Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2010 18:04 - Как да публикуваме в blog.bg постинг съдържащ много снимки
Автор: pitagorid Категория: Туризъм   
Прочетен: 19475 Коментари: 9 Гласове:
15

Последна промяна: 23.11.2010 07:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Как да публикуваме в blog.bg постинг съдържащ много снимки

Всеки блогър знае как да публикува някакъв постинг в blog.bg. Просто след като влезете в сайта и се регистрирате, натиснете бутона "Нов постинг" и на екрана се появява вградения редактор. Веднага сте готови да започнете да пишете. Това е съвсем естествено и няма какво да го коментираме. Така постъпват всички, които пишат кратки текстове и добавят няколко снимки или вграждат флаш видео клипове. Редактора на блога е много приятен и има почти всички необходими инструменти, достатъчни за оформянето на един добре издържан пост.

image
Нещата започват да изглеждат малко по-различно, когато имате намерение да публикувате нещо по-сериозно, например туристически пътепис съдържащ както голямо количество текстов материал, а така също и много снимки или видеоматериали. При този случай да се пише директно в редактора на блога не е за препоръчване, защото ще трябва да работите онлайн и то сравнително доста продължително време, особено когато качвате много снимки на сървъра на блога.
Очевидно трябва да се потърси друг начин като се смени подходът към решаване на задачата.
В предишните няколко постинга посветени на цифровите снимки показах подробно, как да си обработите снимките преди да ги качите в интернет и как да ги преоразмерите като използвате програмата Picasa.
Днес ще покажа стъпка по стъпка в един действителен илюстрован пример как процедирам лично аз при публикуването на туристически постинг с много снимки. Предполагам, че тези които пишат подобни постинги, ще се възползват от моя скромен опит.

Стъпка 1.

Първата ни задача е да формулираме темата на постинга и да подберем внимателно снимките, които възнамеряваме да публикуваме в него. Темата на моя туристически пътепис ще бъде: "Амстердам - велосипеди, канали, лалета, секс и . . . марихуана". От личния си албум внимателно подбрах най-подходящите снимки по темата и ги изкопирах в една отделна работна папка, на която дадох име "Amsterdam". После с помощта на програмата Picasa, направих необходимите корекции на снимките, така че те да изглеждат по-красиво и по-превликателно. В тези корекции влизат, изправяне на снимката, подобряване на осветеността и контраста, повишаване на наситеността на цветовете и остротата на фокуса. Премахване на червени очи и корекция на баланса на бялото. Изрязване на обекти, които са попаднали случайно в полезрението на фотоапарата и премахване на други малки дефекти като петна, точки и т.н. Когато завърших с корекциите, оставаше само да преоразмеря снимките във формат удобен за качване в интернет.

Стъпка 2

Преоразмеряване на снимките
В предишния постинг, показах подробно как става това с помощта на програмата Picasa чрез използване на инструмента "Експортиране". Преоразмеряването става за всяка снимка поотделно. Това за някои може да се стори доста досадно, но това е класическия начин за преоразмеряване.
При подбора на снимките накрая установих, че техния брой е достигнал числото 102. Това би ми отнело доста време за тази рутинна операция. За щастие има и друг начин за групово преоразмеряване на голям брой снимки наведнъж. За целта обаче програмата Picasa не е достатъчна. Ако си спомняте в предишните постинги споменах още една много мощна програма за визуализиране и редактиране на снимки. Това е програмата Irfanview. Тогава споменах, че тя е малко по-трудна за употреба от хора, които не са много на ти с компютрите. Но тези които я усвоят, ще бъдат доволни.
Как става груповото преоразмеряване на снимките с помощта на програмата Irfanview?
Стартирайте програмата Irfanview!

