Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2021 19:00 - Кубински учени алармират, че в чужбина им крадат изследванията за Ковид-19
Автор: radostinalassa Категория: Технологии   
Прочетен: 438 Коментари: 0 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Световни научни издания отхвърлят статии на кубински учени, но после изложените в тях резултати и изводи се появяват изплагиатствани от други автори и от големи фармацевтични консорциуми, алармира Висенте Верес Бенкомо, шеф на Института за ваксини „Финли” в Хавана. Той сочи още, че екипът, създал три от петте оригинални имунизационни анти-ковид препарата в страната, е предимно от жени


 imageГенералният директор на кубинския Институт за ваксини „Финли” Висенте Верес Бенкомо. Снимка: escambray.cu

 

Предназначените за научно разпространение авторски текстове на кубински изследователи са дискриминирани в големите световни научни издания, където не им се дава трибуна и се премълчават. Затова те обикновено излизат в по-достъпни публично, но по-периферни и по-лесни за плагиатстване платформи. После обаче кубинските учени откриват резултати от свои важни изследвания по-специално около Ковид-19, буквално откраднати от големи фармацевтични компании. А както е известно, Куба има и свой медикамент въз основата на интерферона за третиране на заболелите от жестокия коронавирус, и пет свои ваксини срещу него, три от които вече са одобрени в страната и се прилагат масово.

За всичко това разказва в интервю за испаноезичната версия на RT генералният директор на кубинския Институт за ваксини „Финли” Висенте Верес Бенкомо. Той изтъква, че постиженията на Куба в медицината и фармацевтиката винаги са били дискриминирани в международните научни среди, но сега, покрай пандемията, нещата стават особено груби.

Верес Бенкомо е ръководител на кубинския екип учени, разработил три от петте кубински ваксини – Soberana 01, Soberana 02 y Soberana Plus. Той обяснява в интервюто, че разработката на препаратите е резултат от мобилизирани огромни усилия, за да се постигне важен за здравето на хората ефект във възможно най-кратки срокове.

Същевременно ученият подчертава, че в работата си екипът се е изправил пред много трудности, предизвикани от особено ожесточената в последните години американска блокада срещу Куба, тъй като тя възпрепятства достъпа до важни суровини, медицински продукти и технологии.

Освен че е трябвало да преодоляват тези пречки с много усилия, учените са се сблъскали и с дискриминационната бариера на големите научни издания, „които целят да маргинализират научните резултати, идващи от бедните страни”, посочва Верес Бенкомо. При това според него в кубинския случай дискриминацията е двойна, включително и по полов признак, защото по-голямата част от научния екип, с който поне той работи, е от жени.

imageКубинският президент Мигел Диас-Канел и шефът на Института „Финли“ Висенте Верес Бенкомо заедно с екипа, разработил три от петте кубински ваксини, който е предимно от жени. Снимка: escambray.cu

Той разказва как многократно издателите на такива влиятелни в цял свят научни списания са отказвали да публикуват научни статии на кубински учени и са им ги връщали. Но по-късно в същите издания се появявали статии от други автори и от други страни на подобни теми като предложените от кубинците и с прекалено сходни изследователски резултати и изводи.

Поради тази бариера държавите с по-малко ресурси са принудени да правят своите научни публикации и да ги разпространяват в общодостъпни публични платформи, което обаче създава условия те лесно да бъдат откраднати оттам. „Без да се цитират нашите оригинални резултати, ние ги откриваме публикувани после от транснационални консорциуми,” сочи Верес Бекомо.

Според него този подход е част от схемата за разпространение и на антикубински фалшиви новини, които поставят под съмнение ефективността на кубинските медикаменти и ваксини. Изследователят е възмутен, че научната сфера се употребява за преследване на политически цели, вместо да се търси обединение на усилията на човечеството за преборване на пандемията.

Тезата за „неефективните” кубински фармацевтика и медицина беше застъпена неотдавна и в коментари на американския президент Джо Байдън, които предизвикаха възмутено писмо от научната общност в Куба до него. В писмото се посочва, че президентът на САЩ очевидно е жертва на дезинформация и се припомнят многобройните успехи в имунизациите и за други заболявания, изработени и прилагани в Куба от десетилетия, независимо от блокадата.
Барикада



Тагове:   куба,   ковид,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13327101
Постинги: 11675
Коментари: 18491
Гласове: 6696
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК