Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2023 07:23 - Forbes: Защо западните санкции не успяха да убият руския банков сектор?
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1411 Коментари: 1 Гласове:
9

Последна промяна: 28.03.2023 07:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Очакваше се санкциите да убият руския финансов сектор. Това се случи, но същевременно и не се случи.

Това се случи, тъй като плановете за разрастване на всяка руска банка или мениджър на активи с амбиции за световен мащаб, бяха ограничени от санкциите. Да правиш бизнес от Западния свят с банки със седалище в Москва или Санкт Петербург сега е близко до невъзможното. Санкциите болят.

„Поради санкционната обстановка глобалните банки, търговци, партньори, са крайно предпазливи в отношенията си с руски или свързани с тях партньори и винаги задават много въпроси“, казва Нери Толардо, бивш директор на Tinkoff Bank в Москва, който от средата на 2022 г. живее и работи в Мексико. „Банките не обработват и не приемат плащания от и за Русия и много често партньорите от света имат наложени от тях самите стандарти за съответствие, които са много по-стриктни от закона“, казва той.

Така че, в това отношение санкциите нараниха финансовите институции на Русия.

Но руска банкова криза, подобна на кризата, която наскоро видяхме в САЩ със Silicon Valley Bank и швейцарската Credit Suisse, не се случи. Няма никакво изтичане на пари от руските банки. Рублата се заздрави. И тъй като повечето банки са защитени от държавата – водени от Сбербанк и VTB – Руската централна банка прекара повечето време през последните десет години в разчистване на финансовата система. Това почистване на къщата, проведено от президента на Централната банка Елвира Набиулина, довело до затварянето на стотици частни банки, вероятно е причината санкциите да не унищожат руския финансов сектор. Елвира вече беше отстранила слабите звена от веригата. А такива имаше много. Поради тази причина руските банки оцеляха при санкционния режим на Запада и делистването от стоковия пазар по-добре, отколкото можеше да се очаква. За един циничен руснак да гледа как Silicon Valley Bank и Credit Suisse изгарят, докато банкерите им са на печалба, е все едно да се усмихва пред камерата, докато сградата отзад гори.

След като бяха извадени от протфейлите на американските инвеститори (VanEck Russia ETF беше ликвидирана), двете големи банки Сбербанк и VTB загубиха половината от стойността си на Московската борса.

VTB е още по-зле. Тя никога не е имала късмета на Сбербанк на пазарите. Цената на нейните акции потъна през февруари 2022 и никога не се възстанови. На практика това са акции за жълти стотинки в Русия, но от години бяха на едноцифрена цена

Руските банки са виждали и по-лоши времена.

Последната банкова криза се разигра на вълни, най-голямата от които беше през 2017 година. Централната банка похарчи близо 20 милиарда долара, за да спаси топ кредиторите и да защити вложителите от измамните действия и лошото управление на риска от страна на руския банков елит. На голяма част от него беше даден достъп до тези банки, когато държавните и областните управи продадоха активите след падането на Съветския съюз. Те не знаеха нищо за банкирането. Те не се включиха в нищо подобно на Базел II или новото Базел III споразумение за финансова сигурност и използваха банките като домашни казина, като лични банкомати за обикалящите по света банкстери.

След като бяха разкарани, те се преместиха на обичайните места, посрещнати с отворени обятия от собствениците на луксозни недвижими имоти в Лондон, Ню Йорк, Маями, Дубай и Кипър.

Някои от най-добре познатите са Илия Юров, Сергей Беляев и Николай Фетисов, и тримата бивши съсобственици на руската Trust Bank, която трябваше да бъде спасявана от държавата през 2014 г., заради измамнически действия и ужасен мениджмънт на риска. Юров живее в Лондон. Не е ясно къде живеят другите двама.

През 2020 г. Висшият съд в Лондон разпореди те да платят на притежавана от руското правителство банка 900 милиона долара, но постановлението все още не е изпълнено.

Silicon Valley, Signature Bank и Credit Suisse са собственост на акционери и е малко вероятно да бъдат осъдени на подобни суми, но времето ще покаже. Засега американските вложители ще бъдат обезщетени извън защитеното покритие от 250 000 долара на влог.

Борис Минц е друг пример за руски банкер, управлявал крехкия руски финансов сектор от времето преди санкциите. Той живее в самоналожено изгнаничество в Лондон, претендирайки за политическо убежище, след като неговата банка Откритие, един от най-големите руски заемодатели, беше взета от Елвира Набиулина поради остра криза на ликвидността.
По-рано тази година Висшия съд в Лондон отсъди Минц да плати 850 милиона долара по дело за измама, заведено от сега правителствената банка Откритие.

