешен си остава най–важната опора на Съединените щати в Близкия и Средния Изток. Но, ако Саудитска Арабия влезе в БРИКС, мисля че това ще породи лавинообразен процес.
БРИКС ще се превърне във водеща международно–икономическа организация, при това без САЩ. Организация, която не обслужва САЩ. Която няма да обслужва и прокарва американското влияние.
И точно това ни показва, че едновременно с консолидацията на Запада от една страна, протича и консолидация на незападния свят. И незападният свят се превръща в по–активния участник в съвременните световни процеси.
Ето защо, знаете ли, понякога империите се срутват, когато изглеждат най–силни, казва Пушков и разсъждава върху съдбата на Римската империя и дава пример с нея.
Ето защо силните позиции на световната арена не гарантират на Запада това, че той ще съхрани тези позиции. Там протичат доволно сериозни вътрешни процеси, които не трябва да се приемат като разрушителни сили, но не трябва и да се недооценяват. Защото новата нестабилна страна на Запада е феномен, който набира сила.
Така че ние с вас живеем в крайно противоречиво време. Това е време, когато се сменя системата. Системата винаги се сменя с конфликт.
image

Алексей Константинович Пушков по време на изказването си 

Мисля, че ще е голямо достижение, ако новият световен ред се установи без световна война.
И дава за пример двете световни войни, след които се променя световния ред.
Днешната важна задача е да се направи така, че новият световен ред, който неизбежно ще се установи, и вече се установява, да дойде без световна война, която разбира се, че би се изродила в ядрена конфронтация»
Споко! Едва ли, едва ли. Буржоата от така наречения Колективен Запад са твърде страхливи за драгоценното си богатство и животец. САЩ може би не толкова, но Европа ще бъде изпепелена, ако се намеси. Тука и "бункерите на Апокалипсиса" няма да помогнат.
Както хората се развеждат в търсене на нови възможности, така и държавите се развеждат по същата причина. Неведнъж съм писал, че Съединените щати са достигнали своето ниво на некомпетентност в световната йерархия. И въобще буржоазният Запад е изчерпил своите възможности за социален прогрес. И умните търсят нов път. Ние засега не сме сред тях.

https://www.youtube.com/watch?v=2sFLVunYW_E&t=894s






Гласувай:
8


Вълнообразно


1. panazea - В много интересно време живеем !
07.12.2022 08:46
Ще видим как ще оцелеем !
Нашите се връткат накъдето духне вятърът !
Нямаме национално отговорни лидери.
Имаме продажници и дупедавци !
цитирай
2. kvg55 - До 1. panazea
07.12.2022 11:51
Все по–освежително вятърът духа от североизток.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5752111
Постинги: 2808
Коментари: 25791
Гласове: 34176
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031