Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2023 08:20 - Две представи за войната в Украйна
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 921 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 09.02.2023 08:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Две представи за войната в Украйна

от Тиери Мейсан

Военната намеса в Украйна съвсем не се тълкува по един и същи начин на Запад и в Русия. Това е училищен случай. Тази разлика в представянето не идва от антагонистични материални интереси, а от различни концепции за това какво прави Човек и какво е Живот. За едни врагът се опитва да възстанови величието на Царската империя или Съветския съюз, докато за други си въобразява, че е въплъщение на Доброто.

МРЕЖА ВОЛТЕР ПАРИЖ (ФРАНЦИЯ) | 31 ЯНУАРИ 2023 Г    
    image

Във всички войни и двете страни страдат. Тази снимка е направена в Украйна, но има различно значение, ако е на Запад или в Новоросия. Човек не може и не трябва да преценява кой е прав, като вижда как хората страдат. По време на Втората световна война страданията са еднакви сред жертвите на бомбардировките над Дрезден, Лондон, Токио или Хавър. Това не ни казва кой е бил прав, Оста или съюзниците.

Конфликтът между привържениците на "свят, основан на правила" и тези, които се застъпват за връщане към "свят, основан на международното право", продължава. Тя започна с руската военна намеса в Украйна и ще продължи години наред.

Военната обстановка на място е блокирана, както винаги през зимата в тази част на света. Привържениците на "свят, основан на правила" все още отказват да изпълнят Резолюция 2202 на Съвета за сигурност на ООН, докато тези на "свят, основан на международното право" провеждат специална военна операция за нейното изпълнение. В крайна сметка те постепенно се отдалечиха от него и стабилизираха положението на народа на Новарусия.

Преходът от война на движение към война на позиции позволи на всеки протагонист да разсъждава върху причините, които го тласнаха към битката. Отсега нататък вече не се изправят една срещу друга две визии за международни отношения, а две концепции за човека.

Сред войските на Киев трябва да разграничим „интегралните националисти“, винаги пламенни в битката, от професионалните войници и мобилизираните за случая граждани. Първите са идеологически обучени хора, които смятат, че убийството на руснаци е свещен изконен дълг. Те се позовават на писанията на Дмитро Донцов и на примера на Степан Бандера. Първият беше администратор на института Райнхард Хайдрих в Прага и като такъв беше един от дизайнерите на „окончателното решение на еврейския и циганския въпрос“, вторият беше лидер на украинските колаборационисти на нацизма срещу Съветите. Другата група киевски войници, която в началото на руската интервенция съставляваше две трети от тях, не е в настроение. Те виждат, че западните оръжия се доставят на " Те знаят, че повечето журналисти са арестувани, а повечето адвокати са избягали в чужбина. Следователно те се чувстват застрашени както от руската армия, така и от собственото си правителство. Множеството корупционни скандали, които избухнаха миналата седмица, ги потвърждават, че те са само пионки между САЩ и Русия.

От руска страна е точно обратното: професионалните войски, които бяха разположени в началото на спецоперацията, се подчиниха, без да разбират защо Кремъл ги изпрати в Украйна, региона, който е родил тяхната родина. Руското население се страхуваше от връщане към кланетата от миналото. Малко по малко нещата се успокоиха. Бобото отидоха в изгнание. Бях много изненадан, когато един руски приятел ми коментира: „Браво! Той не изглеждаше притеснен от заминаването им, но изпитваше облекчение, че вече не трябва да се изправя срещу тях. Населението, което беше много шокирано от западните мерки срещу неговите артисти и на фона на миналото си слава осъзна, че Украйна е само претекст за нещо друго.Той също беше изненадан да види приравняването на населението на Европейския съюз към Вашингтон.В неговите очи това е, война срещу своята цивилизация, война срещу наследството на Толстой и Пушкин, а не срещу политиката на президента Путин. Този горд народ, винаги жаден да оцени способността си да защити своята и своята чест, с тъга наблюдава арогантността на Запада, чувството им не да служат на Доброто, а да въплъщават Доброто.

Политическите аргументи, които президентът Путин изложи през декември 2021 г., когато публикува своя проект на двустранен договор между САЩ и Русия за гаранции за сигурност  [ 1 ] , са остарели. Това вече не е война за защита на интереси. Ако руските герои разбират, че не се борят за нещо, а за оцеляване, Западът не тълкува конфликта по този начин. За тях руснаците са заслепени от пропагандата на своя режим. Те несъзнателно се борят за възстановяване на величието на Царската империя или Съветския съюз.

Този тип конфликт е изключително рядък. Човек мисли за конфликта между Рим и Картаген, който завърши с унищожаването на всички останки от картагенската цивилизация. До такава степен, че днес пренебрегваме почти всичко от него. Знаем най-много, че е построен от хора от Тир (сега Ливан, крепостта на Хизбула) и че неговият лидер Ханибал е потърсил убежище в Дамаск и други сирийски градове, когато градът му е бил разрушен. Знаем също, че тя се е развивала в добро разбирателство със своите съседи и партньори, докато Рим е завладял империята си със сила. Вече бях направил тази връзка с войната срещу Сирия, когато Русия се намеси. Паралелът става все по-очевиден. Двата блока вече нямат нищо общо.

На Запад събитията в Украйна се възприемат като война между САЩ и Русия, чрез украинците. „Интегралните националисти“ са сигурни, че не ще дадат съпротива на този, когото смятат за нашественик, а ще го победят днес или в „последната битка“. Това е тяхната съдба, смятат те. Но ако оставим настрана мистичните заблуди на Дмитро Донцов, как може да си представим, че 40 милиона украинци биха могли да победят 140 милиона руснаци, знаейки, че последните имат оръжия, които са с двадесет години по-модерни от тези на Запада?

Членовете на групата Рамщайн, т.е. на практика САЩ и ЕС, вече са похарчили над 250 милиарда долара за тази война, тоест за една година толкова, колкото за десетте години война срещу Сирия. Ако трябва да сравним двата конфликта, трябва да отбележим, че в международното право Русия е права и в двата случая, докато САЩ са събрали по-голяма коалиция срещу Сирия, но са ангажирали значително повече съюзниците си в Украйна.

За разлика от Ханибал, президентът Путин няма намерение да превземе столицата на своите противници - Вашингтон. Той е наясно с военното си превъзходство и няма да отчужди хората на Запада, като пренесе войната у дома, освен може би срещу техните „елити“ във външното министерство и Пентагона.

  Тиери Мейсан   Превод
Роджър Лагасе



Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
1. oia26 - За ЧОВЕКА има само една концепци...
09.02.2023 09:59
За ЧОВЕКА има само една концепция---и тя се нарича ЕВОЛЮЦИЯ.
ЧОВЕК е ЗВАНИЕ, а не двунога твар, която е в изобилие. Тези с недоразвитите умове могат да съчиняват матрични концепции. Жалко, че се мислят за човеци
ами правят и разбор. На някой от тази твар ако им се зададе въпрос, с кое
боравят в информацията, която поднасят----с формата или съдържанието, бъдете сигурни, че няма да има отговор. Времето -- кое проявява. Още малко и всичките им концепции си отиват безвъзвратно.
цитирай
2. zahariada - Да
09.02.2023 10:15
Така е.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39764296
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031