Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2023 15:01 - © Какво казват за Русия съседите от северозапад
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 2158 Коментари: 4 Гласове:
11

Последна промяна: 04.02.2023 15:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
04.02.2023г.

     High North News (Новини от Далечния Север) е независим вестник, публикуван от High North Center към университета Nord. High North News следва Етичния кодекс на норвежката преса и се редактира според Асоциацията на норвежките редактори 
image

"От Украйна до Арктика : възможностите на Русия в региона и въздействието на войната върху севера"
През последното десетилетие Русия систематично разширява и укрепва своята арктическа армия чрез комбинация от бази, летища и широкомащабни радарни инсталации, както и отбранителни и нападателни оръжейни системи. Как ще се отрази войната в Украйна на възможностите на Русия в региона и пред какви предизвикателства са изправени Норвегия и нейните съюзници в Арктика?
image

Задхоризонтен радар "Резонанс –Н" в руската Арктика; (Източник : С любезното съдействие на "Рособоронекспорт") 

По протежение на повече от 6000 км арктическо крайбрежие Русия модернизира и разшири съществуващите военни инсталации и построи множество нови съоръжения.
Руските арктически военни бази, летища и радарни инсталации са особено концентрирани по западните части на Североизточния проход, включително в Баренцово и Карско море, в близост до щаба на Северния флот на Русия в Североморск на Колския полуостров.
Именно в този подрегион на Арктика Руската федерация все още има военно предимство, отчасти основано на значителния капацитет на нейния Северен флот.
Миналата година Северният флот претърпя реорганизация и беше значително модернизиран, превръщайки се в своеобразен пети военен окръг на Русия. По този начин командването на Русия в Арктика отчасти защити силите на Северния флот и ядреното възпиране.
Страната също обяви нова военноморска доктрина миналия месец със силен акцент върху Арктика.
"Голяма част от стратегическите ядрени активи на Русия са съсредоточени в Колския полуостров, в Арктика", обяснява Ребека Пинкус, директор на Полярния институт към "Центъра Уилсън".
image

Ядрената подводница с крилати ракети на Северния флот "Орел" в постоянната ѝ база 

Западна Арктика, включително Баренцово море, служи като проход, през който най–големият руски флот получава достъп до световните океани, е съгласен Йонас Келен, военен анализатор в Шведския институт за изследване на отбраната.
"Баренцово море служи като проход, през който най–големият руски флот получава достъп до световните океани", казва Йонас Келен.
"Така че опазването на Баренцово море е както осигуряване на безопасно влизане / излизане на корабите на Северния флот, така и възбрана на кораби, влизащи в Северния морски път. Следователно Русия няма амбицията да поддържа единна военна позиция по цялото си северно крайбрежие, а ще даде приоритет на входните точки на Северния морски път и особено на западния", уточнява Келен.
Русия е отделила значителни ресурси за развитието на арктическата си ресурсна база по Северния морски път (СМП). По този начин, в допълнение към защитата на позицията на своя Северен флот, Русия също така цели да защити своите значителни инвестиции по СМП.
"Руското ръководство очаква, че такава критична инфраструктура, както икономическа, така и военна, ще бъде уязвима в случай на конфликт, и затова я постави под защита. Това вероятно е резултат от икономическите тенденции, които увеличават значението на руските арктически ресурси", обяснява Ребека Пинкус.
Москва е създала многопластов защитен щит с възможности против достъп / забрана на зона по целия маршрут.
"СМП е приоритет на националната сигурност на Москва", заявява Трой Буфард, директор на Центъра за арктическа сигурност и устойчивост към Университета на Аляска във Феърбанкс.
Този приоритет не е изненадващ предвид факта, че руски енергийни компании като "Новатек", "Газпром" и "Роснефт" са инвестирали огромни количества пари в разработването и експлоатацията на нефт и природен газ от залежи, разположени по протежение на и в близост до Северния морски път.
image

Избрани петролни и газови проекти в руската Арктика 

Терминалът "Ямал LNG" на "Новатек" произвежда около 18 милиона тона втечнен природен газ годишно, като следващият проект, "Арктик LNG 2", ще произвежда още по–големи количества.
Е от там, де, от там! От терминала "Ямал LNG" Съединените щати доставят us–американски втечнен газ  на Евроколхоза. 
Петролната платформа "Приразломное" на "Газпром" и петролният терминал "Arctic Gate" също са разположени по западните части на маршрута. И "Роснефт" обяви миналия месец, че ще започне разработването на масивен арктически петролен терминал в Бухта Север.
През последното десетилетие Русия разшири и модернизира около дузина съществуващи военни бази и летища в Арктика, включително Рогачево на Нова Земя.
В допълнение, тя също така е изградила най–малко три бази от нулата на нови места или в близост до разрушени инсталации от Студената война.
И трите бази следват подобен дизайн, обикновено наричан "Арктически трилистник", състоящ се от централна жилищна и административна сграда в триъгълна форма.
Базите са разположени в западната, централната и източната част на руската Арктика и са открити между 2015–та и 2017–та година.
image

Горен ред : база "Ушаковское" 2014–та срещу 2020–та година; Долен ред : авиобаза "Нагурское" 2015–та срещу 2021–ва година и авиобаза "Темп" 2012–та срещу 2022 година 

Авиобазата "Нагурское" е разположена на Земята на Александър, част от Земята на Франц Йосиф, на около 350 км източно от Свалбард. Авиобазата "Темп" е разположена в центъра на руските арктически води на остров Котелни, част от Новосибирските острови.
В Далечния изток малко по–малката база "Ушаковское" се намира на остров Врангел. Русия е оборудвала редица бази с ракети земя–въздух С–300 и С–400.
image

Избрани военни и въздушни бази в руската Арктика 

Редица арктически бази, включително авиобаза "Нагурское" и авиобаза "Темп", са разположени в близост до сезонни или целогодишни летища.
Пистите в "Нагурское" и "Темп" са подобрени през летните и зимните месеци от чакъл и ледени повърхности до писти с бетонна повърхност.
image

МиГ–31 излита от авиобаза "Рогачево" на Нова Земя с РЛС "Резонанс–Н" на заден план; (Източник : С любезното съдействие на Министерството на отбраната на Руската федерация

И двете писти също са удължени по дължина, за да поемат съвременни бойни машини – изтребители, бомбардировачи и патрулни самолети за далечни разстояния. Тези писти дават възможност на Русия да обслужва, зарежда или разполага самолети във високите части на Арктика.
Ескадрили от изтребители–прехващачи МиГ–31 са разположени в Рогачево на Нова Земя и също са дислоцирани в Нагурское.
image

Временно летище през 2016–та срещу 2022 година и летище "Нагурское" през 2015–та срещу 2020 година 

Освен това Русия експлоатира сезонни ледени писти, включително на Северна Земя, които планира да разшири до целогодишни въздушни бази в бъдеще.
В момента Русия експлоатира три радарни комплекса "Резонанс–Н", като се очаква още два да влязат в експлоатация до края на годината.
Съоръженията са предназначени за откриване на далечни разстояния на вражески самолети, ракети – включително нови хиперзвукови – и безпилотни летателни апарати, известни като дронове.
За разлика от конвенционалния радар, където ефективният обсег е ограничен от кривината на земята, радарът "Резонанс–Н" осигурява възможности над хоризонта и може да забелязва цели на разстояние между 600–1200 км и до височина 100 км.
image

Радарни установки "Резонанс–Н", "Сопка–2" и "Воронеж" в руската Арктика 

За разлика от традиционния радар, който се върти около собствената си ос, "Резонанс–Н"  разчита на стационарен квадратен дизайн за откриване на цели във всички посоки. Този дизайн без въртящи се антени е особено подходящ за суровите климатични и температурни условия в Арктика.
Петте инсталации "Резонанс–Н" образуват полукръг от близо до норвежката граница, покрай Колския полуостров и Ненецкия окръг и нагоре до остров Нова Земя.
Първите две съоръжения работят от нос Канин и Индига от 2017–та година. През 2019–та година е завършено трето като част от авиобаза "Рогачево" на Нова Земя.
image

Горен ред : Изграждане на радарни станции на нос Канин и Островной "Резонанс–Н" 2015/16 срещу 2022 година; Долен ред : радарни станции "Заполярни"  и "Рогачево" с "Резонанс–Н" между 2018/19 срещу 2022 година 

В момента се строят още две станции на Колския полуостров. Заполярни "Резонанс–Н" се намират само на 11 км от норвежката граница и на по–малко от 50 км от норвежкия град Киркенес, докато станцията в Островной се намира на около 400 км на изток.
Според военни анализатори радарът "Резонанс–Н" позволява проследяването на стелт самолети като новия F–35, който вече е разположен в Норвегия и се очаква да влезе в експлоатация и във Финландия до 2025 година.
Със способността да открива стелт изтребители на разстояние до 600 км, радарът в Заполярни и Островной може да открива и проследява самолети от редица скандинавски въздушни бази, включително "Evenes" в Норвегия и "Lapland Air Command" на летище "Рованиеми" във Финландия.
image

Зона на радарно покритие на петте установки Арктик "Резонанс–Н

Русия обяви, че ще разположи пет допълнителни инсталации "Резонанс–Н" в бъдеще;
през следващите три години, вероятно за разширяване на радарното покритие още на изток по протежение на арктическото крайбрежие.
В допълнение към "Резонанс–Н" Русия също е изградила редица съоръжения с помощта на радара "Сопка–2". Той може да открива обекти до 450 км и може да се управлява дистанционно, като изисква само един оператор, което го прави особено подходящ за работа в Арктика.
Освен това е проектиран да работи при много силен вятър – до 150 км/ч – и много ниски температури – до – 50оC.
Радарите "Сопка–2" са инсталирани съвместно с редица военни бази и летища, включително в авиобаза "Темп", авиобаза "Нагурское" и авиобаза "Рогачево".
image

