Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2022 17:55 - Водната криза: Не е суша, а грабеж
Автор: zahariada Категория: Технологии   
Прочетен: 1726 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.08.2022 17:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Водната криза: Не е суша, а грабеж

От: Ева Рейвън Глобализация, 02 август 2022 г бунт Регион: Латинска Америка,

Карибите

  image

С налагането на неолиберализма в света започва свиреп процес на отнемане на всички богатства на народите, който хвърли света в сериозна хуманитарна криза.

През този период Мексико беше управлявано от политически и икономически елит, който беше корумпиран, неморален, без гражданство, ненаситен от пари и власт, който раздаде непропорционално богатството на нашия народ и ни потопи в най-лошата криза в нашата история. Неолиберализмът дехуманизира всичко, за да го превърне в стока, здравеопазването, образованието и водата не могат да бъдат изключение. Днес в  САЩ водата  вече е листвана на  фючърсния пазар  на стоки(Калифорния, 7 декември 2020 г. в средата на пандемията) на фондовия пазар на Уолстрийт, като по този начин водата е подчинена от този момент на управление, управлявано от логиката на пазара, следователно течността се превърна от правилен човек към финансова инвестиция. Последиците от тази мярка ще засегнат света и по-бързо в Мексико поради близостта и влиянието му.

 Благодарение на изтичането на Wikileaks  (което показва, че това не е лъжа, защото те го отрекоха)  разбрахме, че в началото на 21 век мегабанките на Уолстрийт (Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Citigroup/Banamex, UBS, Deutsche Bank и др.) „купуват глобална вода“ и че семейството на Джордж У. Буш, като президент (2001-2009 г.), е купило земя в голяма област, която включва Уругвай, Парагвай, Боливия и северната част на Аржентина, която съдържа огромен подземен резервоар, който може да доставя прясна питейна вода на света в продължение на 200 години. (Jalife-Rahme, Alfredo . Под лупа . La Jornada. 10 юни 2015 г.).

Порочната стратегия, която неолибералите прилагаха пред общественото мнение, беше да дискредитират държавните компании, смятайки, че всичко частно е много по-добро и за да оправдаят приватизациите, те изпълниха план, който се състоеше от: спиране на инвестирането в поддръжка (което доведе до големи провали в операциите ), позволявайки на работниците и синдикатите да се провалят в задачите си и да позволяват кражба на доставки или пари без правни последици (провокирайки големи икономически загуби) и след като кризата избухна, те предложиха приватизация като решение под предлог за прочистване на публичните финанси и икономии на бюджета. Неолиберализмът започва в Мексико през 1982 г. с Мигел де ла Мадрид, първият президент на този модел. Въпреки това, Карлос Салинас де Гортари обявява през 1992 г. тока Националният закон за водата  (в сила до днес), тъй като беше едно от изискванията за подписване на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA), по този начин беше наложена приватизацията на водата. Важно е да се подчертае въздействието на този закон, тъй като от 1992 г. до днес мексиканските власти са предоставили 538 000 концесии, докато от 1917 до 1992 г. – когато влезе в сила законодателството, успоредно на търговското споразумение – са предоставени само 2 000 концесии. ( Франко, Лорън  Собствениците на водата: транснационалните компании монополизират резервите, докато Мексико напредва към страховития нулев ден. 6 януари 2020 г.). Днес в Мексико и по света имаме водни милионери, които злоупотребяващо я монополизират с концесии и вземат повече от кладенците, отколкото им е определено, и нито CONAGUA, нито местните децентрализирани обществени организации знаят това, никой не ги наблюдава. , нито плащат нито едно песо за него, вместо това гражданите го получават в малки суми, плащайки високи разходи за него (Доклад 14. Los millionaires del agua . Canal 14. 23 март 2022 г.).

Прикритата приватизация е широк диапазон, който се представя по различни начини: 1.- Концесиониране на големи водоносни хоризонти и подземни кладенци, 2.- Разрешаване на концесии за навлизане на пазара за покупка и продажба (в Мексико водата все още не е разрешена да навлезе на мексиканската фондова борса (BMV) 3.- Концесиониране на потоците от големи реки на компании за безалкохолни напитки, 4.- Отдаване на частни компании на управлението на водоснабдяването в домовете, включително акведукти и вода за пречистване на отпадъчни води в общините Коауила, Агуаскалиентес, Веракруз, Пуебла, Кинтана Роо и Керетаро наскоро (Олвера, Дулсе.  Керетаро и 5 други щата ... обаче  4 юни 2022 г.).

Приватизацията на контрола на водите доведе до недостиг на продукти, непропорционално увеличение на ставките (до 300%), лишаване от услуги за тези, които не могат да ги платят, намаляване на качеството и безопасността на получаване на чиста вода, нарушаване на екологичните стандарти и защита на природните ресурси, с единствената цел максимизиране на печалбите.

Никога не се е говорило за приватизация на водата,  защото тя не се отнася до частната собственост върху самата вода, от която ни защитава нашата Магна Харта, а до частния контрол върху това общо благо, благоприятстван от настоящата правна рамка, която поддържа  Националния закон за водите  (има много, които ще кажат, това е същата котка, но се усука)

Въпреки че теоретично прясната вода е достатъчна за 20 милиарда души в света, което се равнява на почти три пъти световното население. Днес световната сила иска да наложи идеята в целия свят, че има недостиг на вода поради изменението на климата (за което са отговорни неолибералите), без да вземе предвид най-важните фактори в това явление и за това те имат всички средства на комуникация, притежавана от тях, международни и национални организации (UN, COP15), информационни агенции (AFP, AP), лидери на общественото мнение, „специалисти“ по темата, които заявяват: „Половината от световното население ще се сблъска с недостиг на вода през следващия 8 години“ (AFP и AP.  „Действайте сега“ срещу сушата и опустиняването призовава ООН . La Jornada, 18 юни 2022 г.).

Хосе Джоел Карийо Ривера, изследовател в Института по география на UNAM, потвърждава, че използването на термина „недостиг на вода“ е лъжа, защото това, за което става дума, е укриване на вода за мнозинството и позволяване на свръхексплоатация за мнозинството. Целта е да се създаде паника, да се опита да се сплаши населението. Пример е следният пример: 15 компании в Нуево Леон са разрешили общо 44 хиляди 690 милиона 222 хиляди литра вода годишно за потребление и за разлика от това, за цялото население на Нуево Леон, Конагуа е разрешила само 1 хиляди 33 милиона 950 хиляди литра вода годишно. 15 компании  консумират 43,22 пъти повече  литра вода  от 5 милиона 784 хиляди жители (Newsroom.  Nuevo Leуn 15 компании... sdpnews. 24 март 2022 г.) С други думи, има вода в Нуево Леон, Керетаро, Коауила, Долна Калифорния, Кинтана Роо и т.н., което се случва е, че тя е концентрирана сред частни концесионери. Тези данни потвърждават и придават смисъл на лозунга на защитниците на водата: Това не е суша, това е грабеж (Martнn Rubйn.  Криза и плячкосване на водата в Мексико . sinembargo.mx. 12 юни 2022 г.).

Настоящата криза на хората от Нуево Леон поради липсата на вода в домовете им може да има за цел да саботира гражданите да приватизират управлението на водата и да превърнат нуждите на гражданите в частен бизнес. Водата от Нуево Леон се изнася в други страни, бутилира се като бира, безалкохолни напитки или пречистена вода (Lуpez Obrador, Andrйs M. La Maсanera конференция... 22 юни 2022 г.), докато гражданите умират от жажда, техните правителства са съучастници на каза развалят. Към тези изнасяни продукти трябва да добавим вода (наречена виртуална вода), която се използва за производството на продукта. Coca-Cola Холандия разкри в  доклад че за производството на половин литър безалкохолна напитка са необходими 35,4 литра вода; 28 литра се използват за отглеждане на цвекло за подслаждане, седем литра за направата на пластмасовата бутилка и 0,4 литра "оперативна вода", която се използва в бутилиращите цехове.

Водната криза в Мексико се дължи на: корумпирани политици, които предадоха и защитиха големи транснационални и национални корпорации, физически лица, водни huachicoleros, прекомерно нарастване на недвижимите имоти, течове в хидравличната мрежа в лошо състояние (със загуби от 40% -50%) , до липсата на план за развитие и планиране на капацитета на държавата да задоволи инсталирането на хиляди компании, които изискват милиарди литри вода. Всички елементи, описани по-горе, бяха изпълнени в случая на град Монтерей.

Монтерей, пример за промишлен, търговски и финансов емпориум, не разполага с водоснабдяване за своите почти 6 милиона граждани от 3 месеца, но компаниите (135 482), инсталирани в неговия щат, имат достатъчно вода за всичките си процеси, защото имат кладенци които са им предоставени за извършване на операциите им. 70% от водоснабдяването на населението е от повърхностни източници и 30% от подземни източници. Според Конагуа в Мексико 96% от прясната вода се намира под земята, а останалите 4% се намират на повърхността, в езера и реки (Доклад 14. Недостиг на вода, политическа игра? Канал 14. 15 юни 2022 г.).

Провали на приватизацията на водата.

