Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2023 19:59 - Защо новите търговски пътища Север-Юг и СМП вбесяват толкова много британците и американците
Автор: radostinalassa Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1142 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   

Европа и Америка със своите санкции искаха да вкарат Русия в ъгъла, но в резултат на това сами се забиват в ъгъла.
И не е само това, което казват по телевизията. Факт е, че с налагането на санкции Русия в крайна сметка беше принудена да се развива, да търси алтернативни пазари и алтернативни пътища.
И Русия ги намери - Индия ще се превърне в мощен търговски партньор през следващите години, а обемът на търговията с Китай ще се увеличи значително.

Северен морски път

Както знаете, всички най-евтини маршрути минават по вода. Тъй като моретата и океаните не трябва да се изграждат и поддържат, те са безплатни. Нужни са само кораби и пристанища. Ето защо голяма част от стоките отиват по море. Не е много бързо, но е евтино.

От Азия до Европа всъщност има само един път по вода – през Червено море и Суецкия канал. За да стигнете до Обединеното кралство, Германия или Русия, трябва да преминете през цялото Средиземно море и да обиколите Европа. Това е така нареченият Южен морски път (ЮМП). Повече от 20 000 км от Шанхай до най-голямото европейско пристанище Ротердам, 22,5 хил. км от японската Йокохама и 24 000 км от Владивосток. Много далече и дълго.

    image  

Северният морски път (СМП) на снимката по-горе минава покрай източното и северното крайбрежие на Русия през Беринговия проток и е много по-къс от южния. Например от Владивосток до Санкт Петербург не са 24, а 14 хиляди километра. От Шанхай до същия Ротердам не 20 000, а 13 600 км. Тоест, в зависимост от началната и крайната точка, разстоянието по Северния морски път ще бъде с 40-60% по-малко, плюс същата печалба във времето.

    image  

Друга причина, поради която Северният морски път е по-изгоден от Южния, е липсата на пиратство, посреднически държави и британски и американски военни бази, които контролират всички основни точки на морската навигация.

Разбира се, NSR има своите недостатъци, основният от които е ледът и айсбергите. Но този проблем се решава (в буквалния смисъл на думата) от големия ледоразбиващ флот на Русия.

    image  

Китай е особено заинтересован от развитието на Северния морски път, който свързва бъдещото икономическо благосъстояние на Китай с работата на Новия морски път на коприната (известен още като NSR) - „Един пояс - един път“, както казват китайците .

Разбира се, подобна перспектива за американците и британците е като кост в гърлото. Те ще загубят контрол над глобалната морска логистика и няма да могат да организират транспортна блокада на Китай в случай на конфликт. Единственото тясно (буквално и преносно) място, където американците могат да се опитат да блокират СМП е Беринговият проток. Но така, освен Америка, има и Русия, която има много по-голямо военно присъствие в този регион.

    image   Жълтите точки отбелязват военноморските бази, контролирани от американците и британците, а червените и сините маркират Южния и Северния морски път.

Очевидно е, че дори една трета от товара, който сега минава през Суецкия канал, да мине по Северния морски път, Русия ще направи добри пари, а Европа ще загуби. В допълнение, този маршрут позволява на Русия значително да увеличи обема на LNG, нефт и въглища, продавани в Азия, тъй като основният добив се премества в Арктика и към северните брегове на Русия.

Наземните коридори (пътища и железопътни линии) вече не могат да се справят и работят на предела си. Разбира се, необходимо е да се изградят нови пътища и да се разширят старите, но това е скъпо и отнема много време и е необходимо да се увеличи трафикът точно сега и NSR ще помогне в това. Плюс това, това подобрява транспортната достъпност между регионите на самата Русия (например Санкт Петербург, Мурманск и Владивосток).

Международен транспортен коридор "Север-Юг"

Но ако Русия все пак търгуваше с Китай, имайки обща граница, тогава беше изключително трудно да търгува с Индия - няма общи граници нито по суша, нито по море. Числата говорят по-добре от думите – през 2021 г. Русия е била на 25-ти ред в списъка на икономическите партньори на Индия. Съединените американски щати оглавяват класацията.

Сега Русия, Иран и Индия се споразумяха и поставиха нов транспортен коридор Север-Юг, който минава през Оманския залив, след това по суша през Иран, след това през Каспийско море до Астрахан и след това дори през Русия, дори до Европа.

    image  

И сега отново поглеждаме картата и виждаме, че освен Индия, този транспортен коридор може да се използва не само от Индия, но и от всички страни от Персийския залив, които, съдейки по последните действия, се отклоняват от Америка и счита Русия, Иран и Китай за съюзници. А за други страни възможността да имат алтернативен маршрут до пазарите на Русия, страните от ОНД и Източна Европа очевидно е плюс. Особено като се има предвид неотдавнашното блокиране на Суецкия канал от кораб за насипни товари, което спря целия трафик за почти седмица.

ITC "Север-Юг" може да действа не само като алтернатива на маршрута през Суецкия канал, но и като алтернатива на NSR в някои случаи.

    image  

Това е добре за всички, но не и за британците и американците, защото дори и тук те няма да могат да контролират този воден път, всички поради същата причина, поради която Саудитска Арабия, Катар, Бахрейн, Обединените арабски емирства и други страни от Персийския регион Заливът се обръща от запад на изток. И ако досега американците имаха мощна военна база в Катар, възползвайки се от факта, че Катар се нуждаеше от защита от Саудитска Арабия, сега, съдейки по нормализирането на отношенията, те ще се отърват от американците и американските оръжия.

Освен това, съдейки по изявлението на принца на Саудитска Арабия, че в следващите 30 години арабите ще изградят "Нова Европа" в Близкия изток (искам да отбележа, че принцът каза именно "нова", а не "втора" , явно осъзнавайки, че на старата Европа вече е краят), а елитите на арабския свят го аплодираха, намеренията им наистина са сериозни и координирани (може да се съди най-малкото по решението за ограничаване на добива на петрол до края на годината, след Русия).



Тагове:   север юг,   смп,


Гласувай:
3



1. raders - https://www. kaldata/it-%d0%...
17.04.2023 20:48
https://www.kaldata/it-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8/%d0%ba%d0%be%d1%81%d0%bc%d0%be%d1%81/%d0%bd%d0%b0%d1%81%d0%b0-%d0%b8-darpa-%d1%80%d0%b0%d0%b1%d0%be%d1%82%d1%8f%d1%82-%d0%b2%d1%8a%d1%80%d1%85%d1%83-%d1%8f%d0%b4%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%ba%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-405705.html

Хората правят наука, а идиотите - войни.
цитирай
2. radostinalassa - Хората са ариите...
18.04.2023 13:45
А ти си май от пиратите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13416152
Постинги: 11685
Коментари: 18503
Гласове: 6699
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК