Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2023 08:01 - Oбразователен постинг - МНС ...
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 1105 Коментари: 7 Гласове:
3

Последна промяна: 20.03.2023 09:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                                                                .....

Международният наказателен съд е независима съдебна институция, в чиято компетентност е да съди и да наказва отделни лица за най-тежки престъпления, които засягат цялата международна общност - геноцид, престъпления против човечеството, упражняване на агресия, както и военни  престъпления.

Pycия нe пpизнaвa юpиcдиĸциятa нa Международния наказателен съд.

Уĸpaйнa също нe e cтpaнa пo Pимcкия cтaтyт на cъда, нo e пpиeлa юpиcдиĸциятa му пo oтнoшeниe нa вoeнни пpecтъплeния и пpecтъплeния cpeщy чoвeчecтвoтo нa нeйнa тepитopия.

За да започне разследване, главният прокурор на съда може да бъде сезиран от държавите-членки или Съвета за сигурност на ООН. Към службата на Карим Хан вече са се обърнали 41 държави. Обвинението може да започне разследване и по своя собствена инициатива, но трябва да получи одобрение от съдебен състав.

 

Главният прокурор обяви, че ще иска разрешение, за да започне разследване на ситуацията в Украйна, след предварително проучване, според което e възмoжнo на територията на страната дa ca били извъpшeни престъпления от компетентността на Международния наказателен съд. Разследващ екип е в региона и събира доказателства. На страницата на съда е отворен портал за събиране на информация във връзка със ситуацията в Украйна.

"Много хора считат, че международното право не е достатъчно авторитетно, че държавите не искат да го спазват и не се събразяват съвсем умишлено. Но това, което може да се постигне там, е доста. Най-малкото ще се поставят на разискване някои от въпросите, за които Русия не иска да се говори", смята юристът Стоян Мадин. Той е докторант по Международно публично право и директор на програмата "Български адвокати за правата на човека".

 

Според него е показателно, че Русия не признава компетентността на съда, а Украйна още през 2014 година е приела юрисдикцията му за определени престъпления, извършени на нейна територия. Мадин коментира, че Русия като член на Съвета за сигурност на ООН е могла да постави на обсъждане евентуални нарушения на човешките права в Източна Украйна, ако е имало такива, но не го е направила. Има твърдения за геноцид, но преди да започне войната, Русия не е повдигала въпроса пред никоя международна институция.

 

Международният наказателен съд в Хага е създаден на 18 юли 1998 година на дипломатическа конференция в Рим с подкрепата на 120 държави. Така са доведени докрай усилия, които продължават почти един век. При учредяването три държави открито се възпротивяват срещу Римския статут – САЩ, Израел и Китай. Генералният секретар на ООН Кофи Анан определя новосъздадената институция като “подарък на надеждата”.

 

Според официалната страница на съда, в обхвата му на дейност са четири групи престъпления.

 

Първата са военни престъпления, които представляват тежки нарушения на Женевските конвенции и включват, например, използването на деца войници; убийството или изтезанието на цивилни или военнопленници; умишлено насочване на атаки срещу болници, исторически паметници или сгради, свързани с религия, образование, изкуство, наука или благотворителни цели.

За престъпления срещу човечеството се приемат сериозни престъпления, извършени като част от широкомащабна атака срещу цивилно население. Те включват убийство, изнасилване, лишаване от свобода, насилствено изчезване, поробване – особено на жени и деца, сексуално робство, изтезания, апартейд и депортиране.

Геноцидът се характеризира със специфичното намерение за унищожаване изцяло или частично на национална, етническа, расова или религиозна група; съзнателно налагане на условия на живот, предназначени да доведат до нейното физическо унищожаване изцяло или частично; налагане на мерки за предотвратяване на ражданията или насилствено прехвърляне на деца.

И четвъртото престъпление, което попада в правомощията на Международния наказателен съд, е агресия, при която се използва въоръжена сила от държава срещу суверенитета, целостта или независимостта на друга държава.

 

Преглед на работата на съда показва, че тя основно е свързана с Африка. За тази седмица например има насрочени заседания срещу лица от Централноафриканската република – за военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Има и много висящи разследвания – за случаи в Уганда, Конго, Мали, Либия, Афганистан.

У нас най-известното дело на Международния наказателен съд е срещу сина на покойния либийски лидер Муамар Кадафи - Сейф Ал Ислам. То е за предполагаеми престъпления срещу човечеството по време на въстанието в Либия през 2011 година. След повече от десет години, то стои на досъдебна фаза в очакване Ал Ислам да бъде предаден на съда, става ясно от сайта на институцията. Заповедта за арест е издадена на 27 юни 2011 г. Разследването е включвало и обвинения срещу Кадафи, но в тази част е било прекратено след смъртта на либийския лидер през ноември 2011 година.

В съда може да се води производство срещу всеки, който е навършил 18 години в момента на извършване на престъплението без значение от поста, който заема. Следователно държавни глави, депутати и други високопоставени длъжностни лица не могат да бъдат освободени от наказателна отговорност.

"Разследването се отваря за ситуация. Не се сочат хора, държавни глави, президенти, министри. Просто се разследва ситуацията в Украйна, ако се отвори такова дело. Нещата се движат много бавно, защото това са комплексни, големи разследвания, с много свидетели и данни. Доказателствата сега може да са всякакви - клипове, снимки, свидетелски показания, изказвания и материали в медиите", казва Стоян Мадин.

 

За да се стигне до съдебен процес, трябва да има конкретни обвинения срещу конкретни лица. Дали и кога ще стане това обаче никой не може да прогнозира. Само разследването може да продължи с години.

"Нещата са динамични и в начален етап. Ако видим конфликта в Сирия, който продължава от 2014 година, там ситуацията не е прехвърлена към Международния наказателен съд, но има специална комисия на ООН, която събира и обезпечава доказателствата за евентуален бъдещ процес. Сирия не е страна по Римския статут, нито е декларирала, че признава юрисдикцията на съда, така че единствената възможност ситуацията там да се разследва е с решение на Съвета за сигурност на ООН. Но тъй като Русия и Китай не са съгласни, към момента това няма как да се случи", коментира Стоян Мадин.

ООН ще разследва кървавата атака срещу бежанския лагер в Сирия

На първа инстанция делата в Международния наказателен съд се разглеждат от тричленен състав, а на втора – петчленен. В институцията работят 18 съдии, които се избират от Асамблеята на страните-членки, с тайно гласуване, за мандат от 9 години.

 
Има и специален списък с адвокати, които могат да се явяват пред Международния наказателен съд.

 
В момента в съда няма български представител, след като през 2015-та година приключи мандатът на проф. Екатерина Трендафилова. В момента тя оглавява Специализирания трибунал за Косово.

Съдът може да накаже с глоба, лишаване от свобода, да разпореди да бъдат изплатени обезщетения на жертвите, но не може да постанови смъртна присъда. Максималното наказание е доживотен затвор, като то може да бъде изтърпяно в Холандия или друга държава, която заяви готовност да приеме осъдения.

Трябва да се отбележи, че Международният наказателен съд се различава от Специализираните трибунали за Бивша Югославия и Руанда, които също бяха в Хага. Неговата юрисдикция се простира неограничено в световен мащаб и може да бъде свикан по всяко време.

Международният трибунал в Хага приключи работа след почти четвърт век

 

Отново в Хага е и Международният съд на ООН (на справедливостта).

 

За разлика от наказателния съд, който разглежда индивидуални престъпления, Съдът на ООН се занимава с правни спорове между отделни държави. В него също вече има дело, заведено от Уĸpaйнa cpещy Русия.

                                                                                    ...  




Гласувай:
3



1. getmans1 - Функциониране на МНС ...
20.03.2023 08:03
Държавите членки или Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации може да отправи към главния прокурор случаи на престъпления, които са в юрисдикцията на Съда. Прокурорът, от своя страна, може да приеме или да откаже разследването след направен преглед на наличната информация. Прокурорът може също така да започне разследване по своя собствена инициатива въз основа на получена информация, в случай че е получил одобрението от камарата.

Разследванията на прокуратурата обхващат всички факти и доказателства с цел да оценят наказателната отговорност на участниците.

