Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2023 07:01 - © Арктическият фронт на Специалната военна операция
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 2149 Коментари: 2 Гласове:
10

Последна промяна: 28.01.2023 07:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
28.01.2023г.

image
     Война се задава от Шпицберген (Spitsbergen) на запад до остров Врангел на изток!
image

Архипелагът Свалбард (Svalbard – норвежки) пряк аналог на остров Врангел на Изток 

Конфликтът в Украйна се отразява на ситуацията в света в много проекции. Дори сега случващото се около него се сравнява със събитията от Кримската война от 1853–1855 година, която поради дълбочината на отразяване се нарича още "световна нула". Тогава, както и сега, почти цяла Европа се противопоставя на Русия. И военните действия с различна степен на интензивност в никакъв случай не се ограничаваха само до Крим. Мощна англо–френска ескадра най–малко два пъти неуспешно се опитва да пробие в Балтика през Кронщат до Санкт Петербург. Същите сили атакуват Владивосток в Тихия океан. Десантът им се приземява, но е разбит в Петропавловск–Камчатски близо до Берингово море и на Соловецкия архипелаг в Бяло море. Целта била да се разтегнат максимално руските ресурси и да се установи контрол върху ключови точки от морските маршрути в северните ширини.
Това се цели и сега.
image
Държавният секретар Блинкен обяви нова стратегия на Съединените щати за Арктика по време на посещение в Гренландия през 2021 година 

Оттогава нещо се е променило, по–специално значението на северното измерение на международната политика се е увеличило многократно, както по отношение на присъствието в Арктика на основния склад на петролните и газовите богатства на човечеството, така и с оглед на това, че там се отваря перспектива за целогодишно корабоплаване поради затоплянето. Не е изненадващо, че в сегашната хибридна война Западът придава особено значение на Арктика на същото разтягане на руските ресурси, където има едно огнище – в Украйна, а други тлеят или превърнати в санкции и блокади са разпръснати по света.
image

Военни и военновъздушни бази на Руската федерация в Арктика по западни данни 

Едва ли е случайно, че САЩ приеха нова арктическа стратегия в средата на 2021 година и разрушаването на Минските споразумения, което отвори пътя за прехода на вътрешноукраинския конфликт в гореща фаза с участието на други страни. В края на краищата, едва ли първото нещо, което постигнаха по този начин, беше преминаването към лагера на НАТО на дългосрочните арктически неутрални страни Швеция и Финландия. И въпреки че де юре Турция все още се противопоставя на приемането им, де факто те вече са  вътрешно в съюза. В същото време беше обявено значително увеличение на общите разходи за северното направление на политиката на САЩ и НАТО.
Трой Бъфард от Университета на Аляска във Феърбанкс пише, че участието на Русия в Украйна "дава на Съединените щати и западните съюзници време да се справят с пропуските в оперативните способности при разработването на северната част на интегрираното възпиране". Като мигновено в европейската, преди всичко норвежка преса, в публикациите на различни изследователски центрове, включително пряко свързани с НАТО, се появиха аргументи по темата, какво ще прави Русия в Арктика при сегашните обстоятелства. Общият тон на тези публикации е, че въпреки че Русия, потънала в украинските дела, и да отслаби присъствието си в северните ширини, тя все още доминира тук и може да се държи "непредсказуемо". И затова е необходимо да се използва моментът и драстично да се промени балансът на силите в региона.
Както по време на Кримската война, на запад от Северния ледовит океан, съюзниците атакуват Соловки, а на изток – Камчатка, вниманието на съвременните западни стратези е насочено предимно към две точки. От една страна, те смятат архипелага Свалбард за "западната порта" на Арктика и Северния морски път (СМП), от друга страна ("източната порта") – е остров Врангел. Контролът върху тях, според тях, ще отмени усилията на Русия да превърне СМП в транзитен маршрут от световно значение, който тя напълно да контролира.
Правят се изчисления, в това число и за съотношението на силите в международната организация "Арктически съвет". От осемте му членове (Дания, Исландия, Канада, Норвегия, Русия, САЩ, Финландия, Швеция) седем, включително всъщност Хелзинки и Стокхолм, са членове на НАТО. Председателстващ на ротационен принцип в периода 2021–2023 година трябваше да е Русия. От 2022 година обаче, за да ѝ попречи да "управлява", Атлантическият съвет спря работата си. През май 2023 година той трябва да бъде оглавен от Норвегия. Не е изключено след това той да продължи дейността си без Москва. По принцип Арктическият съвет е зает с въпроси на сътрудничеството в икономическата и екологичната сфера, но в намален състав може да се насочи и към политически въпроси. Очаква се например Норвегия да се съсредоточи върху промяната на благоприятния за нея и Запада статут на архипелага Свалбард.
image

Символът на Арктическия съвет 

Подписаното в Париж през 1920 година споразумение за статута на Шпицберген, което поема върху него държавния суверенитет на Норвегия и правото на стопанска дейност в архипелага за други участници, което освен последното всъщност използва само Русия, съдържа 9–ти член за предотвратяване на всяка военна дейност. Неутралният характер на Шпицберген беше признаван доскоро от Осло. Сега мисълта на натовските стратези и норвежките политици се бори как да се преодолее тази ситуация. По тази тема, в частност, "във връзка със засилената руска военна активност в Арктика", разсъждава бившият министър на отбраната и външните работи на Норвегия, а в момента председател на комисията по отбрана на норвежкия парламент Ине Ериксен Серейде. "Много хора казват, че ние не контролираме Свалбард. Но ние сме готови да упражняваме власт над Свалбард", казва пък държавният секретар на норвежкото министерство на външните работи Ейвинд Вад Петерсон.
image

Архипелагът Свалбард 

Доклад, изготвен наскоро от водещия изследователски център за Западна Арктика, норвежкия институт "Фритьоф Нансен" с участието на Американския полярен институт към Центъра "Удроу Уилсън" за управляващите структури на Северноатлантическия алианс, гласи, че архипелагът Свалбард е един от арктическите области, които попадат под отговорността на НАТО. "Руската инвазия в Украйна и нейните стратегически последици на глобално ниво привлякоха обединеното НАТО в Арктика като свършен факт". Вярно е, че предвид "противоречивия характер" на член 9–ти  от Договора за Свалбард се препоръчва да се прилага индивидуален подход към него.
Предлага се по–специално на настоящия етап да се осигури присъствието на "мощни десантни сили на континенталната част на Норвегия, потенциално с проекция към Свалбард", а територията на самия архипелаг все още се счита за "сива зона". Освен това "ограничаването на хибридните заплахи изисква по–нататъшно обединяване на северния фронт на НАТО чрез съгласуване на дипломатическите позиции относно норвежкия суверенен статут върху Свалбард".
image

Руският град Баренцбург на Шпицберген – "Новата руска Атлантида"? 

В духа на хибридната война в Норвегия се обмисля и съдбата на Баренцбург и миньорската Пирамида, руски селища на архипелага. Някога те имаха повече жители от всички норвежци в Свалбард. Сега там има около 450 рускоговорящи, като сред миньорите има много имигранти от Украйна, докато в главния норвежки град Лонгирбюен вече има над 2500 жители.
Норвежките експерти не виждат необходимост от експулсирането на тези хора, но са решени да ги "натурализират". Твърди се, че те вече живеят според "норвежките правила" и са много склонни да примат норвежко гражданство. Вече съществуват отделни случаи на преход, свързани с местните жители от Украйна. Пречките пред предоставянето на гражданство възникват по–скоро от норвежката страна. По тази логика, ако Осло ги махне, тогава историята с руското присъствие тук ще приключи.
В противоположния край на Северния морски път (СМП) с претенции по отношение на стратегически важния остров Врангел, разположен на 500 км от Аляска, гласовете в САЩ стават все по–силни. Така членът на Арктическата комисия на САЩ Т. Данс каза в The Wall Street Journal за тази територия, че "Русия окупира американска земя". Дънс твърди, че Съединените щати никога не са отказвали официално възможността да си върнат остров Врангел.
image

image
Местонахождението на остров Врангел
 

Всъщност САЩ се отказаха от претенциите си към този остров през 20–те години на миналия век. През 1924 година Съветският съюз регистрира правата си върху него. Въпреки това през последните години в американската журналистика (Спор за остров Врангел) се дискутира, че според нормите на международното право островът е трябвало да принадлежи на САЩ, тъй като те уж са били неговите откриватели. Споразумението между СССР и САЩ за линията на делимитация на морските пространства, подписано през 1990 година, границите и статута на остров Врангел не го интересуваше. Мълчаливо беше признато, че след като са спечелили предимства в Берингово море, американците няма да предявят претенции за остров Врангел. Документ обаче няма. И сега САЩ отказват да считат този въпрос за приключен.
Няма съмнение, че в първия подходящ момент, когато Вашингтон прецени, че Русия е отслабнала достатъчно, САЩ със сигурност ще повдигнат този въпрос, за да поставят два "камъка–острови" заедно със Шпицберген по пътя към развитието на, несъмнено основният ресурс на Руската федерация за бъдещето – Арктика.
image

Ландшафт от остров Врангел 

Понякога може да срещнете аргументи, че дори ако Руската федерация "отстъпи Донбас", това "няма да ги удовлетвори", тъй като все още има обширни северни територии. Реалността е следната – "Руската федерация ще загуби Донбас, ще загуби и Арктика!".

https://www.fondsk.ru/news/2023/01/25/arkticheskij-front-svo-58313.html



Тагове:   Норвегия,   Камчатка,   Канада,   дания,   Осло,   Швеция,   украйна,   НАТО,   фронт,   Исландия,   САЩ,   Русия,   Европа,   Турция,   арктика,   Финландия,   Гренландия,   Запада,   Крим,   Северния ледовит океан,   Донбас,   Руска федерация,   Арктически съвет,   The Wall Street Journal,   Кримска война,   остров Врангел,   28 януари,   Съветският съюз,   Блинкен,   Швеция и Финландия,   Русия в Украйна,   специална военна операция,   остров шпицберген,   Шпицберген Spitsbergen,   Архипелагът Свалбард Svalbard – норвежки,   Кримската война от 1853–1855 година,   Балтика през Кронщат до Санкт Петербург,   Владивосток в Тихия океан,   Петропавловск–Камчатски близо до Берингово море и на Соловецкия архипелаг в Бяло море,   Съединените щати за Арктика,   Руската федерация в Арктика,   Университета на Аляска във Феърбанкс,   Русия в Арктика,   Арктика и Северния морски път СМП,   Западна Арктика,   норвежкия институт Фритьоф Нансен,   Американския полярен институт към Центъра Удроу Уилсън,   град Баренцбург на Шпицберген,   град Лонгирбюен,   СССР и САЩ,


Гласувай:
10


Вълнообразно


1. nedovolen - Глобалистическа статия
28.01.2023 09:34
На сн.8, пък и 9, ясно личат крайните полуострови на Сибир и Аляска. Природата ги е оформила /с малко въображение/ съответно като усмихнато човече и приготвило се за скок животинче. На мен ми звучи така : животинчето - ще те ям, човечето - само ми ела.:)
Преди години четох статия, че там между крайните точки през морето има прекаран огромен тунел, през който могат да минават всякаква техника и войски. В определен момент войска трудно ще тръгне срещу собствения си народ, срещу друг може.
Та, всичко, което се разиграва пред света, е театър.
Пък статията изчезна.
:)))
цитирай
2. kvg55 - До 1. nedovolen
28.01.2023 12:47
Абе загиналите в Украйна не са театър.
Да ти кажа, напънах се и с риск да си докарам инсулт привидях човече и животно – Аляска по–ясно от Камчатка ми се видя като куче или мече.
За тунела съм чул, но не го вярвам.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5721500
Постинги: 2798
Коментари: 25695
Гласове: 34087
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031