Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2021 14:30 - Дали опасната болест "черна плесен" ще достигне Русия
Автор: radostinalassa Категория: Технологии   
Прочетен: 724 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  МОСКВА, 12 май - ПРЕМИЕР. Напоследък Индия е сред тъжните лидери по отношение на нарастването на честотата на новата коронавирусна инфекция. Страната вече е съобщила за повече от 22,2 милиона случая на COVID-19. Съвсем наскоро в страната беше регистрирано огнище на друга болест - мукормикоза, която сред  народа се нарича "черна плесен". Индийската „черна плесен“ засяга носоглътката, белите дробове и човешките очи. Освен това хората, които току-що са се възстановили от COVID-19, се разболяват, има и смъртни случаи. "Комсомолская правда" разказа за това дали новото заболяване може да достигне Русия, като се позова на мнението на терапевта, ръководител на отдела по сомнология на Федералната държавна бюджетна институция на НКС по оториноларингология на FMBA на Русия Александър Мелников.     image


Мукормикозата се причинява от сапрофитни (хранещи се с разлагащи се органични вещества) гъби от семейство Mucorales, които са широко разпространени в гниещите растения и почвата, обясни експертът. С Mucorales хората рядко се заразяват; човешката имунна система е устойчива на спорите на тези гъбички. Мукормикозата се среща почти изключително при пациенти със захарен диабет, по-рядко при хематологични ракови заболявания и след трансплантация на органи.


Мелников смята, че „нарушаването на местния и общия имунитет играе решаваща роля за това заболяване“. Известно е също, че стероидните хормони са фактори, допринасящи за развитието на мукормикоза при чувствителни хора. Преди пандемията на COVID-19 в света са регистрирани много малко случаи на мукормикоза: техният брой достига хиляда за целия период на наблюдение, а Индия е основният източник на заболеваемост, там се регистрират 20-50 случая годишно.   Коварството  НА "ЧЕРНАТА СМЪРТ"   Експертът подчерта, че мукормикозата по дефиниция е изключително сериозно заболяване с много висока смъртност по време на лечението: за форми с увреждане на параназалните синуси, орбитата на окото и мозъка достига 50%, същото е и за кожни форми (възниква след наранявания и изгаряния). Когато са засегнати белите дробове и други органи, смъртността е дори по-висока (до 80-95%).   Лечението също е изключително травматично: токсични противогъбични антибиотици, съчетани с хирургично отстраняване на засегнатите органи (челюст, око, лобове на белите дробове), каза лекарят. - Заболяването, като се вземе предвид цветът на лезиите, може да се нарече „черна смърт“. Не е изненадващо, че увеличаването на честотата му на фона на пандемията в Индия предизвика известна паника, въпреки че като цяло броят на случаите е нисък. Коварността на болестта е, че тя се проявява преди всичко при пациенти с диабет на фона на декомпенсация и използването на стероидни хормони за лечение на covid, след края на острата фаза на COVID-19, когато може да се мисли вече за възстановяване.   Рисковият фактор тук е използването на механична вентилация. Механичната вентилация като цяло често провокира различни вътреболнични инфекции, особено когато имунитетът се потиска от глюкокортикоиди и лекарства с имуносупресивни ефекти, които се използват широко за лечение на covid (потискане на имунитета - по този начин лекарите се опитват да победят цитокиновата буря при пациентите).       Лекарят смята, че подобна възможност не може да бъде изключена. „В западните страни също са описани случаи на мукормикоза, широко се използват стероиди, имуносупресори и механична вентилация при лечението на COVID-19, има много пациенти с диабет и различни състояния на имунна недостатъчност и все още не сме застраховани срещу нови вълни на covid ", каза Мелников.   Все още не си струва да се паникьосваме, още една смъртоносна епидемия все още не ни заплашва, добави той. Мукормикозата в този случай може да се разглежда като усложнение на COVID-19 и неговото лечение. Това заболяване няма независимо епидемично значение. Не се предава от човек на човек.
Риа новости



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13129493
Постинги: 11558
Коментари: 18328
Гласове: 6661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години