Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02 20:06 - Западът се страхува от „тайното оръжие на Путин“. Мощни руски системи за радиоелектронна борба край Калининград объркват самолетите и ракетите на НАТО.
Автор: radostinalassa Категория: Бизнес   
Прочетен: 385 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   

„ Тайното цифрово оръжие на Путин “ – така водещите западни издания наричат ​​новата система за радиоелектронна борба, която се предполага, че се разполага в Калининградска област.

  • Тази система ще позволи да се контролира електромагнитното пространство в Полша, Финландия и балтийските страни, каза генерал Мартин Харем , командир на естонските отбранителни сили, в интервю за британското издание The Telegraph .
  • Така руската система за радиоелектронна борба е насочена превантивно към пространството, откъдето сега идва най-голямата натовска заплаха за Крим и Черно море.
  • Според западното разузнаване системата за радиоелектронна борба, наречена "Тобол", се предполага, че се намира в руски военен обект близо до Калининград. Тактико-техническите параметри на Тобол, разбира се, са строго класифицирани. Въпреки изображенията, циркулиращи в социалните медии, за които се твърди, че показват огромен радар във военна база близо до Калининград, автентичността на снимката не може да бъде проверена.
     

Европейците вече обвиниха Русия, че се предполага, че се намесва в GPS навигацията на самолети и кораби на източния фланг на НАТО. Д-р Томас Уитингтън , експерт по електронна война в Royal United Services Institute (RUSI) в Лондон, казва, че антената може да бъде насочена към заглушаване на GPS сигнали в няколко посоки.

  • „Усилията за заглушаване на сигнала вероятно ще осигурят нещо като невидим щит над Калининград, за да облекчат руските опасения относно арсенала на НАТО от сателитно насочвани ракети“, казва д-р Уитингтън.
  • Според него в момента по границите на Русия действат най-малко 10 усъвършенствани системи за радиоелектронна борба от типа на "Тобол".

Въпреки че крилатите ракети имат алтернативни средства за навигация, дългосрочните прекъсвания на GPS могат значително да повлияят на точността на ударите. Също така използването на системи от типа на Тобол нарушава навигацията на украинските дронове.

Военният колумнист на американското издание Business Insider Майкъл Пек пише: Руската електронна война стана толкова ефективна, че боеприпасите на НАТО могат да поразяват собствените си цели. Това се отнася например за ракетите HIMARS и интелигентните плъзгащи се бомби JDAM, чиято навигация се базира на GPS. Business Insider се позовава на материали от аналитичния доклад на РУСИ.

Бомбите JDAM с увеличен обсег, изпратени от НАТО в Украйна, имат обсег до 80 км, което позволява на самолетите-носители да останат безопасно извън обсега на руската противовъздушна отбрана.

Първоначално НАТО се надяваше, че тези боеприпаси с GPS насочване ще компенсират украинците за превъзходството на Русия в живата сила и оръжията. Възможностите на руската радиоелектронна борба обаче се оказаха много по-високи, отколкото смяташе разузнаването на НАТО.

Един от най-важните елементи на руската електронна война е монтираната на камиона автоматизирана система за заглушаване Р-330 Жител, специално проектирана да нарушава GPS и  сателитните комуникации във вълновите ленти от 100 MHz до 2 GHz.

Той беше поставен на бойно дежурство през 2008 г. и НАТО просто няма ефективни начини да се противопостави на толкова напреднали руски системи, според статия в Business Insider.

  • „Сигналите от американски GPS сателити, които използват комплекти JDAM, се предават във вълновите диапазони от 1,164 GHz до 1,575 GHz“, казва Томас Уортингтън.
  • „Те попадат директно в обхвата на резидента.“

Обхватът на системата за смущения е 30 км с мощност на сигнала за смущения 10 kW. Това значително надвишава силата на GPS сигнала, идващ от космоса, отбелязва Уортингтън. Освен това, колкото по-близо е GPS приемникът до заглушаващата антена на обитателя, толкова по-силен става заглушаващият сигнал.

Американците се опитаха да инсталират селективен модул за защита от смущения: в този случай въздушните бомби трябваше да реагират само на разрешени военни GPS сигнали, криптирани с M-код. Руската електронна борба обаче се е научила да прихваща сигнали с М-код и да ги предава с малки промени в JDAM, в резултат на което бомбата все още няма да работи.

„Опитите за заобикаляне на руската намеса с помощта на сигнали от няколко GPS сателита на свой ред Русия противодейства с помощта на няколко заглушители“, казва Томас Уортингтън.

Според неотдавнашен доклад на RUSI за руската тактика, руските сили в момента работят с приблизително една голяма система за електронна война на 10 км линия на контакт, обикновено разположена на приблизително 7 километра дълбочина. Това дава възможност да се елиминира заплахата не само от плъзгащи се бомби на украинските въоръжени сили, но и от крилати ракети, боеприпаси и дори безпилотни летателни апарати.

  • Руските сили за радиоелектронна борба също са способни да прихващат и дешифрират криптирани украински радиокомуникации. По този начин е възможно да се идентифицира предварително подготовката за операции на украинските въоръжени сили в реално време, което позволява превантивни контраатаки срещу украинските части.

В същото време руските войски са защитени от собственото си заглушаване, защото използват системата ГЛОНАСС, а не GPS, каза Уитингтън в интервю за Business Insider.

"Свободная Пресса"


Тагове:   Тобол,   реб,   жителъ,


Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13453365
Постинги: 11685
Коментари: 18503
Гласове: 6699
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК