Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2021 08:02 - Ползи за здравето от ябълков оцет
Автор: radostinalassa Категория: Технологии   
Прочетен: 359 Коментари: 3 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   

Ябълковият оцет се произвежда по време на ферментацията на ябълков сайдер или натрошени ябълки. Този процес се осъществява с  участието на мая, която ферментира захарите и ги превръща в алкохол. След това се добавят бактерии, за да ферментира алкохолът и да се превърне в оцетна киселина, която е активната съставка в оцета.

Органичният и не филтриран ябълков оцет има утайка, която съдържа ензими, протеини и множество добри бактерии. Тя  му придава облачен вид.

Осигурява основни хранителни вещества

Носи само три калории на супена лъжица и почти никакви въглехидрати. Макар да не съдържа много хранителни вещества, той е богат на основни като калий, магнезий и калций. Подобно на пресения ябълков сок, ябълковият  оцет може да съдържа пектин, витамин С и витамини от група В. Той също е богат на аминокиселини и антиоксиданти.

Ябълковият оцет съдържа оцетна киселина, чиято основна съставка има рН 2,5. Оцетната киселина е полезна за транспортирането на минерали (напр. Калций), смилането на протеини и стимулирането на функцията на щитовидната жлеза.

Ябълковият оцет има витаминен профил, подобен на ябълковия сок и е пълен с B-витамини и полифеноли (антиоксиданти на растителна основа).

Той съдържа комбинацията от дрожди и бактерии, която се образува чрез ферментация. Бутилка висококачествен ябълков оцет има утайка, която се носи в течността. В нея има пробиотик, който насърчава здравето на червата.

Оцетната киселина, хранителните вещества и пробиотиците в ябълковия оцет са отговорни за многобройните му ползи за здравето.

Предотвратява киселинен рефлукс

Изглежда странно да се приема киселинна субстанция като ябълков оцет за лечение на киселинен рефлукс.

Киселинният рефлукс се появява, когато мускулът в долния край на хранопровода се отпусне в неподходящо време, което позволява на стомашната киселина да се върне обратно в хранопровода. Нормално е да усещате парене в гърдите си про поява на киселинен рефлукс, откъдето идва и терминът „киселини в стомаха“.

Според проучване на изследователи от Аризона, хората, които пият ябълков оцет, показват над 75 процента намаляване на появите на киселинен рефлукс в сравнение с тези, които приемат антиацид.

Понижава нивата на кръвната захар

Оцетната киселина в ябълковия оцет изглежда блокира ензимите, които  помагат да се смила нишестето. Това води до задържане и дори понижаване  на кръвната захар след хранене със скорбяла или с храна с високо съдържание на въглехидрати. Според едно проучване приемането на две супени лъжици разреден ябълков оцет може да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар на гладно. Той също подобрява инсулиновата чувствителност при хора с диабет.

Намалява нивата на лошия холестерол

Ако сте загрижени за здравето на сърцето, включването на ябълков оцет във вашата диета може да е нещо, което трябва да имате предвид. Установено е, че оцетната и хлорогенната киселини в ябълковият оцет намаляват нивата на липопротеините с ниска плътност (LDL) или „лош“ холестерол. Лошият холестерол може да запуши артериите ви и да повиши риска от сърдечно-съдови заболявания.

Поддържа блестяща кожа

Млечната, лимонената, оцетната и янтарната киселина в ябълковия оцет помагат да се редуцира растежа на бактерии, причиняващи акне. Освен това, млечната киселина допринася за облекчаване на белезите от акне и подобряване на текстурата, цвета и външния вид на кожата. Ябълковият оцет също така помага да възстановите блясъка на кожата си. Освен това той регулира производството на себум, така че кожата ви да не стане прекалено мазна.

За чиста и блестяща кожа смесете една супена лъжица ябълков оцет с две чаши вода. Потопете памучно топче в сместа и внимателно го плъзнете по лицето и шията.

Помага за отслабване

Някои хора вярват, че пиенето на ябълков оцет преди или по време на хранене може да доведе до загуба на тегло поради неговия засищащ ефект и има някои доказателства в подкрепа на това.

12-седмично японско проучване съобщава, че хората, които пият до 30 милилитра (ml) или около шест чаени лъжички ябълков оцет на ден, имат намаление на телесното тегло с един до два килограма. Техният индекс на телесна маса (ИТМ), обиколката на талията, нивата на триглицеридите и висцералните мазнини също намаляват.

