Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2021 21:19 - Защо Емирствата искат да вземат цял айсберг за себе си?
Автор: radostinalassa Категория: Технологии   
Прочетен: 893 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 20.08.2021 14:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image   В близко бъдеще може да се появи ново „чудо на света“. В страна, където температурата на въздуха се повишава до 40 градуса, ще се появи огромен ледник.   Защо и най -важното как ОАЕ решиха да доставят цял ​​айсберг до бреговете си?  

image



Ниско количество прясна вода Още преди 50 години бреговете на Персийския залив бяха пустинни. Всичко се промени, когато там беше намерен нефт. След това държавата започна да расте, както и населението. От 1975 г. броят на хората, живеещи в ОАЕ, се е увеличил с 16%. Възникна въпросът за добива на прясна вода, каквито източници  в страната няма.   Сега Обединените арабски емирства обезсоляват морска вода, но това има пагубен ефект върху крайбрежната екосистема: запасите от вода се изчерпват и животните страдат. Решение на проблема беше предложено от местния предприемач Абдул Ал Шехи. Той отпусна 80 милиона долара за тестов транспорт на айсберга. Като начало те искат да доставят ледника в Южна Африка или Австралия и ако всичко върви по план, то той ще отиде в ОАЕ.   Абдул Ал Шехи вярва, че като достави Айсберг с дължина 2 км, страната ще осигури прясна питейна вода на до 10 милиона души в продължение на поне шест месеца. От финансова гледна точка това ще бъде от полза. Цената на транспортирането и транспортирането е само 100-150 милиона долара, което е по-евтино от всеки метод за обезсоляване на вода.   Доставка на айсберг Те планират да вземат ледника от о. Хърд, който е на 1000 км от континенталната част на Антарктида. За транспортиране ще ви трябва кабел със здрава метална мрежа, който ще покрие айсберга. Той ще бъде прикрепен към влекач, който ще достави ледения блок до бреговете на ОАЕ. Транспортирането на разстояние от около 8000 км се очаква да отнеме около 10 месеца. Въпреки голямото тегло на ледената планина, мощността на влекача трябва да бъде достатъчна.  





Разстояние от остров Хърд до ОАЕ Защо айсбергът няма да се стопи преди време Експертите са изчислили всичко и са заключили, че ледникът ще загуби само около 30% по време на транспортирането. Арабските емирства трябва да получат около 30-40 милиона тона питейна вода. И така, защо са толкова малки загубите?   Айсбергът е огромна твърда маса лед, което означава, че той ще се стопи много по -дълго от същото количество, разпределено по широка повърхност. Освен това по - голямана част  от него е  скрита от слънчева светлина и горещ въздух под водата. Е, светлата повърхност на леда отразява слънчевите лъчи, което също забавя топенето.   Извличане на вода Основната задача, за която се започва всичко, е извличането на питейна вода. За целта ще бъдат изградени докове за топене. В тях ще се стопят малки нарязани парчета айсберг.   Промяна на климата Еколозите бият тревога, защото ако донесете такова количество лед в гореща страна, това може да повлияе на климата. Факт е, че студените въздушни течения, излъчвани от айсберга, ще привличат дъждове, които ще се проточат дълго време. Но Ал Шехи не се притеснява, той вярва, че валежите ще са от полза само за страната.   Туристически бизнес Освен всичко друго, ледникът ще бъде чудесна туристическа дестинация. Необичаен феномен за гореща страна, той ще направи възможно провеждането на незабравими екскурзии до ледената планина насред водата.   Минало изживяване Идеята за вземане на питейна вода от айсбергите не е нова. Канадците използват ледници за производство на вода и ледено студена водка, но мащабът е много по -малък. Айсбергът не се доставя изцяло, а само на парчета.   Времето ще покаже дали Обединените арабски емирства ще успеят да приложат плана си в действие. Междувременно можем само да се надяваме, че проблемът с прясната вода ще бъде решен без жертви за околната среда. 
С другого угла


Тагове:   айсберг,   араби,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13285256
Постинги: 11657
Коментари: 18469
Гласове: 6690
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК