Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2022 12:25 - Това са само едни от хилядите древни артефакти, разкрили се от топящия се лед.
Автор: radostinalassa Категория: Технологии   
Прочетен: 2265 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 20.07.2022 19:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
      image




В продължение на няколко десетилетия, благодарение на глобалното затопляне, огромни площи от ледени петна се топят в Норвегия, разкривайки това, което е било скрито от векове. Раждат се не само останки от животни и растения, но и следи от човешко присъствие. Помните ли дървените ски, намерени в леда? А след това и за втората, кой я направи двойка? Това също са "подаръци" от топящия се лед. А също и древни оръжия, битови предмети, останки от дрехи и обувки. Сега са намерили дори обувката на древната Пепеляшка, изгубена преди 3000 години, и мъжки сандал на 1700 години, които нямат аналог.   Хиляди съкровища от ледените петна на Норвегия Ледените петна се образуват на голяма надморска височина, където снегът и ледът нямат време да се стопят напълно през лятото. За разлика от ледниците, те са статични, стабилни и не съдържат агресивни съединения.   Фактът, че те започнаха да се топят, от една страна, се превърна в голяма полза за археолозите - извлечените артефакти са в перфектно състояние дори след хиляда години престой в леден плен (помнете същите ски). Но, от друга страна, имаше заплаха от бързо влошаване на артефактите, които бяха изложени на открито под въздействието на вредните за тях метеорологични условия.  

image



Това е една от откритите в леда ски – първата. Снимката е предоставена с любезното съдействие на Live Science Работата за археолозите се оказа необичайна в много отношения (търсенето беше извършено в леда), много интересна и ползотворна. Според Йорген Росволд, биолог и помощник-директор по изследванията в Норвежкия институт за изследване на природата:   - Свикнахме да мислим за леда като запустял и безжизнен и следователно не особено важен. Сега това мнение се променя. Разбира се, че е така. В крайна сметка, изследвайки петната от топящ се лед, археолозите вече са открили хиляди артефакти. Освен това много от тях принадлежат към ловните племена от бронзовата епоха (ловът се е извършвал в цяла Северна Европа и Южна Скандинавия). През лятото елените, бягащи от жегата и хапещите насекоми, бяха привлечени към планинските ледени зони и хората последваха елените. И тези, и другите оставиха своите следи в леда.   Съвършено непокътнати обувки През 2007 г. по време на изследователска работа в планинския район Йотунхеймен в Южна Норвегия е открит малък кожен чехъл (днешният американски размер е 4-5, а руският е 34-35). Изследователите предполагат, че обувките са принадлежали на жена или тийнейджърка  и ги датират от 1100 г. пр.н.е. Може би това е жена - "Пепеляшка" от бронзовата епоха - ловджийка, която е загубила обувката си в разгара на преследване на елен.   Защо не? Във всеки случай тези обувки са не само най-старите в Норвегия, но, според изследователите, може би най-старото облекло, открито в Скандинавия. Тази находка все още се счита за изключителна.   До обувката лежаха няколко стрели и дървена лопата. Интересното е, че стрелата, намерена до обувката, е на приблизително 6100 години. И това е и най-старият предмет, намерен в леденото поле. Експертите смятат, че тук е имало важно ловно поле, което е било използвано от хората в продължение на много хилядолетия.  

image




Изключително добре запазена стрела от бронзовата епоха. Университетски музей на NTNU 1700-годишна история за спасяване на сандали И тази кожена обувка датира от желязната епоха и я намери на ледена планина, по-точно в района, известен като Конското ледено петно, турист.    
image




Този кожен сандал е открит в планината от планински турист. Снимката е предоставена с любезното съдействие на Live Science Не знам какви "туристи" обикалят планините в Норвегия. Може би и търсачи на древни артефакти. Най-вероятно такива „туристи“ са доброволни помощници на норвежки археолози, които се занимават с търсене в леда. И така, „планинският турист“ тръгна на пътешествие в края на август 2019 г. След като открил необичайна находка, той незабавно се свързал с изследователите.   - Изпрати ни GPS координати и снимки и остави находката в леда. Много добре! похвали туристът Еспен Финстад, археологът, който отговаря за теренната работа. Археолозите решили да потърсят артефакта, но прогнозата за времето обещавала сняг. Находката можеше да изчезне безследно.   „Може да отнеме много години, преди снегът да се стопи отново“, каза Финстад. - Имахме само един ден да вземем находката. Но беше дълъг ден... Най-вероятно времето вече беше започнало да се разваля и археолозите трябваше да бързат, за да успеят преди началото на снеговалежа. Успели да намерят сандала благополучно и го предали за изследване. Радиовъглеродното датиране е датирало обувките от около 300 г. сл. Хр. Между другото, недалеч от сандала са намерени останки от текстил и други артефакти, но нито един от тях не е толкова древен. 
Пески времени


Тагове:   топящ,   се лед,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13141090
Постинги: 11561
Коментари: 18328
Гласове: 6661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години