Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2022 18:05 - На вековните ни врагове, които най-после ни докопаха, им е крайно важно да ни изолират от славянския православен свят
Автор: radostinalassa Категория: Технологии   
Прочетен: 2350 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 04.09.2022 21:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  • В отговор на книгата на проф. Пламен Цветков „Славяни ли са българите?“

И от целия славянски род най-славни са били българите

Паисий Хилендарски

Тъй нареченият “демократичен“ преход, освен с многото му „хубости“, които донесе за българския народ - такива, като тотално ограбване и разрушаване на промишлеността, селското стопанство, науката и образованието, армията и пр., - се характеризира и с масирана информационна атака върху народностното самосъзнание и традиционната културата на българина, целяща „интеграцията“ му със Запада и усвояването от него на тъй наречените евроатлантически ценности.

Една от проявите на тази атака е вихрещата се през целия „преходен“ период в общественото ни пространство истерична антиславянска, антиправославна и антируска вакханалия, цинично криеща се под маската на привидния патриотизъм.

Политическата цел на тази атака е очевидна и прозрачна – да се внуши на българина, че той няма нищо общо със славянските народи. На вековните ни врагове, които най-после ни докопаха, им е крайно важно да ни изолират от славянския православен свят и да ни лишат от всякаква надежда някога да се освободим от мъртвешката им хватка - за да могат свободно, необезпокоявани от никого, да ни унищожат първо духовно и икономически, а след това и политически, че дори физически. Защото е очевидно, че днешната днешната ни държава, в това смачкано състояние, до което е докарана, едва ли е в състояние самостоятелно да се освободи от смъртоносното иго на западноевропейската и трансатлантическата глобалистическа клика – дори и да се появи по някакво чудо такава политическа воля у едни или други държавници.

1. „Тунгусът“ Пламен Цветков

Един от най-активните „талибани“, избрани от нашите западноевропейски и трансатлантически „приятели“ за оръдие на прокарване на пещерен антиславянизъм и русофобия в българското информационно пространство, е професорът по история в Нов български университет Пламен Цветков.

Тук ще се спра само на два опуса на въпросния „изследовател“: книгата му „Славяни ли са българите?“(София, изд. Тангра, 1998) и статията на същия, публикувана на английски език в турския сайт Yeniturkiye („Нова Турция“) под наслов:. Тurks, Slavs and the origin of Bulgarians („Тюрки, славяни и произходът на българите“ В: Bulgars and Bulgarians (Булгари и българи“, Том 1, стр. 562-567, Анкара, 2002 г.).

Манипулациите започват още от първите редове на въпросните публикации. (По обясними причини от полиграфичен характер англоезичната статия на проф. Пламен Цветков не се цитира тук. - Бел. ред.)

В превод на български в нея пише следното: „Обаче по всичко личи, че дълбоко вкорененият мит за славянския произход на българите се дължи преди всичко, ако не и изключително, на политически причини. До 1601 г. сл. Христа, когато рагузецът Мавро Орбини публикува неговата книга „Царството на славяните“, практически всички правят ясно разграничение между българите и славяните. В желанието си да види въздигането на велика и обединена славянска империя, Мавро Орбини отрича самото съществуване на самостоятелни славянски народи и счита, че русите, поляците, чехите, словаците, словенците, кроватите и сърбите са просто „племена“ на един и същ народ.“

На по-късния етап идеята, че румънците и българите имат славянски произход (1) беше твърдо подкрепена от Русия поради простата причина, че тези две нации са разположени по пътя на руската експанзия към Константинопол и Проливите.“

Тук всяко твърдение е, меко казано заблуда и дезинформация.

Първо, митът“ (а всъщност тезата) за славянския произход на българите не се дължи на политически причини, а на обективно съществуващо сходство на българския език с другите славянските езици – нещо, което Пламен Цветков напълно безоснователно, но за сметка на това пък много упорито и енергично, отрича.

Колкото и да е странно, потвърждение на верността на „славянския мит“ (грешката е вярна) намираме и в същата статия на проф. Цветков. Цитирам: В превод на български пише: „Теорията за славянския произход на българите се основава главно върху аргумента, че днес българите говорят славянски език. Действително, повечето филолози твърдят, че около 80% от българските думи имат повече или по-малко близки съответствия в славянските езици. Обаче по-внимателният анализ на тези думи води до откритието, че доста много от думите, съществуващи както в българския, така и във всички останали славянски езици, имат повече урало-алтайски, отколкото индоевропейски произход, въпреки че славянските езици без съмнение принадлежат към семейството на индоевропейските езици. Например отдавна е установено, че такива думи като „товар“, „книга“, „отец“ са вероятно ранни алтайски заемки в славянските езици .“