Елиминира пърхота

Установено е, че пръскането на разреден оцетен разтвор върху скалпа помага да се намали сърбежът и видимите люспи, свързани с пърхота. Учените предполагат, че оцетната киселина на ябълковия оцет променя нивото на pH на скалпа, което затруднява процъфтяването на дрождите, един от основните фактори, допринасящи за пърхота.

Можете също така да нанесете две до три чаени лъжички ябълков оцет директно върху скалпа си и да го масажирате. Оставете го да престои пет минути преди изплакване.

Понижава високото кръвно налягане

Ябълковият оцет също така поддържа здрава сърдечна функция, като понижава високото кръвно налягане. Проучване на китайски изследователи показа, че той ефективно понижава високото кръвно налягане при плъхове. Високото кръвно налягане е рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания.

Лекува диария

Пектинът е вид фибри, които се намират в ябълките и други плодове и зеленчуци. Той може да присъства и в продукти, получени от ябълки като ябълковия оцет. Смята се, че пектинът в него помага за лечение на диария, като образува обемисти влакнести вещества. Той също така създава защитно покритие по дебелото черво, предпазвайки го от възможно възпаление.

Пиенето на разреден разтвор от ябълков оцет може да осигури облекчение на диарията в рамките на 20 минути. Разредете две супени лъжици ябълков оцет в осем унции топла вода. Приемайте го три пъти на ден, докато движението на червата ви се възстанови.

Подобрява инсулиновата чувствителност при жени с СПКЯ

Синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ) е състояние, което засяга нивата на хормоните на жената. СПКЯ е основна причина за нередовна менструация. То се свързва и с инсулинова резистентност, отличителен белег на диабет тип 2.

Изследванията показват, че инсулиновата резистентност засяга 60–70 процента от жените с СПКЯ.
Тя възниква, когато в тялото ви има твърде много захар. В резултат на това клетките ви стават по-малко чувствителни към инсулина, хормона, който контролира кръвната захар.

Клиничните проучвания показват, че жените с СПКЯ, които са приемали по една супена лъжица разреден ябълков оцет всеки ден в продължение на три месеца, са имали по-добра чувствителност към инсулин. Те също преодоляват нередовната менструация.

Има противовъзпалителни, антибактериални и антивирусни свойства

Проучване, публикувано в списанието „Medscape General Medicine“ разкрива, че ябълковият оцет може да сведе до минимум растежа на грам-отрицателни бактерии като Pseudomonas aeruginosa и Staphylococcus aureus.

Грам-отрицателните бактерии имат непроницаема външна стена, което ги прави по-трудни за убиване с антигени в сравнение с грам-положителните бактерии. Грам-отрицателните бактерии обикновено са по-устойчиви на антибиотици и често са резистентни.

Тези видове бактериални колонии са по-високи в ендотоксините, наречени липополизахариди (LPS). Високите нива на LPS са свързани с много възпалителни здравословни проблеми. Ябълковият оцет може да намали броя на тези бактерии и следователно да намали възпалението.

Той има и антивирусни, противогъбични и противогъбични ползи, които насърчават микробиома и цялостния имунен баланс.

Можете също да използвате разреден ябълков оцет, за да къпете кучето си. Оцетът помага да се предпазят кучетата от инфекции, а също така отблъсква кърлежите.

Oблекчава болката, причинена храносмилателни проблеми

Възпалението в червата може да причини болка и проблеми с храносмилането. Пиенето на ябълков оцет насърчава здравословен чревен микробиом, който намалява възпалението в храносмилателната система и ставите.

Повишава имунитета

Повечето видове микроби не могат да оцелеят в прекалено киселата среда, създадена от ябълковия оцет. Това укрепва имунитета ви срещу микроби, които причиняват различни заболявания.

Може да помогне за лечение на симптоми на астма

Астмата е хронично заболяване, което засяга белите ви дробове. Характеризира се с възпаление и затруднено дишане поради подути дихателни пътища. Някои проучвания предполагат, че ябълковият оцет може да помогне за облекчаване на симптомите на астма чрез намаляване на възпалението в белите дробове.

Помага за облекчаване на нощните крампи на краката

Това старо народно лекарство има дълга история и доказателства за своята ефективност. Просто смесете супена лъжица ябълков оцет с мед на вкус преди лягане и го пийте бавно. Тези нощни крампи вече не бива да ви притесняват. Правете това всяка вечер преди лягане за продължаване на резултатите.

Отпушва синусите

Имате ли запушен нос поради алергии или друга причина? Излекувайте го с чаена лъжичка ябълков оцет в чаша вода. Суровостта на пиене на оцет без никакви подобряващи вкуса и аромата му добавки ще ви помогне да отпушите синусите си и да изчистите носа си.