По време на разследването всеки случай е възложен на съдебния състав, който отговаря за правните аспекти на процедурата. В случай че обвиняемият потвърди обвиненията, делото бива възложено на съдебен състав на първа инстанция, който се състои от трима съдии.

Камарата е отговорна също и за предоставяне на репарации на жертвите.

Признаването за виновен може да се приложи по време на цялата процедура.

Ако обвиняемият бъде осъден, може да получи максимално наказание от 30 години лишаване от свобода, а при по-тежки случаи – доживотен затвор.

Съществува също така и възможност за обжалване на решенията. Процесът бива представляван от Камарата на първа инстанция пред апелативната камара, състояща се от петима съдии.

МНС разчита на сътрудничеството на държавите и международните организации при изпълнението на заповедите му за арест.
цитирай
2. nkf - Съдбата на късокракия късопишк...
20.03.2023 08:14
Съдбата на късокракия късопишковец е ясна, на обкръжението му - също! С това става ясно, че от високите места са го отписали и като човек, и като жив. Посещението на другаря Си ще остави посърнали надежди у ватата.
цитирай
3. getmans1 - . . . На мен пък ми прави впечатление ...
20.03.2023 09:14
... На мен пък ми прави впечатление колко са глупи "укронациките" още през 14-та година приели юристдикцията на МНС за некои пестъпления на ТЕРИТОРИЯТА НА УКРАЙНА ... пък Русия не се възползвали!?
Сега, след дъжд качулка щели съд да организират - видеото.

nkf написа:
Съдбата на късокракия късопишковец е ясна, на обкръжението му - също! С това става ясно, че от високите места са го отписали и като човек, и като жив. Посещението на другаря Си ще остави посърнали надежди у ватата.

цитирай
4. nkf - . . . На мен пък ми прави впечатление ...
20.03.2023 09:59
getmans1 написа:
... На мен пък ми прави впечатление колко са глупи "укронациките" още през 14-та година приели юристдикцията на МНС за некои пестъпления на ТЕРИТОРИЯТА НА УКРАЙНА ... пък Русия не се възползвали!?
Сега, след дъжд качулка щели съд да организират - видеото.

nkf написа:
Съдбата на късокракия късопишковец е ясна, на обкръжението му - също! С това става ясно, че от високите места са го отписали и като човек, и като жив. Посещението на другаря Си ще остави посърнали надежди у ватата.


Да, голям казус.От друга гледна точка не е никак голям, защото става въпрос за поредната им тъпа пропаганда, в която няма нищо вярно. Сещав се: изгорените живи, разпънати бебета и т.н. тъпизми.
цитирай
5. vmir - Защо им е на ватниците Международен съд, след като си имат бот Венцо и Пръцко?
20.03.2023 10:01
Ей ся бот Венцо ще се възмути как фашистите изгорили българин в Одеса и как 8 години домбили Бомбас. Само вижте как за едно нещо съда издава едно решение и спира, а бот Венцо не спира да произвежда все повече подробности и да въодушевява ватници и пръцковци. Он настоящий молодец с хладен ум, горещо сърце и прекрасно кървави ръце.
цитирай
6. nkf - Ей ся бот Венцо ще се възмути как ф...
20.03.2023 10:08
vmir написа:
Ей ся бот Венцо ще се възмути как фашистите изгорили българин в Одеса и как 8 години домбили Бомбас. Само вижте как за едно нещо съда издава едно решение и спира, а бот Венцо не спира да произвежда все повече подробности и да въодушевява ватници и пръцковци. Он настоящий молодец с хладен ум, горещо сърце и прекрасно кървави ръце.

Засега другарят валериев не съумява да докаже, че има ум, пък и сърце.
цитирай
7. vmir - 6. nkf,
20.03.2023 10:30
Подозирам, че бот Венцо е поне умен. Той например, никога не би отговорил защо украинците бомбиха Донбас 8 години и не успяха да се справят с "опълченците" му, а сега бият 1000000 пъти по-силните му "освободители" като шкембе в дирек. От което не по-малко умните пръцковци произвеждат гениалното прозрение, че "освободителите" все още си играят на шикалки и като си свършат играта, ще се качат на танковете.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6176108
Постинги: 2785
Коментари: 26722
Гласове: 9712
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930