Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2021 14:51 - "Кървавото" писмо на бизнеса свали цената на тока ОБЗОР
Автор: patriciq1111 Категория: Забавление   
Прочетен: 290 Коментари: 0 Гласове:
-2



    "Кървавото" писмо на бизнеса свали цената на тока ОБЗОР   image      пoкaчвaнe c нaд 8%. И това не е проблем само за бизнеса, защото неминуемо вещае домино от негативни ефекти - скок в цените за крайния потребител, съкращение на хора, за да се оптимизират фирмените разходи, и отлив от бъдещи инвестиции.

Машините спират, хората на площада

Едрият бизнес, представен от четири мощни организации - Асоциацията на индустриалния капитал, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците, обявиха вчера, че част от техните членове изключват мощностите и спират производството, докато ситуацията не се успокои. Работниците излизат в принудителен отпуск. 

Гигантът на Пловдив – КЦМ наистина спря производство. Това ще трае „докато цената на тока не цената не се върне на нива, които за нас имат икономически смисъл. При нас загубите са от порядъка на 200 хил. лв. на ден“, заяви изп. директор КЦМ АД Иван Добрев пред БиТиВи. При такива ценови разлики с енергията в Европа, оловото и цинкът, които произвеждат, са непродаваеми на европейските пазари.  

 

И едновременно с това всички се стягат за национален протест, докато компетентните институции не вземат мерки. „Кървавото“ предупредително писмо, подписано от председателите на организациите Радосвет Радев, Кирил Домусчиев, Васил Велев и Цветан Симеонов, още вчера стигна до служебния премиер Стефан Янев. И факт – до края на работния ден ефект имаше и от Министерство на енергетиката обявиха, че пускат още едни блок на ТЕЦ „Марица-изток“. С днешна дата обаче за успокояване на ситуацията все още не може да се говори. В общия хор се включиха и организациите на ресторантите и хотелите, които заговориха за „токов удар“.

Проблеми и решения

Освен горещото време - да кажем субективно обстоятелство, увеличението в цените на тока се дължи и на един чисто български проблем - ТЕЦ „Марица-изток 2“. Мощностите на държавното дружество до вчера бяха натоварени под 25%, а в същото време няма технически, ресурсни и организационни пречки за пълноценно натоварване, описва проблем номер едно едрият бизнес в общото си становище. Heгoвoтo пpoизвoдcтвo oбaчe вeчe e тoлкoвa cкъпo зapaди peкopднитe цeни нa въглepoднитe eмиcии нa мeждyнapoднитe пaзapи, чe кoлкoтo пoвeчe paбoти, тoлкoвa пoвeчe гyби. A тeзи зaгyби ce пoкpивaт oт Бългapcкия eнepгиeн xoлдинг. Зa дa мoжe вce пaк дa cъщecтвyвa, в кpaя нa юли cлyжeбният миниcтъp нa eнepгeтикaтa Aндpeй Живкoв пoдпиca зaпoвeд, c кoятo пoзвoлявa нa TEЦ „Mapицa-изтoк 2“ дa пpoдaвa 1 милиoн мeгaвaтчaca oт тoкa cи нa peгyлиpaния пaзap зa eднoгoдишeн пepиoд. Maлкo cлeд тoвa цeнaтa нa тoкa зa битoвитe aбoнaти бeшe yвeличeнa c 4.4%, припомнят експерти.

На второ място бизнесът отбелязва, че износът на електроенергия към Гърция продължава да върви, а би трябвало временно да се ограничи. Заради невзимането на адекватни мерки  от страна на държавата в лицето на Министерството на енергетиката, „Български енергиен холдинг“ ЕАД, „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД и още куп регулаторни органи, енергоинтензивните индустриални потребители би следвало да получат някаква подкрепа, посочват от работодателските организации. Нещо като "компенсации заради бездействието".

 

В края на деня вчера от Министерството на енергетиката се задействаха. Пуснат е в експлоатация трети блок на ТЕЦ „Марица-изток 2“ ЕАД - 210 MW, съобщиха от там. Досега централата работеше само с два блока - единия за покриване на производството по отпуснатата квота от 1 млн. мегаватчаса електроенергия за регулирания пазар и втория - за свободния пазар. Ефектът беше светкавичен – токът поевтиня до 258 лв./мВтч. Проблемът обаче остава, защото централата има оперативна самостоятелност и никой не може да и налага колко да работи, уточниха от БЕХ и Министерство на енергетиката. 

Няма спасение и с газ

Голяма част от производствените предприятия у нас са газифицирани. Цените и на газта растат, но синьото гориво все пак остава по-евтиния източник. От 1 август с решение на КЕВР синьото гориво струва с 15 на сто повече, или 57,60 лв. за мегаватчас, което също е седемгодишен рекорд. Последно такива цени имаше през 2014 г. Причината са високите цени на международните пазари, аргументираха се от регулатора. Лошата новина е, че прогнозите за периода септември-декември 2021 г. са за още скокове. Очакваните стойности на синьото гориво на европейските пазари ще достигнат 39-40 евро/MWh, посочват в доклада си от КЕВР.

 




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: patriciq1111
Категория: Забавление
Прочетен: 12250455
Постинги: 8853
Коментари: 148
Гласове: 2529
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031