Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2021 09:57 - Корен от Валериана за По-добър Сън
Автор: radostinalassa Категория: Технологии   
Прочетен: 583 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image    

Приемът на корен от валериана за по-добър сън е метод, използван от хората още в древността. Неслучайно той често се нарича „валиум на природата“. Изследванията показват, че  тази билка може да намали безпокойството и да помогне на човек да спи по-добре.

Произлиза от корена на цъфтящото растение валериана, принадлежащо към семейство Валерианови, чиято родина са Европа и Азия. Докато цветовете имат приятен аромат, за него е характерна остра, отчетлива миризма, която може да отблъсне хората.

Това се дължи на летливите масла и други съединения, които са отговорни за седативните ефекти на корена на валериана. Хората от древна Гърция и Рим са използвали корен от валериана за по-добър сън, и като естествено лекарство при безсъние, главоболие, стрес и безпокойство.

В днешно време той често се използва от хората, за да им помогне да заспят. Коренът от валериана се предлага в различни форми: прах, течен екстракт, капсула, таблетка и чай.


 В статията ще намерите: [Скрий]
  • 1 Коренът от валериана стимулира по-добър сън
  • 2 Вещества в корена от валериана, които подобряват съня:
    • 2.1 Валерианова киселина
    • 2.2 Хесперидин и линарин
    • 2.3 Изовалерианова киселина
  • 3 Препоръчителна доза
  • 4 Финални мисли
Коренът от валериана стимулира по-добър сън

Многобройни изследвания подкрепят тезата, че корена на валериана е ефективно средство за качествен сън и облекчаване на безпокойството. Едно проучване установи, че коренът значително подобрява качеството на съня при хора с проблемен сън, пушачи и такива, които им отнема повече време да заспят.

Вещества в корена от валериана, които подобряват съня: Валерианова киселина imageВалериановата киселина инхибира разграждането на гама-аминобутировата киселина, която помага за регулиране на нервните импулси в мозъка.

Изследователите установяват, че участниците, които са взели валерианов корен, са показали повишени нива на гама-аминобутирова киселина или GABA. Тя работи като невротрансмитер, който помага за регулиране на нервните импулси в мозъка и нервната система. 

Предишни изследвания разкриха, че ниските нива на GABA, свързани с остър и хроничен стрес, са свързани с тревожност и нискокачествен сън. Установено е, че валереновата киселина, която се намира в екстракта на корена, инхибира разграждането на GABA в мозъка, което причинява чувство на спокойствие.

Лекарствата за безпокойство и безсъние също действат по подобен начин в мозъка. Заедно с други съединения в корена, валереновата киселина може също да намали прекомерната активност в амигдалата. Амигдалата е частта от мозъка, която обработва страха и емоционалните реакции на стреса.

В едно проучване мишките, лекувани с валериана, показват по-добри реакции на физически и психологически стрес чрез поддържане на нивата на серотонина. Той от своя страна регулира настроението и се смята, че влияе върху качеството на съня.

Хесперидин и линарин imageХесперидинimageЛинарин

Коренът от валериана също е богат на хесперидин и линарин – антиоксиданти, за които е установено, че имат седативен ефект, както и свойства, които подобряват съня.

Изовалерианова киселина

image

Междувременно е известно, че изовалериановата киселина в корена на валериана предотвратява внезапни или неволни мускулни контракции, подобни на валпроевата киселина, лекарство, използвано за лечение на епилепсия.

Препоръчителна доза imageНе забравяйте, че описаните дози са принципни, а индивидуалната доза се определя след консултация с лекар.

Подходящата доза варира в зависимост от заболяването, което човек иска да лекува. Когато използвате корен от валериана за подобряване на съня, изследванията препоръчват прием на 400 милиграма от течния екстракт.

Според едно друго проучване, тази доза изглежда подобрява съня на хора, които са имали проблеми. Чаят от валериана също е свързан с подобряване на безсънието, така че вместо да приема самия екстракт, човек може също да пие чай.

За лечение на тревожност проучване установи, че приемът на 50 мг екстракт от валериана три пъти дневно в продължение на четири седмици значително намалява нейните нива.

Допълнителни изследвания показват, че дневната доза от 600 мг за седем дни намалява стреса, както и систолното кръвно налягане. И все пак се препоръчва консултация с медицински специалист относно правилната доза.

Финални мисли

Коренът от валериана се нарежда като една от най-мощните билки, които подобряват съня. За хората с лош сън или такива, страдащи от тревожност, коренът от валериана може да бъде ефективна и естествена алтернатива на наличните лекарства.
Буден век
 



Тагове:   котки,   корен,   валериана,


Гласувай:
1



1. work75 - Интересно!
02.05.2021 11:56
Много добра статия и подробно описано.Поздравления...!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13340268
Постинги: 11678
Коментари: 18497
Гласове: 6698
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК