Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2021 23:09 - Т-клетки: Какви са характеристиките на Т-килърите и Т-хелперите?
Автор: radostinalassa Категория: Технологии   
Прочетен: 1377 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image





 Източник: iStockphoto

Какво представляват CD8 + Т-лимфоцитите?

След като МНС-пептидният комплекс (главния комплекс на тъканната съвместимост) бъде представен на повърхността на клетката, Т-клетката използва своя рецептор, за да разпознае антигена и да се активира.


MHC-комплекс от клас I активира CD8 + Т-лимфоцитите. Тези лимфоцити са класифицирани като такива, тъй като съдържат CD8 ко-рецептор в клетъчните си мембрани. Около 40% от Т-клетките имат този рецептор. Когато CD8 + Т-клетките бъдат активирани, започват да се размножават чрез усилено митотично делене (клонална експанзия) и се диференцират в цитотоксични Т-клетки (или Т-килъри, Т-убийци).


 

Както подсказва името, цитотоксичните Т-клетки са отговорни за убиването на собствените клетки на организма, които са били заразени от вирус или са мутирали в ракови клетки.

 

Повечето ядрени соматични клетки в човешкото тяло имат MHC протеини от клас I на повърхността си. Когато клетка е засегната от инфекция, тя премества част от антигена към своя главен комплекс на тъканна съвместимост (MHC), за да предупреди циркулиращите CD8 + Т-клетки, че е заразена. Тези активирани CD8 + Т-клетки (цитотоксични клетки) се прикрепят към заразената клетка и секретират молекули, които индуцират апоптоза (програмирана клетъчна смърт). Този процес се разглежда като „целувка на смъртта“ и е най-често срещан в клетките на организъм, заразен от вирус.


Какво представляват CD4 + Т-лимфоцитите?

Главния комплекс на тъканната съвместимост (MHC) от клас II активира CD4 + Т-клетки. Точно както при CD8 + Т-клетките, CD4 + Т-клетките се наричат така, тъй като имат CD4 ко-рецептор върху мембраните си. Около 50-60% от Т-клетките имат този рецептор.

 

Когато CD4 + Т-клетки бъдат активирани, те се размножават и диференцират в помощни Т-клетки (Т-хелпери). Помощните Т-клетки са отговорни за подпомагането на имунния отговор чрез активиране на допълнителни имунни клетки, когато тялото е атакувано от извънклетъчни патогени, като бактерии и гъбички.


Когато извънклетъчните патогени навлязат в тялото, първо се активира вроденият имунен отговор. Обикновено патогените съдържат антигени, които биват обработени и представени директно върху MHC протеини от клас II.


След представянето на антигена, CD4 + Т-клетките се активират в помощни Т-клетки. Помощните Т-клетки се разделят допълнително на TH1 и TH2 клетки. Дендритните клетки определят в кой вид помощни Т-клетки ще се превърнат тези лимфоцити въз основа на активираните първоначално рецептори.


Ако CD4 + Т-клетките се активират в TH1 клетки, те имат функцията да помагат за атакуване на извънклетъчните патогени чрез увеличаване на фагоцитната активност на макрофагите (способността да поглъщат и разрушават чужди частици), които вече са на мястото на инфекция. Освен това TH1 клетките набират още повече фагоцитни клетки, както и активират допълнителни цитотоксични Т-клетки.

 

Понеже TH1 клетките увеличават взаимодействията между клетките на имунитета, активирането на TH1 е част от клетъчно-медиирания адаптивен имунен отговор.


TH2 клетките, от своя страна, подпомагат активирането на B-клетки, когато в тялото присъстват извънклетъчни патогени. Това е част от хуморалния адаптивен имунен отговор, тъй като води до увеличаване на антителата, които се отделят в кръвта и лимфните възли.

 

Чрез подпомагането за активирането на В-клетките, създадените антитела се прикрепят към патогените. Това може да доведе до няколко резултата. Те могат да причинят опсонизация на патоген (антителата го маркират, за да могат другите клетки да го разпознаят и унищожат), като го покрият, така че той лесно да бъде погълнат от фагоцитите.


Също така антителата могат да неутрализират патогена, като го блокират, пречейки му да заразява човешки клетки. Освен това антителата притежават способността да причинят аглутинация на патогените, като ги слепват (като по този начин също намаляват способността им да заразяват). И накрая, те могат да стимулират системата на комплемента, състояща се от редица малки протеини, намиращи се в кръвния поток, които атакуват патогените, като пробиват мембраните им.


Библиография:
Freeman, S., Quillin, K., Allison, L. A., Black, M., Podgorski, G., Taylor, E., & Carmichael, J. Biological science (Sixth edition.)
Kumar, V., Abbas, A., Aster, J. Robbins Basic Pathology (Ninth Edition)


Преглед: Румяна Тасева - главен редакторПрочети още на: Т-клетки: Какви са характеристиките на Т-килърите и Т-хелперите? | Puls.bg - https://www.puls.bg/liubopitno-c-70/t-kletki-kakvi-sa-kharakteristikite-na-t-kilrite-i-t-khelperite-n-40214



Гласувай:
1



1. radostinalassa - ТН2 хелперите активират ...
16.10.2021 23:47
хуморалния имунитет. А ваксината заобикаля клетъчния имунитет.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13134178
Постинги: 11560
Коментари: 18328
Гласове: 6661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години