Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: stoineff
Категория: Спорт
Прочетен: 5381122
Постинги: 593
Коментари: 8144
Гласове: 13842
Постинг
14.08.2022 12:45 - Как да ускорим метаболизма?
Автор: stoineff Категория: Спорт   
Прочетен: 12696 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   

Учените са доказали, че метаболитните процеси зависят повече от начина на живот, отколкото от възрастта   [3] .

Недостатъчният прием на хранителни вещества, намаляването на скоростта на химичните процеси води до нарушаване на функциите на вътрешните органи. Само лекар може да анализира общото състояние и да предпише лекарствена терапия, специфична диета.

Има прости начини за стимулиране на метаболизма, които могат да се използват като допълнителни мерки при комплексното възстановяване на метаболизма.

1 Ако е възможно, легнете на дивана

Стресовите ситуации, свързани с физическо, емоционално, нервно претоварване, предизвикват синтеза на повишени дози кортизол. Високият кортизол е една от основните причини за метаболитни нарушения в дългосрочен план   [4] .

Ако изпитвате нервно-емоционално пренапрежение и не можете да се успокоите, легнете. В легнало положение човек се отпуска, чувства се комфортно, което означава, че тялото възстановява нормалния метаболизъм.

2 Не пийте алкохол преди лягане

Навикът да се отпуснете с чаша алкохол може да изиграе жестока шега. Първо, алкохолът има изключително негативен ефект върху метаболитните процеси. На второ място, алкохолът преди лягане може да провокира заболявания, свързани с метаболитни нарушения, като захарен диабет  [5] .

Вечерният ритуал ще бъде по-полезен, ако в ръката си нямате чаша вино, а чаша топъл чай от горски плодове или билки.

3 Изберете здравословни сладкиши

Традиционните десерти и белите сладкиши са с високо съдържание на прости въглехидрати. След употребата им се наблюдава скок на кръвната захар и се задейства механизмът на отлагане на мазнини. Простите въглехидрати са опасни, защото намаляват чувствителността на организма към инсулин   [6] .

Десертите не могат да бъдат изключени от диетата. За децата е особено трудно да отказват сладкиши. Как да намерим компромис? Най-добре е да изберете плодови и изварени десерти, сладки с ядки без захар. За печене е по-добре да използвате пълнозърнесто брашно. Като пълнеж можете да използвате стафиди, банани. Плодовите захари се усвояват много по-бавно поради голямото количество фибри.

4 Увеличете физическата си активност

Това не означава, че трябва да се запишете на фитнес и да бягате маратон всеки ден. Достатъчно е да внесете малко повече физическа активност в ежедневието. Танцуване на опашка, ритмично потропване с крака, докато работите на бюрото си в офиса, ходене наоколо, докато чакате автобуса – тези лесни движения стимулират изгарянето на калории, като същевременно намаляват телесните мазнини. Ако отделяте поне един час на ден за такава дейност, можете да отслабнете с 1 кг на месец.

5 Пийте кафе

Кофеинът е естествен стимулант на нервната система. Установено е, че ароматната напитка има подобен ефект върху метаболизма, като го ускорява с 5-8% или 100-150 kcal на ден. Ако искате да тренирате по-интензивно, изпийте чаша кафе, преди да отидете във фитнеса. Така получавате заряд на жизненост и необходимата енергия.

Ако имате проблеми с храносмилането, консумацията на кафе трябва да се обсъди с гастроентеролог, за да се сведе до минимум вероятността от странични ефекти=

6 Увеличете ежедневната си активност със заседнал начин на живот

Заседналият начин на живот е пряко свързан с появата на проблеми с метаболитните процеси и влошаване на здравето   [7] .

Експертите казват, че хората, които прекарват по-голямата част от деня на масата, трябва да правят загряване на всеки час. Само 10 минути прости упражнения ще помогнат за подобряване на благосъстоянието, увеличаване на активността и разпръскване на метаболизма. Като алтернатива можете да работите на маса, докато стоите, за това са разработени специални модели на работното място.

7 Увеличете приема на зеленчуци

Зеленчуците са богати на растителни фибри, чието храносмилане и усвояване изразходва много енергия. Повечето зеленчукови култури обаче съдържат изключително малко количество калории. Високото ниво на различни витамини в тях също е полезно при сваляне на излишни килограми.

8 Не пропускайте похапването image

Забавяне на метаболизма се наблюдава при дълги паузи между храненията. Ако тези интервали се прекъсват със закуски, настъпва обратният процес – стимулира се изгарянето на мазнини.

Високото ниво на инсулин задейства механизма за натрупване на мазнини. Това пряко влияе върху риска от развитие на сърдечни и съдови заболявания, някои видове рак и диабет тип II. С други думи, ако човек по някакъв начин има високо ниво на инсулин (хиперинсулинемия), това показва метаболитно разстройство   [8] .

Доказано е, че периодичното гладуване повишава инсулиновата чувствителност, като същевременно понижава нивото му в кръвта   [9] .

В Университета на Алабама те проведоха експеримент с малък брой мъже участници, които бяха диагностицирани с преддиабет и затлъстяване. Те следват периодично гладуване в продължение на пет седмици. В резултат на това всички субекти установиха значително намаляване на инсулина, повишена чувствителност към него   [10] .

Приятен бонус беше намаляване на апетита, нормализиране на кръвното налягане.

Учените са изследвали ефекта на екстремните диети върху скоростта на метаболизма. Категорията на такива диети включва тези, които предполагат значително намаляване на приема на калории на фона на прекомерно физическо натоварване. В американски медицински източници се дава пример с участниците в популярното шоу, които отслабнаха по всякакъв начин. Шест години след края на шоуто повечето от участниците отбелязаха възстановяването на първоначалното телесно тегло. Невероятните усилия в дългосрочен план не дадоха очаквания резултат. В допълнение, субектите регистрират намаляване на скоростта на метаболизма със средно 500 kcal от необходимото   [11] .

9 Създайте си навик да спортувате

Дори една петминутна кардио тренировка значително увеличава консумацията на кислород, което означава, че изгаря повече калории. Ако си създадете навик да правите кратки упражнения всеки ден, високата метаболитна активност ще продължи през следващите 24 часа. След две-три седмици ще видите в огледалото съвсем нов, строен човек.

10 Излезте навън

Туризмът е достъпен и лесен начин за стимулиране на тялото. Физическата активност помага за разтягане на мускулите, освобождаване от стреса, ускоряване на метаболизма и увеличаване на броя на изгорените калории. Дори 30 минути разходка на чист въздух са сериозна инвестиция за поддържане на здравето.




Гласувай:
8


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!