Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2023 23:16 - РЕГИОНЪТ НА СЕЛО МЕЧА ПОЛЯНА – ЕДНО ОТ СИЛНИТЕ ЗА МЕН МЕСТА !
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 1290 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 22.03.2023 23:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

            РЕГИОНЪТ НА СЕЛО МЕЧА ПОЛЯНА – ЕДНО ОТ СИЛНИТЕ ЗА МЕН МЕСТА !

    Красотата на региона на това село – прекрасна водосборна зона на река Сиренена в Средниия Понор се е забила в сърцето ми и остава там. Много пъти съм бил там, на доста хора съм показал тези красоти, но желанието ми да посетя  типичната Понор-ова красота остава в мен!

   За Понор планина имам доста постинги, включително и един доста обширен, за цялата планина – Големият Понор с четирите големи понора в него и още два без постоянни реки, Седният Понор, на който красотите са много близо една до друга и Малкият Понор, наричен още Манастирище, защото там е имало християнски култов център, унищожен от турците. До днес има запазени каменните огради на манастирите, една от които до с. Дреновец е дълга 4 км. От камъните, взети от руините на манастирите са построени цели села и пътищата до тях, цитирам махала Бърдо и с. Манастирище, махала Горна Горновица. Свети места, природни красоти и забележителности, това е характерно за Малкия Понор. Планината, която вместо рид име едно корито с река в ния. Цитирам друг понор с две реки в него и скалист връх по средата, от който някога са дебнели лешоядите. Мащабите на Четирите големи понора ги има само в един понор на планината Видлич между Годеч и с. Губеш Още един огромен понор с пещера и подземна река, до която се слиза, има над с. Дойкинци в Западните покрайнини.

     Убеден съм, че съм последният турист, планомерно упознал тези красоти, които останаха в мен и ще ги „отнеса” със себе си. Тези места, които макар бисери, са непознати. Те притежават красота, която е така велика, че може да бъде забелязана само от комплексна личност. Да познаваш Големите понори и после да минеш над тях по рида Козница е велико преживявяне.

   Село Меча поляна е на място, създадено да живеят там мечки или да има село. За мечките тук е благодат – реки да се къпят през лятото, много диви подове и топли пещери дълбоко в снагата на планината, където те да зимуват. Многото мечки не само тук, но и над селата Горна Горновица и Добравица са дали името на селото. До пробиването на римския път от с. Искрец през теснината на р. Сиренена,мястото е било недостъпно. По-късно по този път животновъди са минали със стадата си и са основали селото. То е едно от най-красивите в Понор планина, ведно с Добравица и Горна Горновица, но красоти не могат да се сравняват. Мога ли да сравнявам напр. Симфониите №3 и №7 на Бетховен? Това са два разбични свята във Вселената. Меча поляна е характерна с оградата си от планини, от които се спуска вода или извира от карстови извори. Още едно такова село познавам, близко по природа до това, с. Безводно в Източни Родопи. Горна Горновица е типично с алпийската си природа. Добравица е характерна със скалите си, други такива в България няма.

   Римски път от с. Искрец достига с. Меча поляна, където се пресича с още един, който идва от с. Горна Горновица и продължава през Каишовия превал към с. Заселе. А продълженето на пътя от Искрец се изкачва доста стръмно по южния скат на Понора и се влива в друг римски  път, преминаващ по билото на Понора. Отбелязвам, че този път е некачествено изпълнен – само с един ред много големи камъни, но през хилядите години от построяването му те са отнесени и има цели участъци, където те липсват.

   Малко за новата история на с. Меча поляна:

   Това е много старо село. Тук има два оброка, като върху единият е построена доста голяма църква. Другият кръст го е поръчал селянин и го е побил в двора си, на метър от оградата. Църквата след 1989 г. е ограбена от кщъм икони и бронзови предмети. Тя е много оригинална каменна сграда, добре е, че покривът още е здрав.

   През 1956 г. народата власт текезесира селяните тук. Това, което се строи за местното ТКЗС е един огромен говедарник, приготвен да приюти отнетите от хората крави. Основите на този краварник остават до днес, като камъните от зида вече са изчезнати за други нужди. Народната власт въвежда нови соцкритерии, колко животни е разрешено да имат хората на основа на броя членове на семейството. На седем души се е разрешавало една частна крава, имало е изискване дори за броя на кокошките. Вземат на хората животните, които ги хранят, ливадите, горите, градините, инвентара, с който си обработват земята, каруците. И така до 1958 г. когато хората въпреки забраната да се преселват поради глада бягат от селото и се установяват някъде в полето около София, където си правят временни къщи и копаят кладенци. Работа са намирали по заводите тогава. По същато време пак поради глада са избягали и хората от с. Равна над Гочеч, всичките преселвайки се в с. Требич. Оригинален израз на "разкулачени" как те преценяват какво ги е постигнало съм чувал, "ебаа ни майкята".

   Къщите в обезлюденото село се рушат, тръбите от цветен метал на чешмите с поилки са изтръгати, така са съборени и самите чещми. Има само един човек в селото, който живее там постоянно, има и няколко временно обитавани къщи. Един напуснат рай, това е днес с. Меча поляна. Няма ги и мечките, те се превърнати на пастърма. Застрелвани са през есента, когато са охранени преди зимния сън.

   Има една много голяма пещера над селото, наричана Мечата дупка. Трудно е достижима, но се намира лесно, защото се виждат скалите, под които е тя. Влизал съм в нея, но само в предверието й. Вътре се чува шум на вода, предполагам, че температурата тук е постоянна. Пещерите тук са много, най-на гъсто са те между селата Горна Горвовица и Добравица, старото име на което е Загъжене. Села с такова име има в региона на планината Бясна кобила в Сърбия, което покзава, че там някога са живяли българи. Те и сега са такива, но пъсръбчени. Разговор с такива хора издава общата ни кръв, а във Вранье има българска общност.

   Попаднал сред тези красоти, пресякох Понора през Каишовата седловина и се спуснах в с. Заселе. Под него е водопадът Скакля, два големи карстови извора и Вазовия кът.

Маршрутът е около 6 часа, но без водач не става. До Меча поляна и разходка около нея обаче опастност от загубване няма. Но пък има вероятност от ненамиране на селото. То може да се дистигне с джип, който има джипиес.

    На тези, които имат водач или джип – приятен път до този рай, на около 10 км. от с. Искрец. Тръгва се от Тубдиспансера, където има автобуснаа спирка „Меча поляна”.

   Приятна разходка!

  




Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12190227
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031