Изграждане на радар "Сопка–2" в авиобаза "Нагурское" между 2007 и 2022 година 

Русия също експлоатира два радара "Воронеж" в Арктика, един на полуостров Кола близо до Оленегорск и един на 1200 км на изток във Воркута.
Подобно на "Резонанс–Н" и "Сопка–2", "Воронеж" е радар за ранно предупреждение, осигуряващ наблюдение на балистични ракети и самолети на дълги разстояния. И двете съоръжения на Арктик "Воронеж" ще заработят до края на 2022 година според руски официални лица.
В светлината на неспособността на Русия да постигне бързо целите на нахлуването си в Украйна, както се съобщава отчасти поради липса на обучение, лошо ръководство и остаряло оборудване, трябва ли (повторната) милитаризация на Арктика от Русия да се разглежда в нова светлина?
Колко възможности всъщност притежава [Руската федерация] в Арктика и преувеличени ли са опасенията за руско "натрупване" в региона?
Експертите предупреждават, че не може да се прокара права линия между неуспехите на Русия в Украйна и нейните способности в Арктика.
Стратегическото значение на региона означава, че той се възползва от приоритетното разпределение на ресурсите, обяснява Трой Буфард от университета на Аляска във Феърбанкс и допълва : "Руската арктическа армия е донякъде филтрирана от системните неуспехи в Украйна в резултат на сравнително нов напредък в оборудването и персонала".
Ребека Пинкус от "Центъра Уилсън" споделя : "Докато войната в Украйна повлия на ниските военни възможности и капацитет на Русия, в Арктика тя запазва сериозно страхотен набор от способности от висок клас".
Нахлуването на Русия в Украйна неминуемо ще има вълнообразен ефект, тъй като нейните конвенционални сили са деградирали, въпреки че въздействието върху нейните арктически сили може да е донякъде ограничено.
Независимо от това, нахлуването на Русия в Украйна ще повлияе на темпото, с което тя ще може да разшири още повече арктическите си способности.
"Цялото министерство на отбраната на Руската федерация и военно–промишленият комплекс ще преживеят много трудни времена за години напред с въздействия, усетени във всеки военен окръг, включително Арктика. Русия ще има много възможности да поддържа силна бастионна отбрана на север, макар и вероятно с намалено или стагниращо темпо", уточнява Буфард.
Всеизвестно е, колко неточни и погрешни за прогнозите на западните пророци за Русия.
Тези вътрешни руски предизвикателства предлагат възможност за Съединените щати и техните съюзници в Арктика.
"Това ще даде време на Съединените щати и западните съюзници да запълнят пропуските в оперативните способности, докато развиват северната част на интегрираното възпиране",  обяснява Трой Буфард.
Присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО също ще повлияе на динамиката на сигурността в региона. Тъй като им липсва арктическа крайбрежна територия и морски дялове, най–голямото им въздействие ще бъде от способностите, свързани с космическото пространство.
"Финландия и Швеция могат да допринесат със значителни сравнителни предимства в отбраната на НАТО с непрекъснат напредък за откриване, възпиране и отразяване на руски аерокосмически удари по държави от Северна Европа", обобщава Буфард.
Ключова идея ще бъде как да се управлява непредвидена (или дори планирана) ескалация на Севера.
"Присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО ще засили страховете на Русия от обкръжаването от НАТО на Арктика, което вероятно ще увеличи регионалното напрежение, но се надяваме, че няма да повлияе на настоящата напрегната стабилност", уточнява Пинкус.
Внимателното балансиране на Норвегия
Този аспект важи и за отношенията на Норвегия с Русия. "Най–голямото предизвикателство и грижа за Норвегия е как да възпира Русия от агресивно поведение на север, като същевременно поддържа ниско напрежение. Норвегия се нуждае от съюзническа подкрепа, но Норвегия не иска некоординирани съюзнически действия, които биха могли да предизвикат повече напрежение в Баренцово море", обяснява Андреас Остхаген, старши изследовател в норвежкия институт "Фритьоф Нансен".
Във всичко това ролята на САЩ ще остане решаваща, като се има предвид състоянието на сигурността, размера и ангажираността им с Норвегия след Студената война. САЩ участват в текущи военни операции и многократни учения в "северния фланг" на НАТО.
"Малко вероятно е да видим по–малко съюзнически – и американски – интерес и ангажираност с норвежките опасения за сигурността на север. Което по своята същност е от полза за Норвегия, стига да има акцент върху контролирането на напрежението и избягването на ескалация на север", уточнява Остхаген.
Експертите по Арктика и тези, които анализират развитието на сигурността в Далечния север, ще продължат да се сблъскват с основната несигурност относно руските мотиви, руската "рационалност" и руските намерения.
"Западът традиционно е лош в оценката на руската решителност и способност за възстановяване. Северният морски път остава един от основните приоритети за националната сигурност на Русия и тя ще се възползва от приоритетното разпределение на ресурсите", предупреждава Буфард.
"Изводите, които направихме преди няколко години относно руските интереси в Арктика, работещи за балансиране на опасенията за сигурността и низходящата "спирала" между НАТО и Русия, сега се поставят под въпрос", заключава Остхаген.
Малте Хумперт, High North News

https://www.highnorthnews.com/en/ukraine-arctic-russias-capabilities-region-and-wars-impact-north




Гласувай:
11


Вълнообразно


1. nedovolen - Написах цветист коментар, изчезна ...
04.02.2023 18:22
Написах цветист коментар, изчезна и потъна в Другото.
Възпроизвеждам.
Ако някой иска да се изправи срещу Русия, да пише, може и на лични.
Едва ли ще му пиша отличен.
:::)
цитирай
2. mt46 - ...
04.02.2023 19:44
Русия много добре се е подготвила за война срещу НАТО...
цитирай
3. kvg55 - До 1. nedovolen
04.02.2023 21:55
Разбрах. Цветист – значи цъфтящ от политически некоректни думи и изрази коментар.
Вероятно и нецензурни.
Ние тук не търпим простотии.
цитирай
4. kvg55 - До 2. mt46
04.02.2023 21:56
Няма избор. Принудена е.
цитирай
5. kvg55 - Благодарности!
11.02.2023 22:05
Благодаря на всички коментирали!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5883285
Постинги: 2836
Коментари: 26122
Гласове: 34424
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930