Отидете в работната папка където са вашите снимки за преоразмеряване и отворете една произволна снимка.

image
Снимката ще се визуализира на екрана на Irfanview.

image
Сега отидете в менюто "Файл" и изберете функцията "Групово конвертиране/преименуване… (или натиснете клавиша В)

image
Ще се отвори нов диалогов прозорец.

image
В диалоговия прозорец трябва да въведете всички опции необходими за конвертиране.
"Избор на функция" - задействайте радио бутона "Групово конвертиране/преименуване"
Изходен формат - изберете JPG - JPG/JPEG Format
Натиснете бутона "Опции" - (вдясно от полето за избор на формат) - Отваря се нов прозорец. Виж по-горната илюстрация.
С плъзгача "Качество" изберете числото 90. Колкото по-малко е това число, толкова качеството на снимката ще се влоши. Компромисното решение е избор на число между 85 и 90.
Число 100 дава най-качествена снимка, но и големината на файла става доста голям.
Останалите настройки оставете както са си. Натиснете ОК и излезте от прозореца.

image
В "Име на образеца" се задава как ще се преименуват снимките след конвертирането.
Ще дам пример: ###-Amsterdam 640x480
Това означава, че пред поредната снимка ще се постави три цифрен номер последван от тире и името Amsterdam 640x480. За подробности можете да натиснете бутона "Опции" отдясно на полето.
"Изходна папка на готовите файлове". Изберете си папка където ще запишете конвертираните файлове. Аз например съм си направил една подпапка вътре в работната и съм и дал име "Amsterdam web". Вие можете да си изберете произволна друга папка. Важното е само за запомните къде ще се запишат преоразмерените снимки, за да не ги търсите после из целия диск. Можете разбира се да използвате и текущата работна папка, но аз лично не ви препоръчвам тази опция.

В полето горе в дясно са показани всички файлове, които се съдържат в работната папка, където се намират вашите снимки за конвертиране. Ако не виждате нищо там изберете от полето "Files of type": JPG/JPEG - JPG файлове.
Файловете на снимките ще се появят в полето.
Натиснете бутона "Доб.всички" и всички файлове от горното поле ще се появят в долното. Можете да не избирате всички файлове, а само някои от тях. Ще се конвертират само избраните.

image
Преди да преминете към конвертирането, поставете "чавка" в квадратчето пред "Разширени опции и натиснете бутона "Разширени". Ще се отвори нов диалогов прозорец.

image
Всичко в този прозорец оставяте без промяна. Ще маркирате само следните полета:
Поставете "чавка" пред "Размер"
Задействайте радио бутоните "Нов размер", "Дълга страна" и "пикс."
В полето вдясно от "Дълга страна" напишете цифрата 640
Поставете "чавки" в квадратчетата пред
"Запазване на съотношението (пропорцията)"
"Изп.ресемплиране (по-добро качество)"
"Не уголемявай малките снимки"

Тези опции ще ви преоразмерят всички снимки във формат на който дългата страна ще има 640 пиксела, а късата ще зависи от оригиналното съотношение на снимката. Снимки по-малки от 640 пиксела няма да се уголемяват.
Натиснете бутона "ОК" и излезте от прозореца.

Вече всичко е готово да започнете конвертирането.
Натиснете бутона "Старт" и процеса започва.

image
За секунди всички снимки ще бъдат конвертирани и записани в изходящата папка, номерирани и с променени имена.
След завършване на процеса натиснете "Изход" и излезте от програмата Irfanview.
Сега остава да качите снимките в някой сървър на интернет.

Стъпка 3.

Изберете си сървър и следвайте инструкциите за качване.
Аз ще демонстрирам как става качването на снимките в сайта www.picbg.net.
Влезте в посочения сайт.

image
Регистрирайте се, ако все още не сте го направили, или влезте с вашия акаунт.

image
Изберете от менюто "Папки"

image
Натиснете бутона "Създай нова папка"

image
Дайте име на папката и натиснете бутона "Създай папка".
Изберете новосъздадената папка и я отворете. В нея няма никакви снимки.

image
Натиснете бутона "Качи нови снимки"

image
Появяват се три еднакви полета за избор на снимки които ще качвате от вашия компютър. Могат да се качват едновременно три снимки.
Натиснете бутона "Избор на файл" на първото поле.