 водната война: През 2000 г. имаше народен бунт на жителите на Кочабамба, Боливия, срещу модела на приватизация на водата, насърчаван от Световната банка, в който участваше огромното мнозинство от населението, срещу частната компания Тунари (с капитал американци, италианци , испанци и боливийци) и неговия съюзник правителството на президента Уго Банзер. Всичко започна, когато компанията увеличи цените на водата с 300%, което накара много семейства да спрат да изпращат децата си на училище и да не посещават техните болести, защото първото нещо беше да се плати водата, максималната точка дойде, когато компанията също искаше да събира дъждовна вода. Масовият протест постигна анулирането на договора и боливийското общество създаде публична компания на общността със социален контрол върху водата.

В 180 града в различни страни по света (САЩ, Франция, Германия, Испания, Аржентина, Мексико и др.) те вече са деприватизирали услугите за питейна вода през последните 8 години поради отрицателното въздействие върху потребителите (Llaven Anzures Yadira Очевиден провал на приватизацията на водата в света: Форум на UAP ,   La Jornada de Oriente, 23 октомври 2019 г.)

Независимо от факта, че приватизацията на водата в света беше провал и неолиберализмът е на изход, още известно време ще видим, че инерцията на приватизацията ще продължи да се опитва да превземе всичко възможно. Ролята на информираното, съзнателно и организирано гражданство трябва да се бори за отнемане на правото на живот от консерваторите във всяко пространство и място, където се намира правото. Необходимо е да се разбие митът, че приватизацията е подкрепа за държавните финанси, доказано е, че инвестициите са били много малко и че по-голямата част от инвестициите са осигурени от държавата или от заеми, отпуснати от Световната банка, основен стимулатор на приватизацията на водата и че, напротив, приватизацията донесе по-големи икономически проблеми на държавата,

Днес центърът на дискусията в света е, че водата, тъй като е от съществено значение за живота, трябва да се разглежда като човешко право над всеки друг интерес, независимо дали е икономически или политически.

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор, на фона на извънредната ситуация поради недостига на питейна вода, пред която столичният район на Монтерей и 18 общини на Нуево Леон са изправени от три месеца, подписва указ за установяване на предоставянето на течността, като въпрос на полезност и обществен интерес и национална сигурност, с тази мярка концесиите за водни кладенци, предоставени на частния сектор, са предмет на предварително покриване на човешките нужди за градска и домашна обществена употреба. С това решение президентът на републиката ще поеме контрола върху частните концесии на ресурса, за да се справи с водната криза. Това е първият път, когато по обществена кауза властите поемат управлението на тези концесии. Този важен указ, бележи крайъгълен камък в глобалния дебат относно определението на водата като човешко право или като стока, която може да бъде приватизирана и продавана като всяка друга. Публикувано в Официален вестник на Федерацията на 29 юли 2022 г.  https://www.dof.gob.mx/index.php#gsc.tab=0  страници 7 и 8.

Ив Рейвън

Експонат:

1.- На 27 януари тази година SCJN нареди на Конгреса да издаде  нов Общ закон за водата, който  поради големите интереси, натиск и противоречия  в продължение на 10 години (беше замразен от 8 февруари 2012 г.) чакаше одобрението си,  човешкото право на вода беше включено в него като задължение на мексиканската държава, това е причината, която притеснява транснационалните компании, участващи във водния бизнес и които лобират пред конгресмени да запазят новия закон замразен.. От съществено значение за интересите на гражданите и нацията е да се окаже натиск върху депутатите от всички партии, включително тези на Морена, да извършат законодателната работа по обсъждане и одобрение на този закон, независимо от големите интереси, които са включени (Галван Очоа, Енрике , Пари.  La Jornada. 20 юли 2022 г.).

2.- Федералното правителство и Националната комисия по водите (Конагуа) обявяват на 12 юли текущата година действия срещу недостига на вода в различни региони на страната. Conagua издава следното изявление: Притежателите на национални водни концесии, особено тези за промишлени и селскостопански цели, трябва да прехвърлят течността на трети страни временно, в съответствие с разпоредбите на декларацията за началото на извънредна ситуация поради суша публикувано вчера в споразумение на Националната комисия по водите (Конагуа) в  Официален вестник на Федерацията, като прилага посочения указ в щатите Долна Калифорния, Долна Калифорния Южна, Коауила, Чихуахуа, Дуранго, Гуанахуато, Идалго, Нуево Леон, Керетаро, Сан Луис Потоси, Синалоа, Сонора, Тамаулипас ​​и Сакатекас. Междувременно федералното правителство ще предостави подкрепа на всички концесионери, които предоставят част от предоставената им вода (Enciso, Angйlica.  Националните концесионери на вода трябва да ги прехвърлят в случай на суша: DOF . La Jornada 13 юли 2022 г.).

Първоизточникът на тази статия е Rebellion Авторско право © Eva Cuervo , Rebellion , 2022

Коментирайте статии за Globalization на нашата Facebook страница
Станете член на Globalization




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39759107
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031