Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2023 15:10 - Говнокомандващия позволи на неприятели пак да плащат газ в чуждестранна валута
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 3363 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 02.01.2023 15:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Как е, товарищи? Спре ли газа, замръзнахме ли? Ядем ли си домашните любимци? Вие сменихте ли си пола или чакате джендъра от Кремъл да издаде специална заповед за това? Долна путлерофашистка измет...

imageРуският президент Владимир Путин подписа указ, с който разрешава на неприятелски държави да плащат за газови доставки в чуждестранна валута, съобщиха руските медии. Забраната за такива плащания и изискването те да се правят в рубли бе причината за прекратяването на доставките към България преди 8 месеца. Новият указ влиза в сила от днес - ден преди изтичането и на договора ни за доставка.


В указа е предвидено плащанията за получения природен газ да се превеждат по банкова сметка на доставчика във валутата, която е посочена в договора. Досегашната разпоредба предвиждаше неприятелските държави да плащат доставките в рубли, като изискването влезе в сила от април. Плащанията в долари и евро се конвертираха в руска валута на Московската борса от "Газпромбанк". Новите правила през април засегнаха 54 компании от 27 държави, като Полша, България, Финландия, Нидерландия и Дания отказаха да плащат в рубли, припомня БНР.

Интересен детайл е, че в указа изрично е записано, че погасяването на дълга няма да се счита за основание за възобновяване на доставките на газ, ако чуждестранният купувач не спазва процедурата, въведена през март. 
Първоначално Европейската комисия разглеждаше схемата като нарушение на санкциите. 

Решението на Путин да допусне плащания на чуждестранна валута идва на фона на огромен срив в износа на газ за Европа. По информация на "Moscow times" в края на 2022 г. "Газпром" е продал 101 милиарда кубически метра газ на страни извън ОНД - с 50% по-малко, отколкото година по-рано. Доставките за Турция и европейските страни - досега най-големите клиенти на Газпром, са едва 85 милиарда кубически метра и стават най-ниските в съвременната история на Русия. Износът е бил на сходни нива от 70-110 млрд. куб. м годишно в периода 1985-1991 при разпадането на СССР.

През 2023 г. износът на “Газпром” за Европа и Турция може да падне до 60 милиарда кубически метра, прогнозира Международната агенция по енергетика. Данните показват, че износът за Китай досега компенсира само 1/7 от обичайните продажби за Европа. Износът за Китай ще достигне 22 милиарда кубически метра на фона на 155 млрд. куб. , изнесени за ЕС през 2021 г.

Депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев коментира новината във Фейсбук така:
 

"В последните часове на 2022 г. Путин отново разреши купувачите на руски газ от "неприятелски държави" да извършват някои плащания във валутата по договор, а не в рубли. Причините са неуспехът му да накара всички да плащат в рубли, огромният спад в приходите на Газпром и нуждата от свежи валутни постъпления, за да продължи войната си срещу Украйна. Вече е късно за тази стъпка. Почти не останаха купувачи на руски газ - газ има, цената му пада, Европа изгражда спешно терминали за втечнен природен газ (ВПГ), подписват се дългосрочни договори за ВПГ. Дори троянският кон на Путин в ЕС - България диверсифицира в голяма степен доставките си на метан. А нови клиенти за руски газ почти не се очертават, причината - доставчикът се оказа ненадежден. Липсват и говорещите глави от телевизорите, които в началото на 2022 г. обикаляха ТВ студията да обясняват, че без руския газ България е загубена, а Европа я чакала тежка зима. Тотални лъжи, за които днес никой не им търси отговорност, те отново обикалят телевизиите и ръсят поредните кремълски опорки. Перспективите пред Путинова Русия не са добри - тежко ударена икономика, пародийна армия, бързо намаляващи валутни резерви, масова емиграция на представители предимно на средната класа, смело сражаваща се Украйна и единен в решимостта си Запад да спре безумията на Путин в Европа. Единствено в България все още има неразбрали какво се случва, но 2023 г. обещава да промени и това".

И малък бонус - едно видео от новогодишния купон в центъра на Москва:



Тагове:   оцет,   мас,   газ,   путин на омлет,


Гласувай:
5



1. planinitenabulgaria - Освен студ поради недоставянето на руски газ кръгът на националния предател
03.01.2023 19:38
и троянски кон на Путин в България, Радев, предупреждааше, че без руското зърно ще настъпи и глад...
Путин загуби войната с Украина, ракетният тероризъм срещу украинците е нейното продължение. Това съвсем ще наекскременитара суратя на изрода Путин. Краят му дойде, на апаратно дишане е.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4088019
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031