Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2022 20:53 - Чага – гъбата с най-невероятните ползи за здравето
Автор: radostinalassa Категория: Регионални   
Прочетен: 1271 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 18.11.2022 20:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
        image  

image

Древната слава на чагата

За уникалните свойства на гъбата чага се заговори в България сравнително наскоро, но в Русия и азиатските страни се използва от векове. В Русия лечебните качества на тази гъба са потвърдени от московската Медицинска академия на науките, а в Сибир е позната като „гъба на безсмъртието“ и „дар от боговете“ и се използва за поддържане на доброто здраве от хилядолетия.

Японците я наричат „диамантът на гората“, а в Китай – „цар на растенията“, въпреки че гъбата не е растение в същинския смисъл на думата. Там я свързват с дълголетието и я приемат като здравословна храна, която поддържа всички системи в организма.

В тази статия ще разгледаме защо гъбата чага се слави с такава популярност и какво я различава от останалите суперхрани, за които всички сме чували толкова много.

Какво представлява гъбата чага?

Гъбата чага е дървесен паразит, който обикновено расте върху живи брезови дървета и се храни с техните сокове. Както повечето дървесни гъби, тя е твърда, почти колкото самото дърво и на практика е най-богатата на хранителни вещества част от брезата. Необходими са около 20 години, за да узрее и да бъде готова за използване.

За да оцелее в суровия климат, където вирее, чагата извлича от брезата и концентрира големи количества полезни вещества в себе си. Именно това я прави толкова концентрирана суперхрана. За да подсилва дървото, както и за да го лекува, тя образува редица активни вещества, като фитохимикали, стероли, феноли и ензими. Тези горски фитохимични съставки са изключително полезни и то не само за хората, изследователите присаждат чага на болни дървета, за да ги подсилят.

Как изглежда гъбата чага?

Външната повърхност на гъбата чага е от тъмнокафява до черна, а вътрешната е леко жълтокафява и с текстура на корк. Тя е изключително твърда и за отстраняването й могат да са нужни доста усилия. Въпреки това обаче, гъбата чага се оказва изключително важна не само за горите, но и за човека.

image

Какви са невероятните ползи на гъбата чага? Високо съдържание на полезни вещества

Гъбата чага е мощно средство за подобряване на здравето, заради високото й съдържание на биологично активни съставки – витамини от група B, флавоноиди, феноли, минерали и ензими. Тя е източник и на пантотенова киселина (витамин В5), така необходима за надбъбречните жлези и храносмилателните органи. Освен това чагата съдържа и големи количества от минералите калций, калий, манган, цинк, мед, желязо и др.

Друго важно вещество в тази гъба е силният ензим супероксид дисмутаза (SOD), спиращ окисляването на токсичните свободни радикали в кислорода. Това е този тип кислород, който води до окисление и увреждане на тъканите, което пък от своя страна води до тяхното стареене.

Силен адаптоген

Съществуват растения, които успешно помагат на тялото да се пребори с ефектите на стреса и болестите и това са така наречните адаптогени. Дивата гъба чага е един от най-мощните адаптогени и се използва като средство за предотвратяване на преждевременното стареене и за подобряване на физическата работоспособност и умствената дейност.

Подсилва имунната система

Чагата е изключително силен имуностимулатор и успешно повишава защитните сили на организма, стимулира централната нервна система и подобрява обмяната на веществата. Гъбата има способността да пречиства черния дроб от токсини, да регулира дейността на сърдечносъдовата и дихателна системи и да действа като общо укрепващ имуномодулатор.

Антимикробно действие

Чагата има изключителни антимикробни и антисептични свойства. Прилага се при различни инфекциозни заболявания, както и като средство за подобряване на състоянието на онкологично болните.

Други ползи от уникалната гъба чага

Освен всички важни качества, които изброихме до тук, чагата има също така и спазмолитично, диуретично и слабително действие. Хранителните добавки на основата на гъба чага могат да нормализират дейността на стомашно-чревния тракт и да подпомогнат успешното лечение на язви на стомаха.

Вътрешната част на този природен лек може да помогне за намаляването на нивата на кръвната захар, кръвното налягане и честотата на пулса. Успешно може да се ползва и в комплексното лечение на псориазиса, а носи значителни ползи и за сърдечно-съдовата система. Освен това чагата има най-високото ниво на антиоксидантна активност от всички суперхрани (ORAC).

Още един интересен факт

Освен всички ползи за доброто ни здраве, които гъбата чага може да ни донесе, тя може да ни дари и с още красота. Тя съдържа и пигментоподобни феноли, които защитават тъканите и при втриването й, кожата придобива тен. Това свойство на гъбата чага произтича от пигмента меланин, който тя съдържа, тъй като меланинът отговаря за потъмняването на кожата.

Противопоказания

Не е подходящо гъбата чага да се използва при бременност и кърмене, както и от хора, страдащи от хроничен колит и хронична дизентерия.

Как можем да приемаме чага?

Съществуват различни варианти за приготвяне на настойки и отвари, които могат да се използват за пиене и инхалации. Трябва да имате предвид обаче, че през периода, в който използвате чага, не трябва да приемате захарни концентрати и антибиотици. За постигането на най-добър ефект от приема на гъба чага специалистите на Център за Здравословен живот Vita Rama ви препоръчват консумацията предимно на продукти от растителен произход и изключването на животинските храни и големите количества мазнини.

Продукти с чага
  • Кора от гъба чага
  • Чай от изсушена гъба чага
  • Капки от гъба чага
  • Продукти с екстракти от гъба чага
  • Готови напитки с гъба чага
  • Мазила, кремове и гелове с гъба чага

Екстрактът от сибирска чага или чаят от изсушена чага могат да ни помогнат през есенните и зимните периоди значително да подсилим имунната си система. В Био здравословен магазин Vita Rama можете да откриете високо качество продукти от сибирска чага, съдържащи максимално количество био активни вещества, концентрирани в продължение на 20 години в сурови климатични условия.



Тагове:   Пийте,   чага,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13147077
Постинги: 11562
Коментари: 18329
Гласове: 6661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години