Но това дело не е завършено. Решението се отнася само за опита за спиране на производството, което означава, че той все още има шанс да избегне плащането. Причината, поради която Минц искаше да спре производството, беше твърдението, че продължаването на делото ще означава то да се превърне в съдебно производство, което може да завърши с решение за предоставяне на пари на санкционираното руско правителство, написаха адвокатите на Минц в имейл.

Извън тези примери, ако санкциите бяха дошли по времето, когато руската Централна банка разчистваше „зомби-банките“ – адът би се отприщил. Но като се вземе предвид, че голяма част от тази бъркотия беше отстранена преди влизането в сила на санкционния режим от 2022 г., руските банки остават сигурни и стабилни, макар и руските инвеститори в тях да загубиха и ризата от гърба си.

Политиката на санкции, най-тежката, която някога е била прилагана срещу Русия, навърши 13 месеца. Нови санкции изскачат периодично. Не е ясно какво още може да се измисли, след като руските финансови институции вече бяха силно отрязани от Западната система.

Банки като VTB, които имаха инвестиционно банкиране и управление на активи в Европа с офиси в Лондон, сега ще бъдат затруднени да помагат на европейски фирми да емитират облигации или да предлагат акции. Някога те бяха лидери в тази обалст, особено в по-малките държави от Европейския съюз, като Чешката република. Офисите на VTB в Лондон са затворени от март миналата година, тъй като активите ѝ бяха замразени през февруари. През декември съдът определи синдик.

Финансовият сектор в Русия и нейните банки у дома не са в заглавията на вестниците, за разлика от банките в САЩ и Европа. Те издържаха клането на санкциите. Но картината не е красива. Всичко зависи от ъгъла на гледане. Те изгубиха талант, като пример в това отношение е изпълнителният директор на Tinkoff Bank Нери Толардо. Изгубиха европейските и американските активи, което няма да бъде възстановено още години, ако изобщо някога бъде.

Последните отчети за приходите на Сбербанк в Русия показват огромен срив на печалбата от 78%, дължащ се на всички конфискации на активи и загуба на бизнес, съобщи Ройтерс на 9 март.

Путин каза този месец, че Сбербанк е преживяла бурята. Но нейните печалби са паднали със 78%, след замразяването на чуждестранните ѝ активи, причинявайки многомилионни загуби.

Главният изпълнителен директор на Сбербанк Херман Греф каза пред репортери, че Сбербанк е „най-атакуваната организация“ в страната и преживява „безпрецедентни по сложност и сила предизвикателства“. Той каза, че банката е загубила почти всичките си активи в чужбина, което е довело до масивни загуби.

Обаче руският президент Владимир Путин се усмихва пред горящите сгради на Credit Suisse и изгубените 200 милиарда долара депозити на Silicon Valley Bank, които изискват безпрецедентна подкрепа от Федералната корпорация за застраховка на депозитите, която да защити вложителите. Банката вече е в несъстоятелност. А неговите най-големи банки оцеляха. Но само защото повечето руски банки през годините бяха обявени във фалит и несъстоятелност, защото представляваха опасност за руската финансова система.

„Благодарение на професионалните действия на нашата банкова общност, правителствените агенции и усилията на Централната банка, искам да подчертая, че ние успяхме да преодолеем всички тези (санкционни) трудности като цяло“, каза Путин след срещата си с директора на Сбербанк в Москва по-рано този месец. Той каза, че сегашната стабилна позиция на Сбербанк е „добър сигнал за цялата икономика“.

Санкциите ще останат в сила още дълго време и това означава ли, че един ден и руските банки, на които те са наложени, също ще се сринат под тежестта им?

„Кой знае какво ще стане в Русия, защото всички ние знаем само това, което четем в пресата, а това, което четем в пресата, е че Русия е постъпила умно, оправяйки банките си преди санкциите и поради това след санкциите те се справят добре“, казва известният инвеститор в суровини Джим Роджърс от дома си в Сингапур. Роджърс е бивш директор на руската торова компания ФосАгро. Той все още има някакви пари в Русия. „Видяхме падането на рублата, когато санкциите бяха наложени в началото, а след това тя се качи. Така че, съдейки само по това, пазарът ми казва, че някой в Русия е направил вярното нещо.“

Автор: Кенет Рапоза, Forbes 



Гласувай:
9



1. kvg55 - iw69,
28.03.2023 22:30
Не само санкциите. И управителят на Централната банка на Руската федерация глобалистката и либерастка Елвира Набиулина не можа да я убие.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4822453
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16457
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031