Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2021 18:55 - Компасът не е изобретен в Китай, а в Европа. Причината е проста - китайците изобщо не са имали нужда от него
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 829 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Смята се, че компасът е изобретен в Китай три века преди началото на нашата ера. Но източниците, които разказват за това, не вдъхват никакво доверие , а и историите на Херодот, който още през 5 век пр. Н. Е.е говорил за компаса, използван от древните моряци, са достоверни.    
image



Смята се, че европейците са получили компаса от китайците, когато европейските моряци са се нуждаели от него. Но самите китайци изобщо никога не са използвали това устройство. Много изобретения, предимно от техническо естество, днес се приписват на китайците и цялото това „синифициране“ на световната техническа мисъл заплашва да доведе до факта, че в крайна сметка се оказва, че земната цивилизация дължи своето развитие само на Китай. И така, китайците са изобретили почти всички основни неща днес - пари, печатарство, барут, артилерия, реактивно задвижване, компас и много други.   Но в това отношение е напълно неразбираемо защо такава интелигентна нация не се е възползвала от всички свои изобретения, а е влязла в световната общност под формата на изключително технически изостанала държава? Това е факт, който никой няма да отрече.   Като цяло проблемът може да бъде проследен до такова доста революционно изобретение дори днес като компаса. Смята се, че е изобретен в Китай през 3 век пр. Н. Е., Но всички източници, указващи това, са силно съмнителни. Със сигурност е известно, че в Китай компасът започва да се използва едва през 16 век, когато идва в страната от испански и португалски моряци, които точно по това време откриват търговията с Китай и Япония.  

image



Древните финикийци са се нуждаели от компас много повече от китайците, защото са плавали много активно във всички околни морета и океани.   Но ако се върнете векове назад, се оказва, че Херодот е говорил за магнитния компас в своите писания през 5 век пр. Н. Е., тоест почти два века преди китайците. Можете, разбира се, да не вярвате на Херодот и да смятате произведенията му, стигнали до нас в по-късни копия, за фалшификати, но с още по-малко основание да вярвате на източниците, описващи древната китайска история.   Също така, фактът, че китайците не са изобретили компаса, сочат съображенията, че компасът е необходим само на моряци, които плават в открито море. Европейците и финикийците плавали по моретата и океаните повече от хиляда години преди нашата ера, а китайците изобщо не плували никъде. Китай не е морска държава, китайските моряци са чисти подложки, ако са плавали някъде, то е само по крайбрежието. Следователно китайците не са имали никакви предпоставки за изобретението на компаса.   Друг аргумент е, че археолозите не са открили нито един древен компас на територията на Китай,ь а  трябва да има много от тях, поне в гробниците на древни китайски императори и служители. Компасът, разбира се, е нововъведение, но не толкова скъпо и сложно, колкото например артилерията или типографията. Компас дори в онези дни би могъл да направи всеки беден човек и дори железен пирон би бил добър за това. А китайските владетели биха могли много лесно да организират масовото производство на такива много полезни устройства.     image



Единственото „доказателство“, че някога китайците са имали собствен компас, е макетът на магнетизирана лъжица, способна да се върти около оста си. Оригиналът, както се очаква, не е оцелял Но досега в Китай не е открит нито един древен компас. Има, разбира се, някои, но обикновено това вече са продукти, произведени след като европейците са се установили твърдо в Китай, които са използвали компаса много широко в своите пътувания.като цяло днес няма абсолютно никаква причина да се смята, че компасът е изобретен в Китай. Има повече основания да се смята, че е бил използван от финикийците, които са плавали в Средиземно море и Атлантическия океан - практически първите навигатори в света, които са се нуждаели от компас. И китайците не се нуждаеха от него, следователно той беше измислен не в източния край на континента Евразия, а в западния край.   И всички твърдения, че компасът е изобретен в Китай, са само спекулации, разпространени най-вероятно с политическа цел.
Исторический понеделъник


Тагове:   китайци,   отсталые,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13360498
Постинги: 11681
Коментари: 18497
Гласове: 6698
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК