Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2023 08:01 - © Къде е Френската комунистическа партия
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1762 Коментари: 4 Гласове:
9

Последна промяна: 27.03.2023 08:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
27.03.2023г.

     За Френската комунистическа партия в Уикипедията има написани 5 и 1/3 реда :
Френската комунистическа партия (на френски : Parti communiste francais) е крайнолява еврокомунистическа политическа партия във Франция. Основана през 1920–та година, тя е водещата лява партия в страната през първите десетилетия след Втората световна война, но през 80–те години е изместена от Социалистическата партия и днес има второстепенно значение. Партията участва в няколко коалиционни правителства – през 1944 – 1947, 1981 – 1984 и 1997 – 2002 година.
Днес ФКП няма и 150000 членове. А беше най–многобройната комунистическа партия в Западна Европа по времето на Студената война 
image

Френското общество ври и кипи от протести – "Бунтът на французите срещу пенсионната реформа стигна до сблъсъци, клади и барикади – Протестиращи срещу Макрон подпалиха кметството в Бордо", изнася вестник СЕГА. "… стрелят с минохвъргачки", пише The Daily Mail : Министърът на вътрешните работи на Франция Жералд Дарманин каза, че "крайнолевите" бунтовници са използвали минохвъргачки, за да стрелят с експлозиви по полицията на фона на засиленото насилие между силите за сигурност и протестиращите в събота. Три полицейски автомобила са напълно изгорели, а множество служители са ранени"
image
Целенасоченост, идейно осмисляне на тези протести може да даде само една способна комунистическа партия. Засега Френската комунистическа партия не се проявява като такава. Или информаторите за протестите във Франция го премълчават.
"… само партия, ръководена от напредничава теория може да изпълни ролята на челен борец", пише Ленин в "Какво да се прави? (Наболели въпроси на нашето движение)".
Напредничавата теория е марксизма–ленинизма, друга по–напредничава теория още няма.
И ако Френската комунистическа партия не даде идейно и политическо рамо на протестите, то значи, че тя не е марксистко–ленинска, не е комунистическа, не е революционна, не е  прогресивна.
Както и Българската социалистическа партия не е комунистическа, не е революционна.
Във визитката на Френската комунистическа партия в Уикипедията срещу "Текуща идеология  пише : Комунизъм, Ляв суверенизъм, Умерен евроскептицизъм, Еврокомунизъм".
Това в статията на френски. В статията на български пише само "Еврокомунизъм".
Пак според визитката : Марксизмът–ленинизмът е бил нейна идеология през 1926→1979.
Той тогава, през седемдесетте, еврокомунизмът нашумя и се разпространи из Западна Европа.
Всъщност еврокомунизмът е просто ренегатство спрямо марксизма–ленинизма и завой към социалдемокрацията на Втория Интернационал. Прояви на това ренегатство са Общата програма във Франция, Историческия компромис в Италия и Пакта за свобода в Испания – това бяха трите страни с най–масови (и водещи) комунистически партии в Западна Европа.
Но нищо ново под слънцето.
"Социалдемокрацията трябва да се превърне от партия на социалната революция в демократическа партия на социалните реформи. Това политическо искане Бернщайн огради с цяла батарея доста стройно съгласувани "нови" аргументи и съображения …
И наистина : ако социалдемокрацията е всъщност просто партия на реформите и трябва да има смелостта открито да признае това – тогава социалистът не само има право да влезе в буржоазно правителство, но трябва дори винаги да се стреми към това. Ако демокрацията всъщност означава унищожение на класовото господство – то защо пък един социалистически министър да не пленява целия буржоазен свят с речи за сътрудничество между класите? Защо той да не си остане в правителството даже и тогава, когато убийствата на работници от жандарми са показали за стотен и хиляден път истинския характер на демократическото сътрудничество между класите? Защо той да не вземе лично участие в приветствуването на царя, когото френските социалисти наричат сега не другояче, а герой на бесилката, камшика и заточението (knouteur, pendeuret dиportateur)?", пише Ленин в "Какво да се прави?".
Ха–ха–ха! Това, което Бернщайн иска през 1902 година, Енрико Берлингуер и компания го направиха през 1970–те, направиха го и Сергей Станишев и Корнелия Нинова през XXI век.
Така че, за същността на "еврокомунизма" пак в същата книга се е изказал още Ленин : "Който не си затваря нарочно очите, той не може да не види, че новото "критическо" направление в социализма (еврокомунизмът е критика на реалния социализъм) не е нищо друго освен нова разновидност на опортюнизма. И ако се съди за хората не по блестящия мундир, който те сами са си облекли, не по ефектното прозвище, с което те сами се наричат, а по това, какво те вършат и какво в действителност пропагандират – ще стане ясно, че "свободата на критиката" е свобода за опортюнистическото направление в социалдемокрацията, свобода да се превръща социалдемокрацията в демократическа партия на реформите, свобода да се внедряват в социализма буржоазни идеи и буржоазни елементи".
И понеже Ленин споменава думата "свобода", каквато буржоазните радиостанции "Свобода" и "Свободна Европа" пропагандираха и продължават за пропагандират, да продължа с цитата : "Свободата е велика дума, но под знамето на свободата на индустрията са се водили най–разбойническите войни, под знамето на свободата на труда са ограбвали трудещите се. Такъв също вътрешен фалш се съдържа и в днешната употреба на думата : "свобода на критиката". Хора, които наистина са убедени, че са тласнали науката напред, биха искали не свобода за новите възгледи наред със старите, а замяна на последните с първите", обяснява Ленин.
При търсене в Google–то на "Parti communiste francais, protestations, soutien" излизат статии от миналата и по–миналата година, че и от 2019–та. С последна дата от 16–ти февруари 2023–та  година единствена е статията на La depeche.fr "Комунистическата партия в непоколебима подкрепа на социалното движение срещу пенсионната реформа"
image

