Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2023 16:01 - © Комисии паравани
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1205 Коментари: 10 Гласове:
7

Последна промяна: 30.03.2023 16:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
30.03.2023г.

     При Лапацалото е Председателят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) – една тьотка, шкембето на която подпира брадата ѝ 
image

Комисията която оглавявате, отново е в центъра на обществения дебат, по два начина :
– Първо с обвиненията, че нищо не правите и
– Второ с търсене на отговор на въпроса "Защо цените главоломно вървят нагоре и нищо не може да се направи. Защо прогресират?", поставя ребром въпрос на председателя Лапацалото.
Откъде да започнем?, пита той.
"Ше почнеме от комисията", предлага председателят и започва така : "Комисията, както знаете, е независим (айде, бе) държавен орган … в него участват представители на всички политически сили (айде стига, бе)".
Е, какво му е независимото тогава? По едно време у нас имаше над 300 политически партии.
Всички ли те са имали представители в комисията. Щом има политически сили, значи няма независимост. Тия председателят да ги разправя на старата ми шапка.
"Всеки един от тях е професионалист, юрист … експертите които работят в комисията са висококвалифицирани юристи и икономисти. И работата е изключително сложна, изисква голяма експертиза".
Председателят попипва една папка и казва "Аз съм донесла статистика, какво е свършено примерно за миналата година" – разкрити нелоялни търговски практики, наложени санкции.
Без да погледне,  не да отвори и прелисти папката, на юнашко доверие Лапацалото казва : "Понеже носите наистина папка със сигнали, с отчет, можете ли така да преразкажете как са структурирани те, какъв е обема на сигнали за нелоялни търговски практики".
"Ние тези неща [картелиране на цените] ги следиме много преди да се самосезираме и да образуваме дела в тая посока".
Ама как ги следите, без да сте съобщили на самите себе си, че има проблем бе, джанъм?
И какви дела може да образувате? Вие не сте съд. Може да образувате преписка, примерно.
Поглеждаме в Годишен доклад за дейността на комисия(та) за защита на конкуренцията (за) 2021 година, публикуван чак на 31.01.2023 година 
image

Абе тия чиновници нямат ли срокове за изготвяне и публикуване на отчетите си?
Например отчетът за дейността на комисията за 2003–та година е публикуван на 11.10.2022 година. Така пише в сайта ѝ. Значи Деветнадесет години Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е "работила" на тъмно от знанието на обществото 
image

Та в доклада за работата през 2021–ва година думите "дело и дела" не се срещат в контекста на работата на комисията. Срещат се "преписка и протокол". Тоя председател нещо некомпетентен ми се вижда, май не си разбира много–много от работата, бърка термините.
Освен посочените "дела" имаме употреба на термина "тарифи" във връзка с картелиране на цените от хранителните вериги. "На една тарифа. Точно така", казва председателят, че въпросните вериги се договорили да продават стоките си.
Тарифа е 1. Система от норми, по които се определя размерът на такси, възнаграждения, мита. 2. Ценоразпис за превозване по железница, поща, автомобил, кораб. 3. Таблица за заплащане на работническа заплата.
"Ние в момента ще извършиме, ще събереме всички доказателства в случая, ще направиме … за да можеме да ги обощиме, да анализираме състоянието на пазара и съответно да предвидиме, ако се окаже, че това е така, да предвидиме санкции", мека председателят.
"Картела по принцип много трудно се доказва. Европейската практика е такава, че тя като време се изисква между 5 и 8 и 9 години, има такива производства. Не случайно мандатите на тези органи, само в България е най–малкия мандат, като срок".
Хе–хе–хе! Че то за 5 години картелът ще си изпълни предназначението и ще го разтурят. После иди хвани на босия цървулите. А сега ме убеждавайте, че тази и други подобни комисии не са създадени да покровителствуват капиталистите и прочие търговски мошеници.
И председателят ни успокоява, че проверяват "производителите на яйца" и "птицепроизводителите". "Проверяваме по веригата от браншова организация, доставчик и търговец на дребно … по вертикала", обяснява председателят.
"Така е. Това е резултат от пазарната икономика, пазара" – така председателят обясни факта, че една и съща стока в Германия струвала по–евтино, отколкото в България.
Ех, къде сте икономистите на СДС–то от Прехода да ни обясните, каква благодат и икономическа справедливост ще ни налети с пазарната икономика?!
"Миналата година сме наложили санкции в размер на 7 (Седем) милиона", съобщава число председателят и добавя : "И почти до 100% са събрани".
Е, 7 милиона, бълха ги ухапала Лукойл, OMV, Шел, Марешки, Ромпетрол, Еко и прочие.
Или Виваком, А 1 и Йетел.
"Картелите не случайно и в закона нямат срок за доказване. Нямат срок. Така че едно производство по картел може да продължи и 2 и 3 години" – абе след 1–2 години, я камилата, я камиларя. Така че кучетата (от КЗК) си лаят, керванът (капитализмът) си върви.
Били глобили "Лукойл" с около 70 милиона за "господстващо положение на българския пазар". Е, тя корпорацията си ги е спестила в пъти повече от неплащане на корпоративен данък години наред.
И въобще от целия разговор научаваме, че всичко подлежи на доказване, което обаче е много трудно, мандатът е кратък, вероятно и заплатите за неудовлетворителни, правомощията са недостатъчни, затова "Аз предлагам правомощията на КаЗеКа да бъдат разширени още повече. Да има повече оперативност (не зависи ли това от организацията на работа), да можеме по–лесно да влизаме в съответните обекти … удължаване на мандата".
Казано накратко : Власт, повече власт! Ама на чиновниците! За да прикриват капитала!
И мека, мека, неграмотната.
А Джон в началото на 1970–те пееше "Дайте власт на народа".
И тоталитарният социализъм я беше издал на плоча. През 1971–ва.
"Кажете, че искате революция
По-добре да започнем веднага
Ами ставаш на краката си
И на улицата" 
image

https://bnt.bg/news/proverki-konstatacii-sankcii-predsedatelyat-na-kzk-yuliya-nenkova-316383news.html
https://www.cpc.bg/annual-reports
https://www.cpc.bg/media/about-kzk/annual-reports/KZK2021.pdf
https://www.discogs.com/release/6453579-Various-%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D0%95%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0-
https://genius.com/John-lennon-power-to-the-people-lyrics
https://www.youtube.com/watch?v=RtvlBS4PMF0






Гласувай:
7


Вълнообразно


1. nedovolen - Откъде ги ровиш тия бе, да се чудя как ...
30.03.2023 16:49
Откъде ги ровиш тия бе, да се чудя как да ти коментирам.
Аз нема да гласувам за н- ти път. По-добре друг да ми нахлузи въжето. Не съм мазохист.
:)))
цитирай
2. kvg55 - До 1. nedovolen
30.03.2023 17:00
Ти пък.
Просто можеш да коментираш така : Да им еба майката!
Пък и не е задължително да удостояваш с коментарно внимание всяко нищожество.
цитирай
3. nedovolen - К2
30.03.2023 17:32
Благодаря за напътствията ти, но тези думи отдавна съм ги изхвърлил от речника.
Някои казват, псувай да освободиш. Ама не знаят с какво зареждаш.
Друго е да кажеш, отивай, откъде си излезнал. Също е, но интелигЕнтно.
:)))
цитирай
4. kvg55 - До 3. nedovolen
30.03.2023 19:07
Извинявай че съм нагрубил нежните ти чувства!
Можеш да кажеш "Ако обичате приберете се на баща с в семенниците".
Или нещо такова, научно–популярно.
цитирай
5. nedovolen - К4
30.03.2023 19:25
Много тенкс. За какво бе темата, а, за комисиите.
Кога не трябва да се разреши някакъв въпрос, или и Шерлок не знае от кой да търси отговорност, се създава комисия.
Мисля, съм чат.
:)))
цитирай
6. mt46 - ...
30.03.2023 22:14
Почти като през соца – голяма бюрокрация!...
цитирай
7. kvg55 - До 5. nedovolen
30.03.2023 22:28
Чат си!
Елин Пелин има един разказ "Човекът, за когото всички се грижат", който започва така : "Назначи се голяма комисия от важни лица — специалисти, учени, академици, икономисти, финансисти, инженери, архитекти, химици, ботаници, зоолози, лекари, хигиенисти, филолози, да се срещнат, да видят, да разучат, да разсъдят, да решат… Какво да решат? В първото заседание и те не можаха да решат какво трябва да решат.
Задачата беше мъчна : как да се излезе от затрудненото стопанско положение и как да се подобри всестранно животът и поминъкът на бедствующия български гражданин, главно на трезвия и трудящия се земеделец и работник. Такава трудна задача, естествено, не може да реши едно правителство, от каквито общопризнати или самопризнати личности и да се състои, без помощта на една или няколко комисии".

https://chitanka/text/5384-chovekyt-za-kogoto-vsichki-se-grizhat
цитирай
8. kvg55 - До 6. mt46
30.03.2023 22:36
Това не е бюрокрация.
Това е умишлено покриване на проблема.
цитирай
9. born - Темата за бюрокрацията е научно ...
31.03.2023 00:06
Темата за бюрокрацията е научно разбишкана, т.е. детайлно анализирана във фундаменталните трудове на проф. Сирил Норкот Паркинсън. Основният извод след изучаването на закономерностите е че тя не е възможно да бъде победена ! Както и че има ли държава - има й бюрокрация.
Като резонно заключение може да се приеме съвсем категорично, че единствено анархията е в състояние да се пребори с това ужасно и гадно явление. За което и съществуват гаранции от страна на анархистката идеология : "Анархия - мать порядка !".
Като особено уродливо супербюрократично формирование се очерта в последните години евроколхозния Франкенщайн. Но остава надеждата, че РБ е член на тази сбирщайн организейшън, а всички комплоти, в които България е участвала са с ясна исторически резултативна участ- ТОТАЛЕН РАЗПАД ! :)))
цитирай
10. kvg55 - До 9. born
31.03.2023 07:26
Запознат съм със забележителния труд на професор Сирил Норкот Паркинсън.
А според теорията на учения, Евроколхозът, както и Съединените щати са достигнали своето ниво на некомпетентност.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5756662
Постинги: 2808
Коментари: 25799
Гласове: 34181
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031