image
От новия прозорец "Ореn" влезте във вашата работна папка със снимките които ще качвате и изберете първата снимка. Щракнете върху името на файла или Натиснете бутона "Open" долу.
Избрания файл се появява в първото поле на сайта.
Повторете същата процедура и с останали две полета "Избор на файл".
Когато въведете и трите файла в полетата натиснете бутона "Качи изображенията".

image
След десетина секунди (според скоростта на вашия интернет) снимките ще се качат на сайта и ще се появи нов прозорец

image
Сега натиснете бутона "Качи още" и продължете същата процедура със следващите три снимки от вашата работна папка.
Така продължавате докато качите всички снимки на сървъра на сайта.

image
Когато качите и последната снимка вместо да натиснете бутона "Качи още" натиснете бутона "Готово".

image
Ще се появи цялата папка отворена и готова да използване

Вече всичко е качено и можете да напуснете сайта.
Това е всичко. За около 10 минути ще качите около 100 снимки. Ако някой каже, че това е много, да посочи друго място където това да става по-бързо.

Стъпка 4.

Сега остава да напишете текстовата част на постинга.
Препоръчвам Ви да използвате най-обикновен текстов редактор за писане на неформатиран текст - например "Notepad" или друг по-добър, но недейте да ползвате Word. Защо?
Вмъкването на текст в блога може да стане и по двата начина, но когато вмъквате форматиран текст, той ще влезе в блога в форматиращите елементи. Това донякъде е добре, но ако после ви се налага да правите корекции по текста директно чрез текстовия редактор на блога, може да имате проблеми. Затова вмъквайте текста в текстовия редактор на блога неформатиран, а после го форматирайте с инструментите на вградения редактор. Разбира се това си е ваш избор, и оставям сами да прецените как да напишете текста.
След като напишете и коригирате вашия текст там където ще има снимка поставете някакъв маркер - например номерът или наименованието на снимката, така както я качихте на сайта picbg.net.
Вече сте готови да започвате с публикуването на пътеписа в blog.bg

Стъпка 5

Влезте в blog.bg и започнете нов постинг

image
Копирайте вашия текст в клипборда след като го маркирате и натиснете клавишната комбинация "Ctrl C".
Вмъкнете текста в прозореца на blog.bg като чист текст.
Текстовата част на вашия пътепис е вече качена в blog.bg.
Направете рутинните действия по оформлението на текста с инструментите на вградения редактор и когато сте готови, запишете вашия нов постинг като "Чернова".
Остава да вмъкнете само снимките и сте готови.


Стъпка 6

Вмъкване на снимките.
Рутинна дейност, която сега става доста бързо и лесно.
Отворете в два различни прозореца на вашия браузър двата сайта "Blog.bg" и "Picbg.net".

image
Стартирайте за редактиране запаметената чернова с текста и започвате да вмъквате снимките.
Маркирайте с мишката мястото, където ще вграждате вашата първа снимка.

image
Натиснете бутона за вмъкване на изображение.

image
Прехвърлете се в прозореца на picbg.net и маркирайте с мишката директния линк към снимката която ще вмъквате. Натиснете клавишната комбинация "Ctrl C".

image
Върнете се в прозореца на Blog.bg и поставете маркера на мястото за вмъкване на линка. (Той по премълчаване ще е вече на мястото си).
Запишете в полето за ширина на снимката в пиксели числото 610.


image
Щракнете "ОК" и смимката е вмъкната.

image
Отидете на мястото за вмъкване на следващата снимка.
Маркирайте с мишката и се прехвърлете в прозореца на picbg.net.
Маркирайте с мишката директния линк към следващата снимка, която ще вмъквате. Натиснете клавишната комбинация "Ctrl C".
Върнете се в прозореца на Blog.bg и поставете маркера на мястото за вмъкване на новия линк.
"ОК" и минавате към следващата снимка.
Повтаряте всичко за всяка нова снимка.
Когато приключите и с последната снимка публикувай постинга и "Готово"
Това е всичко! :))


Бързо, лесно и удобно и най-важното, тази дейност няма да ви дразни и изнервя, както обикновено става, когато ползвате сървъра на blog.bg.

Примерния туристически пътепис за Амстердам ще се появи в моя блог в следващите няколко дни

До нови срещи. 



Гласувай:
15



1. lubara - Поздрави!
22.11.2010 18:10
Леле, голям труд, голямо чудо!
Все пак всеки постинг с повече от тридесет снимки става леко досаден.
Това е за мое оправдание, че не ще усвоя ценните ти съвети.
цитирай
2. анонимен - Няма ли нещо по-лесно?
22.11.2010 18:25
Аз познавам доста елементарни хора, които се справят добре със снимковия материал, едва ли по този начин?
цитирай
3. pitagorid - lubara
23.11.2010 07:57
Методът който публикувах, макар да изглежда доста сложен, всъщност е най-бързия и най приятен начин за публикуване на постинги с много снимки. Наистина, тези които ще се възползват от него трябва да имат по-задълбочени познания за компютрите. Но въпреки всичко, не е проблем да се ползва и от останалите. Макар програмите които се използват да изглеждат сложни, в случая се използват само точно определени техни функции. Всяко нещо изглежда сложно до момента, докато човек не го изпробва и не се увери, че всъщност е доста просто. Ще се съглася с препоръката, че многото снимки в един постинг го правят малко или повече досаден. Затова пътеписът който ползвах да пример, ще го разделя на няколко части. Така няма да стане досаден, а и ще провокира да се очаква следващата му част.
Благодаря за коментара
цитирай
4. tili - Благодаря!
23.11.2010 14:39
Ще се опитам да поразуча този начин. Имах Ирфан, но нещо го изтрих май:)
Иначе аз правя тези действия с Фотошоп.

поздрави!
цитирай
5. pitagorid - tili
23.11.2010 16:37
Фотошора е мощна програма, но не е за всеки. Аз също ползвам фотошоп, но за по специални задачи. Който може да ползва фотошоп, моите поздравления за него. В случая обаче, тази сложна програма не е необходима, само заради някои елементарни корекции и преоразмеряване. Irfan view e много подходяща за запалени фотолюбители. Най-новата версия е 4.27. Ако сте я затрили, изтеглете си я отново. Ако не за друго, поне като един чудесен визуализатор. Има версия и на български език. Виж предишните ми постинги на тази тема.
цитирай
6. tomich - Благодяря за ценните съвети
24.11.2010 17:41
Досега не ми се е налагало да публикувам постинги със снимки, но знае ли човек...
Ще се опитам да усвоя този начин, не ми изглежда толкова сложен.
цитирай
7. bowman - ...
25.11.2010 08:40
Форматирането на публикация в блог.бг е ограничено до максимум и това важи и за графичните елементи. Първата работа е да се уверите в максималната ширина на изображението която ви е позволена. Ако смятате да ползвате често тази възможност помислете за друга платформа в която няма да ви се налага да се правите на индианци . В съвременните платформи се използва влачене , оразмеряване на изображението с показалеца на мишката форматиране на публикуваното изобтажение и заглавие към фотографията. Като оразмеряването променя размера на показваното изображение без да променя оригинала на сървъра.
цитирай
8. pitagorid - bowman
25.11.2010 09:14
Малко не ми стана ясно за какво точно става дума във вашия коментар. За коя друга платформа говорите. Моля посочете някоя за пример.
Благодаря за коментара.
цитирай
9. zvezdichka - Здравей!
25.11.2010 11:17
Преди оразмерявах снимките си една по една, но открихме начин да го правим наведнъж като предварително съм избрала снимките в папка, както и ти даваш пояснения, но ние използваме програмата ACDSee. Интересно ми беше да прочета постинга ти :).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3331865
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031