В навечерието на 5–та демонстрация и 4–ия ден на стачка срещу пенсионната реформа, комунистите от Од вчера потвърдиха своята съпротива срещу повишаването на възрастта за пенсиониране на 64 години. И да осигури мобилизирането на избрани леви в Събранието на департамента, за да се противопоставят на проекта на правителството.
"Социалното движение не е инициатива на партията, но партията е тук за да подкрепи синдикатите. Имаме избрани членове в Народното събрание и за мен, която също съм синдикален член, политиката е такава – За продължаване на социалните действия", казва Силви Вилас, регионален секретар на ФКП и регионален съветник, пише в статията.
image

В събота, 11 февруари, комунистите от департамент Од в процесията в град Каркасон. "Пенсиониране на 64 : всички губещи. На 60 : всички печеливши!" 

Е, протестите не са инициатива на партията; департаментът Од и град Каркасон – са някъде на майната си в Южна Франция. Къде е Париж, къде са партийните организации на ФКП в столицата и другите големи градове на страната. Няма ги. Каква ли дейност ще отчете ФКП на конгреса си през април? Във всеки случай не прогресивна и в полза на наемния труд.

Пролетарското движение е върнато в XIX–ти век и сведено само до синдикални искания.
И не само във Франция. В цяла Западна Европа и САЩ. Това е голям успех за буржоазията.
Но то общественото развитие не върви само напред и нагоре. Има връщане назад, осмисляне  на станалото и продължаване с нови знания и сили напред.
И ето, от Франция научаваме и друго : "Тулуза. Помещенията на ФКП са маркирани със смъртни заплахи : "Изглежда, че смущаваме"; Помещенията на ФКП бяха маркирани точно преди Коледа, в Тулуза. Докато този понеделник, 2 януари 2023 година, се организира митинг, комунистите са убедени : "Ние пречим", съобщава Actu.fr 
image

Да, пречите! Социалдемократическата ФКП пречи на революцията. Защото надписът гласи :
"Смърт за ревизионистите! Да живее възстановената ПК". И от долу символът "Сърп и чук" 
image

 Ето, светът отново е във война, осмислили сме грешките на социализма, класовата борба се изостря, човечеството се осъзнава, прекрасно време за революционна промяна на обществото.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%8F
https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/protestirashti-sreshtu-makron-podpaliha-kmetstvoto-bordo
https://fr.wikipedia.org/wiki/Parti_communiste_fran%C3%A7ais
https://fr.wikipedia.org/wiki/Eurocommunisme
https://www.ladepeche.fr/2023/02/16/le-parti-communiste-en-indefectible-soutien-du-mouvement-social-contre-la-reforme-des-retraites-11002520.php
https://actu.fr/occitanie/toulouse_31555/toulouse-les-locaux-du-pcf-tagues-par-des-menaces-de-mort-il-semble-qu-on-derange_56307783.html
https://www.dailymail.co.uk/news/article-11901577/French-mob-set-police-vehicles-fire-Molotov-cocktails-rioting-continues.html




Гласувай:
9


Вълнообразно


1. nedovolen - Къде е ФКП. Може би да е отишла в ко...
27.03.2023 14:00
Къде е ФКП. Може би да е отишла в комунизма. Малко разбирам от темата, щото не съм го виждал. Нищо, че вярвам, нещата във Вселената са 95% невидими. Може би е по южните континенти, започващи с буквата А, сред т.н. аборигени. Ама те не четат и пишат неразбираемо.
:)))
цитирай
2. kvg55 - До 1. nedovolen
27.03.2023 17:07
Ха–ха–ха! Къде я пращаш?
Там си е, във Франция, ФКП.
Ама си кюта блажено под сянката на френския неоколониализъм.
цитирай
3. mt46 - ...
27.03.2023 23:18
По принцип комунистите са крайнолеви... На запад преобладават социалдемократите – също последователи на марксизма...
цитирай
4. kvg55 - До 3. mt46
27.03.2023 23:37
Социалдемократите не са никакви последователи на Маркс и Енгелс и още по–малко на Ленин.
Социалдемократите са последователи на опортюниста Карл Кауцки и ревизиониста Едуард Бернщайн.
Социалдемократите не говорят за класова борба, а за класово сътлудничество, което Маркс би отхвърлил с презрение.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5865908
Постинги: 2832
Коментари: 26065
Гласове: 34380
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930