„Откритието“, че общите думи между славянските езици и българския са всъщност заемки от урало-алтайските езици (в числото на които Цветков включва и тюркските езици), е очевиден абсурд, с опровергаването на който, уважавайки интелекта на читателите, дори ми е неудобно да се занимавам. (Какво струва само заявлението, че, видите ли, думата „книга“ била заемка от езика на тунгусите, чукчите и др. сибирски народи, намиращи се до ден-днешен в първобитно-общинен стадий на развитието си! В книгата си „Славяни ли са българите?“ проф. Пламен Цветков стига до още по-радикален извод за същността на съвременния български език - което е наистина „перла“ на модерната лингвистична мисъл!): „Както в прабългарския си, така и в новобългарския си вариант българският език сякаш може да се определи като урало-алтайски... българският би могъл да се смята за единствения аналитичен урало-алтайски език .... българският е урало-алтайски език под силно влияние на индоевропейските езици.“ - стр. 142).

И така, съмнителното сходство само на няколко думички от руския език с няколко думички от някои урало-алтайски езици (2) за новоизлюпения „езиковед“ Пламен Цветков е достатъчно основание да постави под съмнение не само славянския, но дори и индоевропейския характер на съвременния български език, и да го обяви да език от урало-алтайската езикова група! А наличието на 80 % лексикални съответствия (според филолозите, с които Пламен Цветков всъщност и не спори по въпроса – съответно става дума за десетки, че и стотици хиляди словоформи и морфеми) между българския и останалите славянски езици според него няма никакво значение и не е показател на каквато и да е близост.

На кое да се чуди човек първо, на ума ли, или на безразсъдната „научна“ дързост на този автор!

 

1. Това твърдение е заблуда или злонамеренна лъжа. За съжаление, руската историческа наука, вероятно под влияние на западновропейската (предимно германската), или поради някакви други причини, възприема тезата за тюркския произход на тъй наречените “прабългари” и може би най-много допринася за налагането на тази категорично невярна и с нищо не обоснована теза в българската историография (чрез академик Марин Дринов, проф. Васил Златарски и др.). Така че в това отношение повечето руски историци (но, разбира се, не всички: например Юрий Венелин, архимандрит Леонид, Д. Иловайски, академик Н.С. Державин и др. са считали българите за славяни и преки потомци на траките) са по-скоро съмишленици, отколкото противници на  Пламен Цветков и мнозинството от колегите му.

2. Хантийски, мансийски, тунгуски и пр. екзотични ескимоски народи, намиращи се на първобитно-общинния стадий на историческото развитие. За тях няма никаква сигурност, че дори и действително да се употребяват в тези езици, те  не са заемки от руски език.

 

СЛЕДВА

Д-р Николай Тодоров е роден през 1957 година в Република Молдова. Завършил е славянски филологии в Московския държавен университет „Михаил Ломоносов“. Бил е научен сътрудник в Молдовската академия на науките и ръководител научна лаборатория в НИИ по психология и педагогика към Министерството на образованието на Молдова, зам.-главен редактор на вестник „Родно слово“ в град Кишинев, преподавател по руски език в гр. Кишинев, по български език в Измаилския държавен педагогически университет, в Българския теоретичен лицей „Христо Ботев“ в град Букурещ и другаде. Той е един от основателите и дългогодишен член на ръководството, а през 1992-1995 г. и председател на Дружеството на бесарабските българи „Св. Св. Кирил и Методий” в град Болград, Украйна, (което е първата обществена организация на бесарабските българи в бившия Съветски съюз). През 1992 г. записва докторантура към Софийския университет „Св. Климент Охридски“; защитава докторат пред ВАК по специалността „български език“.

През 2004/2005 г. е докторант по философия към Виенския университет. Член е на Научното дружество на българистите в Молдова. Д-р Николай Тодоров е автор на множество научни и публицистични статии, учебници, речници, помагала, излезли в Молдова и България. Участва в международни научни конференции в Кишинев, Москва, Одеса, София, Велико Търново, Букурещ, Будапеща. През 2008 г. издателство „Тангра“ публикува книгата му „Българският именник в стара и нова Европа“.

В момента подготвя нов труд, посветен на старата история на българския народ. Владее в различна степен руски, румънски, английски, немски, сръбско-хърватски, ползва за научна информация латински, старогръцки, старобългарски и други езици.

 


Тагове:   Славяни,   ербини,


Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13314632
Постинги: 11668
Коментари: 18480
Гласове: 6696
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК