Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2019 19:36 - Бившият директор на Чернобил: Сериалът изопачава историята
Автор: radostinalassa Категория: Спорт   
Прочетен: 563 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Игор Грамоткин, ексдиректор на АЕЦ Чернобил

Бившият директор на Чернобилската АЕЦ Игор Грамоткин подложи на критика сериала, който набира все по-голяма популярност и предизвиква вълна от коментари не само на Запад. Той е работил 30 години в централата, бил е неин директор от 2005 до 2018 г., а заради конфликт с министерството на екологията на Украйна подава оставката си през юли м.г.

В интервю пред телевизия „Россия 24“ той разказва какво ще се прави с отчуждената зона, в която пристигат все повече туристи, особено след премиерата на сериала. Към този филм обаче известният атомен енергетик има особено отношение. „В него има много дебели лъжи и грубо невежество, както в онзи екшън от края на 80-те, където Шварценегер играе съветски милиционер. Чернобил е трагедия от международен мащаб и ликвидацията на последствията от аварията станаха интернационален подвиг, ликвидатори пристигаха от всички краища на СССР“, казва Грамоткин.

Според него това е „победа на целия съветски народ, който е извършил подвиг и никой не следва да дърдори за това, нито да го позволи – дори във вида на художествен филм, алегория или каквото и да е“.

„Не стига това, че във филма всички търчат с чаши водка и пият безкрайно. Но това не е така! Най-важните решения за безопасността са се вземали в пиянство, така ли? Вие какво си позволявате, как е възможно това да се показва? А апотеозът на всичко е как голите миньори прокопават тунел. Да, действително, условията бяха непоносими, беше жега до 50 градуса, хората работеха в крайно тежки условия. Но такава картина не може да се показва!“, коментира Грамоткин, който е гледал сериала.

В отчуждената зона е планирано изграждането на хранилище за радиоактивни отпадъци, които се образуват в резултат на работата на действащите енергоблокове в Украйна. Сега зоната се свива, опасно е само до 10 километра от централата, а това е известно и на туристите, разводачите и блогърите.

 

„Мисля, че е абсолютно правилно и това трябва по всички начини да се популяризира. И шанс да се даде възможност на всички желаещи да посетят това място. Защо? Това е важен елемент за преодоляването на радиофобията. Хората трябва да видят, че дори такава безпределна авария може да бъде победена от човека. И човекът я победи! Той ограничи разпространението извън пределите на площадката. Освен това, хората трябва да видят сами как природата си отдъхва от човека – там е цялата Червена книга“, казва бившият директор на централата.

Грамоткин изразява опасения по повод предстоящия монтаж на новия саркофаг на централата и компетенциите на сегашната й управа. „кой е стопанинът на Чернобил? Новият саркофаг за АЕЦ, където се случи една от най-големите катастрофи в историята на човечеството, ще бъде в Украйна в средата на лятото. Френският доставчик ще го предаде на украинското ръководство. А новият директор на централата никога не е имал отношение към атомната енергетика“, посочва той.

Според него и в държавните органи няма никой, който би се ангажирал професионално. „Преди няколко месеца бе назначен временно изпълняващ длъжността директор – без профил в професията. Атомниците – това е каста. Който не е управлявал реактор, нищо не знае и никога не би го проумял, това в книжките не може да се прочете“, коментира с нескрит гняв Грамоткин.

В момента се реформира администрацията на Чернобилската АЕЦ и тя ще поеме експлоатацията на обекта „Укритие-2“ – на същия този нов саркофаг. А Киев, както и преди, няма намерение да привлече специалисти от Русия. Докато в онова време учените от Курчатовския институт изследваха всеки сантиметър от разрушения 4-и енергоблок, уточнява бившият директор.

Преди гневът на Игор Грамоткин да избухне в ефир обаче министърът на културата на Русия Владимир Мединский оцени високо сериала „Чернобил“, припомня Интерфакс. „Филмът е направен майсторски. Но очакваната „червена лъжа“ там я няма. Като цяло филмът е направен с голямо уважение към обикновените хора“, заяви той по време на сесията на Международния икономически форум в Петербург. Според него все пак има и неточности. „Не е минало без изкривявания. Критиката около сериала се раздели на две. Някои виждат в него оскърбление за паметта на съветския строй, други се възторгват. Вярно е – това е сложно нещо. Но то е направено интересно и с любов към обикновените хора“, подчерта министърът на културата.
OFFNews




Гласувай:
2



1. radostinalassa - Този човек е дългогодишен...
16.06.2019 19:58
кадър на Чернобил. Едва ли ще лъже на дребно. Мислете с главите си.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13145708
Постинги: 11561
Коментари: 18329
Гласове: 6661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години