Тонизира тялото

Ябълковият оцет е отличен начин за преодоляване на изтощението. Аминокиселините, които съдържа, противодействат на натрупването на млечна киселина, което можете да получите след тренировка или друга интензивна физическа активност.

Освен това е пълен с електролити, които помагат да се премахне усещането за умора. Чаена лъжичка ябълков оцет в охладена вода има същия енергизиращ ефект, но е без захар и изкуствени оцветители и аромати.

Как да консумираме ябълков оцет

Напълно безопасно е да се консумира ябълков оцет в малки количества.  Препоръките за „дозиране“ обикновено варират, но повечето случаи са от порядъка на една до две чаени лъжици преди или по време на хранене. Въпреки многобройните ползи за здравето от ябълков оцет, неговия неприятен вкус и мирис представляват проблем за много хора.

Ако наистина нямате нищо против вкуса му, можете просто да добавите няколко чаени лъжички към чаша вода и да я изпиете. За по-добър ефект можете да добавите и мед.  Друг вариант е да  добавите го към вашата диета, като го използвате в рецепти, включително салати и маринати.

Можете също така да смесите ябълковия оцет със свежи плодови сокове като лимонов сок. Подправете го със смляна канела и лют червен пипер или го подсладете със суров мед.

Примерна рецепта за тоник от ябълков оцет

Предлагаме ви проста рецепта за тоник от ябълков оцет:

Съставки:
  1. 1-2 супени лъжици ябълков оцет
  2. 10-24 унции топла вода (не вряща)
  3. 1 супена лъжица лимонов сок
  4. 1/4 ч. л. канела (по избор)
  5. 1/4 ч. л. настърган джинджифил (по желание)
Стъпки:
  • Добавете всички съставки към топлата вода.
  • Добавите пресен джинджифил и канела, за да подобрите вкуса на тоника.
Съображения при използване на ябълков оцет

Както при другите лекарства, трябва да вземете под внимание страничните ефекти, свързани с употребата на ябълков оцет.

Ерозия на зъбите

Някои проучвания предполагат, че седмичната консумация на ябълков оцет може да увеличи риска от ерозия на зъбите поради съдържанието на оцетна киселина. За да предотвратите ерозията на зъбния емайл, вместо това можете да приемате добавки с ябълков оцет.

Чувствителен стомах

Ако имате чувствителен стомах, приемането на тоници от ябълков оцет може да причини дискомфорт. Ябълковият оцет е свързан и със странични ефекти като диария или повръщане.

Финални мисли

Ябълковият оцет също е добър за лечение на киселини, облекчаване на болката при артрит, избелване на зъбите и много, много повече. Има цели книги, написани за невероятните ползи за здравето от ябълков оцет. Въпреки че много от предполагаемите му ползи имат само фолклор, за да ги подкрепят, има достатъчно конкретни доказателства за многобройните му ползи от всекидневния му прием, под формата на тоник. Всеки, който иска да подобри здравето си, определено може да се възползва от дневната доза на тази невероятна кехлибарена течност.
https://budenvek.com/2021/05/01/%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b7%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%b7%d0%b4%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%be%d1%82-%d1%8f%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d0%be%d1%86%d0%b5%d1%82/

 



Тагове:   чистота,   оцет,   тегло,   захар,


Гласувай:
1



1. work75 - ползи от оцета!!!реални факти
02.05.2021 12:08
една сутрин бях сополив.това беше някъде 5 часа сутринта...не мога да дишам...както винаги си пия оцета с вода...да съм изпил 1 лтър вода с 4 супени лъжици е не веднага...на етапи и до 7 часа.няма сопол и храчки...бях се стреснал ако е ковид...аз още с първите глътки усещах как се прибира...не шега работа да не можеш да поемеш въздух...и кашляш...
цитирай
2. radostinalassa - Отдавна вече съм наясно, че излизането на сополи е добър знак
02.05.2021 12:34
Слузта трябва овреме да излиза навън от нас. Иначе всеки вирус ще я изкара навън.
Забелязах, че при шийния масаж отвреме на време ми излизат малко сополи. Но като намажа носа си отвътре с ароматно масло излизат зелени ликогали. Привлича ги аромата му.
цитирай
3. radostinalassa - А оцета храни директно полезните ни бактерии с късоверижни МК....
02.05.2021 12:36
и те умирайки ни снабдяват с витамини, АК и пр.
Оцетът ми дава енергия, защото участва в цикъла на Кребс.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13285721
Постинги: 11657
Коментари: 18470
Гласове